Friday, October 30, 2009

50% Halal

Assalamualaikum wbt,



Mee Ayam perasa babi. 50% Halal. Sebijik macam celaka. Ustaz/Ustazah, ni macam mana nak kira ni?


apei - budak kampung

p/s: terima kasih kepada kutu yang email gua pasal mee ayam perasa babi ni.

Thursday, October 29, 2009

Cikgu Malik

Assalamualaikum wbt,

Lama sangat dah gua tak jemaah kat surau perumahan gua. Semalam gua ada sedikit kelapangan masa dan gua plan nak jemaah kat surau time magrib. Biasa time magrib surau ni happening skit. Ada ceramah lepas magrib, ada pakcik-pakcik cerita politik, ada kutu-kutu ajak gua isap rokok sambil tengok makwe-makwe solehah berjalan keluar masuk surau, boleh kutuk buyong yang makin hari makin gemok dan pi keje pakai baju sendad konon nampak tegap, boleh cerita pasal bola orang putih dan untung-untung lepas isya' ada makan free.

Menu makan free lepas isya' selalunya biasa-biasa ajer macam mee hon goreng, kuih karipap dan minuman rasmi adalah teh tarik. Paling handal pun gua pernah jumpa masa haji ikrom buat doa selamat baru balik haji tahun lepas. Dia belanja makan kfc.

Semalam gua sampai kat surau, sekor kutu pun tak ada. Gua syak semua dok leka kat padang bola lagi. Sikit tak ingat tuhan. Pakcik Hamzah lagi 10 minit nak masuk waktu magrib pun tak abis-abis citer politik kat depan surau. Bukan ingat amik air semayang ke, wirid-wirid ke, semayang sunat ke. Ni citer kung-kang-kung-kang, sampai hari ni tak jugak jadi menteri gua tengok. Lepas amik air semayang gua nampak Cikgu Malik dah ready dalam masjid. Respek gua kat Cikgu Malik yang berstatus haji memang tinggi sejak dari hari pertama gua kenal beliau lagi. Gua nampak dia dah stanby duduk dalam masjid, baca quran sementara nak tunggu masuk waktu magrib.

"Assalamualaikum cikgu" gua bagi salam

"Walaikumsalam, eh kamu.. lama betol tak nampak. Sihat?"

"Alhamdulillah cikgu, sihat" jawab gua.

tiitt...tiitt...tiittt.... jam kat dinding surau berbunyik. Sebagai tanda waktu magrib dah masuk

"Saya azan sat, lepas magrib semetara tunggu ceramah kita sembang" kata Cikgu Malik. Gua angguk ajer.

**********

Selesai solat magrib, gua lepak pot belakang-belakang carik tiang buat sandar. Gua ada jugak perati kiri-kanan. Dari buyong, black, ajed, mamat, ferdy, alip, budak IKBN sewa flat depan surau dan man kobis sekor pun tak datang surau. Dah mcm israel perangai sekor-sekor. Tak sedar-sedar lagi dunia nak kiamat. Sedang gua rancak berzikir dengan tasbih di tangan sambil memaki hamun kutu-kutu yang tak datang-datang surau tetiba Cikgu Malik menghampiri gua.

"Mana kamu pergi, lama sungguh tak datang ke surau?" tanya Cikgu Malik. Gua tenung muka Cikgu Malik, ah suci sungguh muka tu. Tak padan langsung muka keladak mcm gua ni nak sembang dengan Cikgu Malik.

"Ada cikgu.. tapi sibuk la. Pi kerja pagi, balik kerja malam. Hari-hari mcm tu.." jawap gua.

"Macam ni lah, cikgu mintak kamu fikir-fikirkan apa cikgu cakap ni yer. Katalah kamu mula bekerja dari usia kamu 22 tahun dan jika ada rezeki sampai pencen 56 tahun. Beerti kamu bekerja selama 34 tahun. Selepas pencen katalah Allah masih mahu kamu terus hidup sehingga 70 tahun. Beerti dari kamu pencen 56 tahun hingga kamu mati 70 tahun kamu hanya ada 14 tahun untuk menikmati kesenangan hidup di dunia. Berbaloi ke kamu bekerja dari terbit matahari hingga terbenam matahari selama 34 tahun semata-mata untuk menikmati kesenangan selama 14 tahun? dan untuk menikmati kesenangan 14 tahun itu kamu terpaksa korbankan masa bersama keluarga selama 34 tahun, masa untuk berjemaah di surau selama 34 tahun, masa untuk mendengar ceramah selama 34 tahun dan paling menyedihkan dalam masa 34 tahun tu kamu tidak langsung mengingati mati kerana sibuk dengan urusan dunia kamu. Bayangkan kamu mati dalam keadaan ini. Ingat, tak ada benda yang lebih hampir dengan kita selain maut! "

Gua terkedu... tak pernah gua terpikir sejauh tu.

"Kamu ingat-ingatlah balik. Apa tujuan kita dihidupkan di atas bumi Allah ni? Adakah untuk bekerja di bank dari terbit matahari hingga terbenam matahari?" sambung Cikgu Malik lagi sambil tersenyum. Bergegar jantung gua...

apei - budak kampung

p/s: hari ni gua nak balik awal, gua dah booking nak azan magrib sama isya'.

