Thursday, December 31, 2009

update pantas dari jalan ampang

Assalamualaikum wbt,

Lama gua tak update blog. Cilaka itu pun ramai nak kompelin. Nuffnang pun ada talipon gua semalam cakap rating orang baca blog gua turun. Ni aper citer ni?

Masuk malam tadi genap 5 malam gua tidor kat hospital Gleneagle jalan Ampang. Anak gua demam panas. Gua terpaksa temankan anak gua sepanjang dia kat hospital. Tangan kiri masuk air, tangan kanan kena amik darah. Letih gua nak melayan perangai budak-budak kalau sakit ni. Satu hari sampai 3 jenis mainan gua kena belikan untuk Orked, aper citer? Kalau tak ada mainan baru tak nak makan ubat. Senak poket gua nak menjawap persoalan macam ni.

Tapi alhamdulillah, tengahari tadi anak gua dah discharge. Ni tabung haji punya kaunter ramai orang, gua pi kedai internet kejap. Buat aper pi tabung haji? tu kos beli mainan 6 hari 5 malam tu saper nak cover?

Kepada 3-4 kutu yang talipon gua tanya kabor tanya apersal gua dah lama tak update. Timer kasih banyak. Sanggup lu orang abis kan kredit dok talipon/sms gua. Susah-susah ajer. Kalau ada saper-saper teringin nak top-up akaun bank gua pun aper salah. Sms "requestno.akaun" dan hantar ke no talipon gua. InsyaAllah gua respon segera dengan no akaun gua.

apei - budak kampung

p/s: kedai internet ni gua tak tau lah pakai line pesen aper. lembap ya rabbi. Nak bukak facebook pun siol punya lama. tektik business mcm ni yang gua paling tak suka ni.

Tuesday, December 22, 2009

gua nak sombong sekarang.

assalamualaikum wbt,

Gua cuma nak bg tau ni entri pertama gua pakai talipon.

Cilakak kamil dah setahun gua beli handpon sekehen ni kat dia baru hari ni gua tau boleh tulis blog pakai talipon. Tak sangka tinggi gak ilmu IT yang gua miliki. Harapkan kamil? Sampai kiamat la gua ingat talipon ni boleh talipon sama sms aje.

Apei budak kampung.

Monday, December 21, 2009

bola - part 2

Assalamualaikum wbt,

Gua tak nak sembang banyak. Tahniah pada budak bola Malaysia. Dah lama gua tak cakap tahniah kat budak-budak bola Malaysia ni. Tak silap last sekali lidah gua sebut perkataan TAHNIAH kat budak bola ni masa tahun 1989. Masa tu gua baru sibuk-sibuk nak masuk tadika.

Pihak Pengurusan sukan Malaysia, budak-budak bola ni patut diberi perhatian. Bagi diorang makan benda-benda berkhasiat sikit. Sayur salad ke, kobis bunga ke, asparagus ke. Ni tak asal masuk perkampungan sukan ajer mesti makan nasik ayam. Kesian gua tengok badan masing-masing dah lah tak ada otot pastu lu bagi plak jersy pesen ketat-ketat. Dah ruper macam aper ajer gua nengok. Tapi tak aperlah yang penting dah menang.

Pasal imbuhan tu... takkan player ajer dapat kot? gua yang sokong ni aper citer? Tak akan tak ada pihak-pihak yang perihatin kot?

apei - budak kampung

p/s: sorry gua ucap tahniah lambat sikit. Gua baru turun dari panjat bukit. Ranger hutan cakap atas bukit ada line 3G. Cilaka, jgn kata line 3G, line talipon nak sms bini gua cakap gua dah sampai pun tak ada!

Tuesday, December 15, 2009

bola

Assalamualaikum wbt,

Tahniah kepada team bola negara gua yang berjaya masuk final sukan SEA.

Nasihat gua kepada budak-budak bola Malaysia "Tahniah. Teruskan usaha. Training kuat-kuat lagi. Jaga makan, jaga tidor, rest mesti mau cukup, jangan leka main poker kat facebook, jangan talipon makwe sebelum final game dan elak kecederaan. Cara lu orang main semalam sebijik macam arsenal yang menang lawan liverpool 2-1 pagi Isnin hari tu"

Gua tengah pikir alasan nak cuti hari Khamis petang nak flight pi tengok bola. Ada idea?

apei - budak kampung

p/s: "Bola-bola gak, pukul 10 jangan lupa cerita Awan Dania" - Puan Marlina sikit tak ada perasaan semangat bola.

