jiran gua di kl

Assalamualaikum wbt,

Jiran sebelah rumah gua merupakan sebuah keluarga melayu. masa mula lepas kawin gua pindah kat sini diorang memang dah ada. dah menetap lama. gua tengok mereka adalah sebuah keluarga bahagia. terdiri dari seorang ibu, seorang bapa dah 6 orang anak, 4 lelaki dan 2 perempuan. 2 perempuan tu dah kawin dan dah ada anak. 4 lelaki tu masih lagi belum berkawin dan ada yang masih sekolah.

pada mulanya gua tak syak apa-apa yang aneh pada keluarga bahagia ini. tapi selepas isteri gua bersalin, baru gua ada perasan beberapa keanehan pada keluarga ini. antaranya seperti:

1- si ibu sering menggunakan bahasa isyarat (mcm orang bisu) bila berkomunikasi dengan anak-anaknya ketika berada di luar rumah. walhal mereka langsung tak bisu.

2- si bapa sering mencabut rumput dan membakar sampah di halaman rumah ketika tengah malam.

3- satu petang lepas asar anak lelaki jirang gua tanya "brader ada golok tak? nak pinjam jap!" gua bagi pinjam, terus dia amik parang gua dan asah parang gua sampai tajam lepas tu pulangkan balik kat gua.

4- setiap 2 minggu sekali pada hari sabtu, keluarga bahagia ini akan mengeluarkan semua barang yang ada di ruang tamu rumah mereka (termasuk tv, komputer dan kabinet) dan biarkan barang-barang tu dari pagi sampai petang di garage, nak dekat magrib baru diorang bawak balik masuk semua barang-barang tu.

5- si bapa, akan sentiasa membawa sehelai tuala putih (kecik) gantung kat leher, sikat di tangan kanan dan botol air mineral 1.5L yang ada tangkai tu di tangan kiri, bawa kemana-mana sahaja walaupun sekadar duduk baca paper kat depan rumah.


6- dan yang ni paling terkini, berlaku malam tadi, mereka bergotong royong menggali lubang mcm perigi kat laman rumah. gua tak tau untuk aper.. pagi tadi gua nak pi kerja tengok lubang tu dah di kambus.

tapi mereka sebuah keluarga yang ramah-tamah dan suka buat lawak-lawak seram macam ni.

apei - budak kampung

p/s: lu orang tau kat mana ada rumah kosong. gua rasa nak pindah laa...

Comments

mak aih.. apekah ito sbenarnye??
pelik gk tue.. klu dpt tengok lg pelik.. hurm
iskkkkk....dan2 aku terkompius bro baca entry ni...nak gelak or nak seram.....

btw, aku rasa ko patut pindah...aku rasa sumthing je jiran ko tu bro....takpun ko upah private investigation buat siasatan menyeluruh...muahahahha...
aKu..DiA...kAmU said…
dia nak gali telaga kot...nak jimatkan air...keluarga dia kan ramai..tp sebab xder tu tg kambus balik..

bab ckp bhsa isyarat tu..maknanya dia hormatkan jiran..x nak kecoh..

parang tu mungkin simbolik suruh koi tebas lalang depan umah koi..tebal sgt..

bakar sampah malam lak sebab nak halau nyamuk...

dan lagi..ermm.er...aku rasa x berapa betoi lar koi..hahahaa...
Lina said…
salam
aku baca nak glak...tp mkin ke bawah aku baca mcm x logik apa yang ko kate ni
tp pape pun keseluruhannya sgt seram...dan 1 lagi ko perhatikan magrib2 nt si ibu@si bapa tu magrib2 kalau ko nmpk dia lalu dia pya cara jalan tgn silangkan ke belakang x?
org kate kalau mcm tu cara dia berjalan dia bela toyol....tp aku x tau r rol ke x..p cek apa barang berharga ko yang ada ilang tnpa ko sedari...tu yang dia korek lobang may be lah kot....p siasat ngan lebih lanjut lagi,kalau rasa was2 report polis trus....aku bag cadangan jek....org KL ni ada yang pelik gak ek....
Izyan Nadirah said…
uih aneh gile. awat ko tak tanye je ramah2 dengan depa? awat gali lubang? awat punggah barang keluar? awat pakai tuala putih? awat makcik ckp cam org bisu?

hahah.
n a d e a said…
ape ke aneh sgt org di sekeliling ko ni weh.. adeh.. mcm2 hal..
gile aneh. keluarga yg mengamalkan ajaran songsang kah ?
ABANG AN-DY said…
Lu kena berhati-hati... psycho beb!
influenza said…
komediseram~

seramnye lebih!

gua hrp lu xberjangkit "perangai penyakit" cm jiran lu nih~
Fakhzan Marwan said…
errrk, takut la plak saya baca cerita ni....nih cerita betul kah?

wah!

