Wednesday, December 31, 2008

saka (part 2)

Assalamualaikum wbt,

selamat menyambut awal muharram untuk semua umat Islam, gua lambat wish. moga tahun baru akan lebih baik dari tahun sebelum ni.

rentetan dari kisah sakit gigi yang gua alami 2minggu sudah di kampung...

tak puas ati gua ngan syarat yang pak ali klubi kenakan..

pak ali klubi: nak buang saka ni senang jer, esok mlm kau datang balik, bawak ayam golek perasa black paper, pulut kuning ngan rendang daging, telor rebus 3 bijik, pastu rokok daun ngan tembakau cap kuda, jgn lupa jugak pisang mas satu sisih.. sebab nenek kau kawan ngan aku, esok mlm gak aku buang saka yang lepak kat gigi kau ni!

gua senyum jer, gua syak pak ali yang nak makan semua benda yang dia sebut tadi!

esok hari, pagi2 buta gua pi town yang ada klinik gigi...

nama klinik tu, klinik pergigian lee dan keluarga.

apei: gigi saya yang gerham ni sakit la.. yang paling hujung ni..

dr lee ni amoi muda yang cun, dia pun cek gigi gua..

dr lee: oo.. ini small matter jer ni. you punya gigi garham nak tumbuh lagi. itu sebab you sakit pasal itu gigi tolak you punya gusi..
apei: oo gigi saya sakit ni bukan pasal saka ke?
dr lee: saka? -buat muka bengong-, whatever laa, i bagi you ubat, nanti u makan, and ubat yang mcm eye-mo tu you letak kat gusi. jgn letak kat mata yer..

dr lee senyum kat gua, ini mcm tak payah mkn ubat pun gua dah rasa mcm nak baik dah. mmg berbeza ngan pak ali klubi, kalau gua jumpa dia, tak sakit pun gua leh rasa mcm nak sakit.

apei - budak kampung

p/s: apa pun terpulang pada kita, pak ali klubi, sejak dulu mmg gua dah black-list.

Friday, December 26, 2008

saka?

Assalamualaikum wbt,

minggu sudah, gua balik kg. gigi gua sakit. gua mengadu kat nenek gua..

Apei: nek, sakit gigi arr..
Nenek: cuba kau pi jumpa pak ali klubi kampung sebelah..
Apei: dia tu mengarut laa..
Nenek: ish ko ni!

*pak ali klubi mmg terkenal di kalangan orang kampung gua dengan kemujaraban jampi serapah nyer. pasal tu dah 2 klinik bukak kat kampung gua ni sudahnya bungkus.. ketaksuban penduduk kampung ni mmg dah tak leh nak ubat dah! gua pun heran.

perjalanan menaiki basikal dari rumah nenek gua ke pondok mewah pak ali klubi mengambil masa 20minit.

depan rumah pak ali klubi, ada 2 orang tengah tunggu turn nak jumpa. gua pun tunggu jugak la turn. duduk kat atas kerusi panjang kayu hand-made pak ali klubi.

sampai turn gua..

Apei: assalamualaikum pak ali..
Pak ali klubi: waalaikumsalam, eh apei.. lama kome tak datang rumah teman! nenek kome sihat?
Apei: nenek sihat. saya ni tak sihat.
Pak ali klubi: aper ke hal nyer?
Apei: gigi geraham belah kanan ni haa sakit plak tadi.

pak ali klubi lantas amik limau di potong dan jatuh ke dalam mangkok air jernih. terkumat kamit mulut nyer.. dia kacau2 air dalam balang tu ngan keris karat nyer... pak ali klubi menghembus nafas panjang...

Pak ali klubi: kome ni sakit gigi ni bukan ape, kome ni ada saka?

gua ngaga tak cayer.. biar betol pak ali, takkan arr gua sakit gigi pasal saka kot!

apei - budak kampung

approved!

Assalamualaikum wbt,

gua punya cuti akhirnya approved, dengan ini rasmilah hari ni merupakan hari last gua lepak kat opis ni. maka esok bermula lah cuti-cuti malaysia gua edisi 2008-2009. gua hanya akan kembali selepas minggu pertama, bulan pertama tahun depan. kalau ada masa, ada line, gua akan update gak blog ini walaupun gua berada di lokasi percutian bersama anak bini gua..

flight pertama gua esok pagi ke pulau di utara, 3 hari ke pantai timur, dan kembali ke kl. mudah-mudahan pengalaman gua kena keracunan makanan dalam MH#### kl-kk ari tu tak akan berulang.

apei - budak kampung

p/s: 1-zam-ila, gambar kawin korang gua dah siap print dan post pun ari rabu ari tu. nanti balance payment leh masuk jer dalam acc gua.
2-mintak ampun dan maaf banyak2 untuk member2 gua yang kawin minggu ni dan minggu depan, gua tak dapat datang kawin korang..tapi dont worry, gua awal2 dah post semua korang punya hadiah!

Wednesday, December 24, 2008

nyayok ke?

Assalamualaikum wbt,

pagi ni, celik mata, hati gua berbunga riang. gua bukak pintu menuju ke balkoni rumah, menyedut udara kurniaan tuhan. sungguh nikmat terasa di segenap ruang paru2 gua.. ini semua gara-gara esok adalah public holiday.. horayyy...

semalam, lepas magrib. gua baru nak layan berita tv3.

