Wednesday, March 30, 2011

WiFi kedai roti canai

Assalamualaikum wbt,

Lepas habis presentation kat kelas tadi perot gua jadi lapar tak tentu arah. Terus gua 'drop-by' kat sebuah kedai jual roti canai berhampiran kelas. Pelayan kedai roti canai yang berbangsa mamak ambil order gua berupa roti canai 2 keping banjir dan kopi 'o' ais.

Selesai urusan nafkah perot, gua ternampak satu dua kutu main laptop dari tadi, gua syak kedai mamak ni ada menyediakan perkhidmatan wifi secara free. Sebagai customer, gua rasa ada hak untuk guna wifi kedai roti canai tersebut secara free juga. Laptop di start-up dan wifi di carik. Tetiba laptop gua prompt satu window tanya password.

"Dey mamak, sini kejap" Gua memanggil mamak dan melambai tangan cara macam nak tanya soklah susah-susah kat lecturer dalam kelas.

"Yes boss?"

"Sini wifi aper dia punya password?"

"Ooo fast-wood kalu, manyak shinang.. boss masuk sana wifi...sudah ka?" pelayan kedai roti canai mengarahkan gua masuk wifi sampai ada prompt window mintak password.

"Ok mamak, sekarang you bagi apa password"

"Ok boss amik ni arr.. saya cakap satu kali boss terus tulis sana...dia punya fast-wood 'tajupakalee'" Style mamak tu bagi password kat gua macam nak bagi dadah, siap cakap slow kat tepi telinga.

Gua pun cekal menaip di ruangan password 'tajupakalee' dalam hati bercakap jugak "Giler susah password mamak ni... tinggi bahasa digunakan. Lantas gua tekan 'OK'

Ting..tong.. laptop canggih gua prompt lagi window tulis 'Password error!'. Hati gua dah start panas, mentang-mentang gua makan roti canai ajer 2 keping, takkan password pun tak leh nak bagi. Terus gua memanggil balik mamak tadi yang tengah sibuk amik order kat meja depan pulak.

"Dey tambi, betol ke you punya password. Tak boleh lah!!! main-main lah you!"

"Butol lah boss, sini tempat fast-wood musti 'tajupakalee'. Tak boleh tukar"

"You tengok sini saya tulis arrr 'tajupakalee', sekarang saya tekan 'OK'.. haa you tengok salah lagi" Gua tengok mata mamak tu tepat2 sebagai tanda marah, mamak tengok mata gua sambil geleng kepala.

"Boss, lain kali saya cakap satu kali you dengar baik-baik.. saya sudah cakap itu fastwood 'tajupakalee' you dengar arrr 'tajupakalee' dia punya tulis ini macam'taju, taju, taju, taju'. You ada sekolah ka?" Celaka betol mamak ni, boleh tahan gampang ayat dia.

Gua terus tekan butang 'shutdown' sambil cakap "tak per lah mamak, lain kali lah gua datang pakai lu punya wifi. Lain kali sebut betul-betul 'tujuh empat kali' boleh tak?"

apei - budak kampung

Wednesday, March 16, 2011

Aku Pelajar.

Assalamualaikum wbt,

Semenjak dua menjak gua menjadi pelajar sepenuh masa dan pekerja separuh masa di sebuah bank ni daya pemikiran gua lebih cenderung ke arah bahan-bahan ilmiah. Sebagai contoh bahan bacaan sambil-sambil pekena roti bakar time pagi adalah 'The Edge' dan ke atas. Gua dah tak main dah Kosmo ngan Harian Metro, magazine pulak gua sibuk baca 'The Times' dan 'Weekly News' tak main dah Mastika ngan Ujang. Siaran tv pulak gua lebih cenderung kepada siaran-siaran yang boleh memberi gua input yang berguna seperti cerita buat kapal terbang di discovery channel dan cerita pasal orang panjat-panjat gunung dan berlawan dengan ular di NatGeo Channel. Gua memang dah lama tak tengok cerita AC di Mana? dan Sehati Berdansar. Raja Lawak? Jauh sekali! Gua tau ada wujud cerita nama Raja Lawak tu pun pasal Pn Marlina yang cerita. Kalau tak haram gua tak tau.

Sekarang gua ingat nak tulis blog pun dengan bahan-bahan ilmiah contohnya pasal pendapat gua terhadap iklim ekonomi semasa. Gua jugak nak mengupas dan membincangkan isu-isu yang lebih berat seperti kesan radiator nuclear yang terbakar di Jepun terhadap nilai import Jepun ke Malaysia. Sekarang gua dah malas nak cerita pasal kutu-kutu bola, kutu-kutu kampung yang dari kecik sampai besar asyik lepak kedai Mail, kutu-kutu opis gua yang sibuk kerja 'gelap ke gelap' (maksudnya dari awal pagi sampai lepas magrib).

Malam semalam sebelum tidor gua ada meluahkan hasrat ni kepada Pn Marlina untuk menukar penampilan blog gua dari blog sampah macam ni kepada blog yang lebih ilmiah. Mana tau kot-kot ada mana-mana orang putih offer gua tulis dalam majalah diorang.

"Abg ingat nak tulis pasal Finance dan Economy lah dalam blog abg. ok tak?"

"Abg dah pikir abis ke? berat tu..." tanya Pn Marlina untuk kepastian.

