Tuesday, March 31, 2009

bila dah 10 tahun tak jumpa!

Assalamualaikum wbt,

Hari sabtu lepas member asrama gua kawin, dia duduk kat port dickson. Memang grand dia kawin, tak payah buat kat hotel pun gua dah rasa grand pasal ada cendol leman dawi yang free leh makan banyak kali tu. gua pi kawin dia makan cendol jer...

Kat majlis kenduri tu semua member-member satu asrama berkumpul. giler dah dekat 10 tahun tak jumpa. masing-masing dah bergaya tak mcm masa kat asrama dulu, gigi pun kuning!

antara member asrama yang gua jumpa:

1-maulud - budak dok satu katil double decker ngan gua. maulud katil bawah gua katil atas. masa kat asrama bertugas sebagai alarm clock aku.. tiap-tiap pagi pukul 6 gua mesti dengar suara dia "apei bangun semayang subuh!".. hari ni dia kejer kat audit firm kat seremban.

2-popoi - budak satu dorm ngan gua. tidor berdengkor satu dorm leh dengar. selain kat dorm popoi jugak kerap berdengkor dalam kelas, terutama subjek sejarah dengan cikgu 'undertaker' dan subjek matematik. hari ni popoi bekerja sebagai tukang pasang camera CCTV kat pasaraya. sesuai ngan hobi beliau yang suka skodeng aspuri (asrama pompuan) masa sekolah dulu.

3- lanun - ketua kelas gua juga budak satu dorm gua. manusia paling kedekut tentang makanan terutama maggi dan biskot yang ada cream. menjadi rakan se-tido popoi ketika dalam kelas. hari ni lanun dah jadi pilot jet askar. selalu bawak kapal terbang untuk pertunjukan masa hari kebangsaan.

4- apai - rakan dorm gua yang paling suka main daun trop, suka isap rokok, suka tido dan makan maggi pakai bekas gua pastu tak reti nak basuh balik. beliau tak suka tidor dalam kelas tetapi suka ponteng kelas dan tidor kat dorm. didapati sering tidor selepas subuh dan bangun selepas zohor. hari ni apai ada kedai jual keter recon kat kl. katanya share partner ngan pakcik dia..

5- apei - iaitu gua.. arhh takan gua nak citer perihal gua kat asrama. gua budak baik!

member-member gua semua dah berjaya. gua aper citer?

apei - budak kampung

Thursday, March 26, 2009

pengalaman saya duduk kat negeri orang putih

Assalamualaikum wbt,

gambar hiasan - nama kawan gua ni apai, ni gambar kat stadium stamford bridge chelsea. dia kata dia ada awek orang putih. sampai hari ni gua tak percaya!



semalam gua cuti pasal nak buat rod tax kereta, sempat gua merayap tempat sepupu gua kejer part time pasal pn marlina nak makan McD murah yang dari pukul 12 - 3pm tu. sepupu gua nama dia mamat, baru lepas amik spm. sibuk nak pergi belajar nak negeri orang putih. beberapa soklan dari mulut mamat agak sukar gua nak jawap. mungkin sakit hati gua mengeluarkan duit untuk membuat rod tax dan membayar saman had laju tak reda lagi.. rod tax 960, saman rm300 (tak leh discount!).. lu orang kira sendiri..

gua akan bercerita pengalaman gua berdasarkan soklan dari mamat (mcm style citer slumdog millionare plak!)

soklan pertama: best ke dok negeri orang putih abg apei?
jawapan: gua dok negeri orang putih masa lepas spm, bapak gua dato sri' mohd nor yang bagi duit suruh gua dok sana atas alasan pi belajar kat negeri orang putih, belajar berdikari.. gua terpaksa tinggalkan nenek dan rakan-rakan kampung... kat negeri orang putih ni mula-mula gua duduk ngan pakcik gua kat leeds, kat sana gua bosan, gua tak ada kawan, tak ada burger tepi jalan, tak ada cerita muzik-muzik, petang-petang ada 5-6 ekor anak mat saleh main bola.. mcm chelaka, belum kena bentes dah jatuh.. kalau main bola kat kampung, gua terajang kuat-kuat kaki alip pun dia tak jatuh.. pendek kata gua tak suka dok kat sana.. tambah plak sejuk semacam siang malam.. ada matahari pun rasa mcm nampak mentol jer.. tak panas..