Marlina: abg sat lagi mintak tolong pi kedai beli kelapa sebijik, asam jawa, sardin, ngan kerisik.
Apei: tulis laa sat lagi lupa..
Marlina: dah tulis dah.. nah (sambil hulur list kat gua)

bini gua mmg dah arif sgt ngan sikap nyayok gua kebelakangan ni sejak kejadian di ikea ari tu.

lepas tukar suar, gua start enjen keter.. sempat lagi bini gua pesan "abg, hehehe.. ais cream pun dah abis. tolong yer..tapi tak ada dalam list!"

gua sengeh jer.. tanda orait!

bini gua ngan ais cream coklat mmg dah mcm isi ngan kuku. dulu masa zaman sekolah gua ngorat ngan ais cream gak.. hehe.. kalau kuar dating kat pekat teluk intan pun gua ajak pekena ABC kat food court depan menara condong pun dia reject.

"aper kelas kuar dating makan ABC? kita pi pasaraya fajar laa beli ais cream baru real!" tu ayat standart bini gua..

dalam perjalanan ke kedai, gua sempat gak belek2 rambut gua.. arhh rambut gua dah tebal. patut arr petang semalam gua isi minyak kat petronas simpang tu, awek kaunter tu tak senyum pun kat gua mcm selalu, rupanya level kekacakan gua dah merosot! potong segera!

gua belok dulu kedai maniam "uncle, potong pendek mcm biasa ok"... "worait boss!" kata maniam.

selesai gunting, ok gua puas hati, level kekacakan gua kembali ke tahap asal. petang ni gua kena pi isi minyak.

gua tengok jam di tangan "arhh awal lagi, CSI-NY channel 701 start kol 9pm".. gua jalan slow2 dari kedai maniam menuju ke kedai runcit. tak jauh sgt. malas gua nak naik keter.. lalu depan kedai buku, singgah sat laa..

Apei: uncle magazine yang i order ari tu dah sampai ke?
Uncle yap (tokey kedai buku kat pekan): ada baru sampai..

gua belek2 magazine tu.. gua puas hati.. gua bayar terus chow..

tak sabar gua nak baca..

sampai rumah, gua dah tak ingat pasal CSI-NY, baring atas sofa..tekun gua belek selai-selai page magazine tu..hati gua sungguh gembira.. segeh gua tak terkira lebarnya...

Marlina dari bilik buku, mungkin baru selesai isya' "abg, mana barang2 nyer?"

gua langsung tak pegi kedai beli barang2 yang bini gua suruh tadi, padahal tujuan utama gua keluar pun pasal nak beli barang2 tu... nyayok ke gua?

mungkin tuhan nak bagi tau, gua dah semakin tua..

apei - budak kampung

p/s: gua pembaca DCM (digital camera magazine), tapi untuk bulan Dec ni gua order DCM dari UK pasal ada special review untuk canon. kalau tak gua baca DCM malaysia jer.

Tuesday, December 23, 2008

kalau lu tak alim jgn tunjuk alim

Assalamualaikum wbt,

pagi ni mood gua tak berapa cantik. 1-pagi2 buta tadi lepas subuh kucing jiran gua dah berak kat depan rumah gua. kalau kali pertama gua ampunkan, masuk ni dah 3 kali gua kena angkut najis binatang tu buang kat longkang! 2-tadi jem agak teruk gua nak datang opis, gua cukup pantang kalau orang jenis potong que kat trafic light! pantang!!! tak per gua masih cool... 3-sampai opis, baru gua perasan pas kakitangan gua tinggal kat dalam laci kat rumah! mcm mana gua nak masuk opis? ni buat gua hilang sabar!

mlm semalam meal burger sms gua "apei, gua sudah jatuh hati dengan sorang gadis. warak, tudung labuh, cute dia... perhhh.. kalau dia amik wudhuk pakai air laut, leh jadi manis air laut tu!"

gua reply "cakap arr kat dia.. confident skit"

"gua ni rasa mcm tak layak jer beb.. jahat aku ni!" jawap mael burger.

"yang penting jadi diri sendiri, tak payah nak menyamar jadi warak pasal perempuan. binasa lu nanti!" amaran gua..

gua citer kat mael burger pasal satu kejadian yang gua terbaca dalam email agar menjadi tauladan buat beliau.

gini citernyer..

Abu leman seorang mat rempit yang sgt jahat. satu hari abu leman telah terpikat dengan seorang gadis kampung yang baik, alim, warak dan sungguh cute. demi mendekati gadis kampung tersebut, abu leman telah menyamar menjadi seorang yang warak dan alim. songkok yang tak pernah dipakai melainkan untuk semayang raya kini hari2 dipakainyer.. tasbih mmg tak lekang dari jari.. arang dari bontot kuali jugak tak pernah abu leman lupa untuk disapu di dahi.. menjadikan penyamaran abu leman sempurna.

satu hari abu leman dipelawa untuk bertemu orang tua gadis kampung tersebut. berbual panjang lebar bermacam cerita sampai tak sedar dah larut mlm... akhirnya orang tua gadis kampung mempelawa abu leman agar bermalam ajer di rumah mereka.

subuh hari, atas kewarakkan abu leman setanding wali-wali, maka orang tua gadis kampung minta abu leman mengimamkan solat subuh hari itu..

selesai rakaat kedua, abu leman tidak memberi salam, lantas terus bangun untuk rakaat ketiga.

selesai rakaat ketiga, baru abu leman beri salam tanda selesai solat subuh abu leman.

bapa gadis kampung: emm ustaz abu leman, boleh pakcik tanya sikit?
abu leman: yer pakcik, silakan..
bapa gadis kampung: tadi kenapa ustaz abu leman solat subuh 3 rakaat?
abu leman: haa aper? 3 rakaat? biar betol pakcik, saya ingatkan dah 4 rakaat dah! teriak abu leman sambil menepuk dahi. terkejut benar nampak riak wajah abu leman..

mael burger terdiam dengar citer gua!

apei - budak kampung

Monday, December 22, 2008

ujian ke rahmat?

