Friday, August 28, 2009

Selamat Hari Merdeka, Selamt Kalah MU, Selamat Dapat Award dan Selamat Berbuka.

Assalamualaikum wbt,

Gua nak ucap Selamat Hari Merdeka kepada semua yang baca blog merepek ni. Dah 52 tahun merdeka, tapi kereta proton tetap jugak tak laku kat eropah. Aper citer?


Buat penyokong Man U... "Kalau takut dilambung Ombak jgn berumah ditepi pantai, kalau takut tengok Man U kalah, pi tengok cerita bengap tajuk 'kelab pop' kat astro ria!" Gua agak Arsenal main biasa-biasa ajer. Itu pun Arsenal akan menang paling kurang 2-0. Keterangan lanjut click sini.


Sepanjang gua tulis blog ni sekor kutu pun tak pernah bagi gua award. Tetiba hari ni gua dapat award dari tumbler biru. Gua ingat dapat award ni sedap macam dapat makan karipap. Terima kasih.


Last sekali, selamat berpuasa dan berbuka puasa.

apei - budak kampung
p/s: aper jadah tadi pukul 11 pagi sharil lipis sms aku cakap selamat berbuka?

Thursday, August 27, 2009

kenapa hari ni saya garang?

Assalamualaikum wbt,

26 Aug 2009, 12.58pm - Menerima panggilan dari Datin Sri "Apei, Orked ni demam lah mak rasa, tadi dia muntah-muntah. Badan pun panas ni. Muka dia semua dah merah. Tadi ada mak bagi dia ubat demam tapi nampak macam tak ok lagi ni". Gua call Pn Marlina yang sedang gumbira tidur di surau opisnyer. "Anak demam, nak bawak pi klinik sekarang atau petang?" tanya gua. "Sekarang!" pendek ajer jawapan Puan Marlina.

1.40 pm - Klinik Kita Cheras Perdana. "Ooo anak awak demam sikit ajer, 38' ajer suhu dia. Tak ada apa-apa ni. Saya masuk ubat dalam bontot dia nanti balik awak lap ajer badan dia dengan kain basah. Bagi dia tidor." kata doktor. Gua akur, walaupun gua rasa mcm nak tempeleng ajer muka doktor yang cek ala-kadar tu.

2.40 pm - Orked tidor secara bersama-sama dengan Puan Marlina di bilik. Bukak air-cond sejuk dah macam tahap duduk kat kilang air batu. Tak ada sikit pun ruang untuk gua pekana baring atas katil tu. Hati gua jadi sayu.. Turun bawah layan cerita melayu merepek tajuk dia 'Kelab Pop' kalau tak silap. Mcm bangang punya rancangan! Gua bayar astro mahal-mahal tapi pihak astro bagi gua rancangan bengap mcm ni. Ingat gua bayar lu tiap-tiap bulan pakai duit palsu ke?

5.30 pm - "Abang bangun semayang asar dah kol berapa dah ni" Puan Marlina kejutkan gua yang tertidor depan tv kesan dari rancangan merepek yang gua tengok tadi. Lepas semayang Puan Marlina cakap suhu badan Orked dah turun. Petang tu Orked mcm biasa meyepahkan seluruh rumah dengan tangkas! Walaupun rumah bersepah, tapi hati gua girang pasal Orked dah sihat.

7.30 pm - Bukak puasa gua bedal sup ekor, nasik putih, kuih-muih yang nampak lazat dan minuman sedap hasil air tangan Puan Marlina dari pasar ramadhan berhampiran!

8.00 pm - Orked mula meragam balik, cek suhu badan sudah meningkat mcm siang tadi iaitu 38'..

8.30 pm - Tengok berita pun dah rasa mcm tengok rancangan musibat yang tajuknyer 'Kelab Pop'.. Orked nangis tak berhenti. Meragam tak tentu pasal. Ubat dah bagi, sukat suhu badan makin menaik jadi 38.5'.

9.30 pm - Akhirnya Orked tidor bersama Puan Marlina. Dapat gua tengok tv dengan aman. Gua dah target pukul 10 ada CSI Miami.

10.15 pm - Orked sekali lagi meragam. Air tak nak, susu pun dia rejek bulat-bulat ajer. Puan Marlina sekali lagi lap badan Orked dengan kain basah, gua tepek cool fever kat dahi Orked. Akhirnya tidor semula. Suhu badan menurun sikit 37.5'..