Tuesday, October 27, 2009

MU

Assalamualaikum wbt,

Ahad lepas gua dapat berita Manchester United (MU) kalah kepada Liverpool gua terus sms kutu-kutu poyo sebagai membalas mereka terhadap kekalahan Arsenal kepada MU tempoh hari.

sms gua kepada mereka "Hari tu gua dengar MU kalah ngan team kelab bawah-bawah, hari ni pulak kalah dengan team yang tak berapa handal nama Liverpool. Aper citer?"

Haram sorang pun tak reply sms gua. Merajuk gamaknyer.

Gua jumpa gambar ni dalam facebook. Kira ni hadiah gua kepada penyokong Liverpool.

apei - budak kampung

p/s: Orked dah pandai merajuk tutup muka pakai bantal kalau gua marah. Ni tiru perangai saper ni?

Monday, October 26, 2009

kerja makan gaji

Assalamualaikum wbt,

gambar tak ada kena mengena ngan entri gua.

Semenjak dua menjak ni bangun pagi nak pergi kerja rasa macam haram. Gosok gigi, mandi dan bersiap nak pi kerja pun rasa macam tak sedap badan. Sampai opis, bukak pc dan tengok fail-fail yang berlambak atas dan bawah meja rasa mcm nak sepak ajer satu-satu.

Kerja memang cilaka tapi gua perlukan duit untuk hidup.

apei - budak kampung

p/s: gua dah start pikir nak balik kampung tanam pokok sawit

Friday, October 23, 2009

Beli barang-barang Orked.

Assalamualaikum wbt,


Malam semalam gua ke tesco kajang sempena membeli barang-barang Orked yang dah habis.
Barang-barang Orked terdiri daripada susu formula, nestum, biskut, pampers, puting botol baru (yang lama dah koyak pasal kena gigit) dan beberapa barang-barang lain yang pandai-pandai ditambah oleh Puan Marlina. Sedap nak amik ajer, yang membayar gua jugak. Selagi teroli tak penuh selagi tu hati tak puas. Gua harap lepas ni pihak tesco lebih perihatin dengan golongan bapa-bapa yang berpendapatan sederhana seperti gua agar menyediakan troli yang lebih kecil dan ekonomik.

Gua tak pernah pun ambil tahu sangat pasal RM yang gua keluarkan setiap kali membeli barang-barang Orked. Hinggalah semalam gua teringin nak tengok resit.

Item wajib bulanan:
Susu 4 tong (2 rumah gua, 2 rumah Datin Sri) RM44 x 4 = RM176
Nestum 6 kotak untuk breakfast (2 rumah gua, 4 rumah Datin Sri) RM9 x 6 = RM54
Pampers 4 beg (2 rumah gua, 2 rumah Datin Sri) RM38 x 4 = RM152
Syampoo, bedak, baby oil, puting botol baru kira kawtim semua RM25
Suppliment RM29

Item optional yang gatal-gatal ditambah oleh Puan Marlina (sikit tak perihatin dengan kegawatan ekonomi lepas raya):
Baju Orked 4 pasang (2 pasang baju tidor, 2 pasang baju siang) kawtim semua RM50
Biskut ada gambar budak tengah senyum perasa pisang. Kononya berkhasiat untuk pembesaran bayi. Puan Marlina capai lagi RM8++

Jumlah:
Susu - RM176
Nestum - RM54
Pampers - RM152
Syampoo, bedak, baby oil, puting - RM25
Suppliment - RM29
Baju - RM50
Biskut - RM8
Jumlah - RMXXX

Lebih kurang ini kos yang gua keluarkan setiap bulan sejak setahun lalu dan Orked tak pernah lupa untuk membayar semula. Membayar dengan senyumannya, ketawanya dan kenakalannya. Pada gua, Itu sudah lebih dari cukup.

"Orked, RM bukan soalnya. Papa cuma jalankan tanggungjawap dan amanah dari Tuhan kamu untuk membesarkan kamu, mendidik kamu, menjaga keselamatan kamu dan memastikan kamu sentiasa selesa. Moga kamu sentiasa tahu menyebut syukur"

apei - budak kampung.

p/s: tapi semalam gua bayar kat casher tu RM529. Ni aperhal ada termasuk kos pencuci muka pompuan plak ni? takder..takder..bayar balik!

Wednesday, October 21, 2009

Novel Cinta

Assalamualaikum wbt,

Semalam buat pertama kalinya dalam hidup gua selama 26 tahun ni gua telah membeli senaskah novel. Yer, novel cinta-cinta di sulami nilai-nilai muslimin dan muslimat. Novel ni hasil air tangan MardihahAdam iaitu rakan opis gua yang tempat duduknya betol-betol kat depan meja gua. Patut hari-hari gua tengok dia tekun ajer mengadap PC, ajak lepak pekena teh pun tak nak. Gua ingat buat kerja rupanya tulis novel cinta-cinta.

Malam semalam gua baru sempat baca 10 muka surat. Tak boleh citer panjang lebar lagi pasal novel ni. Saper-saper yang minat nak baca cerita cinta-cinta berunsur muslimin dan muslimat boleh beli buku ni. Kalau nak mintak tolong gua dapatkan sain dari penulis pun tarak hal. Gua boleh adjust. Yang penting beli.