Assalamualaikum wbt,

hari: sabtu
time: lepas asar
lokasi: kampung
posisi: tengah korek isi kelapa..

truuthh.. 'hassan snake the eagle shadow' sms gua.. "gua dengar lu ada kat kampung, mlm ni gua nak jumpa lu!" gua reply, "no problem"..

time: lepas isya'
lokasi: rahsia
posisi: hirup teh o panas..

hassan snake the eagle shadow: gua nak kawin tahun depan. gua nak mintak tolong lu skit..
apei: kalau gua leh tolong gua tolong. amender?
hassan snake the eagle shadow: tolong jadi adviser gua, gua nak start belajar semayang!
apei: gulp..

mlm tu gua balik agak lewat. gua citer soal solat. gua tengok hassan snake the eagle shadow betol2 nak berubah. Alhamdulillah..

gua terdetik, ni ujian atau rahmat dari tuhan?

apei - budak kampung

Friday, December 19, 2008

apa kes gua kena tag?

Assalamualaikum wbt,

hilang hensem gua kena buat tag. dulu-dulu ada gak 2-3 rakan mengetag gua, tapi sebab gua jawap mcm sampah. sampai hari ni tak ada orang suruh gua tag lagi. hati gua berbunga riang. sampai arr pagi ni, ada plak sorang makhluk tuhan paling seksi dengan penoh sopan mengetag gua..

Sebelum gua jawap;
kata setan kiri "lu jawap jer mcm sampah sure pas ni lagi 10tahun baru lu kena getah tag ni lagi!"..kata malaikat kanan "apei, tuhan sedang berbicara soal jujur dan iklas. pasal tu lu kena tag"

Memandangkan air semayang gua yang subuh tadi tak batal lagi, so gua amik channel kanan!

Starting time:
10.01am

Nama ikot ic:
Mohd Firdaus Mohd Nor (tok gua bagi nama)

Sister:
Lela a.k.a Ms Kul (bongsu)

Brother:
Man a.k.a Mr G (bawah gua) - 3 beradik jer gua sulong!

Saiz kasut:
kasut keje saiz 8, kasut bola saiz 7.5, kasut jalan2 saiz 8.5, kasut pi jogging saiz 7.5, kasut untuk gadoh saiz 10.

Tinggi:
gua pendek bila dibandingkan ngan mat salleh, tapi gua rasa gah bila dibandingkan ngan orang nepal. tinggi gua secara official tanpa bantuan kasut tumit tinggi ialah 170cm.

Tempat tinggal:
sekarang kat cheras, kl

Penah naik kapal terbang?:
apa punya soalan ni? gua akan naik kapal terbang kalau tempat yang gua nak pi tu jauh lebih dari 4 jam driving. pasal gua tak suka bawak keter..

Berenang kat laut:
masa kecik dulu arr.. gua mmg pantang nampak air, mesti nak berenang. Lopak air depan rumah pun gua jadikan swiming pool rasmi geng2 gua. sempat gua buat business kacang ngan air sirap!

Tido dalam kelas?:
ni memang lokasi kegemaran gua untuk tido masa kat asrama dulu. pantang cikgu jepri cakap "ok take five" abis gua bantai tido sampai abis kelas.

Memecahkan hati orang?:
biasa arr saling pecah memacahkan hati.. akhirnya berpecah belah..hehe.. sakit hati bila kenang!

Penah tunggu orang call sepanjang mlm?:
bagi gua tido adalah lebih penting dari sebuah panggilan berbaur jiwang!

Simpan email?:
kalau penting gua simpan, kalau dah nama sender pun gua tak berkenan.. terus gua trash kan ajer..

Mcm mana rupa bilik ko:
rahsia arr mana leh bagi tau! bilik gua bini gua yang deco..mmg best!

Amender kat sebelah ko sekarang?:
canon dslr 40D, lense 10-22mm, external flash, 4gb SD card, cokelat toblerone orang bagi atas meja gua pagi tadi (gua pun tak tau saper), wafer milo bini gua bekalkan pagi tadi! (semuanya atas meja gua kat opis sekarang)

Last sekali benda yang ko makan?:
sarapan gua pagi ni coklat toblerone dan wafer milo..

Penah kena chiken pox:
dah 2 kali gua kena. meninggalkan parot lagi.. gua mmg benci benda ni.

gelak besau:
tak penah kot..

Patah hidung:
mematahkan hidung orang lain penah arr..

Percaya cinta pandang pertama:
perhhh.. mcm citer novel melayu arr..

Suka berkelah:
jawapan gua ialah tidak!

Dengan siapa last sekali ko menari?:
gua memang tak suka menari. last sekali gua tepaksa menari apabila bini gua ajak berpartner menari poco-poco. amender punya tarian entah!

Last sekali buat ko senyum:
pagi tadi sebelum gua pi keje orked senyum bila gua cakap dia masyam!

Hari ni ada ko cakap ngan orang ko suka:
emm ada kot.. tak ingat laa..

Kiss anyone:
anak gua..MESTI!

Sakit?:
semalam, pasal gua tak cukup tido. Doc syak gua dijangkiti sejenis penyakit nama nyer insomnia.. amender tu?

Rindu seseorang:
yer.. anak gua.. MESTI!

Saper ko paling benci:
ni la satu kelemahan gua.. gua sgt susah nak benci orang.. kalau menyampah atau meluat tu mmg selalu arr..

Suka tulisan tangan ko?: gua suka, tapi setakat ni tak ada orang pun cakap suka tulisan tangan gua. biasanya orang akan tanya gua "boleh tolong baca kau tulis aper?" mungkin terlalu cantik sampai tak sanggup nak baca..

