Wednesday, April 29, 2009

kaitan antara mereka..

Assalamualaikum wbt,

Sape tau kaitan antara cukai pendapatan, ADUN Cheras, tv3 dan lopak jalan kat simpang rumah gua?

Gua bagi masa sampai esok pagi ajer. Kalau lu orang tak leh jawap, memang lu orang kena makan kismis ismail kamus banyak-banyak kasi cergas sikit.

**********

kaitan antara mereka (updated) - sebab jawapan korang setakat ni belum memberangsangkan gua up lagi masa sampai minggu depan..

apei - budak kampung

mrblind buat gua marah!

Assalamualaikum wbt,


Pagi ni hati gua riang sekali, gua pun dapat satu akal yang cerdik untuk menikmati nasik lemak lauk kerang dan teh tarik sambil membaca blog rakan-rakan lain. Suapan pertama gua memang solid, ada kerang dengan telor dan sambal. Belum abis gua kunyah, gua ternampak msg dari mrblind - giler apa pagi-pagi gua dah kena santau online. Nasib baik tak muntah darah!


Gua tolak tepi nasik lemak lauk kerang dan gua settlekan dulu tag budak ni. Gua malas esok kat padang masyar sibuk carik gua tuntut hutang tag.


1- Print screen wallpaper anda sekarang..






Ni wallpaper yang gua guna sekarang. Lu jgn nak banyak kompelin cakap apersal wallpaper gua putih ajer.. memang sajer gua biarkan putih melambangkan putih sebersih hati gua. Gua lebih selesa semua ikon sebelah kanan pasal gua kidal.

2 - Bagitau apersal lu suka wallpaper ni?
Mcm gua cakap tadi, gua suka pasal dia putih sama mcm hati gua, atas kanan wallpaper tu ada tulis nama tempat kerja gua. Bila gua tengok wallpaper ni gua tau yang gua sekarang sedang berada di opis. Secara tidak langsung aktiviti tuang kerja, isap rokok kat cafe, mengumpat sesama rakan opis, melayari facebuk dan chating dapat dikurangkan.

Yer.. kompeni yang gua kerja ni dah 50 tahun beroperasi di Malaysia. Bukan mcm Mrblind, kompeni yang dia kerja baru 25 tahun dah nak belagak!

3- Tag 10 orang - kalau gua tag pun bukan lu orang nak buat!

Dah..dah.. gua nak sambung makan nasik lemak ni.. lu orang jgn nak kompelin bukan-bukan!

apei - budak kampung

Monday, April 27, 2009

retro '95 - rumah merah

Assalamualaikum wbt,

Setelah menjalani latihan entensif selama berminggu-minggu, akhirnya hari yang ditunggu tiba, iaitu hari sukan sekolah gua. Selain dari menjadi penyerang bola sepak sekolah yang digeruni seluruh daerah, gua juga merupakan seorang pelari pecut handalan dan harapan seluruh warga rumah merah untuk merangkul pingat emas.

Acara kemuncak bagi hari sukan sekolah ialah lari pecut 100m, dan seperti yang gua cakap tadi, gua adalah peserta harapan dan perhatian.

'Diminta semua peserta acara akhir larian 100m untuk darjah 6 bersedia di garisan permulaan' suara ustaz nordin bin sadali selaku juru acara pagi tersebut membuat pengumuman pakai microfon.

Sekolah gua mempunyai 4 rumah sukan iaitu merah, kuning, hijau dan biru. Bagi acara 100m, setiap rumah akan diwakili oleh dua peserta. rumah merah diwakili oleh gua dan ghazali. Pesaing yang gua rasakan mampu menggugat ketangkasan larian gua hanyalah wan sopak dari rumah hijau dan ajem keling dari rumah biru. Peserta dari rumah kuning adalah sayur semata-mata pada pandangan gua!

