Tuesday, May 25, 2010

mari bercakap dengan orked - episod 2

Assalamualaikum wbt,

Malam semalam lepas-lepas pekena semayang magrib gua dok mengadap tv cerita Tennis France Open sambil makan kismis. Puan Marlina masak ayam goreng kat dapur manakala Orked tengok tennis sama gua.

Tetiba Orked cakap "Papa... nak tiktop"

"Aper benda tu? papa tak paham la. Tiktop tu aper?"

"Tiktop tu... nak.. jom..jom.." sambil tarik-tarik tangan gua.

Gua pun ikot kan lah permintaan anak dara gua sorang ni sambil teringin gak nak tau 'tiktop' tu aper?

"Tu papa, nak tiktop" sambil tunjuk ke arah tiktop yang di maksudkan.

"Tu bukan tiktop sayang.. tu LAPTOP"

"Nak........."

apei - budak kampung

p/s: Anak gua rupanya nak suruh gua bukak facebook. Ni saper ajak Orked tengok facebook ni? Jawap Puan Marlina..sila jawap...

Monday, May 24, 2010

Mohd Fuad, Agent Insuran Anda! (MF-AIA)

Assalamualaikum wbt,

Semenjak-dua-menjak Mohd Fuad atau nama kampungnya Puad Lipan menjadi agent jual insuran, haram tak nak lepak kedai Mail Burger lagi. Katanya melepak dengan kutu-kutu macam Wan Sopak, Mail burger, Buyong dan gua adalah low-class. Sikap belagak Puad di katakan semakin menjadi-jadi sejak beliau berjaya membeli kereta kancil 850 sekenhend ber-tranmisi auto secara bayar bulan-bulan sebanyak RM320 sebulan.

Suatu petang nak dekat magrib kelihatan Puad baru balik dari berjumpa 'client' di pekan sambil memandu kancil 850 auto berwarna silver dan pasang lagu Dayang Nurfaizah dengan tingkap terbukak.

"Moh masjid dulu, dekat magrib ni" Tegur gua.

"Gua busy la brader. Nak mandi dulu. After magrib I want to meet client" Jawap Puad ada campur-campur cakap orang putih dan terus berlalu.

"Cilakak baru jual insuran kesihatan dah nak berlagak cakap orang putih" Kata Buyong nampak tak puas hati.

Begitulah sikap Puad sejak jual insuran. Kalau jumpa orang-orang tua kampung pun dah tak reti nak angkat tangan!

**********
Pagi-pagi buta hari ahad 16 May 2010, Puad talipon gua.

"Apei, lu free. Moh breakfast kedai Akam gua belanja" Manis bunyik suara Puad pagi tu. Tak sombong macam selalu. Lega hati gua, mungkin doa gua malam tadi supaya Puad kembali ke pangkal jalan telah dimakbulkan.

"Ok jugak, jumpa kedai akam kol 8" Gua jawap.

Rupanya perjumpaan gua dan Puad pada hari tersebut memang telah dirancang oleh Puad dari awal. Beliau ingin 'meracun' gua dengan product-product insuran nya.

"Apei, baik lu amik insurance kesihatan untuk si Orked tu. Nanti lu mati dia senang nak pi hospital" Kata Puad sambil menunjuk-nunjuk tulisan dalam fail insuran nya.

"Gua dah amik dah insuran anak gua tu. Insuran gua ngan bini gua pun dah ada"

"Amik insuran banyak bukan dosa apei. Lu ni tak support member langsung la. Dah la gua belanja lu breakfast ni" Puad dah start nak paksa-paksa gua.

"Bukan gua tak nak support, tapi gua tak minat. Nak buat macam mana. Gua ingat orang jual penapis air MLM ajer pandai paksa-paksa, lu jual insuran pun dah pandai paksa-paksa orang ke?"

"Insuran ni bagus apei, beli ajer lah ngan gua. Nah lu tengok gua punya sijil ni.. Gua agent terlatih, sedia untuk susah dan senang bersama-sama peserta. Kira kalau lu amik ngan gua ni aper-aper hal memang gua bagi keutamaan kat lu. Nah lu amik 'name card' gua ni, lu tengok betol-betol aper gua punya 'Tag line' Mohd Fuad, Agent Insuran Anda (MF-AIA). Gua akan jadi agent yang 'the best' untuk lu. Lagipun, nenek lu ngan nenek gua pun bukan orang lain, sepupukan?! so secara auto kita pun sebenarnya sedara. Takkan lu sama sedara-sedara pun nak berkira" Terang puad panjang lebar. Modus operandi sebijik style MLM.