Cat ibu jari kaki?:
pagar rumah gua yang karat tu pun gua tak cat2 lagi, ni kan pulak nak cat jari kaki.. aper kes?

Kau pakai baju kaler aper sekarang?:
kemeja biru ngan tie biru ada merah skit2.. pagi tadi bini gua cakap gua nampak kacak pakai baju biru? gua dah tak sedap ati..

Kau ni jenis 'friendly' ke?:
gua memang suka buat friendly match futsal ngan team kampung sebelah.. jadi kira gua ni friendly arr..

Ada binatang peliharaan?:
binatang tu tak ada lagi buat masa ni, tapi kalau serangga tu mmg ada. rumah gua ada nyamok, lalat sikit, dan kadang-kala ulat gonggok. diorang mmg suka join gua tengok tv sama-sama start dari lepas magrib.

Tido dengan tv terpasang?:
emm.. tv rumah gua auto shut-down kot, tapi keesokan pagi mesti bini gua bercerita tentang kepentingan penjimatan electric di rumah. gua syak bini gua shut-down tv kot..

Sekarang ko tengah buat aper?: gua banyak giler keje depan mata, tapi gua runcit2 buat tag ni.

Ko rapat ngan mak ke bapak:
jawapan gua ialah dua-dua. pasal dua-dua penting pada gua. mak gua ialah tempat untuk gua buat personal loan kalau ngah sengkek, bapak gua pulak tempat gua berkongsi citer dan gossip di kedai mamak..dan dah tentu makan gua ditaja penuh!

Adakah ko mengamalkan pemakanan sihat?:
oohh tu dah mesti. gua mengamalkan gaya hidup makan selagi boleh.. agar perot gua sihat dan tak lapor.

Kalau bad day ngan saper ko jumpa?:
mcm gua citer arr.. gua akan lepak ngan dato' sri (bapak gua), citer ngan dia pastu dia belanja gua makan kat mamak. sure gua kembali cool..

Ko senyap ke bising:
kalau lu bising, gua ada cara nak buat lu senyap!

Ko confident?:
mesti arr.. hidup kena ada confident. kalau tak ada confident susah arr nak hdup..

5 benda yang ko penah buat 10 tahun lepas:
giler banyak. jgn kata 10 tahun lepas, 10 minit lepas pun gua dah buat lebih dari 5 benda.. gua senarai arr benda yang gua ingat. 1998 - zaman samseng gua kat sekolah, ponteng sekolah tu kira mcm makanan gua jer, penah nyaris mati lemas kat sungai masa gua ponteng sekolah, keter baru cikgu low siew peng calar gara2 gua dan sahabat kantoi tido kat pusat sumber time class, samseng-samseng gua pun tapi gua sempat gak dilantik jadi pengawas, ajk pusat sumber, ketua kebersihat peringkat kelas, ketua kontigen rumah merah, dan captain team bola kelas gua.. (rasa mcm dah lebih 5 ni)..

5 benda yang ko buat kalau billionair:
1-gua beli rumah kat mekah, dok sana..hari2 gua leh buat umrah, tiap2 tahun gua leh buat haji. 2-bukak business jual unta.
3-tolong orang susah, pasal gua pun orang susah.. gua tau pedih jadi orang susah mcm mana.
4-repair lap-top gua yang rosak ari tu.
5-belanja rakan-rakan gua shopping jajan kat kedai pak akam..

5 perangai burok ko:
gua mana ada perangai burok!

5 tempat yang ko penah tinggal:
lahir kat malaysia, besar kat malaysia, sekolah kat malaysia, keje kat malaysia, kawin kat malaysia.. mmg gua anak malaysia!

Mangsa seterusnya: tak ada...

harap makhluk tuhan paling seksi berpuas hati..

apei - budak kampung

Wednesday, December 17, 2008

propaganda guna coklat!

Malam semalam, lepas berita tv3, gua melepak depan tv meneruskan tontonan siaran no 551. bini gua tarik muncung pasal dia nak tengok drama melayu.. arrhhh.. mlm ni mmg gua dah set siaran gua 'man vs wild' at siberian... dont touch the remote! amaran gua kepada marlina..
bini gua pi dapur bukak peti sejuk kuat2 tanda protes! arrhhhh.... gua tak layan!
bini gua lepak sebelah orked yang sama2 tengah layan man vs wild. ngan muka masih muncung dia patahkan satu bar cadbury, gua jeling jer.. orked tetiba melonjat2 kegembiraan pastu ngan selamber sardin dia suapkan kat orked. eh....
Tekejut gua..
Apei: sejak bila pulak budak ni makan coklat ni?
Marlina: lama dah.. abang jer tak tau!
Rupanya anak gua pun die-hard-fan coklat gak mcm bini gua.. gua tengok dia isap coklat..perhh leh abis satu bar.. biar betol.. siap leh share2 lagi ngan bini gua.. akhirnya gua hanyut dan leka tengok anak gua makan coklat. lagi best gua plak yang tolong suapkan..

wajah-wajah gumbira lepas makan coklat..

entah berapa lama gua terleka pun tak tau arr... sedar2 rancangan tv sudah bertukar menjadi drama melayu... arhhhh gua terpedaya lagi ngan propaganda bini gua... kalau dah remote dalam gengaman dia, jawapnyer malam esok arr gua dapat tengok siaran gua..

apei - budak kampung

p/s: bini gua tak tau gua pun penah bagi orked ais cream kacang..hehehe..

nama dan gelaran

Assalamualaikum wbt,

Beberapa minggu sudah ada sorang rakan dari facebook singgah ke blog aku, kemudian dia meninggalkan msg "Mcm mana kau boleh dapat nama apei? dan gelaran member2 kau dalam blog tu?"