Selaku peserta pilihan pertama untuk menjadi juara, gua bertindak 'cool'. Gua jeling lorong sebelah, Wan Sopak dah siap pakai spike, lorong hujung ajem keling dah bukak sluar trek panjang tinggal seluar pendek "ceh tak menjaga aurat langsung, Tuhan marah lu mesti kalah!" bisik hati gua.

Sebelum acara bermula, cikgu anuar (jurulatih rumah merah) sempat meniupkan kata-kata semangat juga sedikit strategi kepada gua dan ghazali.

"ghazali, cikgu nak awak lari gaya pecut maut 50 meter pertama biar semua orang ikot awak. apei, awak pulak lari gaya steady 50 meter pertama, lepas tu baru awak pecut paham!" kata cikgu anuar.

"kenapa cikgu, saya tak paham ni!" ghazali cuba membantah.

"bila awak lari laju-laju semua orang ikot awak, lepas tu saya dah boleh agak dah mesti orang lain yang ikot awak tu penat atau pengsan. lepas tu baru la apei akan pecut untuk menjadi juara! itu pun tak boleh pikir ke?" terang cikgu anuar.

sekali lagi suara ustaz nordin membuat pengumuman 'diminta semua peserta acara larian 100m untuk darjah 6 bersedia di garisan permulaan! Jgn buang masa matahari dah panas ni. Sopi apersal awak makan roti lagi, awak nak lari ke tak?' keras sedikit suara ustaz nordin menegur peserta dari rumah kuning yang konon kelihatan 'cool' makan roti di garisan permulaan.

gua menangalkan kasut worrior buatan cina edisi tapak hijau bagi membolehkan gua berlari dengan gaya kegemaran gua iaitu berkaki ayam "aper kelas juara lari pakai spike!"

"kegarisan, sedia, preeetttttttttttt" ustaz nordin melepaskan peserta. Macam di rancang tadi, gua berlari gaya steady untuk 50 meter pertama. masuk meter ke 60 gua nampak ghazali mula slow, begitu juga wan sopak dan ajem keling yang kelihatan pancit. "cantik tektik menjadi!" bisik gua...

Gua menghayun langkah-langkah kemenangan.. dah terbayang dalam kepala otak gua guru besar kalungkan gua pingat emas, perhhh awek toksah cakap arr semua nak amik gambar ngan gua nanti.. Gua berlari sambil senyum jer.. ketika kelajuan gua telah mencapai tahap maximum, badan gua rasa begitu ringan, biasalah rentak larian seorang juara.. gua dapat nampak cikgu anuar di garisan penamat dah siap pegang 2 cawan air sirap dan roti bun perasa kaya! 10m terakhir.. gua jeling kiri kanan, tak ada kelibat sesiapa pun.. tiada pencabar..

praappp, gedebukkk...errrgghhh (sound effect), yer bunyik tu gua tak dapat lupakan sampai hari ni.. kaki gua terpijak lopak meyebabkan gua hilang keseimbangan dan terus tersungkur dan terseret atas trek padang separa berbatu.

Wan Sopak terus menuju garisan penamat, diikuti ajem keling dan sopi.. rumah merah? kecundang mcm chilaka..

apei - budak kampung

p/s: apei, lain kali jgn belagak..

Friday, April 24, 2009

gigit tangan!

Assalamualaikum wbt,


Saper ada cara nak kurangkan aktiviti gigit tangan yang anak gua suka buat ni? Gua pantang betol lepas dah gigit tangan kesat kat muka gua!
apei - budak kampung


Thursday, April 23, 2009

jawapan kepada soalan fairus..

Assalamualaikum wbt,

lunch tadi, fairus tanya gua "apa benda dalam hidup ni yang buat kau rasa bangga?"
gua senyum dan jawap "tengok anak aku besar dengan rezeki yang aku carik sendiri!"

apei - budak kampung

p/s: gambar orked disini

Tuesday, April 21, 2009

terlajak..

Assalamualaikum wbt,

Orang tua-tua kata, terlajak perahu boleh di tarik. tapi kalau...
terlajak cakap air liur menyembur masuk dalam teh tarik gua lu nak tarik mcm mana?

musibat betol, hilang nafsu breakfast gua!

apei - budak kampung

Monday, April 20, 2009

pepatah orang tua..