"Oklah, lu bagi gua satu sebab yang paling best. Apersal manusia perlu ada insuran?" Tanya gua cuba menguji kepintaran Puad. Lama Puad termenung ke luar kedai. Dia lontarkan pandangan nya dalam-dalam tepat ke arah tayar kereta kancil 850 autonya. Mungkin kalau gua jadi amik insuran, Puad berhajat untuk menukar spotrim kancilnya dengan komisyen tu nanti.

"Dunia ni kejam pei, cukup kejam... pasal tu lah kita kena beli insuran!" Jawap Puad sambil buat muka serius.

Jawapan Puad sikit tak boleh masuk akal gua. Terus gua angkat kaki.

"Tak per Puad, breakfast hari ni gua bayar!"

apei - budak kampung

Thursday, May 20, 2010

Jumpa nenek.

Assalamualaikum wbt,

Minggu lepas gua balik kampung. Nenek alhamdulillah sihat, orang kampung pun sihat, Pak Ali pun sihat, Wan Sopak pun sihat, Puad pun sihat, pokok rambutan yang gua langgar 20 tahun lepas pun masih sihat walaupun nampak uzur sikit dan yang paling mustahak honda cup c70 arwah atok pun masih sihat.

"Macam mana kerje bank, seronok?" Nenek

"Boleh lah nek. Cukuplah makan nak sara anak bini" Gua

"Elok lah tu, biarlah cukup-cukup makan jangan terlebih makan nanti kau tak reti nak sebut Alhamdulillah..."

"Yerlah nek..." jawap gua sambil baring-baring kat sebelah nenek. Kepala gua melayang teringat pesan nenek sebelum gua mula kerja 6 tahun dulu..

apei - budak kampung

Wednesday, May 19, 2010

mari bercakap dengan Orked - episod 1

Assalamualaikum wbt,


Gua: Orked, tolong papa amik remote tv atas meja tu.
Orked: nanak (tak nak)
Gua: Tolonglah pleaseeeeeee.. papa sakit perot.
Orked: lalash! (malas)

Ulasan: Ni saper ajar sebut perkataan malas ni gua pun tak tau.

**********

Sambil tengok tv cerita pasal pokok-pokok

Orked: Papa, tu totok.
Gua: Bukan totok, tu POKOK
Orked: Totok!
Gua: Pokok. ikut papa sebut PO...
Orked: PO...
Gua: KOK...
Orked: KOK..
Gua: POKOK!
Orked: TOTOK.
Gua: Pokok lah papa cakap, bukan Totok!

Orked terus lari pergi mengadu kepada Puan Marlina cakap gua marah.

Ulasan: Bukan senang nak ajar budak-budak sebut dengan betol dan gua bukan guru yang baik dan penyabar.

**********

Sebelum tidor..

Gua: Orked sebelum tidor kena buat aper?
Orked: Lalam (salam)
Gua: Ok, cepat salam papa.
Orked: Nanak! (tak nak)
Gua: Kenapa?
Orked: Eeee cuk! (eee busuk) sambil tangan kanan tutup hidung, tangan kiri tunjuk ketiak gua.
Gua: Papa dah mandi lah!

Ulasan: Kesabaran harus tinggi bila anak dah pandai kompelin.

apei - budak kampung

p/s: masa gua tengah tulis entri ni orked ada kat sebelah sambil cakap "papa aper tu?". Gua jawap "ni blog!" Orked jawap balik "eee...wek..wekk.." gua rasa Orked cuba bagi tau yang dia menyampah baca blog gua. Betul ke?

Friday, May 7, 2010

Terima kasih Datin Sri.

Assalamualaikum wbt,

Suatu petang 1990,

"Apei, dah pukul berapa ni tak siap lagi ke nak pi mengaji" Laung Datin Sri dari dapur.

"Hari ni Nenek Bibah tak ajar orang mengaji. Dia kata dia nak pi pasar malam" Kata gua cuba menipu mak sendiri.

"Jangan nak menipu tak elok, mak baru jumpa dia kat kedai Chu Man tadi. Katanya malam ni mengaji macam biasa"

"Malas la mak nak mengaji, Apei dah janji sama Imran gemok dengan Puad nak pi silat"

"Tak habis-habis dengan silat kamu. Esok dalam kubur silat kamu tu boleh tolong kamu ke? Pergi mengaji dulu lepas tu kamu nak pergi silat pun tak apa" Datin Sri sudah meninggikan sedikut suara.

