Thursday, December 31, 2009

update pantas dari jalan ampang

Assalamualaikum wbt,

Lama gua tak update blog. Cilaka itu pun ramai nak kompelin. Nuffnang pun ada talipon gua semalam cakap rating orang baca blog gua turun. Ni aper citer ni?

Masuk malam tadi genap 5 malam gua tidor kat hospital Gleneagle jalan Ampang. Anak gua demam panas. Gua terpaksa temankan anak gua sepanjang dia kat hospital. Tangan kiri masuk air, tangan kanan kena amik darah. Letih gua nak melayan perangai budak-budak kalau sakit ni. Satu hari sampai 3 jenis mainan gua kena belikan untuk Orked, aper citer? Kalau tak ada mainan baru tak nak makan ubat. Senak poket gua nak menjawap persoalan macam ni.

Tapi alhamdulillah, tengahari tadi anak gua dah discharge. Ni tabung haji punya kaunter ramai orang, gua pi kedai internet kejap. Buat aper pi tabung haji? tu kos beli mainan 6 hari 5 malam tu saper nak cover?

Kepada 3-4 kutu yang talipon gua tanya kabor tanya apersal gua dah lama tak update. Timer kasih banyak. Sanggup lu orang abis kan kredit dok talipon/sms gua. Susah-susah ajer. Kalau ada saper-saper teringin nak top-up akaun bank gua pun aper salah. Sms "requestno.akaun" dan hantar ke no talipon gua. InsyaAllah gua respon segera dengan no akaun gua.

apei - budak kampung

p/s: kedai internet ni gua tak tau lah pakai line pesen aper. lembap ya rabbi. Nak bukak facebook pun siol punya lama. tektik business mcm ni yang gua paling tak suka ni.

Tuesday, December 22, 2009

gua nak sombong sekarang.

assalamualaikum wbt,

Gua cuma nak bg tau ni entri pertama gua pakai talipon.

Cilakak kamil dah setahun gua beli handpon sekehen ni kat dia baru hari ni gua tau boleh tulis blog pakai talipon. Tak sangka tinggi gak ilmu IT yang gua miliki. Harapkan kamil? Sampai kiamat la gua ingat talipon ni boleh talipon sama sms aje.

Apei budak kampung.

Monday, December 21, 2009

bola - part 2

Assalamualaikum wbt,

Gua tak nak sembang banyak. Tahniah pada budak bola Malaysia. Dah lama gua tak cakap tahniah kat budak-budak bola Malaysia ni. Tak silap last sekali lidah gua sebut perkataan TAHNIAH kat budak bola ni masa tahun 1989. Masa tu gua baru sibuk-sibuk nak masuk tadika.

Pihak Pengurusan sukan Malaysia, budak-budak bola ni patut diberi perhatian. Bagi diorang makan benda-benda berkhasiat sikit. Sayur salad ke, kobis bunga ke, asparagus ke. Ni tak asal masuk perkampungan sukan ajer mesti makan nasik ayam. Kesian gua tengok badan masing-masing dah lah tak ada otot pastu lu bagi plak jersy pesen ketat-ketat. Dah ruper macam aper ajer gua nengok. Tapi tak aperlah yang penting dah menang.

Pasal imbuhan tu... takkan player ajer dapat kot? gua yang sokong ni aper citer? Tak akan tak ada pihak-pihak yang perihatin kot?

apei - budak kampung

p/s: sorry gua ucap tahniah lambat sikit. Gua baru turun dari panjat bukit. Ranger hutan cakap atas bukit ada line 3G. Cilaka, jgn kata line 3G, line talipon nak sms bini gua cakap gua dah sampai pun tak ada!

Tuesday, December 15, 2009

bola

Assalamualaikum wbt,

Tahniah kepada team bola negara gua yang berjaya masuk final sukan SEA.

Nasihat gua kepada budak-budak bola Malaysia "Tahniah. Teruskan usaha. Training kuat-kuat lagi. Jaga makan, jaga tidor, rest mesti mau cukup, jangan leka main poker kat facebook, jangan talipon makwe sebelum final game dan elak kecederaan. Cara lu orang main semalam sebijik macam arsenal yang menang lawan liverpool 2-1 pagi Isnin hari tu"

Gua tengah pikir alasan nak cuti hari Khamis petang nak flight pi tengok bola. Ada idea?

apei - budak kampung

p/s: "Bola-bola gak, pukul 10 jangan lupa cerita Awan Dania" - Puan Marlina sikit tak ada perasaan semangat bola.

Friday, December 11, 2009

Perasaan gampang menyelubungi gua sepanjang hari apabila bapok memberi kenyitan mata kepada gua dalam lrt pagi tadi.



apei - budak kampung

Thursday, December 10, 2009

kasih ibu membawa ke syurga...

Assalamualaikum wbt,

Pagi tu seperti biasa sebelum ke opis, gua dan Puan Marlina akan menghantar Orked ke rumah Datin Sri di Pandan Indah. Setelah selesai sesi Orked salam gua dan Puan Marlina. Gua dan Puan Marlina plak salam sama Datin Sri sebagai tanda nak pergi kerja.

"Ok, kitorang pi dulu mak. Petang ni mugkin balik lewat skit" kata gua kepada Datin Sri sebelum melangkah keluar rumah.

"Ok..eh apei, kamu sini kejap"

"Naper mak?" Gua tengok muka Datin Sri kerut pandang gua.

"Tunggu kejap"

Datin Sri masuk ke bilik dan keluar semula dengan memegang sikat di tangan kanan.

"Kamu ni nak pi kerja ke nak pi pasar malam? rambut pun tak reti bersikat" leter Datin Sri sambil menyikat rambut gua.

"Mak, aper ni... orang dah sikat rambut la. Ini pesen zaman sekarang"

"Sikat amendernyer dah macam orang hutan mak tengok rambut apei ni! Haa mcm ni baru lah hensem" Datin Sri senyum kepuasan.

**********

Itu kali pertama Datin Sri sikat rambut gua selepas 20 tahun. Kali terakhir beliau menyikat rambut gua ketika hari pertama gua nak masuk darjah satu.

Dalam perjalanan ke opis...

"Huyoooo... ada orang hari ni pi opis rambut belah tepi" Puan Marlina cuba menyakat gua.

"Hallooo... ini pesen rambut abang 20 tahun lepas ok!"

"Giler buruk...hahahaha" Gelak besar bini gua pagi tu.

apei - budak kampung

Shahril

Assalamualaikum wbt,


2.30 pagi waktu cheras. trruutthhh...trruutthhh.. handphone gua atas meja tepi katil ber-vibrate sebagai tanda ada kutu bengap tak reti tengok jam menghantar sms.


"Bagaimana jika dunia tanpa cinta?" - Shahril sms.


"Manusia jadi zalim, sama macam lu sms gua pukul 2.30 pagi" - Gua reply.


" :'( " -Shahril reply balik.


Tegur sikit nak merajuk...


apei - budak kampung

Monday, December 7, 2009

ketabahan gua diuji...

Assalamualaikum wbt,

Sabtu malam gua tidor lambat, tengok cerita orang putih kat siaran astro. Puan Marlina dan Cik Orked awal-awal lagi dah pasang ekon dan menarik selimut.

"Esok ahad, dapat membuta lepas subuh memang sedap. Bangun tidor mesti puan marlina dah sediakan breakfast. Silap-silap gua boleh breakfast atas katil ajer" Bisik gua dalam hati sambil senyum meleret.

Seperti yang di rancang, lepas subuh gua setting suhu ekon kasi sedap-sedap untuk tidur sampai zuhur. Baru gua nak tarik selimut, Puan Marlina bersuara "Bang, beli nasik lemak kejap. Lapor la"

"Hari ni nasik lemak tutup" Gua cuba temberang..

"Tolong ler.. kejap ajer. Pakai keter I ajer. Dalam dash board ada duit."

Kejap tak kejap jugak. Lokasi gerai nasik lemak terdekat dengan area rumah gua cecah gak 4km. Tu belum gua kira time berenti kat traffic light, time break sebelum bumper, elak lobang, ikot belakang lori sampah dan sebagainya. Kalau jalan kaki tengahari baru sampai.

Dengan perasaan kucar-kacir, mata kelat dan angan-angan bersarapan atas katil di suap bini musnah, gua gagahkan diri untuk melangkah. Masuk kereta dan pulas kunci. Oh meter minyak dah kelip-kelip sebagai tanda minyak dah nak abis. Patutlah Puan Marlina suruh bawak kereta beliau. Dengan meter minyak dah berkelip gua menyusuri pagi yang masih berembun dengan perasaan cool and steady menuju petronas. Takkan gua nak carik nasik lemak dalam keadaan minyak yang tak menentu. Tak sanggup gua menolak kereta sorang-sorang. Tak sampai pun lagi 500 meter, gua rasa tak sedap langsung bawak kereta Puan Marlina. Masuk seleko tak lancar, jalan lurus dan rata pun rasa pumping macam naik kereta kuda. Ilmu kenderaan yang gua sempat tuntut dengan pihak JPJ sebelum amik lesen L dulu mengatakan itu adalah masalah berpunca dari tayar. Gua bagi signal kiri walaupun gua tau hanya gua seorang sahaja berada di jalan yang lurus sepanjang 2 km dan berhenti di bahu jalan. Tak puas hati gua selagi tak cek keadaan tayar.

Sah! tayar depan kanan sikit lagi nak flat. Di hadapan 600 meter, sayup-sayup di sebalik kabus pagi gua nampak logo petronas. "Sampai ke gua?" itu soalan pertama yang bermain di fikiran.
Gua kuatkan jugak semangat dan bercakap sorang-sorang "Ah bini gua steady ajer pi balik kerja dengan tayar yang macam ni entah dah berapa lama entah. Inikan pulak gua nak ke petronas dengan jarak 600 meter". Gua masuk semula dalam kereta dan jalan. Kali ni lagak gua lebih cool dan steady dari tadi. Maniam paper dengan EX5 memintas gua sambil angkat tangan dan senyum sinis. Gua paham sangat maksud senyuman tu! Remmmppp..remmmppp maniam press motor kuat-kuat tanda ajak lumba. Gua tarik nafas dalam-dalam dan mengucap. Sesungguhnya pagi itu banyak sungguh ujian tuhan ke atas gua. Dari perancangan gua nak membuta lepas subuh terbantut, kemudian minyak kereta hampir habis, diikuti dengan tayar hampir pancit dan kemudian perangai Maniam paper. Tak aper, gua sabarrr.....

Di Petronas...

"Brader, pam 5 full" dan terus beredar ke kereta.

"Halo encik, dah lama tak isi minyak ke? sekarang nak isi full kena letak deposit"

"Yer ke? berapa?"

"seratus"

"Weh, kereta gua full pun baru 60 ringgit. Lu mintak sampai seratus"

"Kalau tak nak deposit bayar ajer lah 60 ringgit"

Gua patah balik ke kereta, bukak dash board dan carik duit yang Puan Marlina suruh guna beli nasik lemak tadi. Gua harap dia tinggalkan lebih skit. 5 minit gua selongkah dashboard. Sampai brader dari kaunter cakap kuat-kuat pakai microphone "Brader pam 5 nak isi minyak ke tak?"
Cilakak malu gua. Haram satu sen gua tak jumpa duit dalam dashboard. Akhirnya gua selok poket sendiri...

"Brader, pam 5, 20 ringgit dah lah"

Brader kaunter petronas yang nama sama mcm gua senyum sinis. Gua rasa nak terajang muka mamat tu kat situ gak! Gua masih bersabar.

Ok isi minyak selesai... gua pusing nak isi angin tayar plak. Slow gua membelok menuju tempat nak isi angin. Tetiba dengan pantas sebijik kereta kelisa di bawak oleh seorang makwe memintas gua dan berhenti secara gampang di tempat pam. Sikit 'sorry' pun tak leh nak cakap. Ingat dressing macam orang nak pergi jogging dengan pakwe kat taman tasik gua takut ke? Mentang-mentang gua pakai kain pelekat ajer.. Sikit tak ada perasaan nak respek abang-abang macam gua ni. Gua parking kereta cantik-cantik belakang kelisa awek tersebut sambit menunggu giliran.

Ok selesai empat-empat tayar makwe tersebut pam. Gua ambik pulak kepala pam tadi, setting angin dan mula kan aktiviti mengepam. Gua mulakan dengan tayar depan sebelah driver. Selesai... Awek kereta kelisa tak gerak lagi.. Gua pam tayar kedua. Selesai.. Awek kelisa masih belum gerak lagi. Gua nampak dia macam nak cakap sesuatu kepada gua. Sebagai abang-abang yang cool, gua tanya lah awek tersebut. Mungkin beliau pemalu tapi kurang hajar orang nyer. Tak aper gua paham.

