Sunday, July 31, 2011

Panggilan dari artis dan celebriti

Assalamualaikum wbt,

Tadi baru sedap-sedap gua nak suap nasik sebagai hidangan dinner tiba-tiba talipon gua berbunyik. Talipon berdering makin lama makin kuat sebagai tanda protes gua lambat angkat kot. Tertera di screen talipon "Calling from Jamal Abdillah". Gua picit butang kaler hijau sebagai tanda nak cakap dengan Abang Jamal Abdillah "Hello bang..haa baru nak makan..emm haa confirm esok puasa bang. Ok..ok selamat berpuasa bang" talian diputuskan.

"Saper call bang?" Pn Marlina tanya sambil nak suap nasik berintikan sambal belacan.

"Ooo Jamal Abdillah" Jawap gua selamba sambil jalan menuju meja makan balik

"Aper nak nyer?" Tanya Pn Marlina lagi

"Dia tanya esok jadi ke puasa. Dia tak tengok pengumuman. Kalau jadi dia nak singgah mamak beli roti canai buat sahur"

**********

Ok habis kat situ. Tu baru satu artis call gua sekadar nak tanya pasal esok jadi puasa ke tak. Setakat call dari Siti Nurhaliza, Dayang Nurfaizah, Remy Ishak, Lisa Surihani, David Teo, Tony Fernandez, Nasir Billa Khan, Aznil, Chef Wan, Khatijah Tan, artis orang putih pun tak ketinggalan seperti Tom Cruise, Orlando Bloom, Angelina Jolie, Steven Spielberg..eh!.. Kadang-kadang ahli-ahli sukan pun ada tercall gua macam Anna Sharapova, Nicole David, Cesc Fabregas dan paling kerap main miscall ngan gua sekarang ialah Safee Sali.

Dulu masa zaman-zaman baru nak belajar keluar dating dengan Pn Marlina pernah jugak dibuatnya 2-3 kali beliau jeles tak tentu pasal bila Liza Hanim kerap mesej gua. Tapi lepas-lepas dah kawin ni nampak Alhamdulillah lah.. biarlah Nur Fathia Abdul Latiff call gua pun dia tak heran sangat.


Ok tak ada apa-apa rahsia pun kenapa bila artis-artis call gua bini gua tak kisah pun. Dan tak ada apa-apa keistimewaan pada gua pun menyebabkan artis-artis kerap call gua. Saper yang baru pertama kali tengok incoming call dari phone gua mungkin terkejut, tapi yang dah kenal gua rasanya dah tak rasa apa pun bila tengok artis atau celebriti call gua. Cuma 1 tips ajer yang gua amalkan.

Gua namakan Siti Nurhafizah (budak opis gua) sebagai Siti Nurhaliza, Ramli Johari (rakan futsal) sebagai Remy Ishak, Ahmad Shahril (rakan univesiti) sebagai Orlando Bloom dan Jamal Abdillah yang call gua tadi adalah Jamal Karim (sepupu gua). Memang sikap gua dari dulu suka namakan rakan-rakan dalam phone dengan nama artis atau celebriti yang  mirip dengan muka diorang, atau nama seakan-akan diorang. Itu cara gua nak ingat no phone diorang. Jadi kalau gua kehilangan phone pun insyaAllah gua boleh ingat nombor-nombor penting rakan-rakan gua berdasarkan nama-nama artis atau celebriti yang telah gua namakan utk mereka.

apei - budak kampung


p/s: Saper nak teka apa gua letak nama Pn Marlina dalam phone gua? hehehe biarlah rahsia!!!

Selamat Puasa

Assalamualaikum wbt,

Kepada kutu-kutu yang terbaca, terdrop-by, tersilap click, tersalah masuh blog, tergoogle, tersalah taip nama blog, terblog walking ke mari, gua ingin mengucapkan selamat menyambut ramadhan, Selamat bersahur, selamat berpuasa, selamat berbuka dan selamat bertarawih.

Moga ibadat kita diterima Allah swt.

