Tuesday, May 24, 2011

JAW2G




Assalamualaikum wbt,

Just another week to go...

Cinta ke dua...

Berdebar, gembira, terharu...

"InsyaAllah lelaki pulak kali ni" kata doctor

ish... excited!

Puan Marlina sedang menanti hari...

Kawan-kawan, doakan semua selamat...




apei - budak kampung

Monday, May 23, 2011

Sabtu dan Ahad

Assalamualaikum wbt,

Sabtu.

"Yang dah lama tak makan meggi ayam. Tolong buatkan. Yang ada telor ngan sayur" Kata gua kepada Pn Marlina hari sabtu malam lepas habis cerita akedemi fantasia.

"Ok. Esok" Jawab Pn Marlina.

Ahad.

"Tak jadi masak megi ayam, ni ayg masakkan nasik ayam. Kira oklah ada jugak ayam kan" Kata Pn Marlina sebaik gua melangkah masuk rumah balik dari kelas tadi.

"Terima kasih!" kata gua.

apei - budak kampung

Friday, May 20, 2011

Hari ni gua cuma nak cakap...

Hai!...









apei - budak kampung

Wednesday, May 18, 2011

For Mama..





Meeting you was a fate
Being your friend was a choice but
Loving you was out of my control



Sincere,
Papa.

Thursday, May 12, 2011

Orked, hp dan minyak angin

Assalamualaikum wbt,

Orked membelek-belek talipon Puan Marlina sebelum acara minyak angin berlangsung.

"Kenapa kakak letak minyak angin kat handphone mama?" Puan Marlina memulakan soal siasat ke atas Cik Orked.

"Corry lah mama..." Kata Cik Orked sambil senyum-senyum

"Nasib baik tak rosak. Jangan lah nakal sangat, tak kesian kat mama ke?" Puan Marlina meneruskan tazkirah sambil ambik tisu lap-lap handphone beliau yang baru dicurah minyak telon oleh Cik Orked.

Gua baring jer sambil tengok tv. Malas gua nak campur benda-benda melibatkan masalah kaum hawa ni nanti tak pasal-pasal gua pun kena tazkirah.

"Cubalah kakak duduk diam-diam macam papa tu, baik jer tengok tv. Cuba kakak cerita sikit kenapa letak minyak angin kat handpon mama? kenapa tak letak kat handpon papa ke?" Puan Marlina masih belum puas hati dan terus menyoal siasat aperkah muslihat sebenar Cik Orked.

"Talipon mama panas" Jawab Cik Orked

"Memang lah panas sikit pasal mama tengah charge bateri nyer"

"Kakak ingat dia demam, kakak letak lah minyak angin kat badan dia....." balas Cik Orked sambil tunduk.

Gua dah cakap, soal-soal macam ni gua memang malas nak campur.

"Emm... cool fever pun dia dah ready dalam poket dia tu. Tunggu nak tampal jer" Gua menyampok sambil bangun pergi dapur. Buat milo lagi sedap.

apei - budak kampung

Sunday, May 8, 2011

Tak lekang oleh waktu.

Assalamualaikum wbt,

Dah 2 hari Amir sedar dari koma selepas terlibat dengan kemalangan yang menyebabkan sebelah kaki dia di potong. Keadaan Amir semakin setabil, dah boleh bercakap dan kenal orang-orang di sekitar dia termasuk lah gua. Amir sepupu gua sebelah Datin Sri, anak kedua Pak Long Omar. Gua memang rapat dengan Amir walaupun dia 8 tahun lagi tua dari gua.

"Apei rasa Pak Long ngan Mak Long balik lah malam ni. Udah tak rupa orang gayanyer" Mana tidak nyer Pak Long dan Mak Long gua dok menjaga Amir sejak dari mamat tu koma, sampai kaki kena potong sampai dah sedar dari koma. Tak balik-balik rumah. Tidor tak tentu arah, makan minum tak tentu hala. Dah macam rupa apa dah.