Aku reply "Biasa laa..orang kampung mmg suka ada gelaran2 mcm ni. Mcm mana leh dapat gelaran tu? ada yang aku ingat dan ada yang aku tak ingat... kalau yang ingat tu nanti lah ada masa aku tulis dalam blog aku"

Antara rakan taulan aku:
ajed, nama panjang mohd yazed bin sudin. panggilan ajed. nama ajed tu dari kecik lagi pasal dia pelat. bila orang tanya "nama kau aper?" dia akan jawap "nama cayer yajed" so lama-lama jadi ajed. beliau masih lagi belajar sekarang menghabiskan master dan tak lama lagi nak buat phd lak.. (belajar tak abis2, bingai mcm tu gak!)

black, nama betol karim. panggilan black bukan pasal dia berkulit gelap tapi dia seorang yang berhati gelap. suka buat jenayah mencurik makanan ringan di pasaraya masa ponteng sekolah dulu. belajar sampai oversea, gaji ribu2 tapi amat takut kepada perempuan! hampeh!! dah tua pun tak kawin2 lagi..

buyong, nama sebenar Ismail Rashid, nama buyong tu adaptasi dari fizikal mamat ni yang besar dan bersikap buruk lantak. berjawatan sebagai pengarah urusan di sebuah kedai buku agama di puduraya.

mail burger, nama betol dia pun Ismail gak. Dulu masa kecik dia tolong bapak dia meniaga burger sampai hari ni dia telah mengambil alih business bapak dia, berjawatan sebagai CEO stall burger bapak dia.

osman kobis, dia ni rakan satu asrama aku dulu, kebetolan jugak dilahirkan satu kampung ngan aku. nama dia Osman Zainuddin. nama osman kobis tu datang sebab dia amat menyampah dengan sayur kobis. kalau kat hostel dulu masak lauk sayur kobis, maka rakan-rakan lah terpaksa menghabiskan kobis beliau! kalau mak dia masak sayor kobis, dia sanggup tak makan, merajuk dok bawah pokok binjai..

kijel top, nama dia khaizir, dia ni rakan merangkap sepupu aku gak. nama kijel top tu lahir seiring dengan kelahiran sebuah kedai cyber cafe bernama 'top connection'. minat kijel yang mendalam terhadap komputer mendorong beliau banyak menghabiskan masa di top connection dari berada di rumah mahupun sekolah.. maka dia dikenali sebagai kijel top. berjawatan sebagai penjaga paking di dayabumi..

Antara jiran tetangga aku:
Abang loan, nama dia Abdul Rani. dia keje kat bank dan menguruskan permohonan personal loan. jadi kami ramai2 menggelarkan dia abg loan. so saper2 nak buat personal loan leh lah berurusan terus dengan abg loan.

Pak Abu PAS, nama dia abu. dikenali sebagai pak abu. AJK surau, pengerusi JKKK tempat aku, dan anak dia baru kawin ari tu. Penyokong kuat PAS dan kalau bercerita mcm dia ni seorang menteri besar. tapi tak ada apa2 jawatan pun dalam PAS di peringkat pusat mau pun bahagian..

Apis lembut, nama betol Mohd Hafiz Abd Kadir. baru abis belajar kat ireland. sekarang jadi doktor pelatih kat klinik kerajaan. mulut sgt celupah. suka mengutuk aku dan rakan2.. bersikap lembut dan ala2 maknyah! maka kami gelarkan dia apis lembut.

Abg BM, nama dia Zainuddin, agak kerek sebab dia pakai BMW 3series yang tahun 80-an punya tu. Kadang2 join aku main bola. tapi ada lebih baik dia jgn main sebab kalau main pun tak sampai 5 minit sembur ubat asma, lari lagi 2 minit sembur lagi ubat asma, lari lagi 3 minit sembur lagi.. bikin panas arr...

Itu antara yang sempat aku ingat dan flashback pagi2 ni... ramai lagi sebenarnya..tapi memang unik kan.. aku rasa dalam dunia ni, bangsa melayu ajer yang mcm ni.. dalam blog abg mamat khalid pun baru2 ni ada citer pasal isu nama dan gelaran ni.. itulah unik budaya kita..

apei - budak kampung

p/s: mana datang nama apei? nantilah aku tulis dalam entri lain..hehe..

Tuesday, December 16, 2008

aku mcm sibuk sampai ujung tahun..

Assalamualaikum wbt,

2-3 hari ni aku amat sibuk. soal personal, soal kerja, soal kutu-kutu kampung, dan soalan-soalan cepu mas dari bini aku.. semua aku harus pikirkan dalam satu masa..

15 hari lagi masuk tahun 2009. Dalam 15 hari ni jugak aku harus menyelesaikan:
1- menyusun semula jadual cuti-cuti malaysia aku yang musnah gara-gara pikah ketiga
2-menyelesaikan segala keje2 tertunggak, tutup akaun untuk 2008
3-mecarik jersi baru team futsal aku..
4-terlalu banyak kad kawin aku terima sepanjang minggu lepas dan minggu ni, yang tak bukak lagi pun ada.. jadi aku kena buat schedule. jadi bini aku tak perlu masak tengahari untuk 2-3 minggu akan datang..
5-gambar kawin azim-ila aku tak edit lagi... minggu ni mesti submit untuk print!
6-ooo yer... nenek aku buat kenduri sabtu ni.. ok noted.. aku dah update jadual aku..
7-aku kena call ampang puteri buat appointment untuk orked punya check-up. Anak aku nak masuk 3 bulan dah..
8-citer supernatural season 4 aku tak abis download lagi, gara2 dolpin rosakkan laptop aku!
9-slide meeting esok baru siap separuh jalan! arhhh...
10- keter patut service minggu ni.. KM dah lebih..
11- marlina pesan "bang, nanti tolong beli toster ngan microwave ujung bulan ni.. nak panas lauk n bakar roti senang!"
12-majalah dalam bilik buku aku berselerak, sejak kami ada baby ni, marlina dah malas nak kemas bilik buku aku.. mlm ni aku mesti kemas!!! MESTI!!!
13-pulangkan lense 22mm yang dipinjam dari che mad.. (che mad, bila nak makan sate?)