"Kenapa? nak pakai pam lagi ke?" suara gua mungkin sedikit meninggi lantaran rentetan peristiwa-peristiwa pahit yang gua alami sejak dari awal perjalanan gua sebentar tadi.

"Tak, nak amik penutup tiub tayar terjatuh kat bawah kereta ni"

"Abis tu, ambik ajer lah. Aper masalahnya?"

"Cover tiub tu kat belah depan kereta ni. You tak pikir ke, macam mana I nak amik kalau I tak reverse kereta I ni"

Amboi bukan main manis lagi jawapan.. gua cuba berdialong cara rasional dan logik "Mintak maaf la yong kalau saya silap cakap. Agak-agak awak lah kan. Ada tak cara lain nak ambik cover tiub tu tanpa perlu lu reverse?"

"Takkan you nak suruh I tertonggeng-tonggeng kat depan you. Kurang hasam la you ni. Muka ajer baik pakai kain pelekat dengan kopiah tapi.... lelaki semua sama"

Kali ni angin gua memang menaik serta merta. Gua dah tak nampak lelaki ke pompuan ke kat depan gua. Kali ni gua jawap pakai nafsu amarah gua. Aper nak jadi-jadilah.. "Aloo.. lu ingat gua hadap sangat ke nak tengok %^&*$#^ lu? maksud gua, kalau lu lajak ajer sikit kereta lu ke depan boleh tak ambik penutup tiub tu? Aper payah lu nak kena reverse-reverse?"

Terus makwe bengap tersebut masuk kereta dah blah. Tak amik pun penutup tiub tersebut. Gua tau dia dah malu. Pesen kepala hotak letak kat tumit!

Selesai pam 4 bijik tayar terus gua pecut menuju gerai nasik lemak yang boleh tahan sedap tersebut. Nasik lemak tempat lain bini gua tak makan. Nasik lemak yang jarak 4 km dari rumah gua itu ajer yang bini gua boleh makan.

Tiba di simpang makcik nasik lemak, sayup-sayup gua ternampak poster kecik tulisan tangan pakai marker bertulis "Harap maklum, kami tutup sehari!"

Marah gua kat awek bengap tadi tak abis lagi. Ni tambah dengan marah kat makcik nasik lemak plak. Gua tak tau aper dosa gua sampai di uji begini..

Gua pulang ke rumah berbekalkan roti gardenia perasa coklat kismis.

apei - budak kampung

p/s: "Nasik lemak tutup. Abang beli roti ajer" - Gua
"Tak per asalkan minyak kereta dah isi" - Puan Marlina :)

Friday, December 4, 2009

saya sedang berkhidmat untuk negara.

Assalamalaikum wbt,

Seperti yang gua maklumkan dalam entri yang sebelum ni. Gua sertakan video berupa pesanan bos-bos gua sebagai bukti. Jangan ingat gua sajer-sajer tak nak update blog. Bos-bos gua yang pesan suruh gua berkhidmat untuk negara.


video

apei - budak kampung

p/s: selamat ulangtahun ke-50 wahai opis ku!

Maklomat.

Assalamualaikum wbt,

Gua ingin memaklomkan kepada semua pembaca, follower, pengkomen, pengkritik, secret admire, adik-adik, pakcik-makcik, uncle-uncle, akak-abang, jiran sebelah rumah "makcik, rumput belakang rumah makcik dah panjang. Takkan nak tunggu ular masuk rumah saya baru makcik sibuk nak potong?!", rakan-rakan se-opis, AJK surat At-Taqwa, kutu-kutu bola, sahabat-sahabat yang lupa bayar hutang, budak-budak kampung "woi, krismas ni gua balik kampung! Mancing kat jeti jom! Wan, gua lantik lu jadi AJK carik umpan!", Cikgu-cikgu yang sudi mengajar gua dari sekolah tadika sampai habis universiti, boss gua, makcik-makcik dan pakcik-pakcik department gua, kawan-kawan yang bakal kawin, pihak pengurusan blogspot.com "harap lu orang tak potong gaji gua lebih-lebih. Harga susu anak gua dah naik lagi 2 ringgit sekampit! Tak kesian ke?" dah saper-saper yang terjebak membaca blog gua ni. Gua ingin memaklomkan bahawa operasi blog ini akan diberhentikan buat sementara.

Kerojer opis gua makin hari makin banyak. Boss gua sikit tak kasi gua peluang nak update blog aper tah lagi nak tanam sayur kat facebook. Terima kasih kerana lu orang terus membaca apei-budak kampung. Nantilah dah settle keroje ni, gua update lah balik. Doakan gua tak lupa password!



Harap maklomat.

apei - budak kampung

Monday, November 23, 2009

Gua terguris! - Pompuan jangan baca.

Assalamualaikum wbt,


Hari ni gua sanggup tak pi lunch dan melepek kat library mengadap internet berkuasa tinggi sebab nak carik arkitek bengap mana yang buat ukiran dinding macam ni. Sikit tak pikir perasaan lelaki mcm gua bila tengok bayang-bayang dari ukiran tu. Terguris tau..terguris. Maruah kami di pamerkan di dinding-dinding jambatan. Murah sungguh! Dah mcm cilaka sikap.

Dan sampai petang ni gua masih tak jumpa tukang buat ukiran ni. Saper-saper tau tolong bagi tau gua. Tak jumpa tukar buat ukiran, dapat tukang simen ke, tukang pasang ukiran ni ke pun boleh. Tapak kaki gua dah rasa gatal-gatal nak pijak perot orang ni.

apei - budak kampung
p/s: Abdul Ramli bin Sukri, lu kan bos-bos takkan hutang rojak semayang jumaat 3 minggu lepas buat-buat lupa?

Friday, November 20, 2009

misteri kehilangan barang-barang rumah saya.

Assalamualaikum wbt,


2-3 hari ni ada beberapa barangan kecik-kecik macam camera compact, psp, handphone nokia zaman universiti, botol minyak gamat, pen marker, getah ikat rambut Puan Marlina, perhiasan atas rak tv berbentuk kulit kerang, komik detektif konan, stokin bola dan terakhir jam tangan gua telah hilang secara misteri.

Semua barang-barang yang hilang secara misteri tersebut telah gua temui malam tadi dalam tempayan berisi air dan pokok bunga bersebelahan rak kasut depan pintu masuk rumah gua.

"Papa nak tanya, Orked tau tak saper yang buat semua ni?!"

Orked tersenyum tunjuk gigi 5 batang sambil memegang remote astro dan berjalan menuju tempayan.

Ok.. papa dah tau!

apei - budak kampung

Tuesday, November 17, 2009

Ni entri cinta-cinta gua yang last. Sumpah!

Assalamualaikum wbt,
Ini gambar kandid yang tak hensem hasil kerja tangan Puan Marlina.

Memandangkan gua seorang yang berbadan kecil dan comel-comel ajer ketika kecil. Gua masih lagi di dokong oleh Dato' sri ketika hari pertama gua melangkah ke sekolah darjah satu pada usia 6 tahun. "Woi dah darjah satu pun bapak dokong lagi ke?" cilaka sungguh mulut Wan Sopak pada hari tersebut. Sehari suntuk gua di ejek oleh rakan-rakan sekelas 1 hijau. Palat sungguh perasaan gua sepanjang hari. Tu belum kira lagi perasaan kucar-kacir dengan botol air rebena gua tumpah dalam beg. Ah dem, pengalaman hari pertama persekolahan yang memang tak best!
Pasal tu sampai tingkatan 5 gua tak suka sekolah. Semuanya kerana pengalaman hari pertama gua itu.

Hari pertama persekolahan darjah satu tamat termasuk kelas 1 Hijau. Semua mak bapak tunggu anak-anak di luar sekolah. Dari jauh gua nampak Dato' Sri pun ada sama. Terus gua belok amik jalan belakang dan balik rumah jalan kaki.

**********

"Mana kamu pergi, ayah tunggu depan sekolah kamu tak ada?"

"Balik jalan kaki"

"Kenapa?"

"Malas nak balik ngan ayah. Nanti ayah dokong"

"Salah ke ayah dokong kamu?"

"Kawan-kawan semua ejek kat sekolah, wan sopak, puad, man keli. Semua ajek. Petang ni malu la apei nak main bola"

"Biarlah depa nak ejek. Depa tu dengki yang benornyer"

"Kenapa ayah nak dokong apei? Apei dah besar lah. Dah darjah satu, dah pandai jalan, dah pandai main bola, dah pandai nyayi lagu isabella, makan nasik pun dah ada sambal belacan"

Dato' Sri hanya tersenyum.

**********
Malam tadi Dato' Sri singgah rumah gua di Cheras.

"Sajer singgah rumah kau. Sihat ke? senyap je 2-3 hari ni. Ayah talipon pun kau tak jawap"

"Mana ada ayah talipon! tak ada misskol pun. Weekend lepas pi Terengganu tu yang tak ada kat rumah"

"Wah..makin semangat badan cucu atok ni"

"Ha'a.. tak larat nak dokong dah" jawap gua yang ketika itu sedang mendokong Orked.

"Kau kata tak larat tapi kau dokong jugak, lagi pun dia dah pandai berjalan kan. Kenapa kau nak dokong dia lagi biar ajerlah dia berjalan?"

"emmm...." gua tak dapat jawap.

Dato' Sri senyum sekali lagi. Senyuman yang serupa macam 20 tahun dulu.

apei - budak kampung

p/s: "Kenapa papa suka dokong Orked?" - Orked
"Hati kita akan dekat bila papa dokong dan peluk Orked.. kan?"- Gua.

for sales!

Assalamualaikum wbt,


Gua ada terbaca satu page yang boleh menilai value bagi sesebuat website (USD). Dan ada juga aplikasi di sediakan di page tersebut yang boleh menilai harga page/website/blog lu orang.


Dalam page tu kata harga google.com $8.37Billion, yahoo.com $6.70Billion, facebook.com $5.00Billion, youtube $4.86Billion, blogger.com $2.27Billion, myspace.com $1.20Billion, microsoft.com $1.05Billion dan apei-kampungboy.blogspot.com $4,500.30.

Gua tengah pokai, kalau ada saper-saper yang berminat nak beli apei-kampungboy.blogspot.com. Gua nak jual. Harga boleh adjust lagi. Pembeli yang serius sahaja - SMS gua.

apei - budak kampung

p/s: cek value blog lu orang http://bizinformation.org/

Monday, November 16, 2009

Dan kamu ialah...

Bismillahirahmanirrahim

Assalamualaikum wbt,

"Hoi kamu. Ada nampak mak aku?"

"Manalah saya nampak!"

"Selalu aku nampak dia berbual ngan kamu kalau kamu tengah sidai baju mcm sekarang ni"

"Saya tak tau, tak nampak pun mak awak tu!"

"Boleh aku tanya sikit? kau ni siapa?"

"Saya adik tuan rumah ni. Kalau cuti sekolah saya akan datang rumah kakak saya ni"

"Apersal kalau kau nampak ajer aku cepat-cepat kau lari masuk rumah kelam-kabut?"

"Muka awak macam samseng. Kepala botak, ada parut kat dahi, hitam dan selalu marah-marah ajer. Cakap sikit-sikit nak tengking. Petang-petang main bola kat padang belakang rumah ni pun saya nampak awak asyik nak gaduh ajer"

"Ah merepek ajerlah kamu ni. Nama aku...."

"Nama awak firdaus, mak ayah awak panggil apei. anak sulung, sekolah asrama, pengawas, AJK Pengakap, suka main bola dan rugbi, minat melukis tapi tak cantik, pakai minyak rambut jenama code-10, tak suka lipas dan pinggang saiz 29"

"Woi lebih-lebih kau ni. Mana kau tau?"

"Saya duduk rumah 24jam sehari dan 7 hari seminggu. Awak rasa-rasa siapa yang banyak tau pasal awak yang duduk rumah 24jam sehari dan 7 hari seminggu?"

"Mak aku?"

"Agaknyalah kot!"

"Nama kau?"

"eh dah hujan..saya nak ambik kain" dan dia terus berlari meninggalkan aku. Keseorangan di laman petang itu. Hujan turun, aku lencun. Pintu rumah berkunci sehingga Dato dan Datin Sri pulang.

