Tuesday, January 26, 2010

Business

Assalamualaikum wbt,

Dalam poket gua ada duit sikit-sikit. Dalam akaun pun ada sikit-sikit lagi. Tabung 'gajah' kat rumah pun boleh tahan berat dengan duit syiling. Gua rancang-rancang nak bukak business tanam cili. Amacam ok tak dari kerja opis jadi petani cili? Agak-agak boleh masuk berita tv3 tak cakap bekas pekerja bank kini petani cili berjaya?

apei - budak kampung

p/s: Datin sri "Tak usah la nak mengada nak tanam cili. Tangan awak tu dah biasa picit key board kopiter kang pegang cangkul aper plak jadi nyer?"

17 .:

sharamli said...

datin sri da ckp jangan mengada..jangan mengada la..

afendi ariff said...

nak kena cili?

Dark-Emperor said...

jangan lupe tanam petola sekali...

Ann said...

ok jugak tu...

sweetmk81 said...

ok apa..
aku ada kawan..
weekdays keje opis..
weekend mmg keje petani...
dah membuahkan hasil pun..
kena minat..
kommitment..

tarak kalu boleh bungkus tikar lah!

Super Freak said...

nanti pegang cangkul jadi 'mouse' ...

apei said...

sharamli - alaa esok2 gua tanam dia jugak nak cili gua buat sambal belacan.

afendi - hahaha...

DE - hahaha.. gua tanam 'payapa' sekali. (papaya).

ann - ada gak yang sokong niat suci gua! terima kasih cik ann.

sweettmk81 - yer gua mmg minat tapi tak ada time ajer.

apei said...

super freak - hahah siol lu!

sweetmk81 said...

tanam cili/sayur lain utk kegunaan sendiri je lah apei.. at least save budget utk beli cili atau sayur lain kat pasar..ye dak?

*~ aRaBeLLa ~* said...

okeh gak tu bai, cili pon dah naik rege..

Jarr said...

dari lu tanam cili baik lu tanam bendi.bila lu tanam bendi,hasil tani lu cepat..tapi kalau lu berkeras nak cili jugak,wa syorkan capsicum or org melayu panggey cili kambeng - ntah pape.

baru international pasaran lu,wa ckp ni bukan memain ni,muka wa siyes abis.lu nak wa mms lu muka wa ke pei?

apei said...

sweetmk81 - boleh jugak mcm cadangan lu tu. tak payah gua nak panjat tesco nak beli sayur.

arabella - gua tau, bini gua ada kompelin cili kat tesco mahal.

jarr - weh cili kambing tu amender? lu mms kat gua gambar cili kambing!

sweetmk81 said...

http://soilfixer.com/files/images/Capsicum_0.jpg

hah..aku post gamba sekali ngan pokok2 dia skali senang ko nak tau pokok cili kambing camne..takde rupa kambing pun..

Jarr said...

capsicum la...capsicum.
cili montel boolat..selalu makan pizza ade..ijo..merah..kelabu taik hanjing...nanti wa mms.beeeesar punyerrr.

marlina said...

no no no,i xsetujulah cili padi..
nanti ari2 puan marlina buat sambal belacan u lak mkn..
dah la u ade sindrom resdung..

apei said...

sweetmk81 - cakap arr cili cameron highland. tau arr gua.. ni cili kambing bagai. letih gua pikir.

jarr- dah..dah gua dah tau.

marlina - alaa cik marlina tanam cili tu sambil2 ajer tu. hahaha..
Sambal belacan u tak leh lawan sambil belacan mak u tu datin sri ani roose yer.

mukasurat17 said...

boleh wat duit owhh bisnes cili.
tp cili padi kampung r. mmg org cari.
mmg de peminat...

benti je keje bank. jd bisnesman.hahhaa..habis aku kne marah datin sri ni kang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...