11.30 pm - Gua semayang Isya' terus buat tarawih. Orked dan Puan Marlina dah tidor.

27 Aug 2009, 12.30 am - Elok gua baru nak amik posisi baring yang paling sedap, Orked tetiba menangis. Kuat giler... tak pernah gua dengan dia nangis kuat mcm tu. Panic gua menaik semacam. Mata Orked dah mula merah, bibir pun dah mula pecah-pecah.. cek suhu 39.8'. Sabar gua dah hilang. Gua syak doktor siang tadi dah tipu gua. Dia kata anak gua demam biasa. Tapi gua tau ada yang tak kena.

1.30 am - Hospital Pakar Ampang Puteri. "Yer anak awak demam, suhu badan tinggi sikit. Tak apa buat masa ni kami masuk ubat dalam bontot dia dulu biar suhu dia turun. Saya rasa dia demam biasa ajer ni!" gampang, ayat sama mcm kat klinik siang tadi! Gua syak semua doktor tak tau cakap benda lain selain dari ayat ni. "Boleh tolong cek lebih detail tak, kami tak puas hati!" kata Puan Marlina. Nampak muka dia pun mcm dah mula palat dengan perangai doktor yang suka pakai ayat yang sama.

1.45 am - Nurse amik darah dari tangan Orked. Amik sample hingus untuk cek H1N1. Buat kerja kasar. Lu ingat ni anak unta ke? Nasib baik cun mcm awek-awek iklan syampoo. Kalau tak memang sekor-sekor gua maki ajer. Budak kecik umur 10 bulan pun nak panggil sampai 5 orang hendel. Masuk gua dengan Puan Marlina dah jadi 7 orang. Mcm nak sembelih sekor lembu!

2.45 am - Keputusan ujian darah keluar. "Ok, as what I said, anak awak cuma demam biasa sahaja. Influenza A negetive, Denggi pun negetive. Sel darah putih dan darah merahnyer normal. Paru-paru dia saya cek pun ok. Don't worry so much laa.. balik lap ajer badan dia dengan kain basah!" kata doktor. Sombong sikit muka dia masa ni. Puan Marlina puas hati.

3.15 am - Sampai rumah, Orked dah tak nak tidor. Sibuk nak berdokong ajer. Mata gua pun dah tak ada selera nak tidor. Bukak tv sekali lagi astro menyiarkan rancangan begap tajuk dia 'CAM - Cerita Artis Malaysia' kalau tak silap gua. Memang nak kena tendang dada Ananda Krishnan ni.

5 am - Orked akhirnya tertidor, gua pun sahur laju-laju. Rancangan gua lepas sahur nak jugak pekena baring. Aper giler malam ni gua tak baring lagi.

6 am - Gua rasa mcm baru ajer tutup mata, tetiba alarm hp gua dah bunyik suruh bangun semayang dan siap pi kejer. Sebelum pi keje, cek suhu badan Orked dah menurun ke 37'. Gua harap dia terus sihat hari ni. Puan Marlina mengambil cuti untuk menjaga Orked.

7.30 am - Atas hi-way, gua bawak kereta pada kadar kelajuan biasa-biasa. Tapi dua kali gak gua nyaris nak langgar divider.

Teka-teki - Kenapa hari ini saya garang?

a- Internet dan Pc sama naik lembapnyer
b- Kerana dapat menonton rancangan bermutu dari astro
c- Sup ekor masa berbuka semalam mahal, daging ada 2 ketol ajer dan tak sedap.
d- Kerana nyaris nak langgar divider sebanyak 2 kali
e- handphone kena bar kerana lupa bayar bill yang dah over-due (terima kasih celcom memang berbaloi-baloi!) atau,
f- Berhadapan dengan Doktor yang tak pandai buat ayat lain selain dari "Oo anak awak demam biasa ajer ni. Saya masuk ubat ikot bontot yer." mcm celaka!

Tekaan yang tepat akan memenangi sesi tengok bola dengan gua kat mamak untuk game Arsenal vs Celtic dengan semua kos roti canai dan teh tarik di tanggung penuh oleh pemenang!

apei - budak kampung

p/s: Doakan Orked terus sihat..

Tuesday, August 25, 2009

mereka bukan untuk difahami tapi...