**********

Aku tak pernah tahu nama sebenar selain nama panggilan kamu walaupun setelah 5 tahun aku mengenali kamu ketika itu. Sejak perbualan itu, hari demi hari aku ingin terus mengenali kamu. Dan dia terus merobos ke daerah paling dalam di hati aku dan terus bersembunyi di situ. Tidak mungkin ada orang lain mampu merobos ke daerah itu selain kamu. Aku tak tahu bagaimana kamu mampu sampai ke sana. Mungkin atas bantuan Tuhan yang maha kaya. Mungkin..

Beberapa hari lagi, genap 10 tahun aku mengenali kamu, kita berkawan, ada masa kita bergaduh, kita ketawa, ada masa kita menangis, kita saling mengejek, kita saling merindu, kita saling menyayangi, kita berkongsi segala cerita tapi masih ada sempadan. Dan beberapa hari lagi genap sudah 2 tahun kita berkongsi segala-galanya. Dia mata aku... kamu teman, kamu lawan, kamu bidadari, dan kamu juga isteri.

Ya Marlina, kamu. Aku bercakap tentang kamu. Terima kasih kerana masih sudi meminjamkan hati kamu untuk aku. 10 tahun sudah usia persahabatan kita, 2 tahun sudah usia perkahwinan kita. Apa lagi yang boleh aku katakan selain dari Terima kasih dan tiada siapa mampu merampas syurga itu dari kamu kerana hingga saat ini, redha aku masih tetap milik kamu. Ya, hanya kamu.

apei - budak kampung

p/s: "lu aniversary atas kapal yang ada nama cruise-cruise tu mesti best beb" - fairus
"gua kat rumah pun boleh aniversary, tak payah cruise-cruise" - gua

Friday, November 13, 2009

nostalgia malam akhir

Assalamualaikum wbt,



Dari kiri: Said Ismu Azam, gua dan Sharil. Bawah: Zul - Gambar diambil pada suatu malam sekitar October, 2004. Malam terakhir kami melepak sebilik setelah 4 tahun bersama menghabiskan zaman-zaman belajar di Universiti.

Entah aperhal 2-3 hari ni gua dok terkenang lu orang. Mana lu orang semua pi? Ada pun Shahril ajer yang talipon gua minggu lepas kabor awek dia dah kawin ngan orang lain. Gua talipon Zul, asyik masuk operator suruh tinggal pesanan suara. Said Ismu plak gua call adik dia yang jawap kata dia dah kerja jadi Pegawai luluskan pinjaman peribadi kat sebuah bank di Australia. Ada adik dia bagi nombor talipon opis kat Australia. Aper jadah plak gua nak talipon sampai Australia. Bil gua siapa nak tolong bayar. Celcom bukan pikir nak bagi diskaun kat orang-orang berpendapatan biasa-biasa mcm gua ni.

Zul dah jadi pegawai buat ubat batuk kat syarikat buat ubat nama CCM. Kalau lu orang pi klinik pasal batuk, lepas tu doktor tu bagi ubat batuk ada tulis nama syarikat CCM, ha tu kawan gua la yang buat ubat tu. Zul masa kat universiti dulu belajar pasal kimia. Selain makmal di fakulti, bilik kitorang jugak kerap dijadikan makmal kedua beliau. Selain katak dan tikus putih, gua, sharil dan said kerap kali jugak menjadi bahan eksperimen beliau. Kabornya zul tengah sibuk dengan projek nak buat ubat orang kena stroke.

Sharil pulak ialah seorang pegawai sebuah bank cawangan kuala lipis yang tukang sain surat pinjaman perumahan yang telah lulus. Kalau tak bayar instalment rumah pun dia jugak yang sain surat suruh lelong rumah orang. Tapi sekarang gua dengar kabor dia sibuk melobi nak bertanding jadi adun area-area lipis pasal katanya kerja bank susah nak dapat rasuah.

Gua pulak masih sibuk main blog tanpa banyak memikirkan soal masa depan.

apei - budak kampung

p/s: ketika gambar diambil, gua masih lagi mengekalkan imej retro dengan rambut kembang dan cermin mata bingkai besi bulat.

Thursday, November 12, 2009

detik ajaib

Assalamualaikum wbt,

Orked,

1 tahun, 1 bulan, 1 minggu dan 4 hari kamu bernafas di atas bumi Allah ni. Akhirnya detik-detik yang paling papa dan mama tunggu tiba juga. Langkah pertama kamu. Gembiranya papa dan mama ketika melihat langkah pertama kamu itu. Tidak ada kata yang boleh kami gambarkan. Gembira itu layaknya seperti hari pertama papa dan mama mendakap dan mencium kamu ketika kamu masih lagi berlendir dan berdarah. Terasa agung sungguh maha pencipta.

Malam itu, selepas kita makan malam bersama. Papa dan mama sibuk menonton tv, kamu pula leka menyelongkah kotak yang penuh dengan permainan-permainan kamu yang di kumpul sejak kamu lahir. Jarak antara papa dan mama dengan kamu tidak lah jauh. Leka melihat kamu bermain, mama memanggil kamu "Orked, tak nak join mama ke tengok tv ni?" Lantas kamu menoleh ke arah kami, kamu berdiri dan berjalan.

Selangkah, dua langkah, tiga langkah, dan kamu terjatuh. Ketahuilah kamu bahawa kami teruja, terkejut. Itulah detik yang ajaib yang kami tunggu. Alhamdulillah, dapat kami saksikan sendiri.

Orked,

Teruslah melangkah. Moga dari langkah pertama kamu itu kamu akan terus melangkah menjelajah bumi tuhan yang maha luas ini, moga kamu belajar dan tahu menyebut syukur...

apei - budak kampung

ubat sakit misteri

Assalamualaikum wbt,

2 minggu gua menderita sakit mister. Kucar-kacir sungguh perasaan sakit tak tau punca ni.

Doctor 1 "Awak sihat ajer. Tak ada problem pun. Paru-paru ok, perot ok, otak pun ok"

Doctor 2 "Tak apa saya bagi awak ubat tidur, nanti balik rumah makan dan rehat yer. Nak MC berapa hari?"

Doctor 3 mengaku sebagai pakar yang ada gelaran Dato'-dato' "Saya dah tengok x-ray paru-paru awak ok. Heart beat awak pun normal. Kandungan darah merah dan darah putih pun ok. Tak ada masalah. Mungkin awak stress. Saya transfer kes awak ke pakar mental lah!"

Gampang!

**********

Atas saranan orang tuan-tuan, gua pulang ke kampung demi mencari sebuah konklusi.
Nujum Pak Belalang 1 "Kau ni ada saka ni. Saka kau ni harimau putih. Dah lama tak makan pulut kuning dengan telor rebus". Sejak tu baru gua tau, selain daging, harimau juga makan pulut kuning dan telur rebus.
Nujum Pak Belalang 2 "Kau ni ada tersalah makan la tok rasa. Tak apa-tak apa, sikit ajer ni. Tok buatkan air penawar ni nanti kau minum. Pantang larangnya bla..bla..jgn tinggal semayang..bla..bla.. jgn lupa sedekah orang miskin..bla..bla.. jgn intai anak dara orang..bla..bla.. ok semua sekali kautim dengan air penawar ni atok charge RM50 dah la. Nak resit?"
**********
Gua kembali ke KL. Sama jugak, macam haram rasa badan. Siang elok gua sihat, menjelang lepas magrib gua rasa macam tak best langsung. Nak training tomoi pun tak selera, tengok tv pun rasa mcm tengok dinding, makan kebab pun dah rasa macam makan tiub basikal, minum air oren pun rasa macam minum air sirap. Ni aperhal ni?
**********
ring..ring.. Ba'em sepupu gua belah bapak talipon. "Gua dengar citer lu balik kampung pasal saka lu mengamok!"
"Saka? F**ker ada lah!" meradang gua menaik tetiba. Memang pantang gua orang talipon time-time gua tengah pekena baring sambil bukak ekon.
"Malam ni lu ikot gua. Gua kasi lu try ubat baru"
Malam semalam gua ikot Ba'em. Alhamdulillah, lepas pekena 'ubat', gua dapat tidur dengan lena dan pagi ni gua bangun dengan badan yang segar. Baru gua tau, selain menyihatkan badan, main golf juga boleh mengubat sakit misteri. Gua dah start bukak mudah.com nak carik set golf second-hand.
Pn Marlina, amacam?
apei - budak kampung
p/s: Pari-pari syurga, sorry gua tak dapat datang. bagi alamat nanti gua post hadiah!

Thursday, November 5, 2009

saya dan sakit misteri

Assalamualaikum wbt,

Masuk hari ni genap dah 3 malam gua tak boleh tidur. Siang gua sihat sejahtera, sementara belah malam gua akan mengalami sakit-sakit urat belikat, suhu badan panas, hidung keluar air, mata pedih, tekak sakit, lutut lenguh, dada ketat, perut sakit, lidah kering dan mata tak mengantok langsung.

Pada saat-saat gua ditimpa gering begini, gua amat memerlukan perhatian dari kawan-kawan. Bini gua takkan mampu untuk melayan kerenah gua sampai pagi betul tak? dan gua pun paham dia juga insan biasa yang memerlukan rehat yang sempurna. Gua sms satu-dua kutu untuk memberi tahu keadaan diri gua. Mudah-mudahan mereka akan mendoakan kesihatan gua. Sms gua bukan lah bunyik manja sangat. Biasa-biasa ajer.

"Gua sedang gering. Ada siapa-siapa yang teringin nak melawat gua sila bawak anggur. Gua teringin"

Lantas sms gua layangkan kepada kutu-kutu bola, budak-budak kampung dan 2-3 kutu satu opis. Tak lama lepas tu maka gua pun mendapat maklumbalas dari sms yang gua layangkan kepada mereka-mereka sebentar tadi. Antara jawapan-jawapan mesra dari mereka:

"Main bola malas, dah sakit baru nak ingat kawan. Apa anggur? pijak nak?" - Ajed

"Alaa ciannya cayang I sorang ni. Cakit yer.. ala bucuk-bucuk. Tendang nak? lu tak reti tengok jam ke dah pukul 2?" - Buyong

"Nak MC lah tu?" - Faizal

"Gua eksiden hari tu 2 minggu dok wad, batang hidung lu haram gua tak nampak. Ni lagi nak mintak anggur. Hilang akal ke?" - Black

"Gua pun sakit brader" - Mr G

"Weh gua kawin bulan depan, lu jangan tak datang. Nanti gua hantar kad" - Wan Sopak

Malam tadi sebelum Orked tidur, sempat gua sembang "Orked jangan nakal yer, papa demam"
Terus Orked cium pipi gua sambil senyum nampak gigi 4 batang. Ah terharu.. Harap kawan-kawan, haram sekor pun tak leh pakai. Nak pinjam duit pandai pulak talipo gua!

apei - budak kampung

p/s: cilakak patutlah harga anggur naik. Musim orang sakit rupanya sekarang.

Monday, November 2, 2009

Mie Yabi dan orang kawin

Assalamualaikum wbt,

Mie Yabi - Gua tak puas hati bila ada orang cakap gambar mee ayam perasa babi yang gua tunjuk dalam entri sebelum ni adalah potosop. Gua terus calling kijel selaku pakar reka gambar potosop bagi mencari sebuah kebenaran. Tak sampai 10 minit gua dapat calling dari kijel "setelah gua membuat beberapa ujian makmal, gua mendapati gambar ni potosop" kata kijel. Gua mintak maap kalau gambar tersebut mendatangkan fitnah dan mudarat kepada pihak-pihak tertentu. Lu orang tak payah risau, kutu yang email gua pasal gambar tu gua dah maki sampai nangis tadi.

Orang kawin - Minggu lepas gua pergi kawin blogger kikimikasa kat N9. Jauh boleh tahan jugak felda Serting tu. Tapi kawan-kawan dah jemput kalau tak ada hal gua mesti sampai. Ramlan kawin lari kat sempadan thailand hari tu pun gua pergi, inikan pulak takat kat N9. Menurut jadual orang-orang kawin, minggu ni (7 Nov) gua akan ke Melaka sempena blogger pari-pari syurga pulak nak kawin. Minggu berikutnya 14 Nov gua ke Kerteh, 21 Nov Teluk Intan, 27 nov Bagan Dato', 5 Dec Singapore, 12 Dec Taiping, 20 Dec Balik Pulau dan 26 Dec Pasir Mas. Ni semua jemputan kawin dari blogger-blogger dan budak-budak facebook. Kalau ada blogger atau kutu-kutu facebook nak kawin dan nak mintak tolong gua perabihkan nasik minyak, sila kawin bulan Januari 2010 dan ke atas. Tempahan awal adalah digalakkan. Untuk sesi 2009, jadual orang kawin gua dah penuh.

apei - budak kampung

Friday, October 30, 2009

50% Halal

Assalamualaikum wbt,



Mee Ayam perasa babi. 50% Halal. Sebijik macam celaka. Ustaz/Ustazah, ni macam mana nak kira ni?


apei - budak kampung

p/s: terima kasih kepada kutu yang email gua pasal mee ayam perasa babi ni.