Yang pompuan kalau tak puasa, respek sikit abang-abang yang puasa. Walaupun korang tak puasa, kejutkan jugak abam-abam bangun sahur. Tak gitu Pn Marlina??? hehehe...

apei - budak kampung

Friday, July 29, 2011

Berhijrah

Assalamualaikum wbt,

Gua ingat nak migrate ke tempat lain. Dok kat sini dah rasa macam tak sedap. Cuma gua boleh puji 1 jer kat sini, bab makan. Lain-lain tak ada apa sangat. Jalan pi keje jem macam haram, nak beli barang dapur tiap-tiap minggu kat tesco amik itu skit, ini skit dah dekat RM100, main bola padang keras, kucing jiran sebelah rumah suka berak atas rumput kat laman rumah gua, nasik lemak naik harga dah jadi RM1.50 sebungkus dengan kadar telor dan timun yang makin nipis, teh tarik restoran arif kat Pandan Indah tu pun dah jadi RM1.50 aper jadah! pergi surau pun orang sibuk cerita pasal politik, tu belom gua cerita pasal pasaran susu dan pampers budak. Lain macam turun naik harganya. Ikut suka ajer.. sikit tak ada kawalan dari kerajaan. Nasib baik cukai pintu tak naik!

Kita memang perlu bersyukur tapi dalam masa yang sama kita perlu carik kehidupan yang lebih sempurna.

apei - budak kampung

p/s: gua tengok New Zealand pun sedap jugak kalau nak buat tempat bertapak. emmm...

Thursday, July 28, 2011

Pergi kerja


Luar: Pakai baju kemeja dan tie

Dalam: Jersi harimau malaya.

Kat logo ada tulis "Tanah tumpahnya darahku"...

apei - budak kampung

p/s: saper tak tengok game Malaysia vs Singapor malam ni memang tak true.

Friday, July 22, 2011

Fadli Apat

Assalamualaikum wbt,

Dalam perjalanan gua nak mencarik sesuap nasik kandar lepas sesi semayang jumaat tadi, gua telah bertemu dengan Fadli Apat keluar dari pasar raya. Fadli Apat budak kampung gua yang membesar sama batch-batch gua jugak. Oh yer, sebab apa nama dia Fadli Apat? sebab kat kampung gua ada 2 orang nama Fadli, sorang Fadli Bin Wahi lebih dikenali sebagai Pak Li galah dan sorang lagi ialah kutu yang gua jumpa tadi masa lepas semayang jumaat lah Fadli Apat.

Fadli Anak Pak Alang Tompang a.k.a Fadli Bin Alang Tompang a.k.a Fadli Apat merupakan rakan sekampung gua yang hebat dalam acara tangkap ikan air tawar pakai tangan. Tak payah jala, tak payah joran. Tangan jer. Takat nak makan ikan keli ke, ikan sepat ke tak ada masalah pada Fadli Apat. Bila gua tanya mcm mana lu buat? Jawapan beliau "anugerah tuhan!"

Last sekali gua jumpa Fadli Apat masa gua keje kedai seven eleven masa belajar-belajar dulu. Dia masuk seven eleven tu sebab nak beli rokok. Lepas bertukar-tukar no talipon beliau pun hilang. Haram tak talipon gua pun. Ok berbalik kepada cerita tadi, gua terjumpa beliau baru keluar dari pasar raya mid valley masa on da way nak carik sesuap nasik kandar lepas sesi semyang jumaat kat masjid flat Abdullah Hukum. Dah lain benor gua nengok gaya beliau. Dah urban sungguh. Rambut pun dah tak belah tepi lagi, dah pacak, baju pun dah ikot body, telinga pun dah ada subang kecik.. memang urban habis lah.

Dah alang-alang gua nak pi makan, gua ajak lah beliau sekali. Dalam sesi makan-makan dan rokok-rokok, Fadli Apat banyak menceritakan pasal minat nya beliau terhadap pasukan bola orang putih Chelsea FC. Lagi-lagi Chelsea baru menang semalam ngan Malaysia.

"You know bro, gua minat giler kat kelab ni. I follow them religiously bro. Rasa nak nangis hari tu gua dapat salam dengan Drogba!" Kata Fadli Apat bersungguh-sungguh.

Gua senyap jer...