Assalamualaikum wbt,


tadi gua makan tengahari di sekitar kawasan tunku abd rahman.. kedai makan tepi jalan jer. maklumlah gua kan baru lepas di tipu oleh samsul. mungkin kerana takdir, gua telah di pertemukan dengan seorang lelaki tua, sambil makan gua bersembang dengan beliau.

semasa muda beliau dikenali sebagai nicoly wolcofe. Beliau digelar begitu kerana keganasan dan ke-kaki botol-an beliau semasa muda. nama itu adalah adaptasi dari nama seorang gengstar Russia sezaman pakcik nicoly wolcofe.

"tapi sekarang uncle dah tua, orang pun dah tak kenal uncle. makan pun tepi jalan jer.. tak standart langsung!"

kini pakcik nicoly wolcofe mempunyai package penyakit yang lengkap iaitu darah tinggi, kencing manis, sakit jantung, buah pinggang dan buasir.

"kau tak payah lah nak jadi samseng ke, minum todi ke.. nanti jadi mcm aku.. menyesal pun tak guna!" nasihat pakcik nicoly kepada gua sambil mengeluarkan sekotak surya dari poket kemeja lusuh beliau..

"dah lama uncle isap rokok?"tanya gua
"aku hisap rokok ni lagi lama dari aku kenal bini aku!"
"uncle banyak penyakit, berenti la isap rokok. kalau bini uncle suruh berenti, uncle nak berenti tak? kalau tak dia ugut nak cerai!" nasihat gua kepada pakcik nicoly.

sambil merenung jauh beliau menjawap "biar bercerai bini, jgn bercerai rokok! kalau kau nak rokok sebatang amik dalam kotak ni!"

"boleh gak!" sambut gua. kami terus lagi bersembang...

apei - budak kampung

luka lama berdarah kembali..

Assalamualaikum wbt,

perbualan gua ngan sorang kutu dari JB melalui talipon bimbit nokia 3310 gua pada minggu lepas..

apei: hallooo.. siapa sana cakap?!
kutu: bro, ni gua lah samsul (bukan nama sebenar) aper kaba? ada baik?
apei: ok jer mcm biasa. apa citer?
kutu: bro, mintak tolong borrow 50 ringgit. weekend ni gua bayar balik.
apei: hutang hari tu 200 ringgit tak bayar lagi?
kutu: weekend ni gua bayar semua sekali la 250 ringgit. sumpah!
apei: betol ke ni?
kutu: sumpah bro.. lu maybank2u jer account gua!
apei: oklah, jap lagi gua transfer, kesian lu susah.. jgn bazir duit. jimat-jimat skit. sekarang ekonomi gawat. gua pun gawat gak ni.. jgn isap rokok, jgn isap dadah, semayang jgn tinggal!
kutu: lu ni mcm mak gua laa.. ok arr syiling gua dah abis ni (call pakai public phone)..

pagi ni gua cek akaun gua...

cilakak gua kena kelentong lagi!

apei - budak kampung

Thursday, April 16, 2009

"bang, susu orked dah nak abis!"

Assalamualaikum wbt,

Masa: lepas magrib dalam pukul 8pm
lokasi: tesco kajang
tujuan: beli susu, nestom dan pampers orked

di tesco kajang..

apei: ayg pi ajelah masuk dalam tesco, abg pi order pizza.. ramai orang la takut lambat
marlina: duit?
apei: duit tak kuar lagi, malas nak berator kat ATM, pakai debit card jerlah.. jgn lambat sgt.. abg bawak orked pi pizza..
marlina: ok boss...

30 minit berlalu.. gua call..
apei: lambat lagi ke? pizza dah siap..
marlina: ok jap.. tengah beratur nak bayar...