Thursday, October 29, 2009

Cikgu Malik

Assalamualaikum wbt,

Lama sangat dah gua tak jemaah kat surau perumahan gua. Semalam gua ada sedikit kelapangan masa dan gua plan nak jemaah kat surau time magrib. Biasa time magrib surau ni happening skit. Ada ceramah lepas magrib, ada pakcik-pakcik cerita politik, ada kutu-kutu ajak gua isap rokok sambil tengok makwe-makwe solehah berjalan keluar masuk surau, boleh kutuk buyong yang makin hari makin gemok dan pi keje pakai baju sendad konon nampak tegap, boleh cerita pasal bola orang putih dan untung-untung lepas isya' ada makan free.

Menu makan free lepas isya' selalunya biasa-biasa ajer macam mee hon goreng, kuih karipap dan minuman rasmi adalah teh tarik. Paling handal pun gua pernah jumpa masa haji ikrom buat doa selamat baru balik haji tahun lepas. Dia belanja makan kfc.

Semalam gua sampai kat surau, sekor kutu pun tak ada. Gua syak semua dok leka kat padang bola lagi. Sikit tak ingat tuhan. Pakcik Hamzah lagi 10 minit nak masuk waktu magrib pun tak abis-abis citer politik kat depan surau. Bukan ingat amik air semayang ke, wirid-wirid ke, semayang sunat ke. Ni citer kung-kang-kung-kang, sampai hari ni tak jugak jadi menteri gua tengok. Lepas amik air semayang gua nampak Cikgu Malik dah ready dalam masjid. Respek gua kat Cikgu Malik yang berstatus haji memang tinggi sejak dari hari pertama gua kenal beliau lagi. Gua nampak dia dah stanby duduk dalam masjid, baca quran sementara nak tunggu masuk waktu magrib.

"Assalamualaikum cikgu" gua bagi salam

"Walaikumsalam, eh kamu.. lama betol tak nampak. Sihat?"

"Alhamdulillah cikgu, sihat" jawab gua.

tiitt...tiitt...tiittt.... jam kat dinding surau berbunyik. Sebagai tanda waktu magrib dah masuk

"Saya azan sat, lepas magrib semetara tunggu ceramah kita sembang" kata Cikgu Malik. Gua angguk ajer.

**********

Selesai solat magrib, gua lepak pot belakang-belakang carik tiang buat sandar. Gua ada jugak perati kiri-kanan. Dari buyong, black, ajed, mamat, ferdy, alip, budak IKBN sewa flat depan surau dan man kobis sekor pun tak datang surau. Dah mcm israel perangai sekor-sekor. Tak sedar-sedar lagi dunia nak kiamat. Sedang gua rancak berzikir dengan tasbih di tangan sambil memaki hamun kutu-kutu yang tak datang-datang surau tetiba Cikgu Malik menghampiri gua.

"Mana kamu pergi, lama sungguh tak datang ke surau?" tanya Cikgu Malik. Gua tenung muka Cikgu Malik, ah suci sungguh muka tu. Tak padan langsung muka keladak mcm gua ni nak sembang dengan Cikgu Malik.

"Ada cikgu.. tapi sibuk la. Pi kerja pagi, balik kerja malam. Hari-hari mcm tu.." jawap gua.

"Macam ni lah, cikgu mintak kamu fikir-fikirkan apa cikgu cakap ni yer. Katalah kamu mula bekerja dari usia kamu 22 tahun dan jika ada rezeki sampai pencen 56 tahun. Beerti kamu bekerja selama 34 tahun. Selepas pencen katalah Allah masih mahu kamu terus hidup sehingga 70 tahun. Beerti dari kamu pencen 56 tahun hingga kamu mati 70 tahun kamu hanya ada 14 tahun untuk menikmati kesenangan hidup di dunia. Berbaloi ke kamu bekerja dari terbit matahari hingga terbenam matahari selama 34 tahun semata-mata untuk menikmati kesenangan selama 14 tahun? dan untuk menikmati kesenangan 14 tahun itu kamu terpaksa korbankan masa bersama keluarga selama 34 tahun, masa untuk berjemaah di surau selama 34 tahun, masa untuk mendengar ceramah selama 34 tahun dan paling menyedihkan dalam masa 34 tahun tu kamu tidak langsung mengingati mati kerana sibuk dengan urusan dunia kamu. Bayangkan kamu mati dalam keadaan ini. Ingat, tak ada benda yang lebih hampir dengan kita selain maut! "

Gua terkedu... tak pernah gua terpikir sejauh tu.

"Kamu ingat-ingatlah balik. Apa tujuan kita dihidupkan di atas bumi Allah ni? Adakah untuk bekerja di bank dari terbit matahari hingga terbenam matahari?" sambung Cikgu Malik lagi sambil tersenyum. Bergegar jantung gua...

apei - budak kampung

p/s: hari ni gua nak balik awal, gua dah booking nak azan magrib sama isya'.

Tuesday, October 27, 2009

MU

Assalamualaikum wbt,

Ahad lepas gua dapat berita Manchester United (MU) kalah kepada Liverpool gua terus sms kutu-kutu poyo sebagai membalas mereka terhadap kekalahan Arsenal kepada MU tempoh hari.

sms gua kepada mereka "Hari tu gua dengar MU kalah ngan team kelab bawah-bawah, hari ni pulak kalah dengan team yang tak berapa handal nama Liverpool. Aper citer?"

Haram sorang pun tak reply sms gua. Merajuk gamaknyer.

Gua jumpa gambar ni dalam facebook. Kira ni hadiah gua kepada penyokong Liverpool.

apei - budak kampung

p/s: Orked dah pandai merajuk tutup muka pakai bantal kalau gua marah. Ni tiru perangai saper ni?

Monday, October 26, 2009

kerja makan gaji

Assalamualaikum wbt,

gambar tak ada kena mengena ngan entri gua.

Semenjak dua menjak ni bangun pagi nak pergi kerja rasa macam haram. Gosok gigi, mandi dan bersiap nak pi kerja pun rasa macam tak sedap badan. Sampai opis, bukak pc dan tengok fail-fail yang berlambak atas dan bawah meja rasa mcm nak sepak ajer satu-satu.

Kerja memang cilaka tapi gua perlukan duit untuk hidup.

apei - budak kampung

p/s: gua dah start pikir nak balik kampung tanam pokok sawit

Friday, October 23, 2009

Beli barang-barang Orked.

Assalamualaikum wbt,


Malam semalam gua ke tesco kajang sempena membeli barang-barang Orked yang dah habis.
Barang-barang Orked terdiri daripada susu formula, nestum, biskut, pampers, puting botol baru (yang lama dah koyak pasal kena gigit) dan beberapa barang-barang lain yang pandai-pandai ditambah oleh Puan Marlina. Sedap nak amik ajer, yang membayar gua jugak. Selagi teroli tak penuh selagi tu hati tak puas. Gua harap lepas ni pihak tesco lebih perihatin dengan golongan bapa-bapa yang berpendapatan sederhana seperti gua agar menyediakan troli yang lebih kecil dan ekonomik.

Gua tak pernah pun ambil tahu sangat pasal RM yang gua keluarkan setiap kali membeli barang-barang Orked. Hinggalah semalam gua teringin nak tengok resit.

Item wajib bulanan:
Susu 4 tong (2 rumah gua, 2 rumah Datin Sri) RM44 x 4 = RM176
Nestum 6 kotak untuk breakfast (2 rumah gua, 4 rumah Datin Sri) RM9 x 6 = RM54
Pampers 4 beg (2 rumah gua, 2 rumah Datin Sri) RM38 x 4 = RM152
Syampoo, bedak, baby oil, puting botol baru kira kawtim semua RM25
Suppliment RM29

Item optional yang gatal-gatal ditambah oleh Puan Marlina (sikit tak perihatin dengan kegawatan ekonomi lepas raya):
Baju Orked 4 pasang (2 pasang baju tidor, 2 pasang baju siang) kawtim semua RM50
Biskut ada gambar budak tengah senyum perasa pisang. Kononya berkhasiat untuk pembesaran bayi. Puan Marlina capai lagi RM8++

Jumlah:
Susu - RM176
Nestum - RM54
Pampers - RM152
Syampoo, bedak, baby oil, puting - RM25
Suppliment - RM29
Baju - RM50
Biskut - RM8
Jumlah - RMXXX

Lebih kurang ini kos yang gua keluarkan setiap bulan sejak setahun lalu dan Orked tak pernah lupa untuk membayar semula. Membayar dengan senyumannya, ketawanya dan kenakalannya. Pada gua, Itu sudah lebih dari cukup.

"Orked, RM bukan soalnya. Papa cuma jalankan tanggungjawap dan amanah dari Tuhan kamu untuk membesarkan kamu, mendidik kamu, menjaga keselamatan kamu dan memastikan kamu sentiasa selesa. Moga kamu sentiasa tahu menyebut syukur"

apei - budak kampung.

p/s: tapi semalam gua bayar kat casher tu RM529. Ni aperhal ada termasuk kos pencuci muka pompuan plak ni? takder..takder..bayar balik!

Wednesday, October 21, 2009

Novel Cinta

Assalamualaikum wbt,

Semalam buat pertama kalinya dalam hidup gua selama 26 tahun ni gua telah membeli senaskah novel. Yer, novel cinta-cinta di sulami nilai-nilai muslimin dan muslimat. Novel ni hasil air tangan MardihahAdam iaitu rakan opis gua yang tempat duduknya betol-betol kat depan meja gua. Patut hari-hari gua tengok dia tekun ajer mengadap PC, ajak lepak pekena teh pun tak nak. Gua ingat buat kerja rupanya tulis novel cinta-cinta.

Malam semalam gua baru sempat baca 10 muka surat. Tak boleh citer panjang lebar lagi pasal novel ni. Saper-saper yang minat nak baca cerita cinta-cinta berunsur muslimin dan muslimat boleh beli buku ni. Kalau nak mintak tolong gua dapatkan sain dari penulis pun tarak hal. Gua boleh adjust. Yang penting beli.

Buku ni tajuknya lukisan jiwa. Boleh beli kat kedai jual buku-buku agama kat Jalan Tunku Abd Rahman, kalau nak nampak moden dan kontemperori boleh beli kat MPH, Kinokuniya atau Borders. Beli kat mana pun harga sama ajer kecuali kalau beli dari gua harga dah mahal pasal buku gua ada sain MardihahAdam. Kalau nak nampak lagi gempak boleh beli pakai internet click sini.

Rupa buku mcm ni.




Ah gua dah tulis panjang-panjang ni, takkan nasik ayam pun tak ada untuk gua tengahari ni. Betol tak wahai Cik Mardihah? Oh yer, jgn lupa fresh oren. Ais kurang.

apei - budak kampung

Tuesday, October 20, 2009

kerana nasik beryani sesuap, rosak mood gua sepetang.

Assalamualaikum wbt,



Kelihatan wajah ceria penulis (berbaju biru) bersama rakannya Fairus (berbaju merah) sedang sibuk menikmati beryani perisa kambing sempena jamuan hari raya opis mereka.

Semalam opis gua buat makan-makan sempena hari raya. Pihak AJK makanan telah menetapkan nasik beryani sebagai juadah utama. Nasik beryani pulak terbahagi kepada dua (2) perasa iaitu perasa kambing dan perasa ayam.


Kepakaran gua dalam bidang beryani ni tak la sedalam mana pun. Tapi gua ada dengan satu dua cerita orang eksiden sebab mengantuk lepas makan nasik beryani. Pada gua itu tahyul. Makan nasik pun boleh mengantok? kalau dah pemalas alasan memang macam-macam.


Semalam giliran gua pekena nasik beryani. Gua rakus mencapai beryani perisa kambing. Kambing gua amik belah tulang lutut. Kasi taruk kuah dal cukup-cukup tambah sayur masam, telor rebus 2 biji dan last sekali keropok papadom kalau tak salah gua nama nyer. Side dish gua ialah popia basah dan sate perasa ayam. Gua cakap sama Fairus "Kita makan ala kadar dah laa". Fairus mengangok tanda setuju.


12.50 pm - Kelihatan gua sedap bedal nasik beryani. Lepas nasik dah settle last sekali gua kasi taruk lutuh kambing pulak. Lain macam sedapnyer.