soklan kedua: abis dok sana buat aper?
jawapan: sepupu gua iaitu anak kepada pakcik gua dia keje kat manchaster, gua amik keputusan untuk pindah ke manchaster keje kat sana. dari leeds gua ke manchester naik keretapi. keterapi tu mcm komiter jer lebih kurang.. tapi lagi bagus skit laa.. komiter ktm ni mcm hampeh, cakap kalau train sampai pukul 12 tapi sampai pukul 1230.. kalau komiter kat sana sampai mesti tepat masa.. sampai kat manchester gua keje kedai runcit. kedai runcit tu orang india punya. tugas gua ialah menjaga stok, isi barang-barang kat atas rak kalau dah nak abis dan sapu sampah. kedai gua keje tu best, hari rabu dia tutup.. gua pun tak tau kenapa.. hari-hari keje mcm ofice hour jer.. boss gua nama dia kumar, dia kata kalau ikot law gua tak leh kerja pasal pass gua untuk lawatan tapi dia kesian kat gua dia bagi gak gua keja, tapi dok dalam stor jer..

soklan ketiga: ramai tak melayu kita kat sana?
jawapan: gua dok sana bukanlah keja nak mengira orang melayu. tapi masa gua kat leeds gua rasa mcm pakcik gua jer orang melayu kat situ, tapi kalau kat manchester tu ramai jugak.. ada yang keje, ada yang belajar, ada yang shoping, ada yang lari dari hutang, ada yang jalan-jalan, ada yang abiskan duit mak bapak mcm gua.. nak cakap berapa ramai tu.. gua amik satu perumpamaan la.. kalau lu amik batu baling kuat2 atas langit pastu kalau batu tu jatuh atas bumbung mesti lu boleh dengar orang mencarut dalam bahasa melayu. amacam? ramai ke sikit?
soklan keempat: orang melayu kat sana poyo tak mcm kat sini?
jawapan: melayu kat sana gua rasa agak rapat sesama mereka, tak sama sgt la mcm kat negara yang gua cintai ni.. asalkan lu parti lain jer mesti dah tak geng.. kat sana tak pulak gua rasa mcm tu...

soklan last: abis kat sana petang-petang abg apei buat amender?
jawapan: kat sana bola sepak ni mcm diorang punya suka no satu, tambah plak belah manchester ni. petang-petang gua main bola. main bola kat sana best tak pancit pasal sejuk, matahari pun tak panas. gua memang top scorer kat sana. mat saleh ni bukalah terer sgt main bola, orang melayu lagi terer cuma diorang ni main bola sebab minat bukan sebab duit jer, tu yang bezakan.. bola kat malaysia banyak politik.. cit busuk! paling best kat sana kalau ada game bola, ramai-ramai berarak pi stadium, tiket mahal tapi mesti sold-out. lu orang tengok semangat sukan bola diorang! stadium kita asyik kosong jer.. aper citer?

kesimpulan, lama tak lama sgt la gua kat sana.. sempat la gua ada sorang awek kat sana sebelum gua balik malaysia. sepupu gua masih lagi kat sana.. gua rasa dia memang dah tak ada hati nak dok malaysia. kalau gua memang tak boleh, mana tahan tak dapat gulai tempoyak ngan sambal belacan lama-lama... bagus jugak mamat tanya gua soklan mcm ni, teringat gua melayu kat sana tak mcm melayu kat sini hari ni, bola kat sana maju tak mcm bola kat sini.. semua busuk!

apei - budak kampung

Tuesday, March 24, 2009

wan sopak.

Assalamualaikum wbt,

Malam tadi lepas isya' gua keluar pi beli burger tepi jalan. lapor sgt gua mlm tadi, dah bedal nasik 2 pinggan pun lapor lagi. perot gua memang mengganas semacam kebelakangan ni.

trutt..truuttt...

hp nokia 3310 gua bunyik.. tertera nama wan sopak..

"i betol-betol mintak maaf, bukan i sengaja yang..." suara wan sopak di hujung talian.. gua terdiam..

"i sanggup terima aper saja hukuman asalkan u boleh maafkan i..." gua masih lagi tergamam..

"kenapa u diam jer ni.. please jgn buat i mcm ni sayang" aper giler wan sopak cakap mcm ni kat aku? bisik gua dalam hati..

"selagi u tak maafkan i, i tak nak letak talipon..." sambung wan sopak..

gua kuatkan semangat untuk bercakap dengan wan sopak "gua syak lu salah nombor la brader!"

teeettt... terus wan sopak putuskan talian.