"Abg rasa tak ada masalah. Benda kecik ajer tu. Lagi pun abg dah start baca surat khabar 'The New York Times' kat library" Jawap gua sambil merenung mata Pn Marlina sebagai tanda keyakinan.

"Bukan aper, kesian sy tengok abg tu. Baru belajar 2-3 bulan misai ngan janggut pun dah tak reti nak shave, pastu hari-hari kompelin baca buku pun tak paham-paham ni lagi nak tulis pasal economy dalam blog yang satu alam boleh baca tu? Tu assingment dalam laptop tu dah dua minggu baru 1 perenggan jer tak gerak-gerak. Tapi kalau abg confident buat lah" Pn Marlina menjawap.

Gua amik bantal tutup muka. Tak tau pukul berapa gua tertidur sedar-sedar Pn Marlina kejut suruh bangun semayang subuh. Pagi tadi gua rasa mata pedih-pedih sikit, mungkin gua menangis dalam tidor. Bisa jugak kata-kata Pn Marlina. Malam ni gua nak buat assingment.

apei - budak kampung.

Monday, March 14, 2011

Kabar dari gua.

Assalamualaikum wbt,

Sejak 2-3 bulan gua sambung belajar balik ni, masa gua nak tulis blog memang dah langsung tak ada. Gua kompelin kat bini gua dengan keadaan time hidup yang sangat tight (ketat). Tak larat! Pagi subuh dah bangun pi kerja, buat kerja yang makin hari makin banyak, meeting, projek dan macam-macam. Petang yang nak dekat-dekat magrib sampai Pn Marlina kena call handphone gua baru sedar diri nak balik. Gua tinggalkan meja opis ngan kepala serabut kerja yang tak pernah nak surut.

Kadang-kadang gua berdoa untuk jadi seorang penjual cenderahati di Pulau Pangkor yang mana bangun pagi lepak di kedai kopi, minum kopi dan makan roti bakar sambil baca surat kabar yang ada cerita pasal mak buang anak, anak bunuh mak dan datok rogol cucu (surat kabar metro). Dah pukul 11 pagi baru terhegeh-hegeh nak nak bukak kedai cenderahati yang ada jual key-chain, t-shirt dan topi tulis perkataan I Love Pangkor. Mat Salleh datang gua klentong ala kadar t-shirt harga RM10 gua jual RM50, itu bukan riba kan?. 4 helai t-shirt gua dapat jual kepada Mat Salleh dah sama dengan gaji gua sehari duduk kat KL ni. Takat 4 helai t-shirt tu gua rasa sambil-sambil gua main facebook pun dah boleh jual. Mat Salleh beli 2, pastu couple yang datang dari KL untuk 'Pra-honeymoon' beli 2 dah settle. Perhhh best nyer. Pastu tengahari balik makan kat rumah tak pun makan kat kedai dengan lauk ikan, nasik, sayur, sambal belacan + air sirap gua rasa paling mahal pun RM3.50. Kalau kat KL? biasa RM6. Hahahaha... giler!!!

Pukul 6 gua tutup kedai, balik rumah naik honda cup C70 bawak slow-slow. Sampai rumah siap-siap pi surau semayang magrib + Isya. Gap antara magrib ngan Isya kalau tak ada ceramah boleh join pakcik-pakcik cerita politik. Pas cakap BN bodoh, BN cakap pas bengap. Entah lah...

Tinnnntttt...ttiiinnnnntttttt... "Woi jalan lah, berangan ke?" Sound brader naik motor kepada gua. Ceh berangan. Jam kat deshboard kereta pukul 7.30pm. Gua masih sangkut jem kat Jalan Loke Yuew. Ambik Orked kat rumah datin sri di Pandan Indah kemudian terus balik rumah gua kat cheras. Nasib baik ada Orked yang dah pandai cakap. Walaupun tatabahasa atau grammar berterabur tapi gua boleh la paham. Contohnya "Haiiii, nama saya siapa?" ayat sepatutnya ialah "Hai nama awak siapa?". Tu belum kira dia bagi soalan-soalan yang gua susah nak jawap. Contohnya "Papa, kenapa nama papa ni papa?" atau pun "Mama kenapa beli gula-gula kena ada duit?" atau pun "Kenapa papa dengan mama pergi kerja, nenek tak pergi kerja pun?".

Sampai rumah, gua mandi-mandi semayang Isya (magrib kat rumah mak gua ajer tak sempat klu sampai rumah). Lepas tu dinner dan gua start bukak buku. Orked pun bukak buku duduk sebelah. Pn Marlina masa ni sibuk gosok baju sambil tengok cerita drama astro yang jalan cerita dan pelakon nya sama ajer. Cuma tajuk cerita ajer lain! tak pun cerita tahun-tahun lepas dia ulang lagi untuk kali yang ke berapa puluh gua pun tak kira.

Buku gua bukak, mulut sibuk membaca, tapi entah arr dah tua-tua ni susah sikit nak masuk. Last-last gua duduk kat hall join Pn Marlina tengok drama. Buku? entah!

Minggu depan exam gua dah start, ada buku yang gua belum bukak lagi. Damn! hahaha...

Doa kan gua success... oh yer cita-cita gua yang terkini ialah menjadi penjual cendramata di Pulau Pangkor.

apei -budak kampung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...