Ini yang ada dalam list aku setakat hari ni.. aku harap esok lusa list ni akan berkurang dan bukan bertambah!!!

apei - budak kampung

Friday, December 12, 2008

cuti-cuti malaysia gua musnah!

Assalamualaikum wbt,

perancangan cuti hujung tahun gua musnah gara-gara pihak ketiga.. sebagai balasan pihak ketiga telah bersetuju menaggung segala perbelanjaan cuti-cuti malaysia gua yang terpaksa di tunda ke awal tahun depan.

setelah berbincang ngan marlina, beliau akhirnya ajak gua dating ke taman burung dan taman rama-rama di lake garden ajer ujung tahun ni.

apei - budak kampung

p/s: pihak ketiga, gua nak pesan kat lu.. kalau cakap sila jgn putar belit... hard-disk gua gagal nak translate lu punya bahasa!

Thursday, December 11, 2008

screen saver api cool ke tak cool?

Assalamualaikum wbt,

Bahu gua yang kena sondol ngan lembu isnin ari tu masih lagi bengkak, jari2 gua pun masih lagi kebas.. tapi tak per.. at least itu pun kira satu pengorbanan gak..
Malam semalam omar kobis sms gua "dude, aper kes lu dah lama tak online YM malam2? kesian anak lu tu kecik lagi. takkan nak bagi dia adik dah kot?"

Gua tak reply, hati gua masih pedih..

-suatu petang, hujung november-

Abg loan: Apei, ko tolong tengok2 kan anak abang ni jap. Abang nak kuar pi amik kak siti.
Apei: tengok jer ke?
Abg loan: kau ni, suruh tengok budak kejap pun nak upah.. leceh arr..
Apei: masuk jamban pun 50sen sekarang bang...
Abg loan: balik kang arr citer..
anak abg loan nama dia shafiq a.k.a dolpin (pasal gemok), umur 4 tahun dan suka abiskan biskut rumah gua!

'dolpin' masuk rumah gua dengan patung gaban dia.. gua lepak balik tengok astro..
Dolpin: abg apei, shapiq nak tengok katon..
Apei: kang mak kau balik suruh mak kau pasang..
Dolpin: nak sekarang! sambil ulur kat aku DVD Shark Tale yang dibekalkan oleh abg loan.
Aku pasang lap-top kat bilik buku aku..
Apei: shapiq tengok kat lap-top ni jer tau.. abg apei nak tengok tv. kalau nak roti cakap k..
Dolpin senyum sambil peluk gaban dia tu..

10 minit berlalu.. terasa aman dan makmur rumah gua.. tetiba..
Dolpin: abg apei, api dah pinish (finish)
Apei: Api? mana api? -melompat gua bangun-

tinggal kenangan - nilah screen saver lap-top gua yang berapi tu..

Dolpin tunjuk kat lap-top gua yang dah tak menyala lagi... sebelah lap-top gua ada spray air untuk streka baju bini gua punya.. gua tengok lap-top gua dah becak!

Bermula dari hari tu, waktu malam gua banyak di habiskan dengan mendengar ceramah umum bini gua dan menonton cerita drama melayu...

apei - budak kampung

p/s: gua belum ada modal nak repair lap-top tu.. abg loan tak nak bertanggungjawap!

Wednesday, December 10, 2008

keter gua hilang kat ikea?

Aku sampai dari kampung Selasa petang (9 Dec) kira lebih kurang kol 3pm.. masa tu perot aku pun dah kenyang lantaran aku belasah 2 ketol burger kat burger king hentian sg buloh. Sampai rumah, aku dengkor. letih giler drive.. perjalanan patutnya 3 jam dah bertukar jadi 5 jam sebab bini aku cakap jgn bawak laju, nanti orked terkejut kalau langgar lobang. Oklah.. pemanduan yang tak lebih dari 80km/j di atas hi-way memang satu pengalaman yang mengerikan..

pukul 6pm - Marlina kejut kan aku "sudah tido tu, bangun mandi, semayang!"

pukul 630pm - Marlina mempelawa aku "bang, makanlah skit tu ada air panas ngan roti bakar tu"aku terdetik dalam hati "ait, mithali lain macam jer bini aku petang ni"

sambil aku makan roti, baru aku mendapat jawapan atas kemithalian marlina tu..

Marlina: Bang, ikea sekarang ada sale lah..
Apei: emmm...
Marlina: Tengok catalogue ni.. murah giler pasu ni..
Apei: EMMMM...
Marlina: Saya ngan Orked dah siap ni.. abang pi la siap... lepas magrib kita pi jap ek!
Apei: HAAA???

pukul 830pm - aku sampai kat ikea. Orang tak ramai. Aku paking cantik2 kat depan enterance.

pukul 1000pm - apa yang marlina nak semua dia dah rembat, siap beli bear untuk Orked lagi! kopak!!!

pukul 1015pm - di parking lot, bini aku tunggu jer kat pintu enterence jaga barang. aku pi amik keter. kesian plak dia ngan stroller orked lagi.. 10 minit aku pusing carik keter tak jumpa. aku memang confident keter aku lah paling dekat ngan pintu masuk.. bila aku tengok lot parking aku dah ada keter kelisa plak! arhhh..damn.. keter gua hilang.. memang confirm hilang!

kebetulan ada security yang dari tadi dok perati aku, menghampiri aku..

