Friday, October 28, 2011

Selamat Berhujung Minggu..



Are you? 




apei - budak kampung

p/s: rajin jugak gua, tak sangka ni entry gua yang ke 10 untuk bulan ni.

Dream


Dream... here I come!!!









apei - budak kampung

Thursday, October 27, 2011

Bos FAM




Kat berita tv3 bahagian sukan ada keluar muka abg ni semalam. Dia cakap "Walaupun harga tiket masuk stadium kita RM50, tapi masih lagi terendah berbanding Singapore dan negara asia lain. Kita di FAM ni tak amik satu sen pun dari harga jualan tiket tu".

Aper citer ni tiket tengok bola harga sampai RM50? Harga tengok bola makin menaik, ranking Malaysia makin menurun. Cantek.

apei - budak kampung

Tuesday, October 25, 2011

Selamat Depavali Encik Siva


Di kesempatan dan keheningan ini gua sekeluarga ingin mengucapkan 
Selamat Depavali kepada jiran sebelah rumah gua Encik Sivaranjah A/L entah apa gua pun tak tau. 
Ok biar gua terus terang saja, memang gua lah manusia yang baling taik kucing kat depan pintu rumah Encik Siva sebagai pengajaran kalau nak bela kucing lain kali ajar kucing Encik Siva supaya berak kat jamban bukan berak kat atas rumput rumah saya. 

Gua jugaklah orang yang report kat Jabatan Agama Selangor cakap Encik Siva bukan orang Islam tapi bukak kedai nasik kandar ada letak Bismmillah sama Allah - Muhammad. Rasanya Encik Siva pun tau benda yang Encik Siva gantung kat kedai tu ialah nama tuhan orang Islam. Walaupun saya bukan rakan masjid atau AJK surau, tapi pantang jugak orang bukan Islam jual nasik kandar pesen gantung nama tuhan saya ni. Hehe sebulan jugak saya tengok Encik Siva jadi penganggur pasal permit kedai kena tarik. Tak perlah tu hanyalah balasan duniawi cuma.

Seperkara lagi, untuk pengetahuan Encik Siva saya jugaklah insan kerdil yang report kat Majlis Pembandaran Kajang pasal anjing Encik Siva yang sama tinggi dengan saya tu. Ok saya tak suka anjing Encik Siva sebab muka dia buruk dan garang terhadap saya. 2 kali saya kena kejar sama anjing Encik Siva tatkala saya berjalan kaki menuju gerai membeli nasik lemak di pagi minggu. Lagi saya menyampah sebab anjing Encik Siva suka memekak tatkala saya sibuk nak buat kerja sekolah dan mentelaah pelajaran.  Rasanya anjing Encik Siva lagi layak duduk di bawah penjagaan Majlis Perbandaran Kajang, mungkin dia aman di sana.

Oh yer seperkara lagi, open house Depavali Encik Siva tahun ni tak payah lah jemput saya, seperti mana tahun-tahun lalu..saya tak datang, dan sila pastikan botol-botol minum keras jangan dibuang melampaui pagar rumah saya. Buruk jugak padahnya nanti. 

Kepada rakan-rakan lain yang menyambut Depavali. Happy Depavali. Berhati-hati di jalan raya. 

apei - budak kampung

Monday, October 24, 2011

Selamat Hari Isnin


Gua nak tanya skit...

Monday blues tu aper benda?

Thursday, October 20, 2011

dvd cetak rompak

Assalamualaikum wbt,



Minggu lepas gua ada membeli dvd cetak rompak kat Ampang Galaxy. Menurut tajuk yang tertulis kat cover  dvd tu patutnya isi kandungan nya ialah software nak buat graph, flowchat dan macam-macam application berkaitan finance dan mathematic. Gua beli dvd tersebut pada harga rm10. Kalau ikut pasaran cetak rompak untuk sekeping dvd pc software mcm tu pada harga rm10 adalah mahal. Disebabkan gua dah malas nak carik kat tempat lain dan malas nak try and error download dari internet maka gua pun beli saja.