Buku ni tajuknya lukisan jiwa. Boleh beli kat kedai jual buku-buku agama kat Jalan Tunku Abd Rahman, kalau nak nampak moden dan kontemperori boleh beli kat MPH, Kinokuniya atau Borders. Beli kat mana pun harga sama ajer kecuali kalau beli dari gua harga dah mahal pasal buku gua ada sain MardihahAdam. Kalau nak nampak lagi gempak boleh beli pakai internet click sini.

Rupa buku mcm ni.




Ah gua dah tulis panjang-panjang ni, takkan nasik ayam pun tak ada untuk gua tengahari ni. Betol tak wahai Cik Mardihah? Oh yer, jgn lupa fresh oren. Ais kurang.

apei - budak kampung

Tuesday, October 20, 2009

kerana nasik beryani sesuap, rosak mood gua sepetang.

Assalamualaikum wbt,



Kelihatan wajah ceria penulis (berbaju biru) bersama rakannya Fairus (berbaju merah) sedang sibuk menikmati beryani perisa kambing sempena jamuan hari raya opis mereka.

Semalam opis gua buat makan-makan sempena hari raya. Pihak AJK makanan telah menetapkan nasik beryani sebagai juadah utama. Nasik beryani pulak terbahagi kepada dua (2) perasa iaitu perasa kambing dan perasa ayam.


Kepakaran gua dalam bidang beryani ni tak la sedalam mana pun. Tapi gua ada dengan satu dua cerita orang eksiden sebab mengantuk lepas makan nasik beryani. Pada gua itu tahyul. Makan nasik pun boleh mengantok? kalau dah pemalas alasan memang macam-macam.


Semalam giliran gua pekena nasik beryani. Gua rakus mencapai beryani perisa kambing. Kambing gua amik belah tulang lutut. Kasi taruk kuah dal cukup-cukup tambah sayur masam, telor rebus 2 biji dan last sekali keropok papadom kalau tak salah gua nama nyer. Side dish gua ialah popia basah dan sate perasa ayam. Gua cakap sama Fairus "Kita makan ala kadar dah laa". Fairus mengangok tanda setuju.


12.50 pm - Kelihatan gua sedap bedal nasik beryani. Lepas nasik dah settle last sekali gua kasi taruk lutuh kambing pulak. Lain macam sedapnyer.


1.20 pm - Gua akhiri sesi makan-makan dengan pencuci mulut berupa ais cream. Memang lengkap hirarki pemakanan gua untuk sesi tengahari semalam. Cukup segala vitamin A sampai Z, nutrisi, kalsium, gizi, zat besi, dan lemak tepu semua ada. Hari-hari gua macam ni boleh kena sakit jantung!


1.30 pm - "Jom surau dulu pekena zohor plak. Dah masuk waktu" Kata Fairus. Mungkin timbul perasaan insaf dari lubuk hati Fairus selepas melantak mcm syaiton sebentar tadi. Gua bab-bab ibadat ni memang tak banyak soal. follow ajer.


1.35 pm - Setiba di surau, "Weh, baring dulu. Tak boleh rukuk ni. Perot penuh." Gua cuba bagi cadangan. Rukuk merupakan rukun dalam solat, tapi kalau rukuk pun dah tak sempurna aper citer solat lu? Gua lending sedap-sedap tepi bucu bawah ekon. Fairus carik pot tepi dinding ada sejadah dah lipat buat bantal.


*****

Entah bila gua terlelap pun tak tau, gua di kejutkan oleh Ring tone talipon lagu 'because of you nyayian kelly clarkson' sebagai tanda panggilan dari Boss.

"Awak dah prepare report yang saya mintak pagi tadi tak? Saya meeting pukul 2.30" Dalam mamai gua tengok jam dah pukul 2.25 pm. Berbakul-bakul gak gua dapat petang semalam. Terima kasih nasik beryani!


apei - budak kampung


p/s: baru gua tau makan nasik beryani perasa kambing bahagian lutut boleh mendatangkan mengantuk dan mudarat.

Monday, October 19, 2009

Pengalaman saya dan bola sepak

Assalamualaikum wbt,

Kerjaya main bola dan Kerjaya jadi model baju adalah dua (2) kerjaya yang berbeza. Tapi tiada yang mustahil di Malaysia. Gambar sekadar hiasan.

Entah aperhal pagi-pagi time breakfast ada kutu bukak citer pasal team bola sepak malaysia, entah aper nama harimau manja ke harimau muda. Gua tak berapa ingat. Gua memang dah lama tak into scene-scene bola sepak tempatan ni. Naik mual bila gua baca citer pasal bola malaysia. Asal lawan ajer kalah, asal lawan ajer lingkop. Cilaka patutlah gua sokong arsenal. Walaupun ada kalah tapi biasanya menang.


Gua teringat mcm mana bibit-bibit perkenalan gua dengan bola sepak. Gini citernya, gua mengenali bola sepak seawal usia 4 tahun. Lu tanya player malaysia sekarang saper yang main bola start umur empat tahun mcm gua? haram sorang pun tak ada! Pakcu gua iaitu adik bongsu kepada Dato' Sri adalah pemain bola sepak mewakili pasukan UMNO bahagian kampung gua dan peringkat tertinggi beliau adalah bermain di peringkat negeri sebagai posisi simpanan. Setiap petang pakcu gua akan turun training bola sepak bersama rakan-rakan lain yang mewakili kampung. Walaupun takat wakil kampung, tapi gua boleh nampak tahap professionalism yang telah diterapkan. T-shirt training jenama PUMA, pakai kasut 6 stat, pakai stoking tarik sampai lutut, seluar pendek fit dan rambut pakai gel. Itu baru gua cerita time training!