Friday, December 11, 2009

Perasaan gampang menyelubungi gua sepanjang hari apabila bapok memberi kenyitan mata kepada gua dalam lrt pagi tadi.



apei - budak kampung

Thursday, December 10, 2009

kasih ibu membawa ke syurga...

Assalamualaikum wbt,

Pagi tu seperti biasa sebelum ke opis, gua dan Puan Marlina akan menghantar Orked ke rumah Datin Sri di Pandan Indah. Setelah selesai sesi Orked salam gua dan Puan Marlina. Gua dan Puan Marlina plak salam sama Datin Sri sebagai tanda nak pergi kerja.

"Ok, kitorang pi dulu mak. Petang ni mugkin balik lewat skit" kata gua kepada Datin Sri sebelum melangkah keluar rumah.

"Ok..eh apei, kamu sini kejap"

"Naper mak?" Gua tengok muka Datin Sri kerut pandang gua.

"Tunggu kejap"

Datin Sri masuk ke bilik dan keluar semula dengan memegang sikat di tangan kanan.

"Kamu ni nak pi kerja ke nak pi pasar malam? rambut pun tak reti bersikat" leter Datin Sri sambil menyikat rambut gua.

"Mak, aper ni... orang dah sikat rambut la. Ini pesen zaman sekarang"

"Sikat amendernyer dah macam orang hutan mak tengok rambut apei ni! Haa mcm ni baru lah hensem" Datin Sri senyum kepuasan.

**********

Itu kali pertama Datin Sri sikat rambut gua selepas 20 tahun. Kali terakhir beliau menyikat rambut gua ketika hari pertama gua nak masuk darjah satu.

Dalam perjalanan ke opis...

"Huyoooo... ada orang hari ni pi opis rambut belah tepi" Puan Marlina cuba menyakat gua.

"Hallooo... ini pesen rambut abang 20 tahun lepas ok!"

"Giler buruk...hahahaha" Gelak besar bini gua pagi tu.

apei - budak kampung

Shahril

Assalamualaikum wbt,


2.30 pagi waktu cheras. trruutthhh...trruutthhh.. handphone gua atas meja tepi katil ber-vibrate sebagai tanda ada kutu bengap tak reti tengok jam menghantar sms.


"Bagaimana jika dunia tanpa cinta?" - Shahril sms.


"Manusia jadi zalim, sama macam lu sms gua pukul 2.30 pagi" - Gua reply.


" :'( " -Shahril reply balik.


Tegur sikit nak merajuk...


apei - budak kampung

Monday, December 7, 2009

ketabahan gua diuji...

Assalamualaikum wbt,

Sabtu malam gua tidor lambat, tengok cerita orang putih kat siaran astro. Puan Marlina dan Cik Orked awal-awal lagi dah pasang ekon dan menarik selimut.

"Esok ahad, dapat membuta lepas subuh memang sedap. Bangun tidor mesti puan marlina dah sediakan breakfast. Silap-silap gua boleh breakfast atas katil ajer" Bisik gua dalam hati sambil senyum meleret.

Seperti yang di rancang, lepas subuh gua setting suhu ekon kasi sedap-sedap untuk tidur sampai zuhur. Baru gua nak tarik selimut, Puan Marlina bersuara "Bang, beli nasik lemak kejap. Lapor la"

"Hari ni nasik lemak tutup" Gua cuba temberang..

"Tolong ler.. kejap ajer. Pakai keter I ajer. Dalam dash board ada duit."

Kejap tak kejap jugak. Lokasi gerai nasik lemak terdekat dengan area rumah gua cecah gak 4km. Tu belum gua kira time berenti kat traffic light, time break sebelum bumper, elak lobang, ikot belakang lori sampah dan sebagainya. Kalau jalan kaki tengahari baru sampai.

