Wednesday, December 22, 2010

Four Season Hotel George V Paris - Paris, France.

Assalamualaikum wbt,

Four Season Hotel George V Paris - Paris, France. (FSHG)

Gua mencapai talipon dan tekan nombor '0'...

"Hello house keeping ke? ni saya nak tanya sejadah ada tak?" Gua talipon house keeping hotel FSHG sebaik sahaja masuk bilik lepas checked-in nak buat Jamak.

"Sorry sir, kami tak provide sejadah. Pasal orang duduk sini tak semayang!" Jawap brader house keeping lorat mat salleh. Bunyik pun ada kurang sedap sikit telinga gua dengar.

"Macam mana korang tak boleh sediakan sejadah? aku bayar hotel mahal-mahal sampai euro 1,500 nett per nite, sekeping sejadah pun lu orang tak boleh sediakan?.. Satu lagi ni gua nak kompelin, gua nak lu orang gantikan bibble dalam laci bilik ni ngan Quran. Gua nak Quran resam Usmani. Kalau boleh yang ada baris warna-warni senang gua nak baca ikot tajwid" Marah betol gua time tu. Biasalah orang kaya kena kerek sikit.

"Ok Sir, kami akan sediakan secepat mungkin. Sir, Quran tu nak yang ada terjemahan ke tak payah?" Jawap brader house keeping tadi.

"Tak payah. Orang kaya mcm gua pandai banyak bahasa. Gua paham bahasa arab. Bukan mcm lu. Cakap orang putih pun gagap. Pasal tu lu tak boleh duduk kat hotel mewah mcm gua"

"Ok Sir.. I understand sir" Budak house keeping paham cakap gua.

"Good boy... jgn kecewakan gua. Lagi satu make sure lu tunjuk arah kiblat betol. Sekarang musim sejuk masuk magrib pukul 4 petang. Jangan lambat2 kang tak sempat gua nak jamak asar ni"

"Ok sir, dont worry sir. I'm on my way sir"

Gua hentak talipon kuat-kuat tanda marah. Puan Marlina dari cheked-in tadi hanya duduk di balkoni sambil menikmati pemandangan kota France, udara di luar nyaman dan sedikit sejuk.

"Mengamok betol abg ngan budak house keeping hotel ni..sikit tak reti nak respek orang kaya macam kita ni. Takat gaji dia sebulan pun dah sama dengan harga bilik ni satu malam tau. Nak semayang pun susah. Ni letak bibble plak dalam laci ni. Kalau hantu mak limah datang, ingat laku ke bibble ni? mesti nak kena Quran jugak... Aper lah diorang ni. Tak perihatin langsung dengan pelancong kaya macam kita. Bukan ramai orang kaya yang macam kita ni. Dah la kaya, beriman dan bertakwa pulak tu"

Puan Marlina masih duduk di balkoni menjeling arah gua.

"Bang.. boleh tak jgn nak berangan. Meh sini tolong sidai baju kat balkoni ni. Tak larat nak bongkok-bongkok sangat. Tu talipon Orked tu abg letak balik dalam kotak mainan dia, kang bising dia carik tak jumpa. Tu sejadah dah berlipat dalam almari, pas semayang tutup lampu bilik ni, tidor awal sikit. Ingat esok nak keje"

apei - budak kampung

p/s: salah ke gua berangan jadi kaya?

Tuesday, December 21, 2010

Pandan Indah ke Masjid Jamek

Assalamualaikum wbt,

Semalam gua pi keje naik train pasal malas nak bawak kereta. Dari stesen Pandan Indah ada seorang wanita mengandung 4 bulan. Gua perhatikan ajer perempuan tersebut. Perot dia boleh tahan besar. Walaupun sekadar berseluar dan berbaju blaus. Tapi bentuk tubuh jelas menunjukkan wanita tersebut sedang mengandung.

Apabila wanita tersebut masuk ke dalam train, beliau terpaksa berdiri kerana tiada tempat kosong untuk duduk. Wanita tersebut berdiri mengadap baris kerusi. Disitu ada 2 orang lelaki muda berbangsa melayu, seorang wanita cina, dan 2 orang wanita melayu yang sibuk berbual sesama mereka. Setelah ternampak wanita mengandung berdiri dihadapan mereka, seorang lelaki melayu tadi buat-buat tidor manakala seorang lagi main handpon sebagai tanda tak perasan ada perempuan mengandung di hadapan mereka.

Ding..dong... stesen berikutnya Maluri...

Lelaki melayu yang dari tadi tidor secara tiba-tiba bangun dengan selamba dan turun di stesen maluri. Gua memerhati wanita yang sedang mengandung tadi cuba berjalan untuk mendapatkan tempat duduk lelaki melayu yang baru bangun tadi. Tapi dengan pantas seorang bangladesh lelaki pakai baju shell duduk di tempat kosong tersebut walaupun nampak wanita mengandung tadi sedang berjalan menuju ke tempat kosong tersebut.

Ding..dong.. stesen berikutnya..Hang Tuah..

2 orang perempuan melayu yang sedang dari tadi sibuk berbual bangun dan keluar dari train. Dari wajah wanita mengandung tu gua tau dia dah tak larat nak berdiri. Namun dia masih bersabar. Bangla shell dan lelaki melayu main handpon masing-masing buat perangai macam tunggul kayu. Wanita mengandung cuba mendapatkan tempat duduk yang di tinggalkan 2 orang perempuan melayu tadi. Pun sekali lagi tewas dengan lelaki cina memakai tie dan seluar ketat. Ada satu lagi tempat kosong. Seorang wanita india tua menghampiri tempat tersebut dan tiba-tiba wanita india tua tersebut bersuara...

"Adik duduk sini, auntie berdiri tak apa.. dan memberikan tempat duduk tersebut kepada wanita mengandung tersebut"

"Terima kasih auntie.. saya cepat penat sekarang sudah 4 bulan"

Perempuan india tua sekitar umur 60 tahun ++ hanya tersenyum.

Gua melihat wanita mengandung tadi sambil senyum...

"Aper senyum-senyum.. lenguh tau kaki berdiri. Ni semua abg lah punya pasal bangun lambat kan dah kena pi keje naik train. Esok tak kira, abg cepat ke lambat ke drive jugak"

Mengamok betol Pn Marlina ngan gua semalam.

apei - budak kampung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...