Di sebabkan gua telah mendapat pendedahan secara terus dengan dunia bola sepak sejak berusia 4 tahun, seawal usia 5 tahun gua telah diserap dalam team utama kampung gua. Gua telah ditempahkan di posisi pengutip bola. Pada gua posisi tak penting, yang penting adalah semangat sukan. Sambil kutip-kutip bola gua boleh jugak main tendang-tendang tepi padang. Berkenalan dengan player-palayer handalan kampung. Sembang sambil korek-korek tips rahsia skil-skil maut mereka. Hasil ketabahan dan ketekunan gua berlatih dan membina stamina dari posisi pengutip bola gua telah di upgrade untuk bermain dalam 2nd team kampung pada usia 8 tahun. Masa ni Imran, Wan sopak, Puad, Boboi dan dua-tiga kutu lain baru sibuk nak belajar main pistol cherry. Tapi gua dah berada dalam pasukan bola sepak kampung dan mula merangka strategi untuk bermain di peringkat lebih tinggi. Kurang-kurang main untuk team yang tak berapa handal seperti Man.U dan Chelsea.


Pada gua belanja sekolah yang Datin Sri bagi semuanya adalah untuk bola sepak. Jiwa dah raga gua sepenuhnya adalah untuk bola sepak. Pada usia 8 tahun gua telah berjaya membeli kasut bola kain bertapak getah kaler hitam, seluar pendek bola sepak ada lambang barcelona kat pasar malam dan jersi manchaster united juga dari pasar malam. Stokin gua pakai stokin sekolah ajer. Jimat sikit, biasa la budget ciput.


Sepanjang gua bersama team kampung yang diterajui oleh pakcu gua sendiri, banyak pengalaman telah gua perolehi. Pembangunan stamina gua juga adalah lebih cepat berbanding budak seusia gua. Bukan mcm Amir gemok, dah lah rumah sebelah sekolah jalan kaki dari rumah ke sekolah pun nak kompelin semput. Stamina tak ada langsung, pun sibuk nak ngorat makwe-makwe sekolah yang dah tentu syok kat gua sorang ajer. Setelah 6 tahun gua berkecimpung dalam dunia bola sepak tempatan, bakat gua telah mendapat perhatian Cikgu Azman. Dengan hantaran berupa sepinggan mee goreng, gua telah di sunting untuk bermain dengan pasukan bawah 12 tahun sekolah gua iaitu SRKTN. Walaupun gua yang termuda, seawal usia 10 tahun, gua telah diberi kepercayaan membimbing pasukan SRKTN (sama sekolah ngan adem rono. Masa ni adem rono sibuk makan ais cream lagi kalau tak silap gua. Sikit pun tak pikir pasal pembangunan bola tempatan). Senior-senior darjah enam yang satu pasukan dengan gua harap nama ajer darjah enam ada jugak satu dua kali gua ternampak lu orang tendang bola tak kena masa training. Jangan ingat gua tak perasan. Gua malas nak report sama Cikgu Azman ajer kalau tak dah tentu kena 'drop'. Dengan berkat ilmu di dada, pengalaman yang telah gua timba dan doa ibu bapa, akhirnya sekolah gua telah berjaya menjadi juara peringkat Daerah sekali gus mewakili daerah ke peringkat negeri. Ni mcm mana nak kira ni, umur 10 tahun dah main peringkat negeri. Lu cuba tanya sorang kutu main bola untuk team malaysia masa umur 10 tahun aper dia buat? Mesti sibuk selak majalah URTV tengah tengok-tengok makwe pasal cita-cita nak kawin dengan artis.


Ketika umur 11 tahun, gua dah jarang pergi sekolah. Masa ni ada sedikit konflik antara jurulatih peringkat negeri dan jurulatih peringkat sekolah. Mr Raja coach peringkat negeri sibuk nak melamar gua untuk main dalam team U-12 Selangor. Mungkin terpegun tengok skill gua gelecek 3 ekor pertahanan dari sekolah sukan.Pada gua skill yang telah gua pamerkan hanyalah sekelumit cuma dari ilmu yang ada di dada. Manakala cikgu Azman berkeras tidak mengizinkan gua pergi dengan alasan gua bakal menduduki UPSR tahun depan. Akhirnya setelah buat semayang istiharah, gua memilih jalan bermain dengan selangor. Semuanya kerana gua memikirkan tentang pembangunan career bola sepak gua.


