kismis cicah milo

Assalamualaikum wbt,



Macam biasa sebelum tidor gua akan minum milo panas cicah biskot. Tapi malam tadi gua minum milo cicah roti kismis. Orked join sekali. Puan Marlina tak join pasal sibuk tengok youtube sambil gelak-gelak. Pada gua makan roti cicah milo sambil tengok berita tv1 adalah lebih 'cool' daripada aktiviti tengok video kelakar dalam youtube malam-malam gini. Betol tak Puan Marlina? hehehe..


Istilah makan roti kismis pada Cik Orked adalah kutip kismis sampai habis dan kemudian roti yang tak ada kismis akan di rejek ke dalam pinggan gua sebagai tanda roti tu dah tak boleh makan dan kemudian Cik Orked akan amik roti baru dari dalam plastik. Istilah makan roti kismis cicah milo pulak pada gua ialah makan roti yang telah di rejek oleh Cik Orked dan di cicah milo.


Entah aperhal malam tadi Cik Orked punya selera makan roti kismis cicah milo dah lari sikit tune nyer. Dah jadi kismis cicah milo.


"Papa, Ocit nak icah lilo" Kata Cik Orked sambil pegang sebijik kismis.


"Kismis tak boleh cicah milo, pasal kismis kecik. Kalau nak cicah jugak kena sekali sama roti" Gua cuba bagi penerangan secara ilmiah kepada Cik Orked.


"Nak ugak.."


"Papa kata tak boleh, nanti tangan kena milo. Milo tu panas. Kalau kena milo panas nanti jari boleh putus" Pendekatan secara ilmiah yang gua beri sebentar tadi tak berguna, jadi gua menggunakan pendekatan yang lebih tegas.


"Oteyyy (OK)" Alhamdulillah Cik Orked paham akhirnya.


Gua sambung cicah roti dalam air milo sambil mata tengok orang baca berita. Orked sambung makan kismis.


5 minit berlalu.. Orked makan dengan tekun. Mata gua menjeling...


Orked kutip 4-5 bijik kismis atas roti, masuk dalam mulut dan terus minum milo. Kemudian kismis dikunyah bersama-sama milo.


"Orked buat aper ni? kenapa makan pesen macam ni?" Gua tanya bunyik tak puas hati.


"Kismis icah lilo ni papa!" Jawab Cik Orked sambil kutip lagi kismis atas roti.


"Budak-budak sekarang memang licik" bisik gua dalam hati.


apei - budak kampung

p/s: Arabella cakap dah macam iklan susu. Kalau ada saper-saper nak offer Cik Orked belakon iklan susu boleh contact pengurus peribadi beliau iaitu Puan Marlina. Harap maklom. hehehe...

Comments

❀aRaBeLLa❀ said…
adeh bukan licik tapi bijak..ala mengingatkan aku iklan susu ape ntah yang lebey kurang pesen gini..trademark kebijaksanaan saling berkait ke haper slogan nye..
Jarr said…
Orked sgt bijak mencari solution.Harap2 dia tak mcm bapak dia yg selalu lupa password blog.
apei said…
arabella - oo tu iklan susu enfakid A+. sel-sel otak berhubung dan menyebabkan anak2 anda berkelakuan ganjil. Contoh mcm Orked.

jarr - gua bukan lupa password blog brader.. gua lupa yang gua ada blog. keh..keh..keh..
Ann said…
hehe pandai n licik...macam bapak dia kot
Liliyuli said…
pergh! memang licik. macam aku.
Helmi said…
Tak baik lu mengabaikan peminat blog lu apei.orked mmg bijak!
ahahaha....

tu la penangan makan kismis. Bijakkk Bijakkkk!!
Pelangi Colors said…
haha..comel gler orked.. :))

Popular Posts