"Iyerlah, elok benor ler tu. Kami pun dah letih. Nak balik lah tidor" Jawap Pak Long Omar.

Lepas bersalam lebih kurang mereka pun beredar.

Malam tu gua sembang macam-macam dengan Amir, nampak dia pun happy. Dia pun cakap dia redha kaki dia kena potong. Gua rasa lega.

"Amir, lu kena baik cepat bro, raya dah dekat lagi 5 hari jer ni. Lu punya songkok tak ada kan? Raya haji tahun lepas jatuh dalam longkang. Ingat tak?"

"Tau... tapi gua ingat raya tahun ni gua tak nak pakai songkok lah pei.."

"Abis lu nak pakai aper? kopiah? dah macam aji-aji ajer rupa lu nanti bro" kata gua.

"Gua tak nak pakai aper-aper. Baju raya pun gua nak simple jer. Beli kain murah-murah jer. Yang penting lain dari orang lain"

"Hahahaha...betol..betol... kita pi pekan sekali bro carik baju raya" Gua hanya senyum kepada Amir. Dia pun membalas senyuman gua.

Malam tu gua tertidor sebelah katil Amir, seronok gua tengok Amir dah boleh sembang-sembang dan gurau-gurau.

Sebelum gua terlelap sempat Amir cakap "Pei, raya tahun ni lu datang rumah gua bawak hadiah. Balik-balik bawak Nasik Impit ngan kuah kacang jer.. Sesekali lu bawak hadiah pulak"

"Lu nak hadiah aper Mei?" tanya gua

"Aper-aper lah pei, asalkan yang special. Lagi bagus tiap-tiap kali raya lu bawak hadiah" Kata Amir.

"Hahahhaha... lu ni dah macam Meri krismas plak gayanyer. Dah la bro, gua nak tidor. Ngantok!" Gua tengok Amir hanya senyum dan menganguk. Dia menarik nafas panjang sebelum menutup mata.

Yer... itu kenangan terakhir gua dengan Amir. Dia meninggal 3 hari sebelum raya kerana jangkitan kuman pada paru-paru. Niat Amir tak nak pakai songkok time raya dah pun termakbul, baju raya dia pun yang paling simple, murah dan lain dari yang lain (kafan). Dan seperti yang gua janji, setiap kali raya gua akan ke 'rumah' baru Amir untuk hadiahkan dia bacaan Yassin dan Al -Fatihah.

"Amir, dah 12 tahun lu pergi, dan raya tahun ni seperti biasa gua akan singgah 'rumah' lu untuk bagi hadiah"

Al - Fatihah

***********************

"Meriah lu punya kawin pei. Alhamdulillah kawin sorang lagi kawan gua" Kata Nikmat Selamat. Schoolmate gua yang paling kamcing. Gua panggil dia Mat jer. Tapi dia marah sebab katanya nama Mat tak komersial. Dia lagi suka orang panggil dia Nik. Kalau budak-budak junior pompuan akan panggil dia Abg Nik.

"Boleh lah Mat, Alhamdulillah. Lu bila?" Tanya gua.

"Gua tak kawin kot. sampai bila-bila pun"

"Aperhal plak? lu hensem gak dan macam ben aflek aper"

"Entah lah pei... eh nanti lu dapat anak bagi tau gua. Gua nak beli hadiah besar untuk anak lu. Tapi kalau tak sempat gua mintak maaf awal-awal" Kata Mat lagi.

"Eh aper lu merepek ni bro...apersal plak tak sempat lain macam benor bunyik nyer"

"Tak ada apa lah pei, ok bro, gua gerak dulu. Lu jaga bini lu elok-elok. Ingat dapat anak bagi tau gua!" Gua bersalam dengan Mat dan dia terus berlalu.

Lama gua tak jumpa Mat, sampai gua dapat berita Mat meniggal seminggu lepas gua kawin kerana kemalangan motosikal di MRR2 berhampiran Giant Batu Caves.