Masa main ngan pasukan U-12 ni dari hujung rambut sampai hujung kaki semua dah sponser. Aper barang pakai kasut bola bertapak getah, jersi pasar malam dan minum ais sirap lepas training. Semua dah upgrade. Sistem training lebih teratur dan peralatan latihan jugak lebih canggih. Tapi sekarang lagi canggih. Minuman tenaga pun dah macam-macam. Tapi pembangunan bola tetap makin hari makin celaka gayanya. Gua pun musykil. Ketika berusia 12 tahun, penumpuan bola sepak gua lebih mendalam. Takat nak sebut nama-nama player orang putih tu celah-celah gigi ajer. Tak kaku langsung lidah gua. Masa ni UPSR gua dah letak jadi nombor dua (2), penumpuan gua ialah pada kejohanan bola sepak U-12 Milo antara negeri. Kalau terpilih gua akan masuk sekolah sukan boleh main untuk Malaysia. Tapi masa ni gua tak pun terpikir nak kawin dengan artis, yang gua tau nak training betol-betol lepas tu harumkan nama Malaysia. Tengok betapa ikhlas niat gua!


Hari UPSR, Cikgu Azman cakap gua akan gagal semua subjek. Gua pun dah bersedia kalau gua gagal pun. Pada gua pelajaran tak penting. Gua jawap soalan UPSR laju-laju, keluar awal sebab nak baca majalah bola edisi terbaru. Lagi sedap!.. Hujung tahun result UPSR keluar. Tekaan Cikgu Azman hampir tepat. Gua sekadar dapat 3A dan 1B ajer. Palat sungguh rasanya ketika itu. Gua sedih kejap ajer. Menjelang petang gua sudah gembira semula kerana dapat main bola. Kejohanan Bola Sepak Milo U-12 antara negeri, gua tidak terpilih untuk diserap ke sekolah sukan. Masa ni pun gua rasa gampang ajer. Ayed budak Kuala Selangor, selalu miss tendang bola, asyik jadi simpanan, kejar bola memanjang tak pernah dapat, one-by-one dengan goal keeper pun tak gol, baling bola out-side pun fault, datang training lambat, perot boroi, selalu masuk hospital pasal ada lelah, masa main bola asyik betolkan jambul dan bercita-cita nak kawin artis, pendek kata macam gampang gaya main bola tapi terpilih masuk sekolah sukan pasal pakcik ada 'orang dalam' boleh adjustkan masuk sekolah sukan. Gua redha..


Gua meneruskan jugak semangat bola gua ke sekolah menengah. Sebab sekolah gua tu tak ada yang pandai main bola sangat, kalau ada pun 3-4 orang ajer yang ada pengalaman wakil rumah merah, dan hijau. Selebihnya baru pandai tendang bola 'swing' sikit-sikit dah start carik makwe-makwe. Bila bola nak maju. Berkat kesabaran gua dan Cikgu Nordin, satu pasukan bola berjaya juga gua bentuk. Walaupun tak la sehebat mana, tapi boleh la buat-buat lawan dengan sekolah sebelah-sebelah. Ketika usia gua mencecah 15. Gua sekali lagi membawa pasukan sekolah ke satu peringkat yang boleh di 'kembang hidungkan' oleh pengetua. Gua sekali lagi ke peringkat negeri U-15 peringkat negeri. "Dah lama gua tak menghirup udara perlawanan akhir" bisik gua dalam hati ketika kasut gua mencecah rumput padang. Ketika bersalaman dengan permain lawan, gua tersentak bila terserempak dengan batang hidung ayed. "Ingat team lu pakai jersy adidas gua takut ke?!" kata gua pada ayed. Ayed hanya senyum sombong.


Dalam perlawaan tersebut, posisi gua sebagai midfielder kiri akan menyebabkan gua perlu bertemu dengan ayed yang memegangang jawatan sebagai defender kanan pasukan lawan. 2 tahun gua pernah sepasukan dengan ayed semasa projek U-12 Selangor. Kelemahan Ayed dalam poket gua ajer. Skill kaki silang mcm Ronaldo tu pun gua yang ajar dia. Bebal sungguh, banyak kali ajar pun tak paham-paham. Ronaldo dulu gua ajar sekali ajer dah paham. Ah berbalik kepada perlawanan tadi, corak permainan Ayed sangat kasar. Tak mcm profesional langsung. Gua tak nak fikir negetif. Takkan sekolah sukan ajer budak-budak main bola mcm gusti pulak? Lagi pun gua tau Ayed memang bengap, couch suruh buat lain dia buat lain. Seperti biasa Ayed memang jangan haraplah nak dapat 'makan' kaki gua. Takat bentes-bentes ayed tu gua elak biasa-biasa ajer. 45minit pertama berkesudahan tanpa jaringan. Beberapa lubuk telah gua kenal pasti. 15 minit berehat, setitik air milo pun gua tak teguk. Gua atur balik stategi baru, memang kali ni sekolah sukan pasti mengelupuh. Separuh masa kedua bermula. Seperti yang gua cakap, minit ke 55, jaringan pertama dari sekolah gua telah mengamatkan stadium sekolah sukan. Jaringan berpunca dari ke bengapan Ayed yang bentes gua tak kena, gua mengelecek lagi sekor petahanan, melorongkan bola kepada Lan Burung dan disudahkan dengan rembatan kencang. Goal keeper hanya mampu melopong.