Gua akur, amik tuala belang-belang terus masuk bilik air dan mandi. Lepas mandi gua bersiap pakai seluar silat dengan baju t-shirt gambar Mario & Luigie.

"Mak, apei pi ngaji lepas tu terus pi silat tau. Nak salam..."

"Ingat, pi mengaji dulu. Jangan tipu mak. Tuhan nampak"

Dalam perjalanan ke rumah Nenek Bibah, gua, Imran gemok dan Puad menukar rancangan.

"Kita pekena semayang magrib kat surau lepas tu terus pi silat weh. Aper kelas pi mengaji malam-malam jumaat macam ni" Imran gemok cuba menabur racun dalam pemikiran gua dan Puad.

"Betol jugak cakap kau Imran, hati aku pun tak sedap lah nak mengaji. Duit mengaji yang mak aku bagi suruh bagi Nek Bibah tu aku dah pakai buat beli tikam" Puad pulak menyokong Imran.

"Jom la pi surau dulu..." Gua memberi 'green lite' tanda setuju. Maka malam tu gua, Imran gemok dan Puad tak sampai ke rumah Nek Bibah tapi terus pergi main silat.

***********

7.40 malam, Gelanggan silat Cikgu Halim.

Gelanggang silat kampung berkeluasan sederhana berlantaikan pasir berbatu dan diterangi 2-3 batang lampu kalimantang. 4 penjuru gelanggang di hidupkan unggun sabut untuk halau nyamok.

Gua, Imran dan Puad tengah rancak berlatih 1-2 'buah' baru hadiah dari Cikgu Halim sempena kehadiran kami malam itu. Seronok sungguh gua malam tu, sikit tak ingat pesan mak.

9.30 malam, tak perasan masa berlalu pantas. Kami bertiga berlari balik ke rumah masing-masing. Dalam perjalanan yang sama, kami akan tiba di rumah Puad dahulu, kemudian rumah gua dan akhir sekali rumah Imran yang selang beberapa rumah ajer dari rumah gua.

Tiba di rumah Puad, "Ok geng, aku masuk dulu!" Puad berhenti berlari dan masuk ke rumah. Gua dan Imran terus berlari sambil menjinjit Quran yang langsung tak dibukak pun sejak dari keluar rumah tadi. Sambil berlari gua menoleh ke arah rumah Puad di belakang tanpa sedar ada dahan pokok rambutan rendang menanti gua di depan.

Elok gua menoleh ke depan.."panggggggg....." Melambung gua eksiden sama dahan pokok rambutan. Dan black-out (tak sedar) kat situ jugak.

Bila sedar, gua dah kat rumah, Datin Sri sibuk lap kepala gua. Dengan mata kabur-kabur gua tengok baju t-shirt Mario & Luigie kesayangan gua penuh dengan darah. Pedih kepala gua tak payah cakap laa...

Air mata Datin Sri terus meleleh sambil lap-lap dahi gua yang koyak.

"Kenapa apei tipu mak, kenapa apei tak pergi mengaji?"

"Apei mintak maaf mak, apei tak buat lagi. Ampun mak..." Gua pun hiba satu macam.

"Mak dah kata jangan tipu mak, tuhan tu nampak"

"Ampun mak, apei janji tak tipu lagi. Ampun mak..." Pedih hati gua sebab menyesal tipu mak gua lebih lagi dari pedih yang gua rasa koyak di dahi gua akibat eksiden langgar dahan pokok rambutan.

"Jangan tipu mak lagi sampai kamu mati" Datin Sri peluk gua kuat-kuat. Darah di dahi masih meleleh jatuh ke bahu Datin Sri.

"Apei janji mak.."

*********

"Mak, dah 20 tahun kejadian tu, sampai hari ni apei tak pernah tipu mak lagi. Terima kasih atas pengajaran tu. Terima kasih untuk pelukan tu. Apei mintak maaf sebab dah kotorkan baju mak dengan darah budak nakal ni. Selamat Hari Ibu untuk mak. Hanya satu.. mak yang apei sayang..."

apei - budak kampung.

p/s: Pagi tadi gua mintak izin Datin Sri nak tepek gambar beliau kat blog gua. Tapi katanya "tak payah ler..."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...