"Bro, gua tak kisah pun pasal hadiah yang lu janji nak bagi kat anak gua tu, tapi yang gua paling terkilan tak dapat datang kebumi lu. Eh Mat, bet ping-pong yang lu hadiahkan kat gua masa kita main wakil daerah dulu gua simpan lagi. Dah tak elok, tapi gua simpan jer dalam laci kat opis tu. terima kasih bagi gua bet ping-pong, terima kasih ponteng sekolah dengan gua, terima kasih main bola dengan gua, terima kasih datang kenduri kawin gua dan terima kasih jadi kawan gua"

Al - Fatihah

*****************************

"Daus, gua nak lu punya ayam sikit... sedap benor ayam ni gua rasa" Kata Saipol pada gua kat dewan makan kolej masa gua buat pra-universiti dulu. Saipol duduk depan bilik gua satu bilik dengan taqiuddin. Tapi kami rapat sebab kami sekelas.

"Aperhal plak, dah la gua dapat bahagian kepak lagi lu nak bedal"

"Alaa bro sikit jer... hujung kepak pun jadi lah...sedap benor plak ayam ni gua rasa hari ni. Lain macam sedap nyer" Saipol merayu macam budak kecik.

"Ah tak payah... gua lapor ni" Dan gua terus berkeras.

"Pls bro... gua lapor ni. Lepas ni tak tau lah bila lagi gua nak dapat makan benda sedap macam ni" Saipol merayu lagi.

Gua patahkan sikit hujung kepak ayam tu gua letak dalam tray makan Saipol. Gua tengok bersungguh Saipol kunyah kepak ayam tu habis sekali dengan tulang-tulang dia telan.

"BRo... nak lagi.. kali ni last.. sumpah gua tak nak dah lepas ni" Saipol mintak lagi. Kali ni darah gua dah menaik sikit.

Gua tunjuk ada lagi sikit kepak ayam tu kepada Saipol sambil cakap "Lu nak? kirim salam!" terus gua suapkan cebisan kepak ayam yang terakhir dalam mulut gua. Puas hati gua masa tu.

"Sampai hati lu pei... tak tau lah bila lagi gua nak makan ayam kicap makcik dining ni" Kata Saipol sambil cebik bibir sikit. Dah macam rupa pompuan merajuk.

"Setiap hari Rabu tengahari lu datang ajer dining ni...mesti ada! hahaha" terus gua bangun dan basuh tangan. Tinggalkan Saipol sorang-sorang.

Malam tu lepas solat isya, gua mendengar pengumuman yang dibuat dari surau kolej yang mengatakan Saipol terlibat dalam kemalangan kereta. Kereta kancil yang Saipol pandu bertembung lori dan dia meninggal di tempat kejadian. Kereta kancil sepanjang 3-4 meter jadi 50cm. Tak payah gua cerita macam mana rupa jenazah Saipol.

"Bro, kalau gua tau lu nak pergi terus gua bagi semua kepak ayam gua kat lu siang tadi. Bro, kenapa gua tak boleh paham bila lu cakap "lepas ni tak tau lagi bila nak makan lauk sedap mcm ni". Bro, sejak lu tak ada..gua tak lalu nak makan kepak ayam mesti teringat kat lu. Bro, gua mintak maaf. Gua harap Al-fatihah dari gua setiap kali lepas solat boleh ganti kan kepak ayam tu"

Al - Fatihah

apei - budak kampung

p/s: Nanti kalau gua dah tak ada saper pulak nak hadiahkan Al-Fatihah untuk gua?

Thursday, May 5, 2011

Panggilan dari Datin Sri

Assalamualaikum wbt,


"Papa, ortomen (ultraman) tendang momok macam ni kan? kan? kan papa?"
Orked cerita pasal ultraman malam tadi.



Pukul 5 time jam tangan gua. Datin Sri call gua yang masih kat opis.

"Assalamualaikum..sibuk ke?"