Permainan bertambah panas apabila cubaan demi cubaan dari sekolah tak pandai main bola (iaitu sekolah gua) terus menguji penjaga gol sekolah sukan yang berlatih satu hari 8 jam gua dengar citer. Tapi gaya main macam berlatih satu hari 8 minit. Mungkin lagi 7jam 52minit dihabiskan untuk bukak majalah mangga dan main cop-cop artis. 5 minit lagi perlawanan akan tamat, kedudukan masih lagi 1-0. Muka Ayed dah start naik merah, malu lah weh pakai baju adidas, kasut 6 stat pun jenama adidas takkan gua yang pakai baju jenama pro-star dengan kasut bola jenama asadi ni pun dia tak boleh 'makan' betol tak? Dan mungkin telah di takdirkan hari tersebut merupakan titik perubahan dalam kareer bola sepak gua. Ketika gua sedang mara menuju ke gawang lawan, gua dah nampak Ayed senyum dengan gaya samseng, Ayed berlari pantas menuju ke arah gua, Ayed menjatuhkan badan, gua tersilap perkiraan yang gua sedar kaki Ayed naik tinggi dan melekat ke arah lutut gua. zzzzaaaaaaaapppppp...krak.. tempurung lutut gua lari ke tepi. Meraung gua di tengah padang, Ayed kena kad merah. Gua kena hantar hospital.


2 minggu gua terlantar kat hospital, hari-hari makan buah anggur. Kepala lutut gua dikatakan retak, legement lutut putus dan gua dinasihatkan untuk bermain chess sahaja sampai mati. Satu hakikat yang amat sukar gua telan. Doktor Karim "Awak jangan main bola lagi, main chess tak apa!" menusuk kata-kata itu bagai sembilu di hati gua...Sejak kejadian itu, ada jugak gua nak serius semula dengan bola sepak, tapi akhirnya gua kecundang dan pasti akan bertemu Doktor karim semula. Palat sungguh perasaan gua. Akhirnya kareer bola sepak gua berkubur disitu. Ada pun masa kat Universiti gua main wakil fakulti. Tapi budak-budak universiti bukan tau sangat main bola, bercinta tau la. Tu yang gua boleh nampak mcm hero tu. Sekarang gua main jugak bola petang-petang tapi sekadar mengeluarkan peluh. Main gelak-gelak sama rakan-rakan sekampung. Nasihat gua kepada mereka-mereka yang ingin menjadi super start bola, kalau lu nak main bola sila bermula dari usia awal dan elakkan dari bertemu orang seperti Ayed.

apei - budak kampung

p/s: Gua dah kira-kira, kalau Ayed tak bentes gua masa tu sekarang ni gua tengah sibuk main dengan first team Arsenal.

Friday, October 16, 2009

kemelut dalaman

Assalamualaikum wbt,

Masuk hari ni dah 2 hari gua tak boleh tidor malam. Gua tak tau kat mana silap menyebabkan gua dihukum begini. Semalam gua masih ke opis pura-pura steady padahal azab tuhan ajer yang tahu. Menderita yang amat sangat dan sebelum menjadi fitnah di kalangan rakan sepejabat, gua amik keputusan untuk bercuti sebelah petang.

Hari ni langsung satu hari gua melepek kat rumah. Lemah seluruh badan. Akhirnya Puan Marlina mencadangkan gua berehat ajer di rumah Datin Sri. Bagus jugak, tak payah gua susah-susah nak masak!

Nasib baik ada jiran-jiran yang perihatin sanggup berkongsi wifi dengan gua.

apei - budak kampung

p/s: Gua syak kueh tiaw gerai awe buat gua menderita. Oh ye, untuk makluman ni first time gua update blog dari jamban. Ok gak!

Wednesday, October 14, 2009

teka-teki dari ayah saya.

Assalamualaikum wbt,

Petang semalam, tak petang sangat. Dah berat ke magrib. Seminit dua lagi dah nak masuk waktu orang azan magrib. Gua masih lagi kucar-kacir kat opis lalai dengan kerja-kerja duniawi yang tak abis-abis. Kerja macam haram punya banyak. Semua nak siapkan urgent. Pihak management sikit tak perihatin dengan perasaan gua yang teringin nak semayang jemaah magrib kat surau.

"Ni urgent ni. Kita kena confirmkan balance fund kita di Hong kong sebelum pukul 7.30pm. Cepat call diorang!" bingit suara boss gua arah itu ini.

'Sepohon kayu daunnya rimbun, lebat bunganya serta buahnya, walaupun hidup beribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya..walaupun hidup beribu tahun kalau tak sembahyang apa gunanya... lalalala......' ringtone handphone gua berbunyik lagu nasyid tanda panggilan dari Dato' Sri.

"Assalamualaikum" Dato Sri bagi salam.

"Waalaikumsalam, yer ada apa ayah?"

"lu kat opis lagi ke? sihat ke?"

"Sihat. kat opis lagi. kucar-kacir kerja banyak ni. Semayang magrib pun silap-silap kena jamak ni!" jawap gua serius.

"Lu jangan weh, semayang musti nombor one. Tu la gua ajak kerja ngan kompeni gua, lu sombong. Tak nak" Dato' sri cuba ungkit cerita-cerita lama. Bukan gua tak nak kerja ngan kompeni Dato' Sri, tapi asyik missing bayar gaji aper citer. Family-family gak, gua dah kerja mesti lah kena bayar gaji. Betol tak?

"Ada mender ayah call magrib-magrib ni?" Tanya gua nak kepastian. Muskil gak tetiba call gua time-time magrib.