1.20 pm - Gua akhiri sesi makan-makan dengan pencuci mulut berupa ais cream. Memang lengkap hirarki pemakanan gua untuk sesi tengahari semalam. Cukup segala vitamin A sampai Z, nutrisi, kalsium, gizi, zat besi, dan lemak tepu semua ada. Hari-hari gua macam ni boleh kena sakit jantung!


1.30 pm - "Jom surau dulu pekena zohor plak. Dah masuk waktu" Kata Fairus. Mungkin timbul perasaan insaf dari lubuk hati Fairus selepas melantak mcm syaiton sebentar tadi. Gua bab-bab ibadat ni memang tak banyak soal. follow ajer.


1.35 pm - Setiba di surau, "Weh, baring dulu. Tak boleh rukuk ni. Perot penuh." Gua cuba bagi cadangan. Rukuk merupakan rukun dalam solat, tapi kalau rukuk pun dah tak sempurna aper citer solat lu? Gua lending sedap-sedap tepi bucu bawah ekon. Fairus carik pot tepi dinding ada sejadah dah lipat buat bantal.


*****

Entah bila gua terlelap pun tak tau, gua di kejutkan oleh Ring tone talipon lagu 'because of you nyayian kelly clarkson' sebagai tanda panggilan dari Boss.

"Awak dah prepare report yang saya mintak pagi tadi tak? Saya meeting pukul 2.30" Dalam mamai gua tengok jam dah pukul 2.25 pm. Berbakul-bakul gak gua dapat petang semalam. Terima kasih nasik beryani!


apei - budak kampung


p/s: baru gua tau makan nasik beryani perasa kambing bahagian lutut boleh mendatangkan mengantuk dan mudarat.

Monday, October 19, 2009

Pengalaman saya dan bola sepak

Assalamualaikum wbt,

Kerjaya main bola dan Kerjaya jadi model baju adalah dua (2) kerjaya yang berbeza. Tapi tiada yang mustahil di Malaysia. Gambar sekadar hiasan.

Entah aperhal pagi-pagi time breakfast ada kutu bukak citer pasal team bola sepak malaysia, entah aper nama harimau manja ke harimau muda. Gua tak berapa ingat. Gua memang dah lama tak into scene-scene bola sepak tempatan ni. Naik mual bila gua baca citer pasal bola malaysia. Asal lawan ajer kalah, asal lawan ajer lingkop. Cilaka patutlah gua sokong arsenal. Walaupun ada kalah tapi biasanya menang.


Gua teringat mcm mana bibit-bibit perkenalan gua dengan bola sepak. Gini citernya, gua mengenali bola sepak seawal usia 4 tahun. Lu tanya player malaysia sekarang saper yang main bola start umur empat tahun mcm gua? haram sorang pun tak ada! Pakcu gua iaitu adik bongsu kepada Dato' Sri adalah pemain bola sepak mewakili pasukan UMNO bahagian kampung gua dan peringkat tertinggi beliau adalah bermain di peringkat negeri sebagai posisi simpanan. Setiap petang pakcu gua akan turun training bola sepak bersama rakan-rakan lain yang mewakili kampung. Walaupun takat wakil kampung, tapi gua boleh nampak tahap professionalism yang telah diterapkan. T-shirt training jenama PUMA, pakai kasut 6 stat, pakai stoking tarik sampai lutut, seluar pendek fit dan rambut pakai gel. Itu baru gua cerita time training!

Di sebabkan gua telah mendapat pendedahan secara terus dengan dunia bola sepak sejak berusia 4 tahun, seawal usia 5 tahun gua telah diserap dalam team utama kampung gua. Gua telah ditempahkan di posisi pengutip bola. Pada gua posisi tak penting, yang penting adalah semangat sukan. Sambil kutip-kutip bola gua boleh jugak main tendang-tendang tepi padang. Berkenalan dengan player-palayer handalan kampung. Sembang sambil korek-korek tips rahsia skil-skil maut mereka. Hasil ketabahan dan ketekunan gua berlatih dan membina stamina dari posisi pengutip bola gua telah di upgrade untuk bermain dalam 2nd team kampung pada usia 8 tahun. Masa ni Imran, Wan sopak, Puad, Boboi dan dua-tiga kutu lain baru sibuk nak belajar main pistol cherry. Tapi gua dah berada dalam pasukan bola sepak kampung dan mula merangka strategi untuk bermain di peringkat lebih tinggi. Kurang-kurang main untuk team yang tak berapa handal seperti Man.U dan Chelsea.


Pada gua belanja sekolah yang Datin Sri bagi semuanya adalah untuk bola sepak. Jiwa dah raga gua sepenuhnya adalah untuk bola sepak. Pada usia 8 tahun gua telah berjaya membeli kasut bola kain bertapak getah kaler hitam, seluar pendek bola sepak ada lambang barcelona kat pasar malam dan jersi manchaster united juga dari pasar malam. Stokin gua pakai stokin sekolah ajer. Jimat sikit, biasa la budget ciput.


Sepanjang gua bersama team kampung yang diterajui oleh pakcu gua sendiri, banyak pengalaman telah gua perolehi. Pembangunan stamina gua juga adalah lebih cepat berbanding budak seusia gua. Bukan mcm Amir gemok, dah lah rumah sebelah sekolah jalan kaki dari rumah ke sekolah pun nak kompelin semput. Stamina tak ada langsung, pun sibuk nak ngorat makwe-makwe sekolah yang dah tentu syok kat gua sorang ajer. Setelah 6 tahun gua berkecimpung dalam dunia bola sepak tempatan, bakat gua telah mendapat perhatian Cikgu Azman. Dengan hantaran berupa sepinggan mee goreng, gua telah di sunting untuk bermain dengan pasukan bawah 12 tahun sekolah gua iaitu SRKTN. Walaupun gua yang termuda, seawal usia 10 tahun, gua telah diberi kepercayaan membimbing pasukan SRKTN (sama sekolah ngan adem rono. Masa ni adem rono sibuk makan ais cream lagi kalau tak silap gua. Sikit pun tak pikir pasal pembangunan bola tempatan). Senior-senior darjah enam yang satu pasukan dengan gua harap nama ajer darjah enam ada jugak satu dua kali gua ternampak lu orang tendang bola tak kena masa training. Jangan ingat gua tak perasan. Gua malas nak report sama Cikgu Azman ajer kalau tak dah tentu kena 'drop'. Dengan berkat ilmu di dada, pengalaman yang telah gua timba dan doa ibu bapa, akhirnya sekolah gua telah berjaya menjadi juara peringkat Daerah sekali gus mewakili daerah ke peringkat negeri. Ni mcm mana nak kira ni, umur 10 tahun dah main peringkat negeri. Lu cuba tanya sorang kutu main bola untuk team malaysia masa umur 10 tahun aper dia buat? Mesti sibuk selak majalah URTV tengah tengok-tengok makwe pasal cita-cita nak kawin dengan artis.


Ketika umur 11 tahun, gua dah jarang pergi sekolah. Masa ni ada sedikit konflik antara jurulatih peringkat negeri dan jurulatih peringkat sekolah. Mr Raja coach peringkat negeri sibuk nak melamar gua untuk main dalam team U-12 Selangor. Mungkin terpegun tengok skill gua gelecek 3 ekor pertahanan dari sekolah sukan.Pada gua skill yang telah gua pamerkan hanyalah sekelumit cuma dari ilmu yang ada di dada. Manakala cikgu Azman berkeras tidak mengizinkan gua pergi dengan alasan gua bakal menduduki UPSR tahun depan. Akhirnya setelah buat semayang istiharah, gua memilih jalan bermain dengan selangor. Semuanya kerana gua memikirkan tentang pembangunan career bola sepak gua.


Masa main ngan pasukan U-12 ni dari hujung rambut sampai hujung kaki semua dah sponser. Aper barang pakai kasut bola bertapak getah, jersi pasar malam dan minum ais sirap lepas training. Semua dah upgrade. Sistem training lebih teratur dan peralatan latihan jugak lebih canggih. Tapi sekarang lagi canggih. Minuman tenaga pun dah macam-macam. Tapi pembangunan bola tetap makin hari makin celaka gayanya. Gua pun musykil. Ketika berusia 12 tahun, penumpuan bola sepak gua lebih mendalam. Takat nak sebut nama-nama player orang putih tu celah-celah gigi ajer. Tak kaku langsung lidah gua. Masa ni UPSR gua dah letak jadi nombor dua (2), penumpuan gua ialah pada kejohanan bola sepak U-12 Milo antara negeri. Kalau terpilih gua akan masuk sekolah sukan boleh main untuk Malaysia. Tapi masa ni gua tak pun terpikir nak kawin dengan artis, yang gua tau nak training betol-betol lepas tu harumkan nama Malaysia. Tengok betapa ikhlas niat gua!


Hari UPSR, Cikgu Azman cakap gua akan gagal semua subjek. Gua pun dah bersedia kalau gua gagal pun. Pada gua pelajaran tak penting. Gua jawap soalan UPSR laju-laju, keluar awal sebab nak baca majalah bola edisi terbaru. Lagi sedap!.. Hujung tahun result UPSR keluar. Tekaan Cikgu Azman hampir tepat. Gua sekadar dapat 3A dan 1B ajer. Palat sungguh rasanya ketika itu. Gua sedih kejap ajer. Menjelang petang gua sudah gembira semula kerana dapat main bola. Kejohanan Bola Sepak Milo U-12 antara negeri, gua tidak terpilih untuk diserap ke sekolah sukan. Masa ni pun gua rasa gampang ajer. Ayed budak Kuala Selangor, selalu miss tendang bola, asyik jadi simpanan, kejar bola memanjang tak pernah dapat, one-by-one dengan goal keeper pun tak gol, baling bola out-side pun fault, datang training lambat, perot boroi, selalu masuk hospital pasal ada lelah, masa main bola asyik betolkan jambul dan bercita-cita nak kawin artis, pendek kata macam gampang gaya main bola tapi terpilih masuk sekolah sukan pasal pakcik ada 'orang dalam' boleh adjustkan masuk sekolah sukan. Gua redha..


Gua meneruskan jugak semangat bola gua ke sekolah menengah. Sebab sekolah gua tu tak ada yang pandai main bola sangat, kalau ada pun 3-4 orang ajer yang ada pengalaman wakil rumah merah, dan hijau. Selebihnya baru pandai tendang bola 'swing' sikit-sikit dah start carik makwe-makwe. Bila bola nak maju. Berkat kesabaran gua dan Cikgu Nordin, satu pasukan bola berjaya juga gua bentuk. Walaupun tak la sehebat mana, tapi boleh la buat-buat lawan dengan sekolah sebelah-sebelah. Ketika usia gua mencecah 15. Gua sekali lagi membawa pasukan sekolah ke satu peringkat yang boleh di 'kembang hidungkan' oleh pengetua. Gua sekali lagi ke peringkat negeri U-15 peringkat negeri. "Dah lama gua tak menghirup udara perlawanan akhir" bisik gua dalam hati ketika kasut gua mencecah rumput padang. Ketika bersalaman dengan permain lawan, gua tersentak bila terserempak dengan batang hidung ayed. "Ingat team lu pakai jersy adidas gua takut ke?!" kata gua pada ayed. Ayed hanya senyum sombong.


Dalam perlawaan tersebut, posisi gua sebagai midfielder kiri akan menyebabkan gua perlu bertemu dengan ayed yang memegangang jawatan sebagai defender kanan pasukan lawan. 2 tahun gua pernah sepasukan dengan ayed semasa projek U-12 Selangor. Kelemahan Ayed dalam poket gua ajer. Skill kaki silang mcm Ronaldo tu pun gua yang ajar dia. Bebal sungguh, banyak kali ajar pun tak paham-paham. Ronaldo dulu gua ajar sekali ajer dah paham. Ah berbalik kepada perlawanan tadi, corak permainan Ayed sangat kasar. Tak mcm profesional langsung. Gua tak nak fikir negetif. Takkan sekolah sukan ajer budak-budak main bola mcm gusti pulak? Lagi pun gua tau Ayed memang bengap, couch suruh buat lain dia buat lain. Seperti biasa Ayed memang jangan haraplah nak dapat 'makan' kaki gua. Takat bentes-bentes ayed tu gua elak biasa-biasa ajer. 45minit pertama berkesudahan tanpa jaringan. Beberapa lubuk telah gua kenal pasti. 15 minit berehat, setitik air milo pun gua tak teguk. Gua atur balik stategi baru, memang kali ni sekolah sukan pasti mengelupuh. Separuh masa kedua bermula. Seperti yang gua cakap, minit ke 55, jaringan pertama dari sekolah gua telah mengamatkan stadium sekolah sukan. Jaringan berpunca dari ke bengapan Ayed yang bentes gua tak kena, gua mengelecek lagi sekor petahanan, melorongkan bola kepada Lan Burung dan disudahkan dengan rembatan kencang. Goal keeper hanya mampu melopong.