"Tak lah biasa-biasa jer, ada aper mak?"

"Ni anak dara apei nak cakap, katanya ada benda penting"

Talipon pun bertukar tangan kepada Orked.

"Hello papa, ni kakak ni. Kakak tidor rumah nenek tau malam ni" Kata Orked

"Eh kan dah janji nak pi pasar malam teman papa beli apam balik jagung lebih malam ni kan?" Gua try discuss secara gentle ngan Orked.

"Kakak nak tidor rumah nenek jugak. Ok babai papa" Orked terus letak talipon.

Minggu lepas Orked tidor rumah Datin Sri dua hari, minggu ni Orked tidor rumah Datin Sri masuk hari ni dah tiga hari. Kalau minggu depan dia tidor rumah Datin Sri empat hari, gua ingat gua nak pindah ajer duduk satu rumah dengan mak gua. Settle!

apei - budak kampung.

Angin sejuk Houthandel Schmidt

Assalamualaikum wbt,

Lepas pekena roti cicah black paper sos, kentang rebus, kacang bersos tomato dan kopi arabica lebih kurang, gua terus melangkah keluar dari Latei sebuah kedai makan yang gua boleh tolerate sikit dari segi harga dan rasa makanan. Kedai makan dengan tema macam tahun 70-an. Latei terletak lebih kurang 200meter barat The Monk Hotel. Jam baru pukul 7 petang.

Gua amik keputusan untuk merayap dulu sebelum menghabiskan hari-hari terakhir di amsterdam. Dah 4 hari gua kat sini, sorang melayu pun gua tak nampak. Kaki terus melangkah hingga ke Houthandel Schmidt sebuah kawasan deretan kedai beberapa blok dari The Monk Hotel. Dari jauh gua nampak satu kutu main gitar ngan rambut rasta macam bob marley. Nyayi lagu bahasa orang amsterdam dan beberapa lagu orang putih. Dia punya style main basking tak macam budak-budak baru nak belajar main gitar yang lepak kat gerai Mail kat kampung gua.

Gua duduk tepi tembok 5 meter dari mamat 'bob marley' sambil layan kopi arabica lebih tadi yang gua tapau. Ingatan gua mengelamun teringat tunang (Pn Marlina).

"Emm lagi 3 bulan nak kawin...keh..keh...keh..." gelak gua sorang-sorang.

"Isabella adalah kisah cinta dua dunia...mengapa kita bercinta bla..bla..bla..." Mamat 'bob marley' menyayi lagu Search. Gua terkejut. Dah 4-5 hari gua tak dengar orang cakap melayu ngan gua tetiba ada pulak kutu menyayi lagu melayu.

Gua rapat ngan kutu tersebut sambil dengar sebutan bahasa melayu dia, memang perfect tak ada silap. Panjang-pendek, dengung, sumbang dia semua cukup. Gua jadi kagum lantas bertanya.

"Nice song brother. You know the band?"

"Search?"

"Absolutely..."Jawap gua sambil buat tangan tanda macam gua ni rock.

"Hang cakap melayu pun tak pa.. aku paham" Jawap mamat 'bob marley'

Giler terharu gua, 4-5 hari gua mencarik melayu di amsterdam akhirnya bertemu jugak sorang kutu basking berbangsa melayu.

Malam tu gua habiskan masa dengan kutu bernama Faizal tersebut sembang-sembang cakap bahasa melayu, saper tercakap bahasa orang putih atau bahasa orang amsterdam kena tendang kat dada. Faizal orang Alor Star, lorat utara memang piang punya pekat. Berumur 25 tahun (masa tu) dan baru menetap di amsterdam 3 tahun dan sebelum tu 2 tahun di France. Seorang budak yang dah tak ada orang tua dan adik beradik yang tak suka kawan dengan dia. Mengambil keputusan pergi jalan-jalan tengok tempat orang dan tempat pertama dia sampai adalah France. Menurutnya dia ke france kerana nak berjumpa dengan Zidane tapi hampa. Akhirnya lari ke Amsterdam pulak.