45 minit berlalu.. gua call..
apei: lambat lagi? pizza dah sejuk.. abg makan dulu arr..
marlina: ok..ok.. coming...

tak lama kemudian muncul puan marlina...

gua temui banyak benda-benda yang tak sepatutnya di dalam plastik beg tesco tersebut contohnya seperti pencuci muka wanita, kek lapis perisa coklat, permainan orked iaitu itik plastik, 3 kotak tisu, 3 kotak susu dutch lady perasa coklat, roti gardenia, biskot ada cream perasa coklat, ais cream perasa coklat dan 3 coklat cadbury yang ada isi kacang bersama-sama dengan barang yang sepatutnya pn marlina beli iaitu susu, pampers dan nestom..

pagi ni gua cek balance debit card gua.. arhhh... mcm mana gua nak berfoya-foya hujung minggu ni??!!

apei - budak kampung

p/s: kaum pompuan memang suka beli benda yang tak perlu ke?

Wednesday, April 15, 2009

our culture?

When you make something done very well, they never say thank you..
but, when you make one little mistake, they will say fu#k you!

apei - budak kampung

Tuesday, April 14, 2009

persoalan cinta

Assalamualaikum wbt,

terima kasih banyak kepada yang telah mengomen pasal entry gua sebelum ni. masing-masing ada pendapat sendiri.. ada yang bercinta sebelum kawin, ada yang lepas kawin. biarlah..tu pilihan lu orang..

gua ada pengalaman untuk kedua-duanyer.. nak kongsi ke?

apei - budak kampung

p/s: di kesempatan ni gua ingin mengucapkan selamat pengantin baru kepada mat din (65) dan siti nurbaiyah (21), moga berkekalan ke anak cucu.. berikut beberapa feedback orang kampung yang sempat gua tinjau:

"chilakak mat din, dah tua pun nak kawin ngan anak dara!" wan sopak
"gua datang kenduri mat din pasal gua dengar rendang dia sedap..kalau tak jgn harap" kodi
"kak bibah (bini mat din) baru meninggal, dah gatal nak kawin orang tua ni!" mak leha thamby
"alaa.. umur tu nombor ajer.. aper ada pada nombor?!" mat din
"tahniah!" gua..

Friday, April 10, 2009

hari ni hari jumaat

Assalamualaikum wbt,

Hari jumaat jer gua mesti senyum, jalan jem mcm #$%^& pun gua steady jer senyum.. gua pun tak tau naper..

secara jujur sebenarnya gua ingin bertanya pendapat lu orang, mana yang terbaik?

1- bercinta sebelum kawin?
2- bercinta lepas kawin?

gua nak sangat tau pendapat orang ramai pasal isu ni.. saper-saper sajer boleh bagi pendapat tentang ni, peng-komen setia gua, follower gua, silent readers, new visitors, budak2 opis gua, orang2 kampung kat bagan dato' dan teluk intan tak lupa gak sedara-mara kat sungai sipot dan kg gajah, member2 kat jengka, k.lipis, masjid tanah, tampin, pilah, muar, jb, tok long kat singapore pun boleh bagi pendapat, readers dari UK, US, NZ dan seluruh alam.

Gua teringin sgt nak dengar pendapat lu orang..

apei - budak kampung

p/s: jgn tanya kenapa, lu orang bagi pendapat dulu nanti baru gua bagi tua kenapa gua tanya!

Thursday, April 9, 2009

shamsuri bin mehat!

Assalamualaikum wbt,

Pulang dari pasar malam, jam di tangan 9.30pm... truutthhhh.. hp nokia 3310 gua berbunyik..

"hallloooo sapa sana cakap?"
"ni gua sham.. gua call pakai talipon opis ni. dalam sejam lu jumpa gua kat mamak semalam.. duit lu dah ada"
"ha duit gua? dengan pantas.."