2 minit berselang, wan sopak sms gua "gua gaduh ngan awek gua.. lu anggaplah gua tak pernah call lu dan ni rahsia kita.."

gua nak gelak pun tak sampai hati, cuma gua terfikir kalau lah hp gua tertinggal kat rumah tadi pastu bini gua jawap call.. aper pandangan bini gua kat gua?

apei - budak kampung

Monday, March 23, 2009

course (part 2)

Assalamualaikum wbt,

perihal kursus
minggu sudah gua menghabiskan masa berkursus. course pasal aper? sila tengok entri lepas. suasa persekitaran kelas dan sekeliling tak berapa into dengan jiwa gua. suhu sejuk sampai bibir gua yang merah bak delima dah bertukar jadi purple mcm mayat! gua kena cakap orang putih sepanjang masa kecuali dengan faizul (member gua masa kursus, dia orang melayu!) dan makanan kurang menyelarakan. tak patut betol gua rasa pihak pengurusan kurus bagi gua makan tengahari sosej, roti, kacang bakar merah, telor hancur ngan sop cendawan.. sosej pun gua tak tau la sosej aper.. merah semacam jer.. tak mcm sosej kat gerai mail burger pun! gua jadi marah.. terus gua makan roti 3 keping cicah sop cendawan..
cikgu gua dalam kelas tu rupa dia mcm cina, gua syak mak bapak dia cina. tapi cakap orang putih laju semacam.. gua susah nak paham.. gua syak orang putih pun tak paham aper dia cakap..
"yeahhh good day mike!" yer tu jer gua paham!

cerita di sebalik kursus
suasana dingin beku di dalam kelas telah dihangatkan dengan kehadiran seorang amoi yang duduk kat sebelah gua.. sebelum mula kelas gua sembang2 ngan dia.. dia tak reti cakap melayu, bahasa orang putih gua pun boleh tahan hancur! tapi nasib baik dia paham aper gua cakap.. pada mata gua dia sgt friendly..

lunch hari pertama kursus gua makan bersama dia (masa tu gua dah lupa faizul kat mana).. mcm2 cerita kami sembang.. gua tengok amoi ni layan gua pun baik semacam..
dia belom kawin, umur pun sebaya gua, manager kat audit firm amender entah dia cakap.. tapi style dia memang corporate habis.. mcm citer korporat drama melayu tu..
dia cakap dia suka tengok wayang.. tetiba jer dia cakap "kalau awak tak kisah, jom tengok wayang lepas class!" (gua dah translate bahasa melayu) baru gua nak cakap "ok!" tetiba hp gua bunyik..

"hello.. buat aper tu? abg dah makan?"
"ooo tengok makan.. ayg jgn lupa makan. orked buat aper?
"ada ni haa tengah makan nestom, ok lah sajer jer tepon nak spotcek..hehehe bye"
"bye..."

pn marlina call..

amoi: saper tu?
apei: oo bini saya call..
amoi: ooo yer? saya ingat awak bujang..
apei: saya ada seorang anak..
amoi: oo begitu, ok saya kena pergi.. saya perlu jumpa seseorang..

amoi tu meninggalkan gua keseorangan.. hari kedua kursus, amoi tu tak bercakap aper2 ngan gua.. pagi ni dalam inbox gua amoi tu hantar email "saya bertuah jumpa seorang lelaki seperti awak walaupun dapat bercakap hanya untuk beberapa ketika!"

gua masih binggung..

apei - budak kampung

Thursday, March 19, 2009

course

Assalamualaikum wbt,

gua sedang bersiaran langsung dari cpa australia. menghadiri course. yer course gua baru jer abis.. sejuk mcm siol kelas kat sini. ada cerita menarik nanti next entri gua update.

apei - budak kampung..

p/s: gua rindu opis (giler aper?)

Friday, March 13, 2009

gua dah sakit kepala..

Assalamualaikum wbt,

Gua sedang bersiaran langsung terus menerus dari Shah Alam.. yer cuba korang tengok pukul berapa gua post entri ni.. ni bukan gua buat2 tukar setting masa.. ni real punya.. bangla jaga toilet kat sungai wang tu pun keje pukul 10 pagi - 10 malam jer.. tapi gua.. perhhhh 8 pagi sampai 11 malam.. memang champion.. ni tak kira lagi pasni gua nak balik hq (kl) balik nak hantar barang, pastu baru nak touch-out..

kalau tahun ni gua tak dapat bonus 12 bulan jugak, memang gua post laju jer surat resign..

arhhh.. sembang lebih lak.. kerja gua banyak lagi..

