Monday, March 14, 2011

Kabar dari gua.

Assalamualaikum wbt,

Sejak 2-3 bulan gua sambung belajar balik ni, masa gua nak tulis blog memang dah langsung tak ada. Gua kompelin kat bini gua dengan keadaan time hidup yang sangat tight (ketat). Tak larat! Pagi subuh dah bangun pi kerja, buat kerja yang makin hari makin banyak, meeting, projek dan macam-macam. Petang yang nak dekat-dekat magrib sampai Pn Marlina kena call handphone gua baru sedar diri nak balik. Gua tinggalkan meja opis ngan kepala serabut kerja yang tak pernah nak surut.

Kadang-kadang gua berdoa untuk jadi seorang penjual cenderahati di Pulau Pangkor yang mana bangun pagi lepak di kedai kopi, minum kopi dan makan roti bakar sambil baca surat kabar yang ada cerita pasal mak buang anak, anak bunuh mak dan datok rogol cucu (surat kabar metro). Dah pukul 11 pagi baru terhegeh-hegeh nak nak bukak kedai cenderahati yang ada jual key-chain, t-shirt dan topi tulis perkataan I Love Pangkor. Mat Salleh datang gua klentong ala kadar t-shirt harga RM10 gua jual RM50, itu bukan riba kan?. 4 helai t-shirt gua dapat jual kepada Mat Salleh dah sama dengan gaji gua sehari duduk kat KL ni. Takat 4 helai t-shirt tu gua rasa sambil-sambil gua main facebook pun dah boleh jual. Mat Salleh beli 2, pastu couple yang datang dari KL untuk 'Pra-honeymoon' beli 2 dah settle. Perhhh best nyer. Pastu tengahari balik makan kat rumah tak pun makan kat kedai dengan lauk ikan, nasik, sayur, sambal belacan + air sirap gua rasa paling mahal pun RM3.50. Kalau kat KL? biasa RM6. Hahahaha... giler!!!

Pukul 6 gua tutup kedai, balik rumah naik honda cup C70 bawak slow-slow. Sampai rumah siap-siap pi surau semayang magrib + Isya. Gap antara magrib ngan Isya kalau tak ada ceramah boleh join pakcik-pakcik cerita politik. Pas cakap BN bodoh, BN cakap pas bengap. Entah lah...

Tinnnntttt...ttiiinnnnntttttt... "Woi jalan lah, berangan ke?" Sound brader naik motor kepada gua. Ceh berangan. Jam kat deshboard kereta pukul 7.30pm. Gua masih sangkut jem kat Jalan Loke Yuew. Ambik Orked kat rumah datin sri di Pandan Indah kemudian terus balik rumah gua kat cheras. Nasib baik ada Orked yang dah pandai cakap. Walaupun tatabahasa atau grammar berterabur tapi gua boleh la paham. Contohnya "Haiiii, nama saya siapa?" ayat sepatutnya ialah "Hai nama awak siapa?". Tu belum kira dia bagi soalan-soalan yang gua susah nak jawap. Contohnya "Papa, kenapa nama papa ni papa?" atau pun "Mama kenapa beli gula-gula kena ada duit?" atau pun "Kenapa papa dengan mama pergi kerja, nenek tak pergi kerja pun?".

Sampai rumah, gua mandi-mandi semayang Isya (magrib kat rumah mak gua ajer tak sempat klu sampai rumah). Lepas tu dinner dan gua start bukak buku. Orked pun bukak buku duduk sebelah. Pn Marlina masa ni sibuk gosok baju sambil tengok cerita drama astro yang jalan cerita dan pelakon nya sama ajer. Cuma tajuk cerita ajer lain! tak pun cerita tahun-tahun lepas dia ulang lagi untuk kali yang ke berapa puluh gua pun tak kira.

Buku gua bukak, mulut sibuk membaca, tapi entah arr dah tua-tua ni susah sikit nak masuk. Last-last gua duduk kat hall join Pn Marlina tengok drama. Buku? entah!

Minggu depan exam gua dah start, ada buku yang gua belum bukak lagi. Damn! hahaha...

Doa kan gua success... oh yer cita-cita gua yang terkini ialah menjadi penjual cendramata di Pulau Pangkor.

apei -budak kampung.

6 .:

n a d e a said...

all the best wei ~!
Biasalah dah umur camni mmg susah la.. tp kira bagus ah tu hang semangat lagi nak belajar !

aieda said...

oh sambung belajar. good luck!

jangan lupa dah habis nanti apply jd penjual cenderamata hehehe... giler menarik aku pun teringin.

tomatoo said...

hahhaa.. best2 klu jual cendramata.. hebat btul cita2 n cerita pon hebat.. hehe

KayNisa said...

ohhh, gudluck. aku pn student veteran gak..:p smoga suksess..

❀aRaBeLLa❀ said...

apesal pulau pangkor? lu ni orang perak gak ke?haha

aliff muhammad said...

Apei,

Good luck bro. Gua salute lu masih sanggup sambung belajar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...