"Gua kalau miss sekali diorang punya game..rasa berdosa beb..dosa besar!" Fadli Apat makin bersungguh. Tapi kali ni mood gua dah lari sikit.

"Lu pollow Chelsea religiously? miss game Chelsea rasa berdosa? boleh tahan jugak yahudi lu punya perangai!" Gua sound setepek

"Apersal plak bro?" Fadli Apat tak puas hati

"Lu pollow Chelsea 'religiously'? abis lu pollow religious lu mcm mana? miss game rasa dosa? miss semayang jumaat rasa aper?" Gua cuba bagi Fadli Apat lagi paham..

"Hehehehe gua gurau jer tadi bro!" Fadli Apat try cover line.

apei - budak kampung

p/s: Fadli Apat kirim salam kat saper-saper baca blog gua yang tulis pasal dia.

Wednesday, July 20, 2011

Kursus dan peksa

Assalamualaikum wbt,

Kursus:
Esok dah lusa gua kena pergi kursus. Kursus ni pada gua bukan benda runcit-runcit. Nak menghadiri kursus lu kena bersedia dari segi mental dan fizikal sebab apa-apa kemungkinan pun boleh terjadi. Gua pernah pandang remeh bila boss suruh gua pergi kursus kalau tak silap tajuknya "Cheque forgery and Banking fraud". Kursus pasal orang tipu bank dan palsukan cek. Pada gua yang selalu tengok cerita CSI, kursus ni mesti tak berapa mencabar. Bila meneliti isi kandungan kursus, gua dapat bayangkan ni kursus yang jenis kita duduk belakang sambil main sms ngan bini dan cikgu cakap sorang-sorang kat depan. Rupanya gua silap. Kursus yang cikgunya orang putih, cakap style mcm cerita CSI NY sepatah harap gua tak paham pastu kena buat presentation aper bagai. Kesimpulan nya gua menamatkan kursus 3 hari tersebut secara 'suck!' bukan 'success'.

Peksa:
Minggu pertama bulan puasa, gua akan menghadapi peksa. Peksa ni pun bukan benda kecik-kecik, ia perlu dilakukan dengan sepenuh hati. Kalau dikira dari hari ni, gua ada lebih kurang 2 minggu ajer lagi sebelum amik peksa tersebut, jadi mulai malam ni gua kena start baca buku. Oh yeaaa..patut malam tadi gua dah nak start baca buku, tapi gua carik buku tak jumpa. Kena tanya Pn Marlina mana dia letak buku gua masa kemas-kemas hari tu. Bila dah belajar peringkat tinggi sikit ni sambil keje, trik-trik yang digunakan masa belajar full time dulu dah tak berapa boleh pakai. Nak buat peta minda? nak pinjam nota kawan? nak bodek lecturer? dan nak buat study group? Mana ada masa boiiiiiii.... Jadi gua terpaksa menggunakan sepenuhnya common sense, pengalaman keje dan ilmu yang gua perolehi yang masih lekat sikit-sikit masa menghadiri kelas tutorial. Bukak buku? jarang sangat masuk dalam kepala.

So orang putih kata bila kawan nak amik peksa atau nak pi interview keje kita kenalah cakap "good luck!"
Jadi sila wish me luck...

Ok gua nak pi breakfast!

apei - budak kampung

Tuesday, July 19, 2011

Ahmad Shahril

Assalamualaikum wbt,

Malam kelmarin gua sempat lepak ngan Ahmad Shahril, room mate gua masa zaman-zaman universiti dulu. Umur sama ngan gua, kelas pun sama ngan gua, ponteng kelas pun sama ngan gua, isap rokok pun sama, duduk dalam dewan masa final exam pun sebelah-sebelah tapi Sharil ada kereta kancil kaler merah dan handphone nokia 3310. Gua? apa pun tarak. Harapkan kasut bola adidas predator secondhand yang gua beli dari senior.

Ahmad Shahril orang Kuala Lipis, sekarang kerja bank cawangan Kuala Lipis sebagai pegawai luluskan orang nak buat loan. Dia punya bz bukan sikit-sikit, asyik meeting, asyik keluar jumpa orang, pergi site, outstation, jumpa client, dan minum teh tarik bersama bos. Itu semua adalah ayat-ayat yang biasa gua dengar bila setiap kali gua call beliau. Jadi gua boleh simpulkan bahawa Ahmad Shahril seorang pegawai bank cawangan Kuala Lipis yang sibuk.