Pagi ni gua baru nak try install dalam pc. Setelah masukan dvd dalam driver dan gua pun explore lah drive tersebut. Maka gua mendapati ada sejenis magic yang penjual dvd cetak rompak tersebut cuba nak buat. dvd itu kosong. Yerr kosong tak ada apa-apa isi kandungan. Tokey kedai tu cakap "Ini dvd lu jgn takut, kita ada gerenti 1 minggu. Rosak ka, problem ka lu kasi angkat sini mari kita tukat baru!". Gua kira-kira masuk hari ni ialah hari ke 10 gua membeli dvd tersebut. Gerenti aper jadah pun dah tak ada.

Habis ni macam mana nak kira ni? gua nak pakai benda tu nak buat keje sekolah weh. Keje sekolah gua tu minggu depan dah nak kena hantar. Cilaker sungguh lah weh!!!

apei - budak kampung

Wednesday, October 19, 2011

Sekolah

Assalamualaikum wbt,



Ni sekolah paling hell yang pernah gua masuk dan ni sekolah paling gua rindu lepas gua dah keje bank. Paling gua rindu ialah warded bob. Warden yang jaga blok asrama gua. Kenangan manis yang warden bob bagi pada gua masih utuh di tengah belakang gua, kesan hanger besi yang dia libas kat gua sebab tak turun qiamulai. Masa zaman tingkatan 4, jiwa rock masih lagi menebal dalam diri. Tidor pun mimpi main gitar. Bila rock maksudnya scene-scene qiamulai mesti lah tak wujud dalam hidup gua. Maka warden bob lah manusia yang bertanggugjawab untuk menghidupkan scene qiamulai dan subuh berjemaah disurau dalam diri gua. Terima kasih warden bob.

Ok, beberapa minggu lepas gua ada ke sekolah ni, banyak perubahan. Budak-budak tak ada pasal masa tu tengah cuti kot. Gua curik naik asrama, dia punya feel terharu tu lain macam. Katil yang gua tinggalkan masih lagi disitu. Nama yang gua ukir kat kayu tingkap depan katil gua..juga masih tersemat indah di situ 'Apei was here!' masa tu kata-kata berbentuk '...was here!' tengah naik. Jadi kalau tak tulis perkataan '..was here!' itu jam kira tak rock lah!

Gua roger Pn Marlina suruh tunggu dalam kereta diam-diam, gua nak naik atas bumbung asrama nak cek ada lagi tak playar yang gua gunakan untuk tebok pagar. Gua sorok playar tu masa warded bob nak buat spotcek. 11 tahun berlalu, gua kembali ke atas bumbung, mengenang scene-scene isap rokok bersama rakan-rakan jahanam gua disitu. Di celah antara bumbung dan saluran air hujan, gua selok tangan. Perhhh playar tu pun masih disitu. Keadaan playar masih seperti 11 tahun lalu, cuma karat sikit-sikit. Yer ni lah playar yang menjadi saksi kerakusan gua merobek pagar sekolah dan lari ke kedai snooker bertajuk 'Lukut Snooker Centre'.

Scene-scene asrama adalah paling gua tak leh padam dari kepala otak gua. Dia punya memori tu lain macam tersemat. Tak macam scene universiti. Tak banyak sangat yang gua ingat pasal masa kat universiti gua dah berat ke acara-acara berunsur surau dan raihan saja. Biasalah manusia, benda baik memang susah nak ingat, kalau benda buruk tu ingat saja.

apei - budak kampung

p/s: ok nanti ada masa gua akan ceritakan kenapa tembok yang tulis nama sekolah tu pakai mar-mar kaler biru. hahaha.. semua ada cerita nyer. Lagi satu gambar anak gua tak ada kena mengena dengan aktiviti gua, warden bob atau pun playar. Sekian.

Monday, October 17, 2011

Orked + Faris

Assalamualaikum wbt,



Selain busy baca buku, hidup gua jugak jadi busy sebab Orked dengan Faris. Dia punya busy bukan sikit-sikit. Gua dengan Pn Marlina pun kadang-kadang tak leh nak handle. Ok ni gambar lates Orked + Faris.

apei - budak kampung

Sakit dan tadika

Assalamualaikum wbt,



Sejak Tuhan bagi gua sakit dan gua merasa masuk bilik operation dan merasa dapat MC lama ni, baru gua tau betapa tak sedapnyer sakit ni. Dia punya rasa tak sedap tu lagi teruk dari merasa makanan kat asrama dulu. Dulu masa gua duduk asrama gua ingat makanan kat asrama tu dah paling hell dah, rupanya duduk kat hospital dia punya perasaan 'king of the hell'.Menjaga kesihatan tu penting. Jadi gua kena lah jaga kesihatan sebaik mungkin. Kalau sakit, banyak duit pun tak guna.