apei - budak kampung

Wednesday, March 11, 2009

Prihal jiran ku - en.wong

Assalamualaikum wbt,
Dah lama gua nak update pasal en.wong tapi tak berkesempatan lantaran kesibukan gua kebelakangan ni. nampaknya sampai hujung minggu ni gua terpaksa berulang-alik kl-shah alam. Aperhal gua kena buat keje kat 2 tempat? Gua percaya setiap yang berlaku ada hikmahnyer, mungkin dalam perjalanan dari kl ke shah alam gua sempat singgah jap ke mid-velly untuk buang air kecil saper tahu.. hehehe..
Beberapa minggu sudah, selepas gua menasihati en.wong tentang onar yang dilakukan oleh makhluk peliharaan beliau yang bernama jimmy tersebut. sejak dari itu en. wong kelihatan dingin terhadap gua. biasa kalau petang-petang gua balik kerja en. wong akan menegur gua tapi kini en wong lebih selesa dengan sekadar membuat muka sardin. Bila pagi minggu biasanya en wong akan bersembang-sembang ngan gua kini tiada lagi.
Gua ada membuat sedikit jamuan makan-makan hujung minggu lalu dan menjemput jiran kiri gua iaitu 'makcik aneh' sekeluarga, jiran depan gua iaitu en wong dan jiran kanan iaitu en. patrick sekeluarga. macik aneh tidak dapat datang, begitu juga en patrick kerana mereka ada urusan sendiri.

yer memang gua akui sedikit bising suasana apabila anak-anak buah gua berkumpul dan bermain kejar-kejar. tetiba en wong keluar dari rumah dengan muka ketat, masuk dalam keter dan terus gerak dengan laju. mungkin sebagai tanda protest dan marah kat gua lantaran kebisingan yang lahir dari rumah gua itu sendiri.

sampai hari ni en wong terus tidak mahu menegur gua.. maafkan gua en wong... lu lah jiran gua yang paling best.. you su#k!

gua syak tak lama lagi en wong pun mesti pasang sign board mcm ni. hehehehe..

apei - budak kampung

Monday, March 9, 2009

ini bukan baju pagoda brader..

Assalamualaikum wbt,



Gua telah menghadiri perhimpunan Maulidur Rasul kat dataran Merdeka sebentar tadi. Hujan lebat... habis basah baju melayu pemberian opis gua. tapi nasib baik gua pakai t-shirt superman kat dalam.. baru nampak uummppphhh...


apei - budak kampung

p/s: lu orang tak nampak ke gua masuk tv tadi? live kat tv1? giler rugi.. bukan selalu gua nak tunjuk muka gua dalam tv.

Friday, March 6, 2009

tinted..

Asssalamualaikum wbt,

gua nak tanya, saper tau kat mana ada tinted murah? gua nak pasang satu layer lagi tinted kat pintu belakang ferarri gua...

Thursday, March 5, 2009

eiza tag gua..

Assalamualaikum wbt,

eiza tag gua. maka secara auto gua telah di tag oleh eiza, maka gua terpaksa buat tag pemberian eiza dan eiza terpaksa baca tag buatan gua.

nombor satu - rules on your blog.
jawapan nombor satu: sebenarnya 'apei budak kampung' adalah sebuah blog serius. setiap entri dalam blog ini adalah entri yang serius. tapi ada dua tiga kutu cakap "lawak la entri-entri lu.."

nombor dua - share 7 facts about yourself
jawapan nombor dua: pertama - gua lelaki, kedua - gua dah kawin, ketiga - gua ada anak sorang, keempat - jari tangan gua ada 10 ajer, kelima - jari kaki pun ada 10 jugak, keenam - gua kidal dan ketujuh - gua tidak pernah mengalami masalah gigi berlubang.

nombor tiga - tell 6 unspectacular quirks about yourself
jawapan nombor tiga: pertama - gua suka makan goreng pisang, kedua - gua suka makan karipap, ketiga - gua suka tanam pokok, keempat - gua suka bawak kereta slow-slow kat lorong kanan, kelima - gua suka main bola dan keenam - gua tak suka main kriket.

nombor empat - tag seven people.
jawapan nombot empat: 7 orang pertama komen gua hadiahkan lu orang tag ni..wahahahahaa...

apei - budak kampung

Wednesday, March 4, 2009

sindrom main tak kira time...

Assalamualaikum wbt,

semenjak, dua menjak ni cik orked mengalami sejenis sindrom bermain. beliau akan suka bermain tidak kira masa dan tempat. antara permainan kegemaran cik orked ketika berseorangan ialah bercakap dengan tangan sendiri, menggigit ibu jari, garuk kepala sambil tengok kipas siling, mengigit selimut/bantal busuk dan korek hidung pakai jari kaki. manakala permainan kegemaran cik orked yang dimainkan secara berdua atau beramai-ramai ialah seperti 'chak-chak', tepok amai-amai, di dokong dan dilambung-lambung oleh gua dan berjalan-jalan di laman rumah sambil menyiram pokok.

yer gua sangat gembira dapat melihat cik orked membesar dengan sihat, cergas dan cerdas di depan mata.

tapi... aper citer seminggu dua ni sampai pukul 3 pagi pun dia nak ajak gua main chak-chak?

apei - budak kampung

Tuesday, March 3, 2009

latip negro.