Lama gua setting time nak jumpa Ahmad Shahril, akhirnya malam kelmarin beliau datang ke KL atas urusan nak jumpa client katanya. Beliau punya dedikasi terhadap kerja bukan sikit-sikit, dari KL (Kuala Lipis) ke KL (Kuala Lumpur) mencari client. Pastut lah boss sayang, tiap-tiap petang belanja teh tarik.

"Lu kat mana bro?" Shahril call gua sebagai tanda dia dah sampai kat lokasi pertemuan

"Lu dah sampai ke? gua kat rumah lagi tengah tengok tv" Jawap gua.

"Gua dah sampai Restoran Arip, Pandan Indah. Gua tunggu sini. Kita jumpa jer kat sini tapi gua tak nak lepak kat kedai mamak. Kedai mamak mahal, aper jadah teh tarik sampai singgit setengah?! Pastu rasa macam minum air inai" Kata Shahril.

**********

Sampai restoran Arip, kami gerak ke kedai nasik arab aper benda nama entah kat area ampang. Shahril yang nak sangat makan nasik arab.

"Apei, gua tengok lu punya life happy jer..anak dah dua, keje tip-top, sambung study lagi.. gua jeles lah bro" kata Shahril sambil suap nasik arab perasa kambing.

"Lu pun steady aper, keter pun besar ada tivi dengan gps, jam kat tangan pun besar dah mcm jam dinding, handpon pun besar dah macam kertas A4 boleh main game angry bird. Aper lagi lu nak?"

"Ni bukan handpon lah mangkok, ni Ipad!.. kalau gua ada anak kan best!" Shahril start kunyah nasik arab perasa kambing secara slow. Emo pulak mamat ni.

"Rilek la bro, at least lu dah ada awek. Sikit lagi lu kawin lah" Gua try nak handle emosi Shahril.

"Awek? mana ada awek lagi dah break dah... Gua pun tak tau lah aper badi entah. Susah btol nak ada awek yang steady"

Gua diam kejap.. Shahril sambung balik suap nasik arab perasa kambing, lepas tu dia bedal roti aper benda entah ngan kari kambing, pastu dia order lagi aper benda entah macam murtabak tu, last sekali dia order teh arab satu teko pun habis dia bedal sorang dan sebagai penutup acara beliau mengoder sejenis manisan.

Kesian benor gua tengok kawan gua sorang tu, lagi stress lagi kuat makan.

"Ada duit, keter, rumah..tapi hidup solo pun macam celaka jugak bro!" tu kata-kata Shahril sebelum dia drop-by-kan gua malam tu. 

apei - budak kampung

Shahril (kiri), gua (baju putih) dan Said Ismu adalah rakan sebilik dari hari pertama kami masuk univerisiti sampai habis belajar. Ada sorang lagi nama dia Zul tapi dia tak ada dalam gamba sebab tengah amik gambar ni. Masa ni camera digital belom ada lagi, semua style pakai filem. Nak cuci filem kena tunggu seminggu baru siap. Lepas tu rasa berdebar nak tengok gambar sendiri. Ni masa awal-awal tahun 2000, masing-masing hidup susah dan mengharapkan biasiswa JPA, kalau biasiswa lambat masuk, masing-masing pakat makat rumput macam kambing. Ok saper-saper nak berkenalan ngan shahril boleh roger gua. manalah tau kot-kot dapat jugak gua pahala mengeratkan silaturahim kan..kan..kan...

p/s: Tak payah kompelin pasal penampilan gua, masa ni gua masih lagi dengan mood retro, sekarang dah urban sikit-sikit. 

Monday, July 18, 2011

Potong rambut

Assalamualaikum wbt,



"Papa, kakak nak potong rambut macam orang korea!"

