Stress Management

Assalamualaikum dan selamat sejahtera wahai diri aku..

Agak lama jugak rasanya aku tak update blog ni. aku sebenarnya menghadiri kursus stress management di hrdc pada 16 dan 17 july 2008 ari tu. The course contain was good but the presentation really bad. buat aku boring kaw-kaw punya.. yang menghadiri course tu dari jkw ni aku, fairus, kak bi and kak as. tengok masing2 punya muka aku pun naik boring di tambah plak ngan boring yang dah mmg sedia ada.

tapi aku tertarik dengan satu cerita yang diceritakan oleh speaker tu. actually the real story pasal kisah hidup dia. dia merupakan seorang pensyarah di UIA dalam fakulti psychology. jadi UIA mewajibkan senior lecturer untuk mendapat Phd bagi meneruskan career bersama-sama uia. so what he doing is meneruskanlah pengajian beliau di sebuah universiti 'sebelah UKM' (nama uni tu tak leh sebut).. 7 tahun lamanya dia meneruskan pengajian untuk mendapatkan Phd beliau, tapi malangnya tesis terakhir nya telah direject dan beliau di berhentikan.. dan lebih malang lagi sebab dia tak dapat phd-nyer itu dia pun diberhentikan dari UIA.. memang betol kata speaker tu, lelaki kalau hilang job tahap stress mmg giler punya high. hampir setahun lebih jugak dia menganggur melepak kat rumah dengan hutang keliling pinggang. dia pun ada citer gak bank kejar dia la .. and mcm2 lagi la experience dia sepanjang dia menganggur tu. tapi dia ni jenis tak putus asa dan terus usaha mendapatkan kerja dan dia buat aper ajer asalkan leh support family dia ngan dua orang anak tu. Finally dia built-up satu company dan dia run company tu alone. then sampai hari ni rezeki dia alhamdulillah.. dan dia dapat buat course ngan bnm dan dia sendiri bagi lecture kepada bnm's staff. tak mcm company2 lain dapat buat course pastu sub kepada speaker entah haper2 entah. contoh mcm aku p team building kat brogah ari tu, pakai nama company dato' fadhilah kamsah, tapi most of the lecture time orang lain yang bagi speech..

Hari sabtu ari tu, ada satu lagi kejadian yang memeningkan kepala aku terjadi. malam tu lepas aku p shopping ngan wife aku kat klcc, business partner aku si alip tu talipon. lebih kurang gini la perbualan aku ngan dia..

alip: assalamualaikum apei, ko kat mana?
aku: aku kat pandan indah ni baru balik klcc singgah umah mak aku jap.
alip: apei, aku mintak maap la banyak2 pasal tak dapat nak jumpa ko ari ni.
aku: laaa awaitnyer? (sebelum tu mmg alip janji nak jumpa aku hari sabtu lepas - 19-07-2008)
alip: ni aku kuar ngan zana!!!
aku: biar betol ko lip, kau kat mana ni?
alip: kat shah alam ni!
aku: abis bila nak jumpa ni? projek mcm mana?
alip: nanti free aku call ko kita set k. ok la apei aku chow!

giler betol la ko ni alip. ikut rasa ati aku menyesal pun ada aku call zana pakai phone aku ari tu. zana tu kawan itm aku dulu. satu hari aku guna phone business partner aku si alip ni untuk call zana pasal aku rasa zana tu good prospect. tiba2 si alip ni amik kesempatan nak berkenalan plakkkkk.. chilakak punya orang! aku marah bukan pasal aper tapi ko tu dah betunang! dah nak kawin!!! aduh la alip.. kau buat aku rasa bersalah arr kat tunang ko tu.

Alip, kalau2 ko ada terbaca blog aku ni, inilah luahan isi hati aku kat ko:

wahai sahabat aku dari kecil en alip,

sedarlah wahai alip bahawa ko sedang cuba menjerat diri ko sendiri dengan bermain cinta bersama zana, sedarlah wahai alip bahawa ko tu dah nak kawin.

Alip,
aku tak nak nanti bila sebab personal problem ko ni nanti effect business kita. bukan aku tak nak tegur ko depan2 tapi aku kenal ko ni mmg terkenal ngan sikap kuat merajuk!
ingat lagi tak masa sekolah dulu, kau buat willy depan sekolah pastu ko jatuh, aku gelakkan ko sikit jer..tapi ko merajuk ngan aku sampai setahun sedangkan zahrin gelakkan ko sampai air mata dia penuh satu besen tapi ko tak kisah pun!

Alip,
bukan aku nak dengki pasal ko kawan ngan zana tu, aku tau zana tu lagi cun dari tunang ko sekarang.. cuma aku nak bagi tau jer.. kesian lah kat tunang ko tu! aku tak lah dengki mcm ko alip! ko ingat lagi tak ari tu kau tak bagi aku beli toyota caldina idaman aku dengan alasan kereta tu kuat minyak?! lantas ko punya pasal aku pun cancel booking aku dan terus jugak pakai myvi bini aku tu. semua kerana kau alip. tau2 jer ko plak yang booking caldina baru! mmg hampeh. kalau bukan sebab bini aku nasihat aku dah lama aku gigit telinga kau sampai putus! alip aku tau jugak kau dengki pasal ko dapat tau yang income aku sekarang dah mencecah 5 angka sebulan compare ngan ko yang baru 4 angka. tapi sedarlah alip bahawa beza tak banyak pun hanya lebih kurang rm100 jer income kita. itu pun kau nak dengki ngan aku. tapi aku masih menghormati ko pasal ko business partner aku!

Alip,
bukan caldina yang aku kejar, bukan 4 atau 5 angka menjadi punca, tapi kerana zana..
alip, bukaklah mata, masih kah kau ingat mcm mana kita mula2 dulu susah nak bangunkan business kita? mcm mana kita kena maki kaw-kaw ngan customer kita? semua tu buat kita makin matang dan rapat. sekarang ko dah kaya..income dah rm9980 dari business kita (ni income bulan may, bulan june aku tak tau!) kau terus jer lupa aku.. cakap aku tak nak dengar.. pastu siap curang lagi. tunang ko tu kawan aku alip, zana tu pun kawan aku jugak!
kau pikir lah sendiri.. bak kata nabil, "lu pikir lah sendiri!!"

kalau alip baca ni biar dia sedar sikit!

sekian...

Comments

Popular Posts