Tu cerita tahun 2007.

**********

"Encik Firdaus, ada visitor nak jumpa di lobby A sekarang" suara kakak security dari lobby call talipon opis gua.

"Ok seminit saya turun"

Dari jauh gua nampak seorang minah mat salleh senyum-senyum pandang gua, terus gua hulur tangan "Hi, I'm Firdaus, looking for me?"

"Hang dari dulu sampai laa ni dok sama gak, nampak awek mat salleh laju jer.. Bini aku tu woi!"

Gua toleh belakang, Faizal 'bob marley' kutu yang gua jumpa kat Houthandel Schmidt 4 tahun lepas datang opis gua nak ajak lunch sambil nak bagi tau dia dah kawin dengan orang putih. Kesian bini dia tak paham sangat bahasa melayu.

Sebelum Faizal cakap babai kat gua tadi sempat lagi dia nyayi lagu negaraku... gua boleh simpulkan nyayian beliau sebagai barai dan rabak. Jiwa tu dah tak ada kat Malaysia.

apei - budak kampung

p/s: Bro, selamat menjadi warga amsterdam. Sana bukan tempat gua, cinta gua pun kat sini. Selamat!

Wednesday, May 4, 2011

faizi berbicara soal pengikut.

Assalamualaikum wbt,

Tadi tengahari lepas pekena zohor kat surau opis gua bertemu faizi. Opis-mate gua. Kacak jugak orang nyer. Pengemar aper juga makanan berasaskan nasik. Tak kira lah nasik dagang ke, nasik kandar ke, nasik campur ke, nasik goreng ke, nasik semalam ke.. semua dia pukul sama rata. Minuman kegemaran teh ais.

Faizi: Lu tulis blog dah banyak tahun gua tengok, tapi follower lu takat seratus jer.

Gua: Abis tu?

Faizi: Dari situ gua simpulkan bahawa lu tak bagus dalam tulis blog.

Gua: Bang, mcm ni lah... follower gua ni orang yang bijak bistari bang... diorang tak follow orang-orang yang tak bagi diorang bahan bacaan berilmiah seperti mana gua. Jadi biarlah follower gua tak sampai seribu pun, yang penting diorang tu berkualiti. Kualiti tu yang kita perlukan dalam industri blog ni bang.

Faizi: Bukti?

Gua: 2 minggu gua tak update cukup lah, sampai opis orang call bang. Mana diorang dapat no talipon opis pun gua tak tau. Tu baru 'true' follower. Lu tak cayer lu boleh tanya jarr. Siap ugut nak hukum bakar gua atas zink kalau tak update blog dalam masa 24 jam. Tu belum gua citer yang hantar surat pakai facebook, yang hantar kad kawin suruh gua jadi pengapit, yang salam bila jumpa gua kat KLCC ngan sate kajang. Tu lah buktinya follower gua memang sejati. Depa tau saper yang depa follow. Tu yang kita perlukan bang. Lagi pun popularity blog bukan bergantung pada bilangan follower pun brader. Benda tu bergantung pada bilangan orang hit blog lu.

Faizi buat muka sardin sambil menuju cafe nak carik nasik katanya.

apei - budak kampung.

p/s: gua sayang follower gua sebab berapa lama gua tak update pun tetap ada orang masuk blog gua dan browse. Lu orang memang true. Tapi yang gua jadi pelik... aper yang lu orang carik kat sini ek?

30 hari menanti cinta baru

Assalamualaikum wbt,

Ok.. sekarang gua dalam mood standby. Lagi 30 hari Pn Marlina akan melahirkan baby ke-2 kami. Alhamdulillah.. excited. Sekarang nak pi keje pun tak ada mood brader. Menurut doktor dari pemerhatian beliau, insyaAllah anak lelaki pulak kali ni. Gua memang dah agak dia punya hensem-hensem mesti lebih kurang gua jer tak lari jauh. Yelah orang tua-tua pun ada cakap mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik. Kira gua ni ibarat kuah dan anak gua ni ibarat nasik, mana tumpahnya ke henseman gua kalau tak ke anak gua kan?