Assalamualaikum wbt,


1995 - "Atok, apei tak paham betol la perangai pompuan ni. Dalam kelas budak pompuan suka mengumpat, kat kantin cikgu pompuan pun mengumpat sambil jual make-up, dalam bas sekolah pun makcik bawak bas tu suka membebel sorang-sorang. Kenapa pompuan tak cool mcm lelaki? Mcm ni tak sanggup la kawin!"

" hahaha.. kerja kita ni orang lelaki bukan untuk faham pompuan, tapi untuk sayang pompuan. tak payahlah risau benda yang kita tak payah buat" kata arwah atok sambil gulung rokok daun.




**********



Sahur tadi masa tengah rancak gua bedal nasik masak lemak cili api ayam, ikan masin goreng dengan sayur goreng air tangan puan marlina tetiba ada SMS berunsur gampang masuk.

"laling, tolong tengok saper sms abg pepagi buta ni" kata gua kepada puan marlina

"I betol-betol sayang kat you, kenapa you buat I mcm ni?" puan marlina membaca kuat-kuat message tersebut sambil renung mata gua tepat-tepat.

Nyaris gua nak tercekik ayam "ni scandal abg yang mana plak ni?" tanya puan marlina. Hati gua dah mula tak sedap. Tak sanggup gua nak makan meggi berbuka nanti.

"orang salah hantar sms kot..dah la jom makan!" gua buat-buat cool tanda tak tau aper-aper.

"oo yer? Ok kita makan tapi lepas ayang call nombor ni dan tanya betol ke dia sanggup bersuamikan lelaki kuat makan mcm abg ni" lantas puan marlina call nombor berkenaan dengan menggunakan talipon beliau. **Nota kaki - loudspeaker activated.**

"halo" kedengaran suara pompuan dihujung talian. Suara tak sedap, gua syak awek ni cun. Ini petua buyong!

"hallo, saya marlina, boleh saya tau siapa kat sana?" sambil mata menjeling gua

"saya julia, yer ada aper cik marlina?"

"tadi suami saya dapat sms dari awak kata awak sayang kat dia"

"........" julia senyap.

"Cik Julia, betol ke awak sayang kat dia?" tanya puan marlina lagi. Kali ni jeling dia boleh buat gua rasa nak benam muka dalam periok nasik!

"emm.. I memang dah agak dia suami orang, tapi dia cakap dia bujang lagi!" suara julia dah mula sekat-sekat mcm nak nangis.

"Ooo yer ke, En Firdaus ni dah kawin dah.. anak dia pun dah pandai panggil dia papa" terang puan marlina. Masa ni masak lemak cili api pun gua rasa dah mcm air longkang. Nasik pun rasa berseredak semacam ajer dalam tekak.

"err sorry Pn Marlina, come again what is your hubby's name?" julia mcm terperanjat

"Firdaus, kuat makan dah suka tidor"

"Err.. I think we have a miss understanding here! my boyfriend's name is Helmi. Mungkin I tersalah hantar msg. No phone Helmi is 019-356##37. I'm so sorry puan marlina!"

"I see, ok fine, nombor diorang memang hampir sama. Are you sure julia, that msg for Helmi not Firdaus?" masa ni gua pulak jeling puan marlina sambil kunyah ayam kuat-kuat tanda marah.

"Sangat pasti. Biasalah puan marlina, lelaki ni memang tak boleh percaya, penipu kuat. Helmi tu cakap pi semayang tarawih tapi I nampak dia duduk kat kedai Internet dengan pompuan lain..bla..bla..bla..." Puan marlina terus berbual dengan julia hingga abis waktu sahur.

Pompuan memang suka cemburu dan bergosip, sama la lelaki dengan gadjet, bola dan kereta. kita sebagai lelaki yang cool kena la terima mereka seadanya. Betol lah kata arwah atok, pompuan bukan untuk kita fahami tapi untuk kita sayangi, sebab sampai bila-bila pun gua rasa kita memang tak akan mampu memahami perempuan. Tapi kalau ada pakwe lu orang cakap "I paham sangat dengan you ni!" lu boleh jawap "go to hell lah lu penipu!"

apei - budak kampung
p/s: "bebal, pakwe pi kedai internet pun nak gadoh!" - apei..

Monday, August 17, 2009

siri bertemu dengan mulut puaka

Assalamualaikum wbt,

Hari sabtu lepas bini gua ada exam, orked plak ikot nenek dia pi jalan-jalan beli baju raya. Gua sangap dok rumah sorang-sorang. Main game pun dah tak seronok mcm rasa main congkak ajer.
sekujur badan berselimut putih, rebah bersemadi sendiri..lala..lala.. ringtone handpon gua berbunyik lagu nasyid. Puan Marlina yang tukar malam sebelumnya. Katanya sebagai persediaan menyambut ramadhan. Gua pun tak tau kat mana logiknya..