En sukuriti nepal: What's wrong sir?
Apei yang nak nangis: I just lost my car lah..
En sukuriti nepal: May I see your parking ticket please?!
Apei yang nak nangis: Aku tengah susah ati kau lagi nak tengok tiket aku plak.. ingat aku masuk tak bayar ker? nah.. (sambil ulur tiket parking)
En sukuriti nepal: ooo.. your car at level P2 sir.. this is P1..
Apei: Ooo yer ke?

sepanjang perjalanan Marlina gelakkan aku..

apei - budak kampung..

p/s: bahu aku masih sakit dalam kejadian di tanduk lembu. aku, uda daud, alang yaakob and co. dapat kontrak menumbangkan lembu..

kesal..

Assalamualaikum wbt,

Jumaat lepas hp member aku hilang. Kesal giler aku.. aku lah manusia last sekali yang membelek2 hp dia pastu aku letak jer atas meja tempat asal aku jumpa hp tu.. last2 petang aku dapat call hp tu dah gone!!!

apei - budak kampung

Friday, December 5, 2008

snow vs flood

Best korang yer meriah kemain aku tengok main salji kat sana! Jeles aku!!! kat sini hari2 hujan dan banjir di pantai timur dan tanah runtuh di lembah kelang.. teruskanlah bermain salji tu. jaga kesihatan.. doa-doakan aku dapat pi sana plak sambung belajar lagi kat sana!



atas kiri: faizal ngan sofea (durham)
atas kanan: miss nur (durham)
bawah: aiza n geng (london)
not in pic: saipol ngan muez (liverpool n leeds)

apei - budak kampung

kurang asam punya apis lembut!

Assalamualaikum wbt,

Hari ni aku balik kampung lagi, beraya aidiladha di bagan dato', selesaikan kenduri dan aqeqah untuk cik orked yang makin nakal tu.. (berita terkini - orked dah pandai merajuk!)

Malam semalam, lepas isya' aku pi mesyuarat AJKKK penduduk tempat aku. meeting pasal gotong-royong anak pak abu PAS nak kawin. Anak dia nama Hamidah, tapi kitorang panggil dia midah senget! ok tak? hehehe...

-dalam meeting-

Pak abu: Apei, aku nak ko nanti jaga budak2 kompang, dari training sampai hari sanding sok.
Apei: Saya bangkang, mana sesuai saya jaga budak kompang. Main kompang pun saya tak reti. Pelempang orang saya reti laa..
Pak Abu: Kau jer paling layak sekarang. Apis, kau nanti tolong jaga bab kelengkapan pingan, mangkok, cawan, sudip dan segala yang berkaitan. Nanti ko tolong tengok dalam store dewan ni, aku rasa mangkok kita tak ada.. tu nanti kau uruskan..
Apis lembut: Alaaaa pak abu, pasal mangkok tu jgn la pak abu susah ati... kita kan dan memang ada mangkok kat sini (cara cakap style mak nyah!)
Pak Abu: Mana mangkok kau?!
Apis lembut: Tuuuuu.. (sambil tunjuk kat aku!)

satu dewan gelakkan aku!

apei - budak kampung

Thursday, December 4, 2008

kau bukan ada keje pun!!!

-Lunch hour-hari ni-

greeett.. vibrate hp aku bunyik..fairus call..

Fairus: Woi cepat arr turun.. aku dah lama tunggu kat bawah ni..
Apei: Ko ngan saper?
Fairus: Mokzani..
Apei: 5minit!
Fairus: Kau buat aper lagi? dah kol 1 lebih ni.
Apei: Buat keje laa..
Fairus: Kau ada keje ke? bukan kau makan gaji buta ke?

atas kanan: aku, bawah kanan: fairus, kiri: workstation aku.

-ikot pirasat korang laa bila tengok workstation aku ni, rasa-rasa aku ada keje ke tak?
-suka kau jer ek fairus cakap aku tak ada keje.. ingat company ni abah aku yang punya?

apei - budak kampung

p/s: balik awal skit arr ari ni.. lepas magrib ada meeting AJKKK untuk gotong-royong anak pak abu PAS nak kawin..

Mithali

Assalamualaikum wbt,

Lokasi: Restoran Ashraff Pandan Indah - kl
Time: Baru balik dari surau lepas isya'
Tarikh: Malam semalam
Tujuan aktiviti: Discussion terbuka antara aku ngan buyong
Tajuk Discussion: Apei Mithsali

Buyong: Tadi petang kat padang telinga gua ada terganggu arr bila lu cakap lu bapak mithali?
Apei: Aper salah ke?
Buyong: Kau tau kan menipu tu berdosa?!
Apei: Aku cakap aku bapak mithsali tu bukan satu kenyataan, tapi pendapat jer..
Mail Burger: Pendapat pun tak leh.. syirik!
Apei: Syirik jadahnyer..
Buyong: Mail, lu jgn nyampok orang tua tengah bincang! Apei, mcm ni arr.. kalau lu leh buktikan yang lu ni bapak mithsali gua sanggup basuh kasut bola lu yang bau longkang tu..
Apei: Tu jer? takat basuh kasut bola jer, dobi pun leh buat..
Buyong: ok arr dengan stokin lu yang bau taik lembu tu sekali!
Apei: Baru real...
Buyong: Macam mana cara lu nak buktikan, itu ikot creativiti lu..