pindah lah!
lela said…
Mmmmm...buat2 pi tanya kat depa takleh ke? Buat2 nyembang2 secara berseloroh gitu. Kalau jawapan yang dia bagi tu memang pelik, pindah la bro!
mereka terlalu pembersih..
sukakan kedamaian
sharamli said…
nak jem0 k0t brg2 tu sminggu skali k0t behab0k....

k la..dy0rang tlg asahkan parang tu...
thaliana_damia said…
jiran ko sesungguhnya mencemarkan alam dengan membakar sampah di malam hari. walaupun pada peringkat mula nampak seperti membuang symptom symptom pembiakan chikukunya dengan menebas lalang lalang ...mungkin juga mereka membuat signal yang hanya mereka faham ...tapi apa apa pun psikologi ko je kot ...anak ko ada nangis ke tengok diaorang???
Monkey D Luffy said…
mcm dalam drama seram jer... huhuhu
vidadarisakura said…
aku saspek diorang cuma kasi saiko ko supaya pindah cepat..

politik mereka hampir berjaya..
haha
paiseh said…
lu try repot kat JAIS.. mana tau diorg nuntut ngan ayah pin ke.. hj kahar ke..
ahmadsufi6177 said…
wakakka.. lawak la... mmg pelik tol diorang tue.. pepepon itu perangai org, xleh nak kata apa2... juz kita alert selalu la.. takut jadi ape2.. hehe
mrblind said…
hahaha..ada yang kena sembelih ni kan..baik lu pindah cepat2..hahaha
arfahadnan said…
uih.. seram seh...
ko biar betul berjirankan org camni..

baik pindah jer ler..

"jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri..huhuhu.."
redSeptember said…
cuba hang gali balik lobang tu. mana tau ada harta karun ke. pakcik kayo!!!

ermm... KL tang mana ni? kat kawasan cek duduk byk juga umah kosong.

neighbourhood pun ok gak.

meh arr...
Peeps said…
hahaha..gile dowh..
~mardihah~ said…
misteri betullll....ke ko mimpi ni?ke nyanyuk?
qishie said…
menakutkan..huhu
Anonymous said…
Sorryla sy ni tetamu tak diundang cuma sy nak ingatkan sudara supaya bsangka baik...bdosa la sangka buruk kat orang..spatutnya sudara bsukur dapat jiran mcm tu...misteri pun tapi tak adalah pasang lagu sampai tengah malam, ada mini zoo kat halaman ruma, pengotor, bising kan kan kan
Ok sy cuba simpulkan sahja..

1. Mungkin makcik tu tak nak menjerit dan ganggu jiran..mak2 zaman skang ni suka terjerit sana sinj, sy prefer dapat jiran yg buat sign language haha..
2. Kalau nak bakar rumput seeloknya dibuat tengah malam, tak menganggu jiran sebab time ni jiran2 tmasuk awk tu tgh tidur..kat tmpat sy ni org bakar plastik tgh malam la..coz open burng ni kan salah so no wonder la org biasa buat tgh malam..
3. Adab pinjam barang memang macam tu la, bila kita da pinjam pisau je parang org..pandai2lah asah beb..alah mcm juga bila pinjam keta org..takkan la bila kita pulangkan..minyak keta da E!
4. Saya kalau nak bersihkan uma sy pun akan alihkan perabot..sy ni bukan jenis sapu then buang kat bawah karpet huhu so maybe jiran awk kemaskan ruma, scrub lantai ke thats why la derang alihkan barang, sy heran lah kat awk ni..itupun misteri ke? Jangan buruk sangka kat org sudara..dosa..
5. Haah yg ni sy rasa awk melampau la...tak kan lil thing mcm ni pun awk nak besarkan..common..dad sy pun suka usung botol air ke sana sini..baca paper ke, tengok tv ke, ada org tua yg suka pastikan diri kemas tu yg bawa sikat, alah sy slalu tengok sikat kat dlm poket lelaki kat restoran, shoppg complex, stesen bas, cinema, sekolah, universiti,pejabat pos..sy tak heran pun kalau derang ni sampai ke tua suka bawa sikat hatta dlm ruma sendiri...ada juga org yg suka usung botol air mcm dad sy..slalu pastikan minum byk air..malas nak ulang alik ke dapur..tak ke kreatif tu...bawa la botol air..tuala jgn heran la orang nak lap peluh la hahaha u sucks suka sangka buruk..
6. Finally satu je..ruma org jgn sibuk nak tengok orang gali perigi ke..lubang da kena timbus ke apa..awk awk nampak sangat awk tak tenteram..mgucap ya..selagi jiran tak bkhalwat ke bbunuhan ke..jangan la nak besarkan hal nonsense cam ni...
JANGAN BURUK SANGKA KAT ORANG HUHU THE JOKE IS ON U

Popular Posts