Permainan bertambah panas apabila cubaan demi cubaan dari sekolah tak pandai main bola (iaitu sekolah gua) terus menguji penjaga gol sekolah sukan yang berlatih satu hari 8 jam gua dengar citer. Tapi gaya main macam berlatih satu hari 8 minit. Mungkin lagi 7jam 52minit dihabiskan untuk bukak majalah mangga dan main cop-cop artis. 5 minit lagi perlawanan akan tamat, kedudukan masih lagi 1-0. Muka Ayed dah start naik merah, malu lah weh pakai baju adidas, kasut 6 stat pun jenama adidas takkan gua yang pakai baju jenama pro-star dengan kasut bola jenama asadi ni pun dia tak boleh 'makan' betol tak? Dan mungkin telah di takdirkan hari tersebut merupakan titik perubahan dalam kareer bola sepak gua. Ketika gua sedang mara menuju ke gawang lawan, gua dah nampak Ayed senyum dengan gaya samseng, Ayed berlari pantas menuju ke arah gua, Ayed menjatuhkan badan, gua tersilap perkiraan yang gua sedar kaki Ayed naik tinggi dan melekat ke arah lutut gua. zzzzaaaaaaaapppppp...krak.. tempurung lutut gua lari ke tepi. Meraung gua di tengah padang, Ayed kena kad merah. Gua kena hantar hospital.


2 minggu gua terlantar kat hospital, hari-hari makan buah anggur. Kepala lutut gua dikatakan retak, legement lutut putus dan gua dinasihatkan untuk bermain chess sahaja sampai mati. Satu hakikat yang amat sukar gua telan. Doktor Karim "Awak jangan main bola lagi, main chess tak apa!" menusuk kata-kata itu bagai sembilu di hati gua...Sejak kejadian itu, ada jugak gua nak serius semula dengan bola sepak, tapi akhirnya gua kecundang dan pasti akan bertemu Doktor karim semula. Palat sungguh perasaan gua. Akhirnya kareer bola sepak gua berkubur disitu. Ada pun masa kat Universiti gua main wakil fakulti. Tapi budak-budak universiti bukan tau sangat main bola, bercinta tau la. Tu yang gua boleh nampak mcm hero tu. Sekarang gua main jugak bola petang-petang tapi sekadar mengeluarkan peluh. Main gelak-gelak sama rakan-rakan sekampung. Nasihat gua kepada mereka-mereka yang ingin menjadi super start bola, kalau lu nak main bola sila bermula dari usia awal dan elakkan dari bertemu orang seperti Ayed.

apei - budak kampung

p/s: Gua dah kira-kira, kalau Ayed tak bentes gua masa tu sekarang ni gua tengah sibuk main dengan first team Arsenal.

Friday, October 16, 2009

kemelut dalaman

Assalamualaikum wbt,

Masuk hari ni dah 2 hari gua tak boleh tidor malam. Gua tak tau kat mana silap menyebabkan gua dihukum begini. Semalam gua masih ke opis pura-pura steady padahal azab tuhan ajer yang tahu. Menderita yang amat sangat dan sebelum menjadi fitnah di kalangan rakan sepejabat, gua amik keputusan untuk bercuti sebelah petang.

Hari ni langsung satu hari gua melepek kat rumah. Lemah seluruh badan. Akhirnya Puan Marlina mencadangkan gua berehat ajer di rumah Datin Sri. Bagus jugak, tak payah gua susah-susah nak masak!

Nasib baik ada jiran-jiran yang perihatin sanggup berkongsi wifi dengan gua.

apei - budak kampung

p/s: Gua syak kueh tiaw gerai awe buat gua menderita. Oh ye, untuk makluman ni first time gua update blog dari jamban. Ok gak!

Wednesday, October 14, 2009

teka-teki dari ayah saya.

Assalamualaikum wbt,

Petang semalam, tak petang sangat. Dah berat ke magrib. Seminit dua lagi dah nak masuk waktu orang azan magrib. Gua masih lagi kucar-kacir kat opis lalai dengan kerja-kerja duniawi yang tak abis-abis. Kerja macam haram punya banyak. Semua nak siapkan urgent. Pihak management sikit tak perihatin dengan perasaan gua yang teringin nak semayang jemaah magrib kat surau.

"Ni urgent ni. Kita kena confirmkan balance fund kita di Hong kong sebelum pukul 7.30pm. Cepat call diorang!" bingit suara boss gua arah itu ini.

'Sepohon kayu daunnya rimbun, lebat bunganya serta buahnya, walaupun hidup beribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya..walaupun hidup beribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya... lalalala......' ringtone handphone gua berbunyik lagu nasyid tanda panggilan dari Dato' Sri.

"Assalamualaikum" Dato Sri bagi salam.

"Waalaikumsalam, yer ada apa ayah?"

"lu kat opis lagi ke? sihat ke?"

"Sihat. kat opis lagi. kucar-kacir kerja banyak ni. Semayang magrib pun silap-silap kena jamak ni!" jawap gua serius.

"Lu jangan weh, semayang musti nombor one. Tu la gua ajak kerja ngan kompeni gua, lu sombong. Tak nak" Dato' sri cuba ungkit cerita-cerita lama. Bukan gua tak nak kerja ngan kompeni Dato' Sri, tapi asyik missing bayar gaji aper citer. Family-family gak, gua dah kerja mesti lah kena bayar gaji. Betol tak?

"Ada mender ayah call magrib-magrib ni?" Tanya gua nak kepastian. Muskil gak tetiba call gua time-time magrib.

"Tadi gua pi menembak (berburu), gua nak carik rusa terjumpa sekeluarga babi. Satu mak dan 5 anak. Gua peratikan babi tu punya formasi jalan agak pelik sikit. Mak dia jalan kat depan, lepas tu anak dia 5 ekor ikot ajer bontot mak dia dalam satu barisan sambil muka tunduk tengok tanah" terang Dato' Sri

"Abis tu?"

"Ni teka-teki nak bagi lu, agak-agak lah kan apersal anak-anak babi tu jalan satu baris ikot bontot mak dia sambil tunduk?"

Ah gua tengah sibuk tak cukup tangan dengan kerja urgent bersepah, sempat pulak Dato' Sri bergurau dengan teka-teki plak.

"Tak ada masa nak pikir. Lain kali la jawap. Bizi ni!"

"Ok..ok no hal. Gua bagi masa sampai pukul 12 malam ni. Lu pikir baik-baik. Hadiah lumayan!"

*****

11.30 pm - Gua tengah rilek-rilek senang lenang sambil tengok tv drama orang putih. Gua dah tak nak pikir sangat pasal teka-teki Dato' Sri tadi. Gua syak dia main-main ajer.

truutthhh.. hp gua gegar tanda sms masuk "Dah dapat jawapan?" sms dari Dato' Sri.

"Menurut kajian dari ensyclopidia cawangan babi, muka surat 26 ada tertulis. Sikap semula jadi anak babi memang mcm tu. Tunduk supaya boleh menghidu jejak langkah mak dia. Supaya tak sesat dalam hutan" Gua jawap gaya inteligent sikit. Kalau nak menipu pun biarlah nampak bijak-bijak sikit.

Dato' Sri me-reply sms gua dengan jawapan sebenar. Jawapan dari Dato' sri buat hati gua sakit semacam. Satu malam gua tak boleh tidor memikirkan dimana logiknya jawapan dari beliau.

apei - budak kampung

p/s: Jawapan Dato' Sri "Anak babi tu jalan tunduk pasal dia malu mak dia babi". Dengan itu gua terlepas pakage pelancongan ke Medan anjuran Dato' Sri pada tahun ni. Terima kasih!

Thursday, October 8, 2009

Terima kasih

Assalamualaikum wbt,

Gua sekadar ingin menyampaikan pesanan Puan Marlina kepada pembaca blog 'apei budak kampung' yang meng-wish Selamat Hari Lahir kepada beliau.

Kata beliau lagi "Bagi tau jugak kat diorang, saya doakan mereka semua akan dicintai Allah lebih dari apa abg mencintai saya!"

apei - budak kampung

p/s: kali ni bukan gua nak tulis bunyik cinta-cinta tapi bini gua yang pesan mcm tu. Ajed, kalau lu sms kutuk gua lagi pasal tulis cinta-cinta memang gua report polis! - entri ni tak payah komen-

Wednesday, October 7, 2009

Semalam dan Hari Ini.

Assalamualaikum wbt,


Semalam -


7.30 am - Dalam perjalanan ke opis, Puan Marlina menerima panggilan dari yong (akak ipar gua yang sulung) mengatakan angah (abg ipar gua yang nombor dua) masuk hospital segamat. Secara auto muka Puan Marlina naik kelat semacam. Pi opis pun dah mcm nak pi kebumi orang mati ajer muka. Last-last gua pujuk "Oklah, kita cuti dan pi segamat sekarang jugak"


8.30 am - Gua masuk opis dulu, apply cuti dan bagi tau boss ada emergency.


9.15 am - Gua di RnR Seremban pekena jamban kejap!


11.30 am - Tiba di Hospital Segamat. Time melawat pukul 12 noon. Tapi gua buat-buat gaya sombong cakap orang putih ala kadar terus pak guard kasi naik ke wad.


2.30 pm - Puan Marlina masih lagi bersembang dengan abg ngah nyer manakala keadaan gua pada ketika itu lebih kritikal dari orang sakit.


2.35 pm - Gua pinjam katil wad bilik sebelah untuk baring-baring. Baru sedap rasa tulang belakang.


3 pm - Pekena zohor kat masjid tak tau nama kubah kaler kuning dekat town segamat. Sesiapa yang datang ke segamat gua rekemen untuk semayang kat masjid ni. Kipas dia memang terbaikkkk.. Gua pekena lagi baring sampai pukul 4 pm.


5 pm - Gua kembali ke hospital segamat dan kelihatan angah sudah bersiap sedia dengan baju operation. Gua sound "Rilek brader, sikit jer depe tebok perot lu. Tak sakit sangat!". "Gua tak gentar laa. takat operation ni dah kira macam makanan gua ajer!" Angkuh gaya jawap angah. Muka cool tapi lutut menggigil gua nampak, nak kira mcm mana ni?


5.30 pm - angah di tolak ke bilik bedah. Gua nampak muka mula berubah kekuningan. Mungkin pucat. Ah gua tak nak pikir negetif. Angah kata takat operation ni dah mcm makanan dia. Takkan la dia takut kot?


6 pm - Datin Sri sms gua "Orked demam, ubat dah makan. Dia tengah tidur. Dont worry. Jgn balik lambat sangat" Gua bagi Puan Marlina baca sms tu tetiba ajer "kita balik sekarang jugak!" kata Puan Marlina. Gua cuba tenangkan beliau dengan mengatakan Orked ok dan tak ada apa-apa. Dan gua juga mengingatkan dia yang sekarang kami sedang berada di lokasi yang jauhnya lebih kurang 200km dari KL dan tempat tu bernama segamat. Masa perjalanan untuk sampai ke KL adalah 3 jam. Bukannya di kampung pandan, pandan jaya, ampang, shah alam mahu pun damansara yang mengambil masa 30 minit untuk sampai rumah datin sri. Puan Marlina akur


8.30 pm - Angah masuk semula ke wad. Nampak dah sedar. "Angah apersal air mata lu leleh gua nampak?" Angah tak jawap. Gua syak time tu bius dah abis.


9 pm - Angah tidor, gua gerak dari segamat menuju KL.


11.30 pm - Sampai rumah Datin Sri. Orked belum tidor. Meragam.


12 am - "Happy birthday!" gua ucapkan kepada Puan Marlina yang sibuk lap badan Orked dari tadi dengan tuala basah. "Thanks, Orked dah bagi hadiah dia tapi abg belum lagi." jawap Puan Marlina. "Orked bagi apa?" tanya gua. "Jaga Orked yang tengah demam pada usia dia satu tahun 7 hari pada malam hari jadi saya. Pengalaman yang sangat best bagi seorang ibu. Itulah hadiah dari Orked" Jawap Puan Marlina sambil terus mengelap badan Orked yang hampir terlena dalam riba mama nyer. Gua pun senyum sama.