*****************
shamsuri bin mehat ialah budak sekolah gua masa tingkatan 3 dulu. shamsuri bin mehat sgt hebat dalam acara sukan kampung seperti guli, layang-layang, baling-susun slipar dan galah panjang. cinta shamsuri bin mehat terhadap sukan kampung begitu mendalam dan beliau telah mengambil keputusan untuk mendalami ilmu sukan kampung sehingga beliau berhenti sekolah setakat tingkatan 3. Dua minggu lepas gua terjumpa shamsuri bin mehat di pasar malam cheras perdana. gua sgt kagum dengan penampilan shamsuri bin mehat, sgt berbeza.. kuku tidak lagi hitam, muka pun dah putih tak ada jerawat, dan paling gua kagum shamsuri bin mehat dah pandai pakai minyak wangi.. giler! lagi buat gua terkejut shamsuri bin mehat kini memandu BMW5series.. dasat bukan? yer memang dasat... gua bertukar-tukar no talipon.

Kemarin gua call shamsuri bin mehat, lepak kat mamak dan gua tanya mcm mana dia boleh jadi kaya..

shamsuri: gua ada rahsia.. tapi lu jgn citer kat orang lain.. gua ada kenal sorang brader tu.. dia boleh tukar duit lu dari sikit jadi banyak.. kalau lu nak duit juta-juta pun gua boleh tolong.. lu pun bukan orang lain..orang kampung gua gak..
apei: bunyik mcm tahyul..
shamsuri: tahyul ke tak.. lu tengok la keter gua.. kau pun dah naik tadi kan.. best tak?
apei: chilakak, berapa modal kalau gua nak jadi kaya lebih dari lu?
shamsuri: mcm ni, gua bagi lu test dulu.. lu bagi gua seratus, pastu esok gua pulang balik kat lu duit yang dah 'beranak'..

gua mcm kena pukau jer.. terus gua selok poket bagi shamsuri bin mehat duit lima puluh ringgit 2 keping..

*********************
malam semalam, demi duit, gua telah melanggar prinsip 'janji melayu'.. gua sampai 10 minit lebih awal dari sepatutnya..gua tengok shamsuri dah terjegat..

"sorry arr gua lambat" (walaupun gua tau gua awal)
"lu awal ni brader.. duit punya pasal cepat ajer lu ek!"
"mana?"
"dalam sampul surat ni ada duit lu. syaratnyer jgn bukak selagi lu tak sampai kat rumah. kalau tak nanti tak jadi"
"perhhh.. tebal nyer.."
"kan gua cakap gua tak tipu lu.."

setelah belanja shamsuri bin mehat makan chiken chop, gua pun pulang dengan riang..
sampai di rumah, terus gua bukak sampul surat tu..masih terbayang-bayang lagi kata shamsuri bin mehat "kalau ikot pengalaman gua, kalau tebal-tebal mcm ni tiga ratus ribu tak lari ni!" senyum gua sampai telinga..

lepas bukak sampul surat tu gua jadi auto baran, ada sepucuk surat dari shamsuri bin mehat untuk gua..

"ini balasan pasal masa sekolah dulu lu rembat awek gua! amik lu 300,000 rupiah ni! yang benar shamsuri bin mehat (driver dato' Y)"

binawe lu shamsuri bin mehat!

apei - budak kampung

Wednesday, April 8, 2009

Panggilan kecemasan dari Pn Marlina..

Assalamualaikum wbt,

Baru tadi gua terima panggilan kecemasan dari Pn Marlina..

"Abg, semut dari rumah makcik sebelah ni dah masuk rumah kita, abis dah gigit orked ni.. atas karpet pun dah naik ni.. abg balik cepat jap lagi kita pi pasar malam beli ubat bunuh semut yang kita tengok hari tu.. ok..bye..."

belum sempat gua nak cakap ok ke tak, terus panggilan diputuskan..

kepada yang bujang, sudahkan anda bersedia untuk berumahtangga?

apei - budak kampung

jersey aku mana?

Assalamualaikum wbt,

Perbualan e-buddy gua ngan faizal kat durham semalam.

faizal: gua ada hadiah untuk lu.
apei: hadiah mender? jersey arsenal yang lu janji nak beli untuk gua tu ke?
faizal: tak arr lagi best lagi dari tu..
apei: terima kasih banyak arr. nanti lu post jer kat rumah gua..
faizal: gua dah post. cek email lu..

