Thursday, August 25, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum wbt,


Ok biar ringkas tapi berkesan

Ni adalah entri last gua sebelum nak raya. Lepas ni gua nak peksa, pastu baru pikir nak carik baju raya. 
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin dari gua sekeluarga
Berhati-hati di jalan raya

with love,
Apei, Pn Marlina, Orked dan Faris

p/s:Nanti kalau ada mood gua buat open house, gua up jemputan dalam @twitter dan fb

Wednesday, August 24, 2011

She is my penguin

and I have mine. Do you?

=)

apei - budak kampung

Buat buku

Assalamualaikum wbt,

Gua tengok setahun dua kebelakangan ni dah jadi trend budak-budak tulis blog buat buku. Buku berasaskan apa yang diorang tulis dalam blog. Blogger-blogger idola gua macam pipiyapong, sembang kencang dan nizamsani dah lama buat buku. Buku diorang tak payah cakap dia punya hot selling, sampai buku tajuk "Saper nak jadi jutawan" yang Aziz Ali punya pun tewas. Tu baru jual secara runcit-runcit di kalangan follower. Kalau masuk kedai borders atau kinokunia?

Pagi tadi time sahur gua berbincang secara ilmiah bersama Pn Marlina.

"Abg nak buat buku lah blog 'apei' tu ok tak?"

"Jual kat mana?" tanya Pn Marlina sambil kunyak roti subway beli malam tadi.

"Jual kat dalam blog. Saper nak boleh order. Nanti abg pos. Kat buku tu nanti abg cium biar ada kesan gincu pastu abg sain sambil tulis kata-kata manis "Terima kasih kerana beli buku saya. Saya sayang kamu!" misalnya"

Pn Marlina bangun terus menuju ke peti sejuk, tuang susu dalam cawan sambil cakap "Baik beli surat kabar kosmo lagi sedap"

Gua jadi down. Ok gua bukan blogger tersohor.

apei - budak kampung

Monday, August 22, 2011

satu berita seribu intrepetasi

Assamualaikum wbt,

Situasi sebena
Seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba-tiba dilanggar beca lalu mati di tempat kejadian.

Buletin Utama
"Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari."

Harian Metro
"Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan."

Utusan Malaysia
"Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"

Harakah
"Kami tiada beca."

Malaysiakini
"Beca langgar lari bukti kerajaan makan rasuah."

Obefiend
 "Nenek meleis mati. Aku suka vodka."

Twitter @NajibRazak
"Nenek sanggup mati kerana ubi, menunjukkan ubi 1Malaysia berkualiti dan digemari rakyat!"

Blog Melayu paranoid
"Keraguan sijil halal ubi mungkin punca nenek mati dilanggar beca."

Ibrahim Ali
"Sampai bila kita nak tengok nenek-nenek Melayu mati dilanggar beca akibat ubi orang Cina dan India? Melayu perlu bangun menentang!"

Pancaindera
"Kisah nenek dilanggar beca diabadikan dalam filem terbaru David Teo, Beca Gangster."

Mastika
"Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi."

Samy Vellu
"Beca tak bayar tol dicari."


apei - budak kampung

p/s: credit to Mr.Pian

Sunday, August 21, 2011

bukak puasa berhelah

Assalamualaikum wbt,

Tadi Pn Marlina belanja gua makan berbuka kat luar. Katanya nak celebrate hari jadi gua. Walaupun tekak gua berat ke sambal tempoyak campur pucuk ubi tapi gua ikot kan jugak berbuka kat JW Marriot tu. Orang nak belanja aper nak banyak soal. Lepas berbuka Pn Marlina ajak pi pasaraya budak-budak remaja suka lepak tu, Pavillion kot tak silap gua nama dia. Pasaraya-pasaraya macam tu bukan tempat gua. Menuju tingkat tiga ke kedai seluar jeans.

Kat kedai seluar jeans,gua kena paw sama Pn Marlina RM nak dekat 200. Cilakak berdebar jugak gua. Nasib baik nuffnang baru hantara cek raya.

Lepas ni kalau ada package makan-makan percuma terutama package yang datang mengejut macam ni, gua kena lebih berhati-hati.

apei - budak kampung

#%&*$%%)(!!@#

Assalamualaikum wbt,

Bila teringat balik perangai gampang yang gua buat masa awal-awal semester hari tu memang rasa nak lempang ajer diri sendiri. Soal add paper atau pun bahasa lain nye tarik paper ni bukan benda runcit-runcit dalam bidang belajar universiti ni. Sebab perangai tersebut, gua terpaksa menangung derita sampai hujung ramadhan. Orang dah habis periksa gua masih lagi sibuk pegang buku. Aper cerita pei???

Macam mana pun mood Lailatulqadar, gua cuba maintain.

Saper-saper citer pasal raya depan gua. Memang gua bagi tepat kat hidung...sedas!

apei - budak kampung

p/s: aperhal tajuk entry gua mcm tu? ah gampang lah!

Wednesday, August 17, 2011

Raya?