Hari ini -

"Moga Allah terus mencurahkan dan melimpahkan rahmatNya ke atas kamu. Ketahuilah bahawa redha abg selalu bersama kamu selagi kamu sudi membiarkan hati kamu dicintai abg dan orked. Puan Marlina, Selamat Hari Lahir"

apei - budak kampung

p/s: ni aperhal gua tulis bunyik mcm cinta-cinta ni?

Monday, October 5, 2009

Kenduri Doa Selamat Orked Setahun

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, sabtu lepas kenduri doa selamat anjuran Puan Marlina telah selamat berlangsung. Kenduri kecik-kecik yang dihadiri saudara-mara, jiran sebelah rumah dan 2-3 rakan dekat-dekat rumah ajer. Pengarah Urusan cakap tak leh jemput ramai orang pasal budget ciput.

Biasanya sebarang majlis yang berlangsung di kediaman rasmi gua maka secara auto gua adalah Pengarah Urusan bagi majlis tersebut. Tapi memandangkan gua bukanlah seorang yang gila kuasa tak tentu arah, maka dengan senang hati gua memberi kepercayaan kepada Puan Marlina untuk menerajui majlis dan sekali gus memegang jawatan Pengarah Urusan Majlis Kenduri Doa Selamat Orked Setahun (PUMKDSOS). Sebagai balasan dalam mesyuarat 'Papan Pengarah' (Board of Director) Puan Marlina telah melantik gua sebagai AJK air oren merangkap AJK kuah kacang. Walaupun gua tau tanggungjawap sebagai AJK air oren adalah sangat berat, tapi gua tetap terima dengan tenang. 'Ah anggap ajer sebagai satu cabaran' pujuk gua kepada diri sendiri. Sebenarnya gua mengidamkan pangkat AJK hadiah dan duit raya.

Lain-lain pelantikan seperti AJK Lauk diterajui oleh Dato' Sri, AJK Kuih di ketuai oleh Datin' Sri, AJK ketupat, lemang dan sate di kepalai oleh Mr G (adik gua) dan AJK tugas-tugas khas ialah Puan Marlina. Manakala AJK kek, hadiah dan duit raya secara sukarela Orked melantik diri beliau sendiri sambil dibantu oleh Puan Pengarah Urusan.

Majlis berjalan dengan lancar pada hari tersebut cuma ada berlaku sedikit masalah apabila ada dua-tiga kutu bisik-bisik cakap...

"nampak warna mcm air oren tapi rasa mcm air kosong. Pandai tuan rumah buat magik kan?

"emm dah la tawar tak sejuk plak tu!"

"apersal kuah kacang cair?"

"ni kuah kacang ke air teh o?"

dan paling gua kecik hati bila Dato' Sri bisik kat telinga gua...

"Ayah rasa tahun depan kau jadi AJK jaga sampah ajer lah!"

apei - budak kampung

p/s: hari ni cawan gua kat opis hilang. Tak pasal-pasal ajer gua terpaksa minum nescafe kat gerai bawah opis ni sampai satu jam. Ni saper nak jawap ni?

Friday, October 2, 2009

Nasib baik gua punya sabar masih ada

Assalamualaikum wbt,

Malam tadi Orked tidor kat rumah Datin Sri iaitu nenek dia. Yang tinggal hanya gua dan Puan Marlina sahaja di rumah. Lepas dah penat balik kerja gua nak beristirehat mcm raja-raja. Tapi satu aper benda pun gua tak boleh nak buat.

1- Kad astro gua hilang
2- Remote tv juga hilang

Puas gua selongkah satu rumah akhirnya pukul 10 malam baru gua bertemu kad astro di bawah peti ais dan remote tv di bawah tudung saji dalam bilik stor.

Terima kasih Orked.

p/s: Patut malam tadi tak nak balik rumah sibuk nak tidor rumah nenek!

Tuesday, September 29, 2009

Happy Birthday Orked

Assalamualaikum wbt,
Hari ni genap umur anak gua 1 tahun. Mcm yang gua janji, gua akan tunjukkan sedikit dari koleksi-koleksi gambar peribadi gua bersama-sama Orked dari hari pertama Orked bernafas.

29 Sept 2008 - "Abg, baby dalam perot ni pusing-pusing lah. Sakit sangat dah rasa perut ni" Puan Marlina call gua yang pada masa itu tiada di rumah. "Ok abg balik sekarang!" jawap gua.

Sampai di rumah, gua membawa Puan Marlina ke Ampang Puteri, doctor ramai dah cuti pasal masa tu lagi 2 hari nak raya. Yang ada hanya Pakar bersalin Dr Kupumani (India, perempuan).
"ayoo ada contraction, you kena bersalin cepat" kata Dr Kupumani kepada kami.
"Tapi doc, due date lagi 2 minggu. Lagi pun kami dah nak balik kampung ni" jawap gua pulak.
"Cit, you lagi pikir mau raya. You boleh balik tapi kalau anak you mati dalam purut jangan marah saya! Musti kasi keluar ini hari jugak" Pundek, Dr Kupumani cuba gertak gua.
Memikirkan keselamatan Puan Marlina dan bayi yang bakal lahir, gua sain jugak surat-surat yang dah disediakan. Sebagai tanda setuju Puan Marlina akan bersalin pada hari itu.
Tak tau lah aperhal. Sebenarnya hari ni gua malas nak tulis. Tepek gambar dah la, pastu gua tulis la sikit-sikit pasal gambar tu.

Puan Marlina di tolak ke OT (Bilik bedah) gua ikot time ni.

Pertama kali dalam hidup gua tengok operation secara live. Dah la yang di potong tu perot bini gua. Dem, nyaris gua nak pengsan. Gua gayat tengok darah. Uuwwekk..

Nafas pertama Orked. Gua tengok Orked tarik nafas dalam-dalam, kemudia dia tersedak mcm lendir keluar dari mulut dan terus menangis. Masa ni gua tak dapat nak gambar mcm mana perasaa. Best!

Satu jam selepas dilahirkan. Masih lagi nangis sikit-sikit. Baru lepas kena bcg


Hari ke dua, masih tak bukak mata. Tidor sepanjang hari.

Masih lagi hari ke tiga Orked dilahirkan bersamaan hari raya pertama tahun 2008. Pertama kali gua makan rendang kat hospital. Tak best langsung! Gambar menunjukkan ciuman dari seorang bapa yang penyayang, baik hati, gentlement, gagah, sasa, ada janggut, perut tak boroi dan kelihatan kiut memakai kemeja.

Minggu ke dua, masih kuat tidor. Gua dah mula tak sedap hati. Bila time gua boleh main ngan anak gua sendiri?

Pejam-celik-pejam-celik, Orked dah pun sebulan masa ni.

Masa ni Orked dah 4 bulan. Pertama kali bawak Orked naik flight. Gambar menunjukkan Orked baru lepas muntah. Pening kepala kot naik flight.

5 bulan

6 bulan

8 bulan, pelampung pertama dan jugak kali pertama gua lepaskan Orked main air kat kolam orang dewasa.


10 bulan. Yer, pada usia ini Orked bukan sahaja mampu merangkak pada kelajuan luar biasa, tapi juga sudah cekap memanjat tangga. Antara rekod kesalahan yang sempat dicatatkan dalam report card beliau adalah menjolok jari ke dalam lubang suis, menyepahkan tisu di seluruh rumah, memecahkan 3 frame kaca, 2 pasu tembikar, 1 psp Mr G dan 1 handphone. Tak lupa jugak beberapa kali menumpahkan lauk dari atas meja makan dan cucuk mata gua dengan jari sambil ketawa. Kesabaran adalah perlu pada tahap ini.

Gambar ni gua amik beberapa minit sebelum 12.00am 29 Sept 2009.

Gambar ni gua amik tepat pukul 12.00am 29 Sept 2009. Orked genap setahun.

"Orked, moga Allah merahmati kamu, mencintai kamu dan mengasihi kamu. Tidak kira senakal mana kamu sekalipun kamu akan tetap buat semua orang tersenyum. Selamat Hari Lahir pertama sayang."


apei - budak kampung

Friday, September 25, 2009

Dah sampai KL.

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah pagi ni gua dah selamat sampai semula di KL. Hari raya ke empat, 7 kali febregas misscall gua nak sangat dia ajak gua pi open house hari raya kat apartment sewa dia kat alamat Drayton Park, London, N5 1BU, United Kingdom‎. Last-last dia sms gua "bro, gua dah order satey ngan nasik beryani ni saper nak makan?"

Kesian punya pasal gua pi jugak. Takat bagi duit raya kat anak gua 50 pound ajer tambang kapal terbang nak balik pun tak lepas. Bagi alasan cakap tahun ni budak-budak arsenal tak dapat bonus pasal tahun lepas tak menang apa-apa cup. Tulah saper suruh main bola macam gampang!

Selasa 29 Sept 2009, hari jadi Orked 1 tahun. Gua memang tak into adegan-adegan birthday party ni. Gua dah jemput pa'eh yang baru abis belajar agama kat mesir suruh baca doa selamat panjang sikit. Saper nak datang boleh datang. Kalau tak sempat datang pun tak apa, tapi hadiah kena post.

Nantilah gua buat entry special untuk orked. Mood raya gua tak abis lagi.

apei - budak kampung

p/s: Petang ni ada open house rumah pak long gua. Dengar citer ada kambing golek. Gua memang tak boleh dengar benda-benda mcm ni. Gatal ajer rasa telinga ni.

Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum wbt,


Gua up gambar ni sempena raya. Dari kanan: Puan Marlina, Orked dan gua.

Gua punya mood dah berat nak beraya ajer. Bangun pagi nak pi kerja pun dah rasa macam haram. Bini gua pulak dah sibuk nyayi lagu raya pagi-pagi. Sama mcm mood gua nak tulis blog pun dah rasa semacam.

Gua dan keluarga nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada semua yang terbaca blog merapu ni. Yang bawak kereta balik kampung tu sila berhati-hati. Kalau nampak ferari gua atas hiway jalan slow kat lorong kanan tak payah nak mengada-ngada angkat lampu tinggi, gua sikit tak heran. Silap-silap gua slow kan lagi kereta gua. Kerajaan cakap kelajuan kat hiway 100km/j ajer sekarang.

Blog gua akan beroperasi semula seminggu lepas raya. Gua nak amik mood buat entri pasal birthday Orked plak.

apei - budak kampung

p/s: Raya ke-3 gua pi London jap open house rumah Febregas. Sesaper nak datang rumah sms dulu takut gua tak sampai KL lagi.

Tuesday, September 15, 2009

Orked setahun...

Assalamualaikum wbt,



Lagi 2 minggu hari jadi Orked yang pertama. Gua ingat nak buat special entry pasal Orked hari ni. Tapi entah aperhal mood malas gua menjadi-jadi. Idea nak tulis aper pun tak tau. Kalau gua malas nak tulis tapi letak gambar ajer ok ke?

apei - budak kampung

Monday, September 14, 2009

pengalaman saya bertemu dr ashraf 4 tahun lalu

Assalamualaikum wbt,

Lepas abis belajar kat universiti, gua bekerja di sebuah kedai buku nama bunyik mcm jepun sikit-sikit di tingkat atas Suria KLCC. Dekat dengan petrosains tu. Aper benda nama kedai pun gua dah lupa. Disana gua telah ditempatkan sebagai casher. Disitulah gua telah dipertemukan dengan seorang lelaki berbangsa sama mcm gua dan berusia tahap uncle-uncle.

"Selamat datang encik, ini sahaja ke buku-buku yang hendak di bayar?" tanya gua buat-buat mesra Sambil cakap ayat kat atas dan tangan hendaklah diletakkan di sisi sambil tunduk sikit kepada pelanggan sebagai tanda hormat. Ini adalah policy syarikat jepun. Serupa gampang gua rasa. kalau ada 1000 orang pelanggan nak bayar, 1000 kali gua kena cakap ayat mcm tu sambil kena tunduk pun 1000 kali. Sakit pinggang gua, kalau lagi 10 tahun gua kerja kat situ dengan jawatan yang sama, insyaAllah lebih 5 kali gua akan operation pinggang!

"yeah, that's all" jawap pakcik tersebut. Style pakcik ni mcm orang kaya-kaya. Gua syak pakcik ni mesti pesen cakap melayu pun mesti dah tak berapa lancar ni.

"I find malaysia develop very well, I'm proud said that I'm malaysian" sambung pakcik tadi lagi.

"ooo, uncle dari mana?" gua tanya buat-buat mesra sambil senyum. Polici syarikat jepun cakap kita kenalah sentiasa senyum dan mesra dengan pelanggan. Bila bercakap mesti kena tunduk setiap kali abis cakap. Dem!