"pandai lu sakitkan hati gua!"


lepas tengok email hati gua jadi sakit, gua call...

apei: pandai lu sakitkan hati gua!
faizal: gurau pun tak leh..mcm pompuan!
apei: yang lu pegang tu jersey gua ke?
faizal: nanti gua post! mahal giler 40 pound!

hehehe...

apei - budak kampung

Thursday, April 2, 2009

kisah 2 perempuan dan ikan laga

Assalamualaikum wbt,

gua ada 2 orang kawan. seorang suka bela pokok dan ikan, manakala seorang lagi suka makan nasik lemak sambil tengok ikan. satu hari perempuan suka bela ikan telah mencuci balang ikan. setelah selesai mencuci balang, beliau meletakkan balang tersebut yang berisi ikan itu diatas meja makan. konon-konon kelihatan seperti seorang yang mesra terhadap alam sekitar. sorang lagi pompuan pun datang untuk makan nasik lemak. sungguh beselera beliau makan nasik lemak sambil tengok ikan berenang-renang di dalam balang.

selang beberapa ketika, perempuan pembela ikan datang berjumpa dengan perempuan yang suka makan nasik lemak tadi.

perempuan ikan: balang ikan saya sudah berminyak. awak bagi ikan saya makan nasik lemak?
perempuan nasik lemak: ohh... tidak..
perempuan ikan: awak tipu, saya bagi awak amaran.. ikan saya sensitip, tak boleh makan nasik lemak, tak boleh makan maruku, tak boleh makan char kueh tiaw dan roti john nanti dia mati..
perempuan nasik lemak: maafkan saya tapi bukan saya.
perempuan ikan: saya tak kira, saya nak marah awak jugak..

maka perempuan nasik lemak di marah.. tidak patut gua rasa..
pada pendapat gua, kalau lu nak bela ikan tapi tak nak orang lain kacau, sila bela ikan lu di bawah katil.

sekian harap maklum.

apei - budak kampung

p/s: perempuan nasik lemak, jgn simpan dalam hati.. anggaplah itu satu dugaan...

Wednesday, April 1, 2009

hari tutup lampu sejam..

Assalamualaikum wbt,

Di kesempatan ini gua ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua rakan-rakan yang meng-sms gua untuk mengucapkan selamat hari 'earth hour' tutup lampu sejam. sorry pasal gua tak dapat reply sms lu orang pasal gua sibuk.. gua reply sms lu orang kat blog ajer laa baru nampak canggih! credit gua pun tak bazir..

berikut antara kutu-kutu yang sms gua dan ucapan balas gua.

1- black,
ucapan: brader, anak lu kecik lagi.. jgn bagi dia adik awal-awal. anyway selamat bergelap.
ucapan balas: lu ingat asal gelap jer nak buat anak ke? aper lu ingat terang tak boleh ke?

2- kodi,
ucapan: haa buat aper tu? gua nampak!!!
ucapan balas: gua tengah memberut, aper lu nampak?

3- wan sopak,
ucapan: chilakak lu apersal gua call lu tak angkat? mentang-mentang tutup lampu sejam!
ucapan balas: gua malas nak angkat nanti lu cakap bukan-bukan lagi kat gua.. geli!

4- osman kobis,
ucapan: gua ingat nak cadangkan earth hour seminggu sekali, amacam brader?
ucapan balas: gua punya earth hour tiap-tiap hari, apa barang seminggu sekali! jiman karen maaa...

5- ajed,
ucapan: selamat beribadat brader, happy earth hour! kalau lu nak tambah lagi sejam pun tarak hal..
ucapan: aper lu ingat time earth hour ajer ke gua beribadat?

6- reyes (selepas 9.30pm)
ucapan: woi takkan tido kot? awal lagi!
ucapan balas: gua ngan bini gua tengok concert AF laa brader..

apei - budak kampung

p/s: gua rasa baik lu orang kawin cepat laa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...