Assalamualaikum wbt,

Raya dengan periksa dia punya konsep macam air dengan minyak. Sampai kiamat pun memang mustahil boleh sebati. Tapi aper yang gua lalui sekarang ni lain sikit. Bulan periksa dengan bulan nak raya dah bersatu padu. Kadang-kadang gua rasa pihak universiti sajer nak aniaya kemeriahan raya gua.

Minggu nak dekat raya tu gua ada periksa. Ada lagi 2 paper. Paper tu tak lah susah sangat. Menurut tutor, semester lepas dari 100 orang amik peksa yang lulus 35 orang jer. Tu bukan bulan nak dekat raya. Gua akan menghadapi peksa tersebut dalam keadaan puasa dan nak dekat raya. Dia punya feel tu lain macam rasanya. Kena pulak kalau ada kutu yang tak puasa sambil peksa teguk air oren kat sebelah gua. Tu lagi lari tune nak menjawap.

Tahun ni gua punya persediaan raya lebih kepada scene nota ringkas, tengok soalan semester lepas, kunyah buku teks, hapal formula dan berbuka dengan rokok. Scene-scene kuih raya, masak rendang, tolong mak potong bawang, main mercun dan berhimpit-himpit kat Jalan TAR nak beli songkok telah pun gua lupakan.

Gua punya mood update blog pun lari sikit. Harap lu orang paham penderitaan gua.

apei - budak kampung

Wednesday, August 10, 2011

Kekoreaan

Assalamualaikum wbt,


Masalah penyakit korea ni bukan benda kecik-kecik dalam hidup orang Malaysia sekarang. Dulu gua pandang enteng jugak benda-benda macam ni. Pada gua mungkin bersifat sementara. Puan Marlina memperkenalkan gua dengan cerita korea tajuk Winter Sonata, masa tu sekitar tahun 1999-2000 kot. Dari lagu sampai ke skrip rasanya dia tau. Masa tu kami tengah berkawan jer. Belum ada niat nak kawin dengan makwe yang bercorak kekoreaan ni. Tapi lama kelamaan gua tengok benda-benda berbentok korea ni semakin tegar dalam diri Puan Marlina. Koleksi cerita, kamus bahasa korea, masak makanan korea dan kadang-kadang tulis surat pakai bahasa korea. Bab ni kadang-kadang ada jugak buat gua meradang.

Lepas kawin nampak alhamdulillah, perangai kekoreaan tu nampak dah kurang sikit. Unsur-unsur kemelayuan yang gua serapkan selama ni dah mula membuahkan hasil bila beliau dah start pandai tengok cerita cerekarama dan rancangan-rancangan memasak chef melayu. Masakan berunsur melayu pun dah mula bertapak di atas meja makan rumah gua dan sedikit demi sedikit Gyeran jjim, Dubuseon, Dak galbi dan lain-lain makanan nama korea dah mula hilang. Cuma ada 1 botol ajer lagi sos tiram jenama korea ada dalam peti sejuk tu.

2-3 minggu kebelakangan ni gua tengok Cik Orked pulak dah start pandai tengok lagu-lagu k-pop dan hari tu dia ada suruh gua bawak pergi kedai potong rambut. Nak rambut macam orang korea. Tak per gua boleh sabar lagi. Minggu lepas gua terpaksa berbukak puasa kat kedai makanan korea. Aper citer weh, tak into langsung dengan tekak gua. Tu pun gua boleh tahan lagi. Malam tadi sebelum tidor Cik Orked ada cakap kata-kata yang buat tidor gua betol-betol terganggu "Papa, nanti raya kakak nak baju kurung korea tau!" Ini gua dah tak boleh sabar!

Saper pulak yang ajar perangai korea kat anak gua ni?!

apei - budak kampung

Tuesday, August 9, 2011

Will be missed dearly...

Assalamualaikum wbt,


"Cantik tie, tapi kenapa tak pakai jaket? Patutnya kalau majlis formal macam ni kita kena lah pakai"

"Hehe thanks dato' emm jaket tak ada. Nanti first gaji saya beli"

Teguran pertama dari Timbalan Gabenor bila duduk semeja minum pagi dengan beliau. Minggu pertama gua bekerja.

Itu 6 tahun dulu.

Hari ni orang yang cakap tie gua tu cantik dah tak ada.

Hari ni gua akan mengenang beliau sepanjang hari.

Gua pakai tie yang dia cakap cantik tu hari ni. Dah lusuh sikit tie tu. Tapi gua pakai jugak.

Dato' Mohd Razif Kadir. Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia. Moga roh beliau dicucuri Rahmat.

Al-Fatihah..

apei - budak kampung

Saturday, August 6, 2011

wish me luck!

Assalamualaikum wbt,

Kawan facebook campur kawan twitter campur kawan blog campur kawan yang nombor dalam handpon gua campur dengan kawan opis campur dengan jiran-jiran semua nak dekat-dekat tiga ribu orang. Sorang pun gua tak dengar cakap good luck sempena esok gua nak peksa ni. Cik Orked jer dari tadi tak abis-abis cakap "Good luck papa, kakak cayangggg papa!"..

Tak patut sungguh...

Dah la gua nak tidor.

apei - budak kampung.

Wednesday, August 3, 2011

Love story


and again, God.. thank you for the love story that you wrote for me. 

Alhamdulillah 

apei - budak kampung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...