Ferdy membuat panggilan..

'haloo my dearest brother in-law..wazzap..long time no see you in the hell!' kata ferdy. Barat sungguh gayanya.

'Walaikumsalam' jawap gua buat-buat kerek.

'apei, lu kat mana? follow gua pi KLCC jom, nak tengok wayang. Pastu gua nak beli kasut. Ada berani?'

'pukol berapa?' tanya gua

'kita jumpa kat surau. lepas semayang zohor kita terus chow'

'ok.. naik motor lu ajer. kunci keter gua tak tau mana bini gua letak'

**********

Di KLCC, setelah bermesyuarat di depan pintu masuk wayang, gua dah ferdy bersetuju untuk menonton cerita 'SETEM'. Walaupun gua pertaruhkan tiket free kepada ferdy untuk menonton GI Joe, beliau tetap berkeras untuk menonton SETEM, gua akur setelah ferdy pulak meng-offer gua tiket free dengan syarat gua belanja pop-corn. Mcm lahanat perangai..

Sepanjang beratur nak beli tiket, gua dan ferdy berbual-bual mesra, senyum dah ketawa. Maklum ajer lama kami tidak berjumpa.

Gua ada perasan satu dua makwe-makwe yang datang dengan pakwe masing-masing dok terjeling-jeling kat gua ngan ferdy. Tapi gua buat-buat cool ajer. Mungkin mereka menyesal couple dengan pakwe-pakwe mereka yang tak setampan gua dan ferdy. Muka suci tak ada jerawat, dada bidang, tangan ada urat, pakai baju arsenal dan ada janggut sikit tanda comel. Tetiba gua terdengar suara-suara mcm celaka dari couple yang beratur kat depan gua.

'mesra ajerkan diorang tukan?!' kata pompuan tu sambil jeling-jeling kat ferdy

'gay la tu' jawap si lelaki yang mcm celaka mulutnya.

kemak betol, darah gua dah menaik semacam. Nasib baik ferdy sabarkan gua.. kalau tak memang gua dah terajang dada mamat tu. Ingat lu datang KLCC pakai tali pinggang ada gambar tengkorak lu dah terer ke?

Dalam wayang gua ngan ferdy amik sit asing-asing, kata ferdy untuk kepentingan orang awam.

apei - budak kampung

p/s: nak balik, tengok kat motor helmet plak hilang. real punya kemak!

Friday, August 14, 2009

Gua dan kakitangan aneh (3)

Assalamualaikum wbt,


sambungan dari bahagian 2 tekan sini, tak baca lagi bahagian 1 tekan sini.


Di pantry, ketika makan nasik lemak.

"sedap nasik lemak ni, mana beli?" tanya gua

"segambut, aku dok sana.."

"weh aku tanya sikit kau jgn marah. Aperhal kau suka bawak sikat?"

"pasal aku nak sikat rambut"

"ada satu petang tu pulak aku nampak kau cakap sorang-sorang depan tingkap. garang betol muka kau masa tu. kau cakap ngan saper?"

"ngan mak aku"

"aku tak nampak pun mak kau kat depan tingkap tu?"

"aku cakap pakai bluethoot earhpone lah, memanglah kau tak nampak mak aku pasal mak aku kat rumah. Mak aku talipon cakap masa dia kemas rumah dia tak perasan terpijak PSP aku. Mau tak serius muka aku"

"Oooo...kau tiap-tiap hari bawak 2 nasik lemak kan? satu lagi untuk saper?"

"biasa aku beli satu nasik lemak, satu lagi tu meehon. Pagi aku makan meehon, tengahari aku makan nasik lemak. Nak save budget brader nak kawin. Tapi hari ni saje aku beli 2 nasik lemak. Dengar perot kau bunyik aku syak kau tak breakfast lagi. kan? kan? Nak save budget nak kawin jugak ke?"

"hahaha.. aku dah kawin. Anak sorang"

"Ooo yer ke? weh best tak kawin?"

"emm... kalau lu tau bestnya kawin tu sumpah lepas UPSR dulu kau nak kawin dah. bla..bla..bla...." terus gua sembang pasal kawin plak dengan dude. Sejak tu semua persoalan tentang kelakuan aneh dude telah terjawap.

apei - budak kampung

p/s: selalulah bersangka baik..