"Tadi gua pi menembak (berburu), gua nak carik rusa terjumpa sekeluarga babi. Satu mak dan 5 anak. Gua peratikan babi tu punya formasi jalan agak pelik sikit. Mak dia jalan kat depan, lepas tu anak dia 5 ekor ikot ajer bontot mak dia dalam satu barisan sambil muka tunduk tengok tanah" terang Dato' Sri

"Abis tu?"

"Ni teka-teki nak bagi lu, agak-agak lah kan apersal anak-anak babi tu jalan satu baris ikot bontot mak dia sambil tunduk?"

Ah gua tengah sibuk tak cukup tangan dengan kerja urgent bersepah, sempat pulak Dato' Sri bergurau dengan teka-teki plak.

"Tak ada masa nak pikir. Lain kali la jawap. Bizi ni!"

"Ok..ok no hal. Gua bagi masa sampai pukul 12 malam ni. Lu pikir baik-baik. Hadiah lumayan!"

*****

11.30 pm - Gua tengah rilek-rilek senang lenang sambil tengok tv drama orang putih. Gua dah tak nak pikir sangat pasal teka-teki Dato' Sri tadi. Gua syak dia main-main ajer.

truutthhh.. hp gua gegar tanda sms masuk "Dah dapat jawapan?" sms dari Dato' Sri.

"Menurut kajian dari ensyclopidia cawangan babi, muka surat 26 ada tertulis. Sikap semula jadi anak babi memang mcm tu. Tunduk supaya boleh menghidu jejak langkah mak dia. Supaya tak sesat dalam hutan" Gua jawap gaya inteligent sikit. Kalau nak menipu pun biarlah nampak bijak-bijak sikit.

Dato' Sri me-reply sms gua dengan jawapan sebenar. Jawapan dari Dato' sri buat hati gua sakit semacam. Satu malam gua tak boleh tidor memikirkan dimana logiknya jawapan dari beliau.

apei - budak kampung

p/s: Jawapan Dato' Sri "Anak babi tu jalan tunduk pasal dia malu mak dia babi". Dengan itu gua terlepas pakage pelancongan ke Medan anjuran Dato' Sri pada tahun ni. Terima kasih!

Thursday, October 8, 2009

Terima kasih

Assalamualaikum wbt,

Gua sekadar ingin menyampaikan pesanan Puan Marlina kepada pembaca blog 'apei budak kampung' yang meng-wish Selamat Hari Lahir kepada beliau.

Kata beliau lagi "Bagi tau jugak kat diorang, saya doakan mereka semua akan dicintai Allah lebih dari apa abg mencintai saya!"

apei - budak kampung

p/s: kali ni bukan gua nak tulis bunyik cinta-cinta tapi bini gua yang pesan mcm tu. Ajed, kalau lu sms kutuk gua lagi pasal tulis cinta-cinta memang gua report polis! - entri ni tak payah komen-

Wednesday, October 7, 2009

Semalam dan Hari Ini.

Assalamualaikum wbt,


Semalam -


7.30 am - Dalam perjalanan ke opis, Puan Marlina menerima panggilan dari yong (akak ipar gua yang sulung) mengatakan angah (abg ipar gua yang nombor dua) masuk hospital segamat. Secara auto muka Puan Marlina naik kelat semacam. Pi opis pun dah mcm nak pi kebumi orang mati ajer muka. Last-last gua pujuk "Oklah, kita cuti dan pi segamat sekarang jugak"


8.30 am - Gua masuk opis dulu, apply cuti dan bagi tau boss ada emergency.


9.15 am - Gua di RnR Seremban pekena jamban kejap!


11.30 am - Tiba di Hospital Segamat. Time melawat pukul 12 noon. Tapi gua buat-buat gaya sombong cakap orang putih ala kadar terus pak guard kasi naik ke wad.


2.30 pm - Puan Marlina masih lagi bersembang dengan abg ngah nyer manakala keadaan gua pada ketika itu lebih kritikal dari orang sakit.


2.35 pm - Gua pinjam katil wad bilik sebelah untuk baring-baring. Baru sedap rasa tulang belakang.


3 pm - Pekena zohor kat masjid tak tau nama kubah kaler kuning dekat town segamat. Sesiapa yang datang ke segamat gua rekemen untuk semayang kat masjid ni. Kipas dia memang terbaikkkk.. Gua pekena lagi baring sampai pukul 4 pm.


5 pm - Gua kembali ke hospital segamat dan kelihatan angah sudah bersiap sedia dengan baju operation. Gua sound "Rilek brader, sikit jer depe tebok perot lu. Tak sakit sangat!". "Gua tak gentar laa. takat operation ni dah kira macam makanan gua ajer!" Angkuh gaya jawap angah. Muka cool tapi lutut menggigil gua nampak, nak kira mcm mana ni?


5.30 pm - angah di tolak ke bilik bedah. Gua nampak muka mula berubah kekuningan. Mungkin pucat. Ah gua tak nak pikir negetif. Angah kata takat operation ni dah mcm makanan dia. Takkan la dia takut kot?