Assalamualaikum wbt,

ni bukan latip.

gua ada kawan nama dia latip negro. latip negro seorang yang bijak sejak dari sekolah lagi walaupun parasnya sedikit seperti will smith. lantaran kebijaksanaan beliau, latip negro sering menjadi tumpuan awek-awek kat sekolah untuk membuat kumpulan belajar (study group). bila latip negro dah jadi kacip dengan awek-awek, secara auto beliau telah di pecat dari kumpulan kami kerana melanggar prinsip utama kumpulan iaitu - 'no women no cry!'..

Walaupun latip negro dengan kumpulan kami tidak lagi sehaluan, kami tetap mendoakan yang terbaik untuk latip negro. lepas abis sekolah, latip negro di terbangkan ke negeri orang putih untuk belajar lagi. lama jugak dia kat negeri orang putih tu, tapi balik malaysia gua tengok dia tak putih pun.. tak lama beliau menganggur terus diterima bekerja di sebuah kilang rokok kegemaran rakyat malaysia sebagai pegawai kata mak latip negro. lama gua tak jumpa dia, sejak dia kerja katanya sibuk ajer ke sana ke mari. tak mengapa memang sejak dari sekolah lagi kami rakan-rakan latip negro tau beliau memang seorang yang sibuk.

malam tadi pukul 930 malam, mcm biasa gua sedang menonton discovery (mlm tadi turn gua pegang remote tv) citer dirty job sambil melayan orked main. tetiba...

"Woi bukak pintu.. aper kunci-kunci pintu ni!"

gua selak sikit langsir, "chilakak, mangkok mana yang tak reti bagi salam, lu ingat lu pakai kereta BMW lu boleh gegar rumah orang ke?"

"woi, bukak pintu.." bunyi suara makin kuat. anjing en wong depan rumah pun dah memekak.

gua bukak pintu pagar depan, "aloo brader, tak boleh bagi salam ke? kalau lu kapir cakap la good evening!"

"jgn la marah brader. ni aku latip!"

"laaa.. bagi la salam brader, jgn la berkelakuan seperti negro datang rumah ke rumah nak jual jam"

gua keluar lepak ngan latip kat kedai mamak berhampiran. patutlah lama gua tak nampak latip, rupanya dia kena duduk kat afrika selatan selama beberapa bulan, kemudia ke amerika lagi beberapa bulan.

latip negro: dulu masa kat kampung, ingat tak gua ada janji kalau gua pi negeri orang putih gua nak beli rokok orang putih untuk geng kita. boleh kita isap sama-sama.
apei: sejak lu tak kacip ngan geng lu mana ada isap rokok lagi.
latip negro: lu orang yang tak nak geng ngan gua!
apei: lu langgar prinsip brader..
latip negro: tu takdir...
apei: abah lu..
latip negro: sabtu ni gua balik kampung, nak carik geng lain. gua nak bagi rokok orang putih. gua beli sekaton sorang. masa gua belajar kat negeri orang putih dulu, bila gua ingat lu orang mesti gua isap rokok. chilakak.. aperhal gua rasa nak nangis ni.

gua capai rokok orang putih pemberian latip negro, gua pasang sebatang, sedut sikit... ceh, paru-paru gua kembali tercemar setelah sekian lama...

latip negro: amacam?
apei: gudang garam gak solid..
latip negro: siol lu... tak abis-abis ngan gudang garam lu..

apei - budak kampung

p/s: latip, gua penah nampak lu kejer kat harrod tapi gua malas nak tegur. hehehe..

Monday, March 2, 2009

baca paper lama.

Assalamualaikum wbt,

minggu sudah gua balik kampung. kemas kat dapur terjumpa surat khabar lama. Utusan Melayu. Tulisan Jawi. Dulu masa sekolah agama kat kampung, takat baca jawi tu sayur jer.. mcm air jer lancarnyer. Sekarang dah mcm siol bacaan jawi gua. aper citer apei?

Demi menyemarakkan semula bacaan jawi, gua memperkenalkan blog header baru. hidup jawi.

apei - budak kampung

p/s: gua sebut bacaan jawi bukan masuk jawi! lu orang tau ke masuk jawi tu aper?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...