Ok yang ni gambar makwe gua yang paling lates. Umur 3 tahun lebih. Tahun depan InsyaAllah masuk sekolah tadika. Sekarang gua tengah survey 2-3 sekolah tadika sekitar rumah Datin Sri supaya mudah urusan Datin Sri nak mengambik dan menghantar cucu beliau ni. Ada 2 tadika cina, 1 tadika melayu. Gua tengok tadika cina tu lagi proper dari tadika melayu dari segi pengurusan dan aktiviti budak-budak. Tadika cina pun ada uniform tapi tadika melayu tak ada. Boleh pakai baju bebas, style macam high-school kat negeri orang putih. Kalau Orked masuk tadika cina, ada advantage dia akan belajar cakap cina dan cakap orang putih selain dari Pn Marlina akan menekankan sylibus speaking perak di rumah. Tapi kelemahannya tiada kelas mengaji disediakan di tadika cina. Tadika melayu, bebudak diajar cakap melayu, main kejar-kejar di luar tadika sampai habis masa sekolah. Kelas mengaji pun tak ada. Dari segi harga pulak, tadika cina punya yuran average dalam rm150-rm190 sebulan, tadika melayu paling mahal rm120. Dari segi pemakanan, tadika cina dan tadika melayu dua-dua bagi makan biskut atau roti cicah milo. Ada beberapa perkara lagi yang gua perlu ambil kira dan masih dalam proses survey.


apei - budak kampung.

Saturday, October 15, 2011

Kenapa gua jadi down?

Assalamualaikum wbt,

Oklah biar gua berterus terang saja. Gua tulis belog ni tak lah lama sangat. Adalah dalam 3-4 tahun saja. Tulis pun merapu saja. Tak ada langsung unsur ilmiah jauh sekali hadith. Kenapa gua memilih penulisan jenis merapu macam ni? Sebab gua memang pesen orang yang suka merapu. Nature kerja gua tidak membenarkan gua merapu dan gua perlu sentiasa berkelakuan serius sepanjang time kerja, selain bini gua yang terpaksa melayan perangai merapu gua, belog adalah medium kedua tempat gua merapu.

Jadi gua tak sangka belog merapu mcm ni pun ada orang nak baca. Ada follower pulak tu. Ok bab follower tu gua tak boleh nak cakap aper. Pasal gua tak pernah mengamalkan konsep 'Lu follow gua, gua follow lu' padaa gua ni adalah konsep paling celaka dalam industri belog. Gua dengar kat twitter pun dah ada konsep macam ni.

2-3 kali orang dok kompelin dengan gua cakap ada ternampak entri belog gua yang di fwd-fwd menjadi email berantai, gua sendiri pun pernah dapat. Ok tak per. Gua tak kisah, maksudnya orang suka apa yang gua tulis. Ada jugak gua terjumpa entry belog gua kat belog orang lain, pun gua tak kisah. Gua rilek-rileks saja. Apa nak kecoh-kecoh gua bukan famos mana sangat pun nak bising-bising. Gua hanya blogger kerdil. Paling buat gua down bila majalah paling gua selalu kutuk dan buat orang melayu leka MASTIKA copy-paste entry gua masuk dalam majalah dia. Dia punya feel tu bukan lagi marah, tapi berat ke malu weh. Cilaker aper entry merapu boleh masuk dalam majalah mastika. Maksudnya sah-sah majalah tu ialah majalah merapu. King of Merapu.

Dalam 2-3 minggu ni budak-budak bola sama budak-budak kompang taman gua ni sibuk cakap gua tali barut Mastika. Giler glamer hantar entri kat majalah Mastika dan macam-macam lagi. Gua jadi down doh.. Kimak betol. Malas dah gua nak menulis lagi rasanya.

apei - budak kampung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...