tie

Aku memang tak suka tie sejak dari aku tadika lagi.. kadang-kadang aku pun tak paham apersal aku nak kena pakai tie? masa tadika aku memang kena pakai tie tapi pakai suar pendek (dah mmg uniform tadika aku mcm tu), masuk sekolah rendah aku bebas dari tie hanya 3 tahun. masuk darjah 4 cikgu aku pandai2 jadikan aku pengawas, dengan rasminya aku memang kena pakai tie sepanjang hari sampai aku darjah 6. Masuk sekolah menengah, nasib aku baik skit pasal aku hanya murid biasa di kelas paling belakang dan tak ada jawatan apa-apa kat sekolah. aku bebas dari tie kejap.. tetiba masuk jer form 2, lagi sekali cikgu aku pandai-pandai jadikan aku pengawas pusat sumber plak.. aper citer ni cikgu jepri?! sampailah form 4 aku dipindahkan ke sekolah asrama penuh plak... kena pakai tie lagi hari2 sampai la abis SPM. Aku ingat bila aku masuk Uni, aku bebas berpakaian t-shirt dan jeans.. oh tidak sama sekali.. aku tetap kena pakai tie (setiap hari isnin) aper punya undang-undang aku pun tak tau! (miss nur tolong jawap)

Lepas abis Uni, aku keje kat tempat aku keje sekarang ni.. lagi laaa aku kena pakai tie hari-hari, 9 jam sehari.. giler aper.. disebabkan tiada pengecualian, aku telah menetapkan undang-undang untuk diri aku sendiri.. setiap hari sharp 5.30, tie aku akan auto-ketat.. dan aku akan bukak tie aku sebagai tanda 'kebebasan'... wahahahaha...

lepas aku congak tolak campur, aku rasa aku lagi banyak abiskan masa hidup aku ni dengan tie-tie aku dari dengan adik-beradik aku sendiri.. adil ke?

apei - budak kampung

p/s: aku rasa nak muntah bila orang hadiahkan aku tie bila hari jadi aku.. sila hadiahkan aku psp untuk hari jadi aku yang akan datang. sekian timer kasih.

Comments

Fakhzan Marwan said…
Salaams,

Tau takper,udah la kami kene pakai baju kurung 5 hari seminggu yer...kasut kene bertumit yer..kedatangan students kene amik yer..kalau kurang 80% kene lapor kan yer...kalau bawak masuk budak dalam court kene jadik saksi yer..

gile...tak pernah jumpa kat univ saya dulu...

tapi..lelaki pakai tie surely hensem....yang tak ensem jadik hensem...yang ensem bertambah ensem...serious...tapi..lagi best kalau pakai baju melayu...apsal pompuan kene paksa pakai baju kurung (ada alternative i mean, skirts labuh, jubah)? lelaki pon patut pakai baju melayu..hah...baru la melayu terakhir...hehehehhehe
Kak Intan mu lagi! said…
Eh, bukan akak penah bagi souvenir tie kat awak ke dulu? Tak pe.. next time akak bagi mender lain la... cap suka tak?
miss nur - tu lah pasal.. tapi betol laa. nasib baik tak kena pakai baju melayu..

kak intan lagi! - yer ke? oo masa akak balik dari jepun ke hong kong ke dulu ek? lupa arr.. sorry ler jgn la terasa wahai kak intan. tie kak intan tu kadang2 saya pakai gak aper kat opis.
kak intan lagi! - cap ok gak.. sayang arr tak dapat cap yang kak intan pi australia ari tu...
ajed said…
aku tau apersal lu kena pakai tie kat opis. pasal senang bos lu nak tarik lu mcm tarik anjing. anjing je pakai tali kat leher ni beb..
Kak Intan mu lagi said…
Cap tu tersilap kira laa... Terlupa lak Mr. Sam tuh sama seksyen! Keh keh keh... So, sebagai menghormati org yg lebih tua, ko terpaksa la aku bagi menda lainnn... hehehe. Next time arr...
kak intan - ok no problem.. jgn lupa arr..

ajed - waaa lebih nampak...
mrblind said…
takde hal nya pakai tie..kalau dia suruh pakai gari lagi payah..
mrblind - tapi kalau dah hari2 pakai tie rasa lagi terok dari ko pakai gari sesekali..
mms1712 said…
ohoi!
jgn samekan adik-bradik ngan tie. cube ko bandingkan adik bradik ko dgn pakaian ko? adakah ko nk bg priority kat adik bradik ko dr memakai pakaian?
huhuhu....
renung-renungkan dan selamat beramal!

Popular Posts