Dengan perasaan kucar-kacir, mata kelat dan angan-angan bersarapan atas katil di suap bini musnah, gua gagahkan diri untuk melangkah. Masuk kereta dan pulas kunci. Oh meter minyak dah kelip-kelip sebagai tanda minyak dah nak abis. Patutlah Puan Marlina suruh bawak kereta beliau. Dengan meter minyak dah berkelip gua menyusuri pagi yang masih berembun dengan perasaan cool and steady menuju petronas. Takkan gua nak carik nasik lemak dalam keadaan minyak yang tak menentu. Tak sanggup gua menolak kereta sorang-sorang. Tak sampai pun lagi 500 meter, gua rasa tak sedap langsung bawak kereta Puan Marlina. Masuk seleko tak lancar, jalan lurus dan rata pun rasa pumping macam naik kereta kuda. Ilmu kenderaan yang gua sempat tuntut dengan pihak JPJ sebelum amik lesen L dulu mengatakan itu adalah masalah berpunca dari tayar. Gua bagi signal kiri walaupun gua tau hanya gua seorang sahaja berada di jalan yang lurus sepanjang 2 km dan berhenti di bahu jalan. Tak puas hati gua selagi tak cek keadaan tayar.

Sah! tayar depan kanan sikit lagi nak flat. Di hadapan 600 meter, sayup-sayup di sebalik kabus pagi gua nampak logo petronas. "Sampai ke gua?" itu soalan pertama yang bermain di fikiran.
Gua kuatkan jugak semangat dan bercakap sorang-sorang "Ah bini gua steady ajer pi balik kerja dengan tayar yang macam ni entah dah berapa lama entah. Inikan pulak gua nak ke petronas dengan jarak 600 meter". Gua masuk semula dalam kereta dan jalan. Kali ni lagak gua lebih cool dan steady dari tadi. Maniam paper dengan EX5 memintas gua sambil angkat tangan dan senyum sinis. Gua paham sangat maksud senyuman tu! Remmmppp..remmmppp maniam press motor kuat-kuat tanda ajak lumba. Gua tarik nafas dalam-dalam dan mengucap. Sesungguhnya pagi itu banyak sungguh ujian tuhan ke atas gua. Dari perancangan gua nak membuta lepas subuh terbantut, kemudian minyak kereta hampir habis, diikuti dengan tayar hampir pancit dan kemudian perangai Maniam paper. Tak aper, gua sabarrr.....

Di Petronas...

"Brader, pam 5 full" dan terus beredar ke kereta.

"Halo encik, dah lama tak isi minyak ke? sekarang nak isi full kena letak deposit"

"Yer ke? berapa?"

"seratus"

"Weh, kereta gua full pun baru 60 ringgit. Lu mintak sampai seratus"

"Kalau tak nak deposit bayar ajer lah 60 ringgit"

Gua patah balik ke kereta, bukak dash board dan carik duit yang Puan Marlina suruh guna beli nasik lemak tadi. Gua harap dia tinggalkan lebih skit. 5 minit gua selongkah dashboard. Sampai brader dari kaunter cakap kuat-kuat pakai microphone "Brader pam 5 nak isi minyak ke tak?"
Cilakak malu gua. Haram satu sen gua tak jumpa duit dalam dashboard. Akhirnya gua selok poket sendiri...

"Brader, pam 5, 20 ringgit dah lah"

Brader kaunter petronas yang nama sama mcm gua senyum sinis. Gua rasa nak terajang muka mamat tu kat situ gak! Gua masih bersabar.

Ok isi minyak selesai... gua pusing nak isi angin tayar plak. Slow gua membelok menuju tempat nak isi angin. Tetiba dengan pantas sebijik kereta kelisa di bawak oleh seorang makwe memintas gua dan berhenti secara gampang di tempat pam. Sikit 'sorry' pun tak leh nak cakap. Ingat dressing macam orang nak pergi jogging dengan pakwe kat taman tasik gua takut ke? Mentang-mentang gua pakai kain pelekat ajer.. Sikit tak ada perasaan nak respek abang-abang macam gua ni. Gua parking kereta cantik-cantik belakang kelisa awek tersebut sambit menunggu giliran.

Ok selesai empat-empat tayar makwe tersebut pam. Gua ambik pulak kepala pam tadi, setting angin dan mula kan aktiviti mengepam. Gua mulakan dengan tayar depan sebelah driver. Selesai... Awek kereta kelisa tak gerak lagi.. Gua pam tayar kedua. Selesai.. Awek kelisa masih belum gerak lagi. Gua nampak dia macam nak cakap sesuatu kepada gua. Sebagai abang-abang yang cool, gua tanya lah awek tersebut. Mungkin beliau pemalu tapi kurang hajar orang nyer. Tak aper gua paham.

"Kenapa? nak pakai pam lagi ke?" suara gua mungkin sedikit meninggi lantaran rentetan peristiwa-peristiwa pahit yang gua alami sejak dari awal perjalanan gua sebentar tadi.