Gua tak tau mana dia belajar benda-benda korea ni!!!

apei - budak kampung

Solehah

Assalamualaikum wbt,



Seawal Pn Marlina disahkan pregnant anak kedua, gua dan Pn Marlina sudah sedaya upaya cuba untuk menyemai dan mendidik Cik Orked menjadi seorang kakak yang boleh membimbing dan menjadi contoh kepada adiknya. Antara ilmu-ilmu yang gua cuba install dalam diri Cik Orked adalah ilmu-ilmu untuk menjadi kakak solehah. Sembahyang on-time, berhenti main basikal bila dengar orang azan, makan baca doa, semayang pakai telekung, tak melawan cakap mama dan papa, tolong mama sapu sampah, mandi pakai sabun dan minum susu sampai habis tak membazir.

Dan Alhamdulillah, usaha dan doa gua bersama Pn Marlina dah nampak macam berhasil bila pagi tadi Cik Orked tak banyak cakap bangun dengan sendirinya dan join gua semayang subuh secara jemaah walaupun tersenguk-senguk masa tahiyat akhir. Tapi tak per.. untuk permulaan tu dah lebih dari bagus. mudah-mudahan Cik Orked terus jadi anak yang solehah.

apei - budak kampung

Friday, July 15, 2011

Kerukunan Wifi

Assalamualaikum wbt,

Gua amat respek dengan kerukunan jiran tetangga rumah Datin Sri ni. Gua ingat tak ramai rukun tetangga yang mempunyai kerukunan seperti mereka. Semangat kerukunan mereka adalah sangat tinggi.

1. Gotong royong bunuh nyamok aedes tiap-tiap bulan
2. Kenduri kawin pun kerap
3. Tahlil arwah tiap-tiap minggu malam jumaat kat surau
4. Ronda-ronda rukun tetangga pun ada
5. Penduduk pun berdisiplin tak suka buang sampah merata-rata
6. Taman permainan tak ada conteng-conteng, permainan tak ada tercabut dan rumput tak panjang.
7. Ada court boleh main takraw dan badminton dalam 1 court yang sama. Ada lampu boleh main takraw petang, belah malam pakcik-pakcik plak layan badminton.
8. Dewan orang ramai ada 3 meja ping-pong. Kunci boleh mintak kat Pakcik Karim kalau nak main ping-pong. 24 jam sehari.

Dan 2 bulan lepas mesyuarat ajk yang dihadiri oleh gua telah mengusulkan satu cadangan merepek dan mustahil.

"Saya mencadangkan kita pasang wifi kat kawasan kita ni tuan pengerusi rukun tetangga. Senang budak-budak nak masuk internet nak ulangkaji mata pelajaran youtube, tak pun berbincang dengan cikgu pakai facebook. Kalau anak-anak pakai internet kat rumah lagi selamat dari pakai internet kat kedai internet yang mahal dan boleh isap rokok"

Gua tengok tuan pengerusi rukun tetangga hanya angguk-angguk dan menulis kat buku kecik dia.

Dan hari ni, kawan kejiranan ni telah di lengkapi dengan kemudahan wifi berpasword. Senang gua nak update blog walaupun dalam jamban.

Ada bau busuk ka? tarak kan??? Hehehehe

apei - budak kampung

Alhamdulillah

Assalamualaikum wbt,




Kalau dah hero tetap hero, tidor pun ikut style gua.




Alhamdulillah,
Baby kedua gua selamat dilahirkan 31 May 2011.


Alhamdulillah,
Semuanya selamat, anak lelaki yang sihat.



Alhamdulillah,
Pn Marlina dah berjaya menghabiskan pantang beliau semalam juga dengan jayanya.



Alhamdulillah,
Gua juga berjaya berpantang dari tulis blog sebab gua busy nak uruskan baby baru, hidup bujang yang 'shit' (sebab bini pantang kat kampung), gosok baju secara solo, bawak motor pi keje secara solo dan makan megi secara solo setiap malam.



Alhamdulillah,
Sejak gua jadi bapak kepada hero dan heroin ni, gua rasa life gua sgt best. Rasa macam semuanya dah sempurna. Betol...



dan Alhamdulillah,
Gua masih ingat password blog ni.


Hahahaha..


apei - budak kampung

p/s: Kata Pn Marlina pada gua malam tadi "Rasanya dah boleh tulis blog balik kot?!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...