"Oh Born in Muar. I'm from London. Leave there for more than 20 years" sambung pakcik tersebut. Gaya angkoh gua dah nampak sikit-sikit. Cakap melayu pun dah langsung tak reti.
Setelah selesai gua scan semua buku lalu gua bertanya cakap orang putih jugak "cash or card sir?"

"card" jawap pakcik tersebut sambil menghulurkan sekeping kad.

Gua cucuk kat reader visa/master

...payment processing, please wait.... 30 saat kemudian. tertera 'card decline'

Gua tak puas hati, baran gua dah start nak naik sikit lepas tengok card tu.

"Sorry uncle ada kad lain tak" gua tanya bersopan sambil menghulurkan kat tersebut dengan kedua-dua tangan. Ini jugak polici syarikat jepun.

"No, I only have this!" Jawap pakcik yang bernama Dr Ashraf tersebut.

"I'm so sorry sir, I cant process your payment by using this card. It's not accept here!" Gua pun dah start susun ayat orang putih. Terasa enzim-enzim belacan berterabor keluar dari lidah gua tanda tak sesuai dengan perkataan-perkataan yang baru gua sebut sebentar tadi.

"Excuse me, it's (card) as good as cash and how come you said not accept. I cant belive it!" Gua tengok muka Dr Ashraf dah merah semacam. Orang putih kat area kaunter pun dan dah start pandang-pandang kat gua. Mungkin tanda respek pasal susunan ayat orang putih gua lebih teratur berbanding pakcik bergelar doktor tersebut.

Menyedari sedikit kelam-kabut berlaku di kaunter gua, cepat-cepat stor manager berbangsa jepun, pendek, bermuka kelat, rambut tak reti nak sikat, pakai baju masuk dalam tapi tak kemas, perot boroi sampai tutup kepala tali pinggang, cakap orang putih beterabur, paksa staff belajar cakap jepun, cakap melayu langsung haram jadah sepatah tak tau, kuat makan sushi, berhidung kemek, kuat main game solitare pakai komputer opis, pakai handphone nokia 3310, tiap-tiap pagi nyayi lagu jepun sorang-sorang dalam bilik sambil berdiri tegak, pernah muntah pasal makan karipap sardin dan badan berbau hapak!

"What happeng watashi to" tanya manager tersebut kepada gua

"This card not accept here, so I cant process the payament" jawap gua sambil menghulurkan card tersebut.

"what card izzi to, watashi talk this cannot" (alih bahasa: kad apa ni? awak tak bagi tau dia ke kad ni tak boleh terima?)

"he said this good as cash" jawap gua

"cannot too, cannot too, watashi talk to my room is there" (alih bahasa - tak boleh, tak boleh, suruh dia masuk bilik saya) sambil menunjuk arah bilik beliau.
Gua pun bagi tau Dr Ashraf supaya mengikut menager ke bilik.

"You put me in trouble!" kata Dr Ashraf menunding jari kepada gua sebelum mengikut manager ke bilik beliau. Mungkin manager nak belanja minum sake (sejenis tuak jepun!)

Esoknya giliran gua kena kambu dengan manager, dan petang pada hari yang sama gua melayangkan surat pencen 24 jam. Hati gua betol-betol terguris bila manager cakap gua tak pandai layan customer.

apei - budak kampung

p/s: Bila setiap kali gua nampak kad touch n go gua akan teringat benda ni.

Wednesday, September 9, 2009

pasar ramadhan gaya barat

Assalamualaikum wbt,

Gua dah menceburi dalam bidang shopping juadah di pasar ramadhan sejak dari gua kenal aper itu puasa kira-kira beberapa belas tahun lalu. Kebiasaannya pasar ramadhan ialah tempat orang membeli juadah untuk berbuka puasa dengan orang ramai berpusu-pusu secara berjalan kaki menuju ke gerai-gerai juadah tersebut. Pendek kata mcm pasar malam gaya nyer.

Tapi sejak gua duduk di bandar mahkota cheras 2 tahun lalu, gua telah diperkenalkan dengan satu gaya baru pasar ramadhan. Gua ingin mengucapkan terima kasih kepada penduduk setempat dengan kerjasama majlis perbandaran kerana berjaya mencipta sejenis pasar ramadhan gaya drive-thru di jalan utama. Gua dengar kesatuan penduduk nak bentang kertas kerja kepada majlis perbandaran nak buat pasar malam gaya drive-thru pulak.

apei - budak kampung

p/s: Jalan sesak, 3 kali gua nyaris berbuka makan stering kereta. Aper citer?

Tuesday, September 8, 2009

apa kaitan julia dan meggi

Assalamualaikum wbt,


Balik dari semayang tarawih semalam gua tengok ruang tamu dah gelap. Gua agak Puan Marlina mungkin lepak kat bilik bacaan di tingkat atas menghabiskan novel cinta melayu atau pun dah tidor bersama cik orked.


truutthh..truutthh.. handpon gua bunyik tanda ada sms masuk.


'Salam, Abg dah balik? kalau lapar ayg dah goreng burger ada bawah tudung saji atas meja dapur' - Puan Marlina. Memang dah menjadi kebiasaan Gua atau Puan Marlina ber-sms atau call walaupun serumah. (Free pasal pakai executive plan celcom)


'Wsalam. Dah kenyang pekena teh tarik ngan nasik lemak time morey tadi' - Gua reply.


trruutthh..trruutthh.. sms masuk lagi.


'Hai, you firdaus kan? Sorry ganggu I julia. Remember me?'


'Of course. Sebab lu gua nyaris nak berbuka makan meggi' - Gua reply


'Sorrylah. Damage has been done! haha. Eh you ada facebook tak? Add me please... I nak kawan ngan you!' - Julia reply balik


Lepas baca sms julia, gua letak tepi handphone. Malas nak reply. Gua layan discovery channel cerita tangkap-tangkap ikan lagi sedap.


5 minit kemudiaan...


trruutthh..trruutthh... sms masuk lagi. Gua syak julia sms.


'Buat apa tu, tak tidur lagi ke?'


'Belum tidur lagi, tengok tv. You kenapa tak tidor lagi Julia? I tak ada facebook la. Blog pun I tak ada. Dah la pi lah tidor!' - Gua reply


Bini gua turun dari tingkat atas "tak tidor lagi?" gua tegur sambil senyum.


"Belum. Nak buat air panas. Ada orang sms ayg la" kata Puan Marlina


"Saper?" gua tanya


"Abg teka lah. Sms dia bunyik mcm ni. I Belum tidor lagi. tengah tengok tv. You kenapa tak tidor lagi Julia ku sayang?" Sambil jeling kat gua.


Muka gua time tu dah rasa kebas semacam. Aperhal sms julia bleh sampai kat Puan Marlina.


Puan Marlina berlalu ke dapur. Buat air panas. Gua cek handphone. Dem.. gua tersalah reply. Gua ingat yang bagi sms tanya tak tidor lagi tu Julia rupanya bini gua. Ni mcm mana nak kira ni?


Dah lama gua tak sahur makan meggi. Ni dah lepas zohor ni, hidung gua mcm terbau-bau meggi kari. Agak-agak gua berbuka pun meggi jugak ke hari ni?


apei - budak kampung


p/s: Demage has been done again. Damn lu julia!

Sunday, September 6, 2009

Update dari kedai internet goh pekan baru.

Assalamualaikum wbt,

Laptop kat rumah mertua gua rosak. Puan Marlina pulak pagi-pagi buta dah ajak gua pi pasar. Gua scene-scene pilih ikan kat pasar ni tak berapa kacip sangat jadi gua amik keputusan penumpang kasih kat kedai internet Goh. Kedai internet rate yang paling murah kat sini iaitu rm1.5o sejam. Kelajuan internet boleh tahan mcm komputer kena strok! Kalau ikot napsu tidor memang gua tak nak datang kedai internet ni tapi sebab rasa tanggungjawap, gua datang jugak. Ada cerita yang harus gua kongsi pasal sekor kutu ni.

Hari jumaat malam gua sudah sampai kampung. Sempat gua layan tarawih kat surau kampung. On the way balik naik basikal gua tembung dengan seman gajah.

"apei, bila lu sampai?" tegur seman gajah yang kebetulan ada kat kampung gak. Sibuk ajer, gua balik kampung dia pun nak balik! Dok kl diam-diam tak boleh ke?

"lepas magrib tadi. lu pi mana?" tanya gua kembali

"nak ke simpang pekena teh. moh sekali kita!" ajak seman gajah. Gua on ajer.

Lama gak gua tak jumpa seman gajah. Dekat setengah tahun ada. Mcm-mcm cerita seman sembang. Tapi gua paling tak ngam nak dengar citer yang satu ni..

"apei, gua nyesal la. Gua dah buat benda tak elok la. Umur gua dah tahap pakcik-pakcik dah tua malu gua nak citer ngan lu" seman bukak citer.

"kalau nyesal tobat la kat tuhan. Lu tak nak citer pun gua tak ada hal!"

"Gua kuat minum arak, ganja gua amik, lu pun tau kan gua ada awek. Gua tak jadi kawin ngan dia pasal bini gua dah tau. Tapi gua dah banyak kali taruk dia. Hari tu mengandung gua suruh dia buang. Gua jahat pei.. dah mcm setan" muka seman mcm nak nangis.

Gua tenung muka seman. Giler buruk muka orang tua nak nangis. Dem! Aper malang nasib gua dapat kawan celaka mcm ni. Kalau ikot nak ajer gua curah kepala dia dengan kopi panas ni. Tapi gua buat-buat cool. Gua pun jahat gak masa bujang-bujang, lagi-lagi masa gua duduk negeri orang putih dulu. Nanti ada masa gua up gambar awek orang putih gua. Mana entah bini gua campak album tu. (Jeles la tu!). Tapi tak la sampai gua 'buncit' kan anak orang. "musibat betol seman ni!" kata gua dalam hati.

"lu tobat la brader. Gua anggap lu dah mcm brader-brader. Respek gua kat lu pun ada lagi. Lu dah mcm legend dalam kampung ni Takkan legend perangai macam ni. Jgn la buat benda-benda pelik mcm tu lagi. Bulan baik ni lu azam la sikit" gua cuba motivasi seman. Gaya cakap gua tiru sikit-sikit mcm padilah kamsah tapi tak jadi.

"Tu la.. anak-anak gua pun dah besar. Malu gua kalau diorang tau perangai gua ni" kata seman sambil hirup teh. Gua tengok air mata dah meleleh sikit tapi minum teh laju mcm biasa gak.

Gua sembang sikit lagi ala kadar pastu gua beransur. On the way balik sambil kayuh basikal gua teringat cakap ustaz nordin masa gua kantoi isap rokok dengan alip bawah titi depan rumah tok chek "Allah tu sayang kome ni, pase tu ler kome ni isap rokok kuat tapi tak mati-mati!" sama lah mcm seman gajah, perangai dah mcm lahanat mcm tu pun tuhan bagi dia kesihatan, bagi dia udara untuk bernafas, bagi dia rezeki untuk minum teh tarik dengan gua. Gua doakan seman gajah terus berubah. -the end-

**********
Petang sabtu gua mcm ternampak blogger ni kat pasar ramadhan Teluk Intan. Nak tegur gua takut salah orang. Gua kenal dia masa kat universiti dulu. Dia cikgu gua dan kadang-kadang dah mcm akak-akak gua. Setahu gua dia masih di Durham-UK menghabiskan sisa-sisa pembelajaran Phd-nyer. Nasib baik gua malas belajar, kalau tak mesti gua dah Phd sama-sama dengan dia. hahahaha...
"rabun saya makin teruk, tadi nampak mcm akak kat pasar ramadhan teluk intan" gua sms dia.
"ye, saya kat mesia. sy lah awak nampak tu. MasyaAllah takkan awak tau tau saya blaik? Rasa2nya saya dah bagi tau kan? bla..bla.."
Memang dia ada bagi tau tapi gua lupa, lepas berbuka dia call gua ajak gua satu family datang rumah pekena teh kot. Rasa mcm tak sempat pasal petang ni gua dah nak balik KL.
"nantilah kak, raya lah saya datang! Nanti balik Durham kirim salam duvet. hahaha..."
apei - budak kampung
p/s: pundek betol sakit kepala gua duduk kedai internet ni. Rilek-rilek ajer sekor-sekor isap rokok. Tak puasa ke woi. Gua balik siap-siap pakai kain pi surau pekena zohor jemaah lagi sedap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...