6 pm - Datin Sri sms gua "Orked demam, ubat dah makan. Dia tengah tidur. Dont worry. Jgn balik lambat sangat" Gua bagi Puan Marlina baca sms tu tetiba ajer "kita balik sekarang jugak!" kata Puan Marlina. Gua cuba tenangkan beliau dengan mengatakan Orked ok dan tak ada apa-apa. Dan gua juga mengingatkan dia yang sekarang kami sedang berada di lokasi yang jauhnya lebih kurang 200km dari KL dan tempat tu bernama segamat. Masa perjalanan untuk sampai ke KL adalah 3 jam. Bukannya di kampung pandan, pandan jaya, ampang, shah alam mahu pun damansara yang mengambil masa 30 minit untuk sampai rumah datin sri. Puan Marlina akur


8.30 pm - Angah masuk semula ke wad. Nampak dah sedar. "Angah apersal air mata lu leleh gua nampak?" Angah tak jawap. Gua syak time tu bius dah abis.


9 pm - Angah tidor, gua gerak dari segamat menuju KL.


11.30 pm - Sampai rumah Datin Sri. Orked belum tidor. Meragam.


12 am - "Happy birthday!" gua ucapkan kepada Puan Marlina yang sibuk lap badan Orked dari tadi dengan tuala basah. "Thanks, Orked dah bagi hadiah dia tapi abg belum lagi." jawap Puan Marlina. "Orked bagi apa?" tanya gua. "Jaga Orked yang tengah demam pada usia dia satu tahun 7 hari pada malam hari jadi saya. Pengalaman yang sangat best bagi seorang ibu. Itulah hadiah dari Orked" Jawap Puan Marlina sambil terus mengelap badan Orked yang hampir terlena dalam riba mama nyer. Gua pun senyum sama.

Hari ini -

"Moga Allah terus mencurahkan dan melimpahkan rahmatNya ke atas kamu. Ketahuilah bahawa redha abg selalu bersama kamu selagi kamu sudi membiarkan hati kamu dicintai abg dan orked. Puan Marlina, Selamat Hari Lahir"

apei - budak kampung

p/s: ni aperhal gua tulis bunyik mcm cinta-cinta ni?

Monday, October 5, 2009

Kenduri Doa Selamat Orked Setahun

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah, sabtu lepas kenduri doa selamat anjuran Puan Marlina telah selamat berlangsung. Kenduri kecik-kecik yang dihadiri saudara-mara, jiran sebelah rumah dan 2-3 rakan dekat-dekat rumah ajer. Pengarah Urusan cakap tak leh jemput ramai orang pasal budget ciput.

Biasanya sebarang majlis yang berlangsung di kediaman rasmi gua maka secara auto gua adalah Pengarah Urusan bagi majlis tersebut. Tapi memandangkan gua bukanlah seorang yang gila kuasa tak tentu arah, maka dengan senang hati gua memberi kepercayaan kepada Puan Marlina untuk menerajui majlis dan sekali gus memegang jawatan Pengarah Urusan Majlis Kenduri Doa Selamat Orked Setahun (PUMKDSOS). Sebagai balasan dalam mesyuarat 'Papan Pengarah' (Board of Director) Puan Marlina telah melantik gua sebagai AJK air oren merangkap AJK kuah kacang. Walaupun gua tau tanggungjawap sebagai AJK air oren adalah sangat berat, tapi gua tetap terima dengan tenang. 'Ah anggap ajer sebagai satu cabaran' pujuk gua kepada diri sendiri. Sebenarnya gua mengidamkan pangkat AJK hadiah dan duit raya.

Lain-lain pelantikan seperti AJK Lauk diterajui oleh Dato' Sri, AJK Kuih di ketuai oleh Datin' Sri, AJK ketupat, lemang dan sate di kepalai oleh Mr G (adik gua) dan AJK tugas-tugas khas ialah Puan Marlina. Manakala AJK kek, hadiah dan duit raya secara sukarela Orked melantik diri beliau sendiri sambil dibantu oleh Puan Pengarah Urusan.

Majlis berjalan dengan lancar pada hari tersebut cuma ada berlaku sedikit masalah apabila ada dua-tiga kutu bisik-bisik cakap...

"nampak warna mcm air oren tapi rasa mcm air kosong. Pandai tuan rumah buat magik kan?

"emm dah la tawar tak sejuk plak tu!"

"apersal kuah kacang cair?"

"ni kuah kacang ke air teh o?"

dan paling gua kecik hati bila Dato' Sri bisik kat telinga gua...

"Ayah rasa tahun depan kau jadi AJK jaga sampah ajer lah!"

apei - budak kampung

p/s: hari ni cawan gua kat opis hilang. Tak pasal-pasal ajer gua terpaksa minum nescafe kat gerai bawah opis ni sampai satu jam. Ni saper nak jawap ni?

Friday, October 2, 2009

Nasib baik gua punya sabar masih ada

Assalamualaikum wbt,

Malam tadi Orked tidor kat rumah Datin Sri iaitu nenek dia. Yang tinggal hanya gua dan Puan Marlina sahaja di rumah. Lepas dah penat balik kerja gua nak beristirehat mcm raja-raja. Tapi satu aper benda pun gua tak boleh nak buat.

1- Kad astro gua hilang
2- Remote tv juga hilang

Puas gua selongkah satu rumah akhirnya pukul 10 malam baru gua bertemu kad astro di bawah peti ais dan remote tv di bawah tudung saji dalam bilik stor.

Terima kasih Orked.

p/s: Patut malam tadi tak nak balik rumah sibuk nak tidor rumah nenek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...