Ok doakan Pn Marlina selamat melahirkan...

apei - budak kampung

Tuesday, May 3, 2011

Kerana pangkin itu, segalanya musnah...

Assalamualaikum wbt,

Alhamdullah... gua selamat sampai KL dari kampung pukol 5 petang tadi. Penat tok sah cakap. Hari sabtu gua punya exam paper yang paling last dan yang paling 'damn' sekali. Gua nak menyebut nama subjek tu pun seksa, topic-topic dalam subjek tu lagi lah seksa gua nak paham. Tak per benda dah berlalu usah di kenang. Abis peksa pukul 1230pm gua terus chow balik teluk intan pasal pak mertua buat kenduri malam tu. Sampai teluk intan pukol 3pm, memang tak sempat tulang belakang gua nak manja-manja ngan tilam kat depan tv sambil pekena diary akedemi fantasia terus gua di kerah tolong susun-susun kerusi meja.

Lepas isya' kenduri berlangsung dengan jayanya. Mata gua memang dah rabak abis. Letih brader..letih. Settle orang makan gitu gini dah kol 11 malam. Gua tolong-tolong mana patut. Gua punya target pukul 1130 malam memang gua nak membuta. Lantak kat situ.

1130, gua baru sedap-sedap nak tepok bantal pekena baring kejap, Ucop ngan Man kobis terejah rumah pak mertua gua. Ajak tolong-tolong masak ada sikit lagi nak goreng ayam katanya tak cukup kakitangan. Takut tak sempat. Esok kakak dia nak kawin. Gua dah bagi alasan sakit perot pun nampaknya tak berkesan. Akhirnya gua akur..

1230 pagi - Bagan Datoh, genap 12 jam dari time gua abis pereksa tadi gua tak rehat-rehat lagi. Dari seorang pelajar gua menjadi seorang penyusun kerusi meja dan tugas-tugas rencam bagi menjayakan kenduri rumah pak mertua dan sekarang gua bertindak sebagai seorang pengoreng ayam. Amacam? Agak-agak boleh jadi tokoh ma'al hijrah tahun ni tak?

3 am - Dengan baju melayu yang gua pakai masa kenduri tadi jugak gua bersandar kat tepi pangkin rumah ucop. Pangkin kayu rumah ucop tu dari gua kecik sampai dah besar macam ni tak pernah pun gua rasa sedap, tapi malam tu gua rasa papan pangkin rumah ucop tu dia punya sedap lain macam.. lembut dah macam tilam kekabu arwah atok gua. Akhirnya gua terlanjut dan tewas dengan nafsu mata gua. Sebelum gua sandar tadi gua dah pesan kat Wan Sopak tolong tengok-tengok, rupanya Wan Sopak pun sama-sama terlanjur ngan gua. Akhirnya dua kuali ayam ucop dah bertukar jadi arang goreng rempah.

Kesan dari ketelanjuran gua dan wan sopak malam tu, kenduri kawin kakak ucop agak kurang meriah kerana 'killer menu' iaitu ayam goreng rempah yang gua dan wan sopak goreng sekali 2 kuali hangus begitu sahaja. Nilai kerugian masih disiasat.

Sejak dari kejadian malam tu, ucop tak nak cakap ngan gua lagi. Call pun tak angkat-angkat. Kata mail ucop marah sebab ketelanjuran gua tu.

Ucop..
tujuan gua menulis warkah ini adalah untuk memintak maaf atas ketelajuran gua tu, ketahui lah kau wahai ucop bahawa gua dan wan sopak tak sengaja.. ini semua adalah kerana kesedapan tiang pangkin rumah lu!

apei - budak kampung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...