Mat Ropi bukan kawan gua!

Assalamualaikum wbt,

Minggu sudah gua memenuhi jemputan seorang rakan yang baru berkahwin ke rumah rehat keluarganya di Janda Baik. Katanya ada kenduri sikit, tapi bila sampai gua tengok kendurinya berat ke party ajer.

'lu kata ada kenduri brader' tanya gua

'kenduri ke party ke ada beza ke brader. Jemput makan bro. Hari tu kawin gua tak dapat nak jumpa semua member, so 'kenduri' hari ni gua set special untuk member2 rapat' kata Mat Ropi sombong gayanya.

Masuk waktu asar...

'brader, gua nak semayang asar jap'
'ok..ok.. lu pakai bilik kat atas. tapi sejadah tak ada. lu pandai-pandai la'
'no problem, gua memang spare sejadah dalam kereta'

Hati gua dah tak sedap. Cilaka betol, rumah besar sejadah tak ada.

Lepas berwudhu' gua masuk ke bilik yang Mat Ropi cakap. Kiblat plak jadi problem.

'Ropi, lu sini kejap'

'amender lagi bro?'

'lu tunjuk gua kiblat'

'gua tak sure la.. lu pandai-pandai la'

Gua angkat kaki, terus chow. Nasib baik ada masjid dekat-dekat situ.

Gua pelik mcm mana Mat Ropi boleh steady ajer walaupun tak tau kiblat kat mana. Nenek gua selalu pesan, biar tak cukup makan, jgn tak cukup agama.

apei - budak kampung

Comments

CHEDEM said…
Ko patutnya bagi hadiah kompas cari kiblat kat mat ropi tu...plus 1 kompas spare dalam keta ko kalo nak travel ke tempat2 tak beriman hehehe
langkasuke said…
musibah yang umat islam buat2 tak nampak..
arfahadnan said…
setuju ngan CHEDEM..

aper punyer Mat Ropi lah..
tapi dier memerlukan kawan mcm lu supaya boleh menyedarkan dier..

mungkin suatu hari nanti..
*Miss Geli^ said…
kan aku dah ckp..dia ni bebetol DQ (drama queen)...nak benti konon..arini dah gatai tangan balik...

hehehhe...Aku penah jadi macam mat Ropi. Masa tu aku tengah sibuk-sibuk pindah rumah, dlm masa yang sama akak aku tanya kiblat. Umah baru masuk aritu jugak, terus tanya kiblat, aku diam, terus dia bebel bebel sambil tarik telinga aku. Bontot aku plak cedera parah sebab dirotan akak aku. Kejam btol akak aku tu...

kehkehkeh
citahrudin said…
x heran lah kalau mat ropi samakan party ngan kenduri kalau mcm tu...

errr...mcm plk mat ropi ni blh steady je kahwin kalau kiblat pun tak tau
Liliyuli said…
mat ropi wa tak kenal..mat ropi pun bukan kawan gua...hahaha
apei said…
chedem - budak mcm tu bukan pandai guna pun benda2 mcm tu.

langkasuke - emm..betol.

arfahadnan - insyaallah..

missgeli - alaa lu sampai nak bukak2 baju tak nak la gua.. lu alasan baru pindah rumah plak.

citahrudin - kawin ngan orang putih mcm tu lah.

liliyuli - tak payah buat kawan.
mEiZ AraNda said…
wa pun setuju ngan CHEDEM tu...;)
kalau laa runtuh si JANDA BAIK tu...
x ke DUDA jadinyer....

manusia2 xpenah sedar selagi x kena musibah.
@tune® said…
ikut hati weh...

partey??
xajak pon!!

ah mat ropi mmg nk kene nih
NuR said…
Salam, do share the superb advise fr ur grandma with him.
Sulela said…
Ramai orang yang hidup dia macam Mat Ropi tu zaman sekarang neh...huhuhu
redSeptember said…
mat ropi = nama pun macam setan

tak surprise la perangai macam tu.
apei said…
miezaranda - ye betol.

tune - gua tak join party2 ni..

nur - hati gelap mana leh terima nasihat dah.

sulela - tu semua la tanda2 nak kiamat

redseptember - lu tak tengok rupa dia lagi.
redSeptember said…
boleh bayang arr rupa dia macam mana.

mesti kain buruk pun lagi mulia dari rupa dia kan?

Popular Posts