Tujuan entri ini: Nak buktikan berapa mithali diri aku ni.. sila lihat gambar dibawah

Pesanan untuk Buyong: 1- tu baru sebahagian kecik jer tu dari koleksi gambar mithali gua.
2- petang ni lepas main bola lu leh terus bawak kasut gua balik rumah. esok gua off!! balik kg raya..

apei - budak kampung

Wednesday, December 3, 2008

chow..

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, hingga petang ini, aku masih lagi dapat bernafas seperti biasa, masih lagi berada di tempat duduk aku kat opis yang indah dan sejuk mcm kutub ni dan yang paling penting aku masih lagi ingat nama aku siapa..

Kerja-kerja menyediakan report ni nampaknya terpaksa aku tangguhkan dulu untuk hari ni. aku dah tak bleh tahan dah ni.. aku nak balik. nak main bola. kepala lutut aku pun dah ok dah.

ajed, black, ajis gemok, mail burger, budak2 kompang taman perumahan aku, dan kutu-kutu yang baru join team bola aku.. tungguuu.. hari ni aku akan mengentel korang seko-seko..

apei - budak kampung

HELP ME.. URGENT!

Tolong bagi tau aku satu tempat yang aku tak akan nampak NOMBOR??? aku nak muntah tengok nombor!!!

apei - budak kampung

p/s: penyakit ni akan datang setiap hujung dan awal bulan bila aku nak siapkan report! tapi kali ni aku memang betol2 tak tahan..

Tuesday, December 2, 2008

baju panas warna biru..

-minggu sudah, lepas isya-
Puan Sri: Apei, nanti ada masa tolong mama carik sarung cadar lama kat dalam setor.
Apei: Nak buat mender? sedekah rumah anak yatim ke?
Puan Sri: Buat jer laa bila orang suruh tu..
Apei: Ok boss! (sambil sibuk main fifa 2008 ps2)..

-Malam tadi, lepas isya-
Puan Sri: Dah amik dah sarung cadar tu?
Apei: Dah hilang laa..
Puan Sri: Jgn menipu boleh tak?
Apei: Yer laa orang carik la ni.. (aku tengah sibuk baca berita sukan paper kosmo)

Kotak tinggi sampai siling. nak carik mcm mana.. aduh..

Satu-satu kotak aku bukak.. sampai satu kotak siap ber-seal rapi tertulis tulisan tangan yang aku kira buruk. "Please do not open, belongs to apei!"

"ait bila plak aku ada khazanah ni?" sebab kotak tu tertulis nama aku, aku bukak. Ada beberapa helai pakaian, cenderamata, gambar, nota dan entah haper2 lagi entah..

aku capai baju panas warna biru tu...

-lama dulu-
baju panas tu dihadiahkan oleh dia masa hari jadi aku ke-19. waktu tu aku masih menuntut nun jauh dari keluarga. tak sangka baju panas tu masih dalam keadaan elok.. aku senyum sorang-sorang.

-hari ini-
aku gunakan baju panas tu untuk menutup badan aku dari sejuk aircorn kat opis ni. kalau dia baca blog aku ni, aku cuma nak dia tau..baju panas tu masih mcm baru! walaupun dah 6 tahun dengan aku. terima kasih untuk baju panas ni..

apei - budak kampung

surat untuk En Alip lagi..

Assalamualaikum wbt,

Sabahat sekampung ku en alip,
Malam kelmarin tok alang meninggal. aku tau kau tau tapi apersal kau tak balik?

en alip,
Aku call kau sampai kong beteri handpon aku, balik2 awek kau jugak yang angkat cakap "no yang anda dail sedang sibuk!" aper citer ni alip? aku sms pun kau tak reply.

en alip,
Kau ingat kau dah pakai keter caldina tu kau dah kaya arr? jgn sampai aku bakar keter kau tu..

en alip,
Nek Alang Intan, Uda daud, Tok Chek, Yong Timah, bahkan Ayol yang sindromdown tu pun tanya mana kau tak balik. Giler kejam lu bro! gua sedih arr bro lu buat mcm ni. Lu leka arr bro ngan arus... Lu lupa bro asal lu.. nak menitik ooo air mata gua semua orang tanya apersal lu tak balik.. aper citer ni? Arwah tu punya laa baik ngan lu bro.. masa lu kecik, penah lu mintak jajan kat dia, dia tak bagi lu? aduh... sedih beb..

en alip,
Kalau lu baca blog gua ni, gua harap sgt dalam masa2 terdekat ni lu baik arr jauhkan diri lu dari gua.. lu anggap arr bila lu nampak gua mcm lu nampak malaikat maut. gua bukan aper bro takut ada yang ngikut tok alang sok!

apei - budak kampung

p/s: alip, semua kirim salam kat kau..

teruja (part 2)

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, pagi ni cuaca sgt cerah, matahari melimpahi cahaya ke segenap ruang bumi Allah. Moga kita semua juga mendapat rahmat Allah pagi ni.

Terima kasih kepada rakan-rakan blogger aku yang mana sempat komen dan meneka apa yang buat aku teruja sgt menunggu hari ahad 30 Nov 2008 lepas. Walaupun jawapan korang salah tapi aku tetap hargai. Aku akan bagi jugak hadiah kepada semua yang komen. (dengar hadiah cepat jer korang komen ek!)

Sebenarnya ahad ari tu ulangtahun perkahwinan aku yang pertama. tu jer.. saja bikin suspen. wahahaha.. tak penting pun untuk korang..

apei - budak kampung

p/s: 1- sape yang komen dalam entri 'teruja', sila tinggalkan alamat email korang dalam komen entri 'teruja (part2)' ni. nanti aku emailkan hadiah tu..
2-al-fatihah buat arwah tok alang (1938-2008)..
3-timer kasih abg sodek sebab gantikan pokok atas meja aku yang mati ni ngan pokok baru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...