Friday, April 29, 2011

Twitter

Assalamualaikum wbt,

"Pei, lu balik kampung tak cuti hari pekerja ni? Akak gua kawin, ingat nak mintak tolong lu jadi penagga ngan kemas-kemas sikit lepas kenduri. Kalau lu balik awal lagi cantek boleh berkampung gua buat masak sendiri jer tak main catering-catering ni" Ucop call gua malam tadi.

Ucop merupakan nelayan laut cetek di sekitar muara sungai perak kat area bagan dato' secara sambilan dan pelepak di gerai Mail burger secara sepenuh masa. Ucop juga merupakan seorang yang tak pernah ada akaun di KWSP tapi dia seorang yang rajin. Dalam ramai-ramai kutu kat kampung tu, Ucop yang paling rajin. Tiap-tiap kali semayang jumaat kat Masjid Sg Burung, dia merupakan orang yang akan vacum carpet surau, susun sejadah kat saf depan dan lap kipas depan imam tu. Tak pernah mintak duit pun, semua ikhlas. Tu yang gua kagum dengan Ucop. Lain-lain tak ada apa.. sama jer macam kutu-kutu lain, main bola pakai seluar pendek jugak.

"Balik, pak mertua gua pun ada kenduri sikit lepas isya' malam ahad tu. Tengok arr kalau sempat gua datang tolong sikit-sikit." Jawap gua.

"Lu jgn tak datang pei, gua dah ready duit kertas lima ringgit lipat-lipat jadi kipas buat letak kat dada untuk lu" Ucop cuba rasuah gua supaya datang.

"Ok lah Cop, nanti gua datang" Balas gua

"Pei, satu lagi kalau lu nak tau update pasal even kawin akak gua, lu boleh follow twitter gua. Gua update setiap sejam. Lu ada twitter tak? gua nak follow" kata Ucop.

"Twitter? emmm....." terus talian diputuskan oleh gua..

apei - budak kampung

p/s: Gua dah create account twitter tadi 'apei_orked'. Gua tak follow Ucop pasal follower dia dah 15 orang. Malu lah gua tak ada follower. Cilakak!

Tuesday, April 5, 2011

Orked berumur 31 bulan.

Assalamualaikum wbt,


Bulan ni Orked dah berumur 31 bulan. Bulan ni jugak Orked dah 3 hari tak nak tidor kat rumah gua. Bulan ni jugak Orked dah pandai makan nasik dengan ikan masin, nasik gaul sambal tempoyak dan paling champion minum kopi cicah biskot lutut.

Gua ingat ni semua Datin Sri punya pelajaran. 3 hari tidur rumah nenek dia (mak gua), perangai pun dah macam nenek dia. Umur baru 31 bulan dah macam orang umur 31 tahun.

"Orked, papa tak kira, malam ni Orked kena balik rumah tidor kat rumah!!!"

apei - budak kampung

p/s: Gua pelik aperhal tetiba anak gua tak nak tidor kat rumah? Gua dengar gossip sekarang dia sibuk berkawan ngan sorang mamat yang umur 36 bulan kat sebelah rumah Datin Sri tu.

Friday, April 1, 2011

Lelaki vs Pompuan = Musim exam

Assalamualaikum wbt,

7.00 pm - On the way balik dari opis ke rumah.

Gua: Naper senyap jer ni?

Pn Marlina: Susah hati lah.

Gua: Dah semayang asar belom?

Pn Marlina: ish dah nak masuk magrib, asar aper benda nyer. Dah smayang dah asar tadi.

Gua: Dont worry lah.. everything gonna be ok!

**********

8.45 pm - Time dinner (Roti pratta, salad + thousand island, pizza semalam+chiken wing pizza hut)

Gua: Naper makan sikit jer ni? tak sedap ke pizza semalam?

Pn Marlina: Ok jer...

Gua: Makan ler lebih sikit, bazir tak abis ni. Tu chiken wing tu peberet (favorite) awak kan.

Pn Marlina: emmm...

Gua: Ada masalah ke? moody jer.. Orang pregnant tak boleh moody-moody tak elok tau.

Pn Marlina terus belalu pi dapur bawak pinggan makan beliau.

**********

9.45 pm - Pn Marlina tengok tv sorang-sorang dalam bilik. Muka macam orang main saham rugi juta-juta.

Gua: Dah semayang Isya' ?

Pn Marlina: Dah.

Gua: Dah nak tidor ke? awal naik bilik ni?

Pn Marlina: Tak leh tidor.

Gua: Naper ni... ada masalah problem ke? what's going on?

Pn Marlina: Susah hati lah.

Gua: Iyerlah naper susah hati plak.

Pn Marlina: Pikir lah sendiri!

Gua: Manalah saya tau, yang susah hati tu awak bukan bukan saya. Macam mana lah saya nak tau awak susah hati pasal aper.

Pn Marlina: Awak nak tau satu benda tak?

Gua: Nak...nak..nak... (sambil senyum2)

Pn Marlina: Abg sedar ke tak esok abg punya final exam? saya tak ada pun nampak abg pegang buku sebagai tanda abg sedar diri esok exam. Hari-hari balik keje tengok tv cerita CSI pastu cerita SpongeBob, habis cerita SpongeBob tengok cerita pasal perang-perang, lepas cerita perang-perang sambung plak cerita tom and jerry sampai mengantuk. Dari balik kerja tadi abg happy jer macam esok tak ada apa-apa, bedal roti pratta 3 keping, chiken wing 4 pastu salad 1 mangkok. Dah kenyang baring sambil tengok tv lagi. Ke abg lupa esok abg peksa? Just to remind you, tomorrow your paper gonna be started at 9 morning.

Gua: emmm... ok. so aper kena mengena dengan awak punya susah hati? yang nak peksa tu abg.

Pn Marlina: ish... susah nyer nak cakap. Pi tidor esok bangun awal. I have set your alarm at 7!

**********

Garang betol Pn Marlina malam ni, tapi gua jadi pelik apersal beliau nak rasa susah hati. Yang nak peksa tu gua. Ish...ish.. pelik betol.

apei - budak kampung

p/s: Orang pompuan memang macam ni ke? Orang lain nak peksa pun dia risau. Kalau diri sendiri nak peksa gua rasa mau tak tidor malam. Hahahaha..
.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...