1995 - rahsia biodata

Assalamualaikum wbt,

1995, Darjah 6 belian SRKTN - Seminggu lagi cuti sekolah akan bermula, beerti akan tamatlah zaman sekolah rendah gua. Awal tahun depan gua pi sekolah pakai seluar kaler hijau. Lepas ni kalau gua nampak budak-budak pakai seluar kaler biru ponteng sekolah lepak bawah pokok ceri memang gua lempang sekor-sekor.

Pada minggu terakhir tu, ramai makwe-makwe carik gua suruh tulis dalam buku biodata. Kalau dalam buku biodata diorang tu tak ada nama legend seperti gua maka tak lengkaplah buku tersebut. Tapi gua pun licik, gua mengenakan syarat, makwe-makwe pun kena tulis biodata diorang dalam buku latihan kulit coklat gua. Sebenarnya gua tak tengok pun buku tu lepas makwe-makwe tu tulis. Banyak lagi urusan lain gua nak buat, nak uruskan kompeni supply guli lagi, nak tengok cerita suria baja hitam lagi, nak plan aktiviti cuti sekolah lagi. Mana gua ada masa nak baca biodata makwe-makwe tu termasuklah biodata Raja Fatin Farhana. Maka berkuburlah buku biodata tersebut bersama-sama buku sasbadi matematik cikgu anuar sadat dan buku-buku lain.

**********

Ogos 2009 - 14 tahun kemudian.
Ketika proses mengemas kotak-kotak dan buku-buku lama dalam stor rumah mak gua maka gua dipertemukan semula dengan buku biodata kulit cokelat tersebut.
Gua selak helaian demi helaian, sampailah ke helaian yang ditulis oleh makwe pertama gua - Raja Fatin Farhana.

Nama penuh: Raja Fatin Farhana
Nama manja: Rahsia
Tarikh lahir: Rahsia
Tempat lahir: Rahsia
Hobi: Rahsia
Cita-cita: Rahsia
Minuman kegemaran: Rahsia
Makanan kegemaran: Rahsia
Ucapan: Rahsia
Darah gua menaik semacam, aper jadah semua rahsia. Gua capai talipon terus call dia.

"Weh biodata yang lu tulis 14 tahun lepas dalam buku gua ni semua benda rahsia. Baik tak payah tulis..."

"hahahaha.. I ingat dah besar nanti you kawin dengan I. Pasal tu I tulis semua rahsia. I pikir satu hari nanti you akan tau sendiri. Tapi sebab you dah kawin dengan orang lain nanti I tulis yang baru I email kat you lah ok"

Sekali lagi lu buat gua terdiam..

apei - budak kampung

Gua dan kakitangan aneh (2)

Assalamualaikum wbt,

siri satu tekan sini atau sini.

Pagi ni dude datang lebih awal dari gua.. atas meja dah siap ada 2 bungkus nasi lemak dan sikat kaler oren. Tekun betol dude mengadap laptopnyer.

'Morning dude' tegur gua sambil menuju ke meja

'Morning mike, good today?' jawap dude dan bertanya kembali

'Very well, it's friday man! ' jawap gua kembali. Dude hanya tersenyum.. entah aperhal dia cakap orang putih plak hari ni. Gua pun mengada-ngada semacam cakap orang putih. Mentang-mentang dalam kereta tadi dengar radio orang putih.

10 minit berlalu... gua mengadap pc gua, dude mengadap laptop. Suasana bilik dingin beku ni sunyi sepi. Yang kedengaran pun bunyik perot gua yang kelaparan tak sempat beli breakfast.

ting..tong.. pc gua berbunyik tanda email baru masuk. email dari dude yang duduk kat sebelah gua ni. "Kalau lu belum breakfast, gua ada 2 nasik lemak lauk ayam. Jom makan kat pantry sambil tengok tv. hahaha" dude berdiri dan berjalan slow-slow lalu belakang gua sambil tersengeh-sengeh menuju ke pantry. Seperti biasa nasik lemak di tangan kanan dan sikat di tangan kiri...

bersambung...

apei - budak kampung

p/s: gua nak pi pantry makan nasik lemak free jap. Gua harap dude tak sembelih gua pakai sikat oren dia tu.

Thursday, August 13, 2009

buyung mahu berkongsi tips.