"Tak, nak amik penutup tiub tayar terjatuh kat bawah kereta ni"

"Abis tu, ambik ajer lah. Aper masalahnya?"

"Cover tiub tu kat belah depan kereta ni. You tak pikir ke, macam mana I nak amik kalau I tak reverse kereta I ni"

Amboi bukan main manis lagi jawapan.. gua cuba berdialong cara rasional dan logik "Mintak maaf la yong kalau saya silap cakap. Agak-agak awak lah kan. Ada tak cara lain nak ambik cover tiub tu tanpa perlu lu reverse?"

"Takkan you nak suruh I tertonggeng-tonggeng kat depan you. Kurang hasam la you ni. Muka ajer baik pakai kain pelekat dengan kopiah tapi.... lelaki semua sama"

Kali ni angin gua memang menaik serta merta. Gua dah tak nampak lelaki ke pompuan ke kat depan gua. Kali ni gua jawap pakai nafsu amarah gua. Aper nak jadi-jadilah.. "Aloo.. lu ingat gua hadap sangat ke nak tengok %^&*$#^ lu? maksud gua, kalau lu lajak ajer sikit kereta lu ke depan boleh tak ambik penutup tiub tu? Aper payah lu nak kena reverse-reverse?"

Terus makwe bengap tersebut masuk kereta dah blah. Tak amik pun penutup tiub tersebut. Gua tau dia dah malu. Pesen kepala hotak letak kat tumit!

Selesai pam 4 bijik tayar terus gua pecut menuju gerai nasik lemak yang boleh tahan sedap tersebut. Nasik lemak tempat lain bini gua tak makan. Nasik lemak yang jarak 4 km dari rumah gua itu ajer yang bini gua boleh makan.

Tiba di simpang makcik nasik lemak, sayup-sayup gua ternampak poster kecik tulisan tangan pakai marker bertulis "Harap maklum, kami tutup sehari!"

Marah gua kat awek bengap tadi tak abis lagi. Ni tambah dengan marah kat makcik nasik lemak plak. Gua tak tau aper dosa gua sampai di uji begini..

Gua pulang ke rumah berbekalkan roti gardenia perasa coklat kismis.

apei - budak kampung

p/s: "Nasik lemak tutup. Abang beli roti ajer" - Gua
"Tak per asalkan minyak kereta dah isi" - Puan Marlina :)

Friday, December 4, 2009

saya sedang berkhidmat untuk negara.

Assalamalaikum wbt,

Seperti yang gua maklumkan dalam entri yang sebelum ni. Gua sertakan video berupa pesanan bos-bos gua sebagai bukti. Jangan ingat gua sajer-sajer tak nak update blog. Bos-bos gua yang pesan suruh gua berkhidmat untuk negara.


video

apei - budak kampung

p/s: selamat ulangtahun ke-50 wahai opis ku!

Maklomat.

Assalamualaikum wbt,

Gua ingin memaklomkan kepada semua pembaca, follower, pengkomen, pengkritik, secret admire, adik-adik, pakcik-makcik, uncle-uncle, akak-abang, jiran sebelah rumah "makcik, rumput belakang rumah makcik dah panjang. Takkan nak tunggu ular masuk rumah saya baru makcik sibuk nak potong?!", rakan-rakan se-opis, AJK surat At-Taqwa, kutu-kutu bola, sahabat-sahabat yang lupa bayar hutang, budak-budak kampung "woi, krismas ni gua balik kampung! Mancing kat jeti jom! Wan, gua lantik lu jadi AJK carik umpan!", Cikgu-cikgu yang sudi mengajar gua dari sekolah tadika sampai habis universiti, boss gua, makcik-makcik dan pakcik-pakcik department gua, kawan-kawan yang bakal kawin, pihak pengurusan blogspot.com "harap lu orang tak potong gaji gua lebih-lebih. Harga susu anak gua dah naik lagi 2 ringgit sekampit! Tak kesian ke?" dah saper-saper yang terjebak membaca blog gua ni. Gua ingin memaklomkan bahawa operasi blog ini akan diberhentikan buat sementara.

Kerojer opis gua makin hari makin banyak. Boss gua sikit tak kasi gua peluang nak update blog aper tah lagi nak tanam sayur kat facebook. Terima kasih kerana lu orang terus membaca apei-budak kampung. Nantilah dah settle keroje ni, gua update lah balik. Doakan gua tak lupa password!



Harap maklomat.

apei - budak kampung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...