Assalamualaikum wbt,

Gua baru menerima panggilan talipon dari buyong sebentar tadi. Dia mintak gua 'up' tip yang dia nak bagi ni dalam blog gua. Kawan punya pasal, gua tak berkira sgt, tambah pulak dia dah janji nak bayar balik dua ringgit yang dia hutang gua 6 bulan lepas.

buyong: gua ada tip nak suruh lu up dalam blog. nanti gua bayar dua ringgit lu tu.
apei: pasal aper?
buyong: lu amik pen ngan kertas tulis ni. Cara mengenal rupa paras awek-awek melalui talipon. Biasanya awek yang tak cun, gemok, muka ada jerawat suara diorang sedap didengar dalam talipon, cakap control-control, kadang-kadang ada sikit gedik. Tapi kalau awek yang cun, suara dalam talipon tak sedap, kadang-kadang rasa mcm cakap ngan bapok, mcm nak loya tekak dengar. Lagi loya lu rasa lagi cun awek tersebut sebenarnya. ok selamat mencuba.

Terus buyong letak talipon. Dah mcm celaka gua rasa tips ni..

apei - budak kampung

Wednesday, August 12, 2009

saya lelaki, suami dan ayah kepada mereka.

Assalamualaikum wbt,

Sejak gua kawin 2 tahun lalu, gua perhatikan terdapat banyak perubahan dalam diri gua. Perubahan tu bukanlah gua buat-buat tapi datang dengan sendiri. Takpelah biar gua kongsi sikit-sikit. Nak tau lebih lu orang kawin sendiri la!

Duit - Sebelum kawin biasanya gua akan habiskan duit gua berat ke arah perkara yang sia-sia tapi mengembirakan hati seperti tengok wayang dengan awek-awek, lepak mamak sampai subuh, beli baju harga ratus-ratus, modify kereta letak tv, beli handpon canggih boleh cakap sambil tengok muka, Pi Phuket naik kapal terbang balik hari dan banyak lagi keje merepek yang gua buat. Tapi lepas kawin, ada duit gua teringat nak beli susu anak, pampers, nestom, ada lebih sikit teringat plak bini ada mintak nak beli keperluan dia. Kadang-kadang bawak anak bini pi makan tempat best-best. Tapi untuk diri sendiri kadang-kadang gua terlupa. Bini gua ada ingatkan last sekali gua beli baju kemeja pi opis sebulan sebelum gua kawin 2 tahun lepas.

Ibadat dan mengingati Tuhan - Sebelum kawin, gua semayang gak bukan tak semayang. Tapi biasa arr kalau semayang subuh tu sikit lagi nak abis time. Semayang zohor tu kadang-kadang gua sekalikan ajer ngan asar. Magrib sibuk main bola kat tengah padang (nasib baik tak mampos kena sambr petir!), orang sibuk bangun nak semayang tahjud, gua baru sibuk nak semayang isya'. Pendek kata ibadat gua tak beratkan sgt. Tapi lepas kawin, alhamdulillah sembahyang dah jadi on time, dah kerap plak pi masjid jemaah, kalau tak sempat gua akan jemaah ajer kat rumah. Yang paling gua bangga dengan diri sendiri bila gua pi semayang sekarang dah pandai pakai songkok. Kalau dulu jgn haraplah nak semayang pakai songkok, nanti lari eligment rambut belah tepi gua.

Keperihatinan - Sebelum kawin, kalau ada budak-budak kecik mintak sedekah masa gua tengah makan kat kedai, gua tengking ajer lagi-lagi kalau awek-awek buat hal time tu. Pastu tengok dalam tv cerita pasal kanak-kanak kena dera sikit gua tak rasa apa. Apahal gua nak kena sedih bukan keluarga gua pun. Tapi sekarang, gua tak boleh tengok budak-budak kecik mintak sedekah ni, tengok budak kena dera, budak kecik terbiar, budak kecik kena buang dalam tong sampah. Sedih tu datang lain macam brader.. sensitip tu menaik semacam jer. Apa jadah air mata gua meleleh tengok documentari pasal budak-budak palestin mati kena bom. Kalau kutu-kutu tau jatuh rank gua sebagai king of garang! Bukan apa, cuma gua terbayangkan kalau lah itu anak gua.

Teknik Pemanduan - Dulu sebelum kawin gua bawak mini cooper kelisa modified ada tv, enjin letak air compressor bagi ada pick-up konon dan cara pemanduan gua kalau biasa-biasa gua buat dari tol duta ke tol bidor 25 minit jer. Kadang-kadang akak tol gate tu pun tanya gua 2-3 kali tak percaya gua masuk dari tol duta. Dia ingat gua masuk dari tol sungkai. Masa tu sikit tak pikir nyawa sendiri apatah lagi gua nak pikir nyawa orang lain. Lepas kawin gua tukar kereta pakai ferrari buatan malaysia dengan keupayaan enjin 1.3L. Cara pemanduan steady-steady ajer. Pantang nampak R n R mesti kena berhenti, bini nak pi toilet la, anak nak tukar pampers la, nak beli jajan buat makan dalam kereta la, nak beli air sirap la. Time average yang gua amik dari tol duta ke tol bidor sekarang adalah 4 jam. Ada sesetengah kes yang rare boleh membawa kepada 6 jam. Dah macam pi kelantan weh..

Corak kehidupan (gua amik contoh weekend) - Dulu sebelum kawin, gua biasanya akan bangun tidor seawal pukul 12.30 tengahari, selepas bersarapan yang telah Datin Sri (mak gua) sediakan gua akan mula main game sampai petang, lepas tu gua calling kawan-kawan ajak main bola, lepas main bola pulang ke rumah dan bersiap-siap untuk sesi pekena teh sampai awal pagi. Kadang-kadang sesi pekena teh gua boleh melarat sampai ke negeri-negeri jiran. Dah mcm setan kehidupan. Lepas kawin ni awal pagi solat subuh, bini gua sediakan bfast. Lepas pekena breakfast keluar pi pasar beli barang nak masak, balik rumah bini gua masak, gua jaga orked sambil cuci kereta dan kemas rumah. tepat-tepat pukul 1pm gua makan tengahari dengan hidangan lazat-lazat air tangan isteri. Lepas tu solat zohor jemaah kat masjid atau rumah. Belah petang bawak anak bini jalan-jalan, dinner kat luar. Sampai rumah layan tv ala-kadar terus masuk bilik tidor awal. Bila kutu-kutu call ajak pekena teh, biasanya hujung minggu gua tak layan. Biasanya suara-suara sumbang akan kedengaran dihujung talian seperti "palat la apei takut bini!" tapi gua peduli aper.. lu orang tak ada bini boleh arr cakap.

Rezeki - Dulu sebelum kawin, nenek selalu tanya "kau ni bila nak kawin?". Gua pun selalu jawap "mana ada duit, kawin tu mahal macam nak buat bunglo 3 tingkat tau" tapi nenek cakap "bila kita berdoa dan bersungguh-sungguh nak buat benda baik Tuhan akan tolong. Lepas kawin rezeki lebih murah, lebih berkat" gua ingat nenek sembang kosong ajer. Tapi memang betol apa nenek cakap. Rezeki lebih murah, lebih berkat lebih-lebih lepas ada anak. Tak cayer? cuba la.

Nabi pun cakap kepada sesiapa yang berkemampuan tetapi tak nak kawin melalui hadistnya, "Kamu berkata begitu, ingatlah demi Allah sesungguhnya aku adalah orang yang paling takut kepada Allah dan yang paling taqwa kepada-Nya, tetapi aku berpuasa dan kadangkala tidak berpuasa; aku sembahyang dan aku tidur; dan juga kahwin dengan perempuan. Barangsiapa tidak suka dengan sunnahku, dia bukanlah pengikutku".

Dalam Quran pun ada tulis "Maka kahwinilah perempuan-perempuan yang kamu sukai dua, tiga atau empat. Tetapi jika kamu tidak dapat berlaku adil diantara isteri-isteri kamu, maka hendaklah kamu berkahwin seorang sahaja." (An-Nisa: 3)

apei - budak kampung

p/s: saper dah nak kawin boleh contact gua, ada tips berguna yang gua boleh share (lelaki sahaja).

Gua dan kakitangan aneh.

Assalamualaikum wbt,

Minggu ni sudah masuk minggu ke-3 gua bertugas sebagai agent rahsia di PoKi. 2 minggu sebelum ni gua hanya berseorangan di dalam bilik operasi dingin beku ini, tapi masuk ajer minggu ke-3 ni ada sorang lagi kakitangan ditempatkan sebilik dengan gua.

Gua panggil beliau dengan nama dude. Selama hampir 4 tahun gua bekerja di kompeni ini gua tak pernah nampak dude. Dude seorang yang pendiam, penampilan kemas setiap pagi dengan baju bergosok rapi, seluar senteng bergosok dan boleh nampak line, stokin putih, kasut berkilat dan rambut belah tepi. Muka suci tak ada jerawat. Di sebabkan dude seorang yang pendiam, gua pun malas nak cakap banyak memandangkan gua pun banyak lagi urusan lain contohnya seperti melayan kutu-kutu di dalam facebook.

Setiap pagi dude akan membawa sebungkus makanan di tangan kanan dan sikat ditangan kiri berjalan dibelakang gua sambil tersenyum-senyum dan menuju ke toilet. Tengahari pula, dude tidak keluar lunch sebaliknya tekun bekerja. Pukul 3 atau 3.30 dude akan hilang entah kemana lebih kurang dalam setengah jam dan kembali dengan membawa air kotak milo di tangan sebelah kanan dan sikat ditangan kiri. Lepas gua balik dari surau sekitar pukul 5 petang, dude akan berdiri di depan tingkap dan seolah-olah sedang bercakap dengan seseorang. Bila dia nampak gua dah balik dari surau cepat-cepat dia duduk tempat dia balik dan sambung buat kerja. Bila jeling kat luar tingkap gua tak nampak ada orang pun! sial.

Hari ni masuk hari ketiga gua sebilik dengan dude, pagi ni dude membawa 2 bungkus makanan di tangan kanan dan seperti biasa sikat di tangan kiri menuju ke toilet..

'Lu jgn nak buat pelik-pelik dude, tegak bulu roma gua bila lu jeling kat gua petang semalam lepas lu cakap sorang-sorang depan tingkap tu! kemak betol'

apei - budak kampung

Monday, August 10, 2009

kedai jual ubat di shah alam

Assalamualaikum wbt,

tarikh: hari ni
time: lunch hour
tempat: kedai ubat (gur#iant @ giant shah alam)

gua: mask ada jual tak?
pembantu kedai ubat (pku): ada, tu kat rak sana.
gua: yang lain tak ada ke? - sambil gua menunjukkan hanya ada 1 pilihan mask.
pku: tak ada itu ajer. lain abis. Kalau nak datang balik esok mungkin ada stok baru!
gua: aperhal mahal sangat, 5pcs sampai $34.90?
pku: ni kalau pakai gerenti tak kena H1N1 bang. Kalau abang kena jugak, abang datang sini balik bawak resit kita bagi tukar yang baru.
gua: ooo yer ke?.. kalau mcm tu aku amik ajerlah..

Dah sampai opis, gua rasa tak sedap hati. Apahal ha?

apei - budak kampung

p/s: kalau gua dah kena H1N1 masa bila pulak gua nak datang kedai tu balik tukar?!

Wednesday, August 5, 2009

hari ni gua garang, nasik lemak pun gua bedal sampai 3 bungkus

Assalamualaikum wbt,

Gua tengok jam kat dinding dah pukul 10, suhu ekon pun dah sedap-sedap untuk tidor. Puan Marlina baru nak semayang. Tadi gua ajak semayang sibuk nak tengok cerita masak-masak. Orked pun dah ready dalam katil dia, isap jari tanda dah nak tido. Entah bila gua pun terlelap.

'Abg bangun..bangun.. cepat la bangun..' mcm urgent gaya puan marlina mengejutkan gua. Baru nak mimpi jadi jutawan!

'amender?' tanya gua

'jom makan burger nak kat kedai pak badut? (Mekdi)'

'malas la dah malam, badut tu pun nak tidor jugak!'

'bukak 24 jam laaa...'

'talipon suruh hantar ajer laaa' gua punya mood masih berat ke tidor lagi

'tak elok nyusahkan orang tengah-tengah malam. Kesian budak delivery tu kesejukkan naik motor semata-mata nak hantar burger kat kita. Abg tak kesian ke?'

Gua bangun tukar seluar terus start enjin keter 'budak delivery tu nak plak dia kesian, gua dah tido ni dia kejut sebab nak suruh bawak pi makan burger sikit tak kesian?' gua merungut dalam hati.

apei - budak kampung

p/s: lepas makan, boleh plak puan marlina layan orked main gelongsor kat tempat permainan dalam kedai mekdi tu. Gua tak cukup tidor hari ni